Att människor spelar kanske inte är så förvånande, men hur mycket är en ständig fråga. Kantar Sifo har gjort en undersökning på uppdrag av Samsung som handlar om spelvanor hos drygt 1 000 vuxna svenskar i åldrarna 18 till 79. Hela 44 procent av den svenska befolkningen spelar någon form av spel.

I vilket syfte som människor spelar skiljer sig åt mellan deltagarna, 59 procent av deltagarna i undersökningen svarade att de spelar för underhållning, 55 procent för att koppla av och 31 procent för att fly från vardagen.

51 procent föredrar att spela med en konsol framför en pc. 36 procent av datorspelare spelar minst 10 timmar per vecka, medan samma siffra för TV-spelare är 19 procent.

därför.jpg

Enligt undersökningen spelar fortfarande killar mest. Spelandet har däremot spridit sig högre upp i åldrarna eftersom de digitala generationerna blir äldre.

I en jämförelse beskriver yngre, 18 till 29, att det i 46 procent av fallen är på grund av intresse, samtidigt som äldre, 50 till 64, enbart är 26 procent av samma siffra. Äldre spelar i större utsträckning för att koppla av, 68 procent. Vad som är gemensamt för alla åldersgrupper är att 44 procent spelar varje vecka.

61 procent svarade att det är viktigast med bra upplösning. Enligt 42 procent är det viktigare med bra tangentbord/kontroll och närliggande på 41 procent är bra ljud.