Google planerar sitt största startup-förvärv hittills genom att köpa molnsäkerhetsföretaget Wiz. Enligt The Wall Street Journal överväger Google att spendera 23 miljarder dollar, motsvarande 240 miljarder kronor, på Wiz, nästan dubbelt så mycket som de betalade för Motorola 2012.

Wiz erbjuder avancerade säkerhetslösningar för företagsmoln och samarbetar med stora aktörer som Amazon och Oracle. Företaget erbjuder säkerhetsverktyg för att hjälpa företag att identifiera och stoppa kritiska risker i sin molninfrastruktur.

Med köpet vill Googles stärka sin ställning som en säker molnplattform, särskilt med tanke på Microsofts senaste säkerhetsproblem. Microsoft har nyligen drabbats av flera högprofilerade säkerhetsintrång, vilket har väckt frågor om deras förmåga att skydda företagsdata.

Google har tidigare gjort omfattande investeringar inom molnsäkerhet. Bland annat med köpet molnsäkerhetsstartupen Siemplify för en halv miljard dollar 2022 och förvärvet av Mandiant för 5,4 miljarder dollar senare samma år.

Kan stöta på förhinder

Enligt The New York Times är det sannolikt att affären går igenom, men den kan möta hinder från amerikanska myndigheter, som bland annat försökt sätta stopp för Microsofts köp av Activision av konkurrensmässiga skäl.