Intel och dess vd och finansdirektör står som svarande i en stämningsansökan som en amerikansk pensionsfond har lämnat in mot den amerikanska processortillverkaren, rapporterar Reuters.

För några dagar sedan meddelade Intel att företaget kommer säga upp så många som 17 475 anställda när personalstyrkan ska minska med 15 procent i ett enormt sparpaket, och ska samtidigt tillfälligt upphöra med vinstutdelningar. Det senare är kanske inte så konstigt med tanke på att företagets vinst har blivit negativ efter en minst sagt kraftig nedgång i intäkterna.

De arga ägarna anser att Pat Gelsinger, David Zinsner och resten av företagsledningen har vilselett investerare genom att bland annat överdriva hur bra det går för Intels satsning på kontraktstillverkning av kretsar. Just den här stämningsansökan kommer från Construction Laborers Pension Trust of Greater St. Louis, men fler liknande stämningar kan mycket väl komma från andra institutionella investerare.

Intel har gjort utdelningar varje kvartal sedan mitten av 2013, och börsens reaktion de senaste dagarna har varit starkt negativ med ett kursfall på över 30 procent.