Steam har länge haft en klausul i användaravtalet som tvingar både företaget och användaren att lösa eventuella tvister via skiljedom och inte med stämningsansökningar i domstol. Valve är långt ifrån ensamt bland teknikföretagen om att baka in sådana krav i användaravtal, något som har fått kritik för att ge företagen mer makt mot konsumenter.

Valve har hur som helst tröttnat på att stå för notan vid skiljedomar, och från och med 1 november tar företaget bort klausulen. Även en klausul om att kunder avsäger sig rätten till grupptalan mot Valve försvinner, och Valve kommer inte längre stå för notan vid tvister. Den som inte anser att Steam-supporten har gjort tillräckligt för att hjälpa får i framtiden vända sig till domstol.

Ars Technica rapporterar att ändringen förmodligen är kopplad till en gruppstämning som nyligen lämnades in mot företaget, som blev möjlig trots klausulen om skiljedom då domstolen slog fast att den inte är bindande.

Ändringen kan också ha att göra med en stämningsansökan Valve lämnade in i oktober 2023, riktad mot en juristbyrå. Byrån Zaiger LLC hade lagt fram en plan på att rekrytera 75 000 Steamanvändare och hjälpa dessa att starta tvister mot företaget för att få ersättning för uppblåsta priser på datorspel. Om varje skiljedom kostar Valve över 30 000 kronor blir det över 2,25 miljarder kronor i kostnader, och planen ska ha varit att föreslå en förlikning på ett något lägre belopp, skriver Ars Technica.

Sedan 2022 ska ett stort antal användare redan ha inlett tvister med Valve, enligt Zaigers webbplats, och många ska ha fått ersättning från företaget direkt efter att ha lämnat in ansökningshandlingarna.