I augusti 2007 släppte 2K Games den första delen i spelserien Bioshock som snabbt klev upp på topplistorna, mycket tack vare den fantasifulla storyn och den nyskapande spelmekaniken. Spelaren får utmana både stora pappor och små systrar med allehanda vapen och förmågor – allt i en steampunk-inspirerad spelvärld med gott om hemligheter.

tcvista_ONLINE.jpg

För några timmar sedan släpptes den tredje delen i serien; Bioshock Infinite, som denna gång tar spelaren med på äventyr uppe bland molnen i staden Columbia. Trots att upplägget känns igen från föregångarna handlar det om en helt ny spelvärld med fristående handling, vilket uppenbarligen faller recensenterna i smaken.

Spelaren tar kontroll över Booker DeWitt, en före detta Pinkerton-agent med uppdraget att rädda en mystisk kvinna vid namn Elizabeth. Allt går dock inte enligt planen och det hela slutar med att DeWitt och Elizabeth hamnar mitt uppe i striderna mellan de olika fraktionerna i staden. På menyn står givetvis en hel arsenal med olika vapen och förmågor som kan användas för att förinta fienderna.

I paketet ingår även ett testverktyg, som förvandlar spelet till ett prestandatest av rang. SweClockers kan givetvis inte hålla fingrarna borta utan laddar testriggarna med ett gäng grafikkort från både AMD och Nvidia för att undersöka prestandan med några av de populäraste modellerna på marknaden idag.

Testsystem

Komponent

Modell

Processor

Intel Core i7-3960X @ 4,4 GHz

Moderkort

Asus Rampage IV Extreme

Minne

16 GB Corsair Vengeance, 1 600 MHz, 9-9-9-24

Grafikkort

  • AMD Radeon HD 7970 GHz

  • AMD Radeon HD 7950 Boost

  • AMD Radeon HD 7870

  • AMD Radeon HD 7850

  • Nvidia Geforce GTX Titan

  • Nvidia Geforce GTX 680

  • Nvidia Geforce GTX 670

  • Nvidia Geforce GTX 660 Ti

  • Nvidia Geforce GTX 660

Hårddisk

Crucial M4 256 GB

Nätaggregat

Antec High Current Pro 1 200 W

Skärm

Asus PB278Q

Operativsystem

Windows 8 Enterprise 64-bit

I testerna används SweClockers vanliga testrigg med en överklockad Intel Core i7-3960X och 16 GB minne, detta för att ge fritt spelrum även för de mest påkostade grafikkorten. Drivrutinerna är de senaste från respektive tillverkare, det vill säga Catalyst 13.3 Beta 3 och Geforce Drivers 314.22 WQHL. Inställningarna i Bioshock Infinite är fördefinerade "Ultra" med Diffusion Depth of Field (DDOF) aktiverat.

I den välanvända upplösningen 1920 x 1080 pixlar är Bisohock Infinite inte någon större utmaning för de mer påkostade grafikkorten. Den till åren komna Unreal Engine 3 snurrar i cirka 60 FPS med både Geforce GTX 660 Ti och Radeon HD 7950 Boost.

För 2560 x 1440 pixlar krävs mer muskler under huven. Endast värstingen Geforce GTX Titan klarar av att leverera över 60 FPS i medelvärde, medan övriga grafikkort hamnar en bit under 50 bildrutor per sekund. Den som spelar med ett Radeon HD 7970 Ghz Edition eller Geforce GTX 680 mår troligtvis bäst av att skruva ned inställningarna ett snäpp.

Intressant för båda upplösningarna är att Nvidias modeller konsekvent visar mycket låga lägstavärden jämfört med AMD:s diton. Om detta beror på själva spelet och testet eller någon bugg i drivrutinerna är i skrivande stund oklart. Subjektivt påverkas dock upplevelsen minimalt, vilket tyder på ett isolerat problem.

Bioshock Infinite finns på speltjänsten Steam och hos de vanliga återförsäljarna. Prestandatestet går att komma åt genom att välja detta alternativ när spelet startas.