Montering och sammanfattning

Inte helt oväntat är byggprocessen busenkel i Hyte Y70 Touch. Chassit är väldigt stort både in och utvändigt och det är väldigt enkelt att få alla komponenter på plats. Kortfattat en väldigt angenäm byggupplevelse.

Hyte-Y70-Touch-40.jpg
Hyte-Y70-Touch-41.jpg

När moderkortet är på plats är det ingen konst att dra igenom kablarna från baksidan av moderkortsplåten. För den som ämnar montera en AIO-kylare är min observation att det knappt spelar någon roll i vilken ordning kylaren monteras in. Knappt någon komponent blockerar någon annan vilket gör det hela väldigt förlåtande.

Hyte-Y70-Touch-46.jpg

Lättbyggt är melodin.

Då undertecknad har byggt i Hyte Y60 är uppfattningen att skillnaden i storlek invändigt upplevs som massiv. Det är välkommet såklart och framförallt uppskattas möjligheten för väldigt tjocka radiatorer på sidoplatsen. Värt att notera är att chassit ej har några medföljande fläktar så det behöver du som köpare ha med i beräkningarna vid inköp.

Hyte-Y70-Touch-49.jpg

Även bakom grafikkortet är det rymligt.

För att förtydliga vad vi menar med att chassit är förlåtande att bygga i räcker det med att titta på hur förlängningen och stödet för grafikkortet är placerad. Skulle det vara så att du glömmer att koppla in något i botten av moderkortet under byggprocessen går det enkelt att korrigera detta i efterhand utan att montera av grafikkortet.

Hyte-Y70-Touch-45.jpg

Även på baksidan av moderkortsplåten är det luftigt.

På baksidan av moderkortsplåten går det alldeles galant att utan större ansträngning gömma undan kablarna. Detta bäddar därtill för enkel montering av eventuella hubbar för styrning av fläktar och belysning.

Hyte-Y70-Touch-50.jpg

Allting på plats i chassit.

Med alla delar på plats är nästa steg att installera Hytes mjukvara Nexus för att kunna styra skärmen. Själva konfigurationen av skärmen tar ungefär fyra klick och sen är hela kalaset igång.

Själva navigationen av skärmen känns igen från den som någonsin har använt en smartphone. Du kan givetvis använda skärmen utan Hytes mjukvara och då som en helt vanlig skärm i Windows men då blir det givetvis en gnutta mer pill för att få till det.

Hyte-Y70-Touch-54.jpg

Skärmen i full majestät.

Via mjukvaran kan du själv välja vad skärmen visar. Du kan konfigurera widgets för att visa olika typer av information, visa webbläsare, GIF:ar eller spela Tetris eller hålla koll på din Twitch chat. Skärmen kan vara precis så användbar eller onödig som du själv önskar. Hyte kommer framgent integrera stöd för fler funktioner i sin mjukvara men redan nu finns det en del att välja på.

IMG_9958.jpg

Varför inte läsa SweC på ditt chassi?

Hur praktisk skärmen är som sekundär enhet går att ifrågasätta utan det är snarare som komplement med extrainformation jag ser den stora nyttan med skärmen. Sen går det inte att förbise rolighetsfaktorn. Skärmen är kul att använda och det är en viss wow-faktor när man lägger ögonen på ett stiligt bygge som förgylls med en snygg animation eller temperaturdata och dylikt.

Ska vi försöka sammanfatta helhetsintrycket av Hyte Y70 Touch bör vi först få ur vägen de egentliga klagomålen jag har. Det första är att för nästan 5 000 kronor hade det varit trevligt att få en medskickad fläkt. Nu har det förvisso blivit kutym att premiumchassin inte bifogar fläktar men det hade varit kul att se fläktarna från föregångaren följa med i lådan.

Punkt nummer två som är värd att lyfta är att det helt oväntat finns väldigt begränsat stöd för 3,5"-lagring. Vaggorna som sitter känns mer plikttrogna än lika genomtänkta som resten av chassit, därtill saknar de all form av vibrationsdämpning.

Hyte Y70 Touch är på många sätt det just nu tydligaste exemplet på vilka trender som är populära på marknaden för PC-hårdvara. Ett genuint övertydligt exempel på ett barn av sin tid, samtidigt som Hyte inte har tummat på byggupplevelse eller kvalitet.

Genomtänkta detaljer

Det är små genomtänkta detaljer som förhöjer upplevelsen, öglor för kardborreband på rätt ställen, kvalitativa kabelgenomföringshål, gott om utrymme för kabelhantering, Hytes logotyp smakfullt graverad här och där i lådan, beslag i hög kvalitet, mekanisk brytare i strömknappen. Icke att förglömma är dessutom en liten detalj som att samtliga påsar för skruvar är tryckta med vilken komponent de är till för.

Det som är kronan på verket och det vi förmodar en stor del av kostnaden för chassit är skärmen. Att bestycka ett chassi med en skärm har gjorts tidigare av entusiaster. Det som Hyte har gjort med Y70 är dock att göra processen busenkel. Du behöver inte tänka på fler steg än att ladda ned mjukvaran och klicka dig igenom konfigurationen. Troligtvis går det att med efterforskning bygga en egen lösning som ger dig liknande funktionalitet men lika troligt är att det inte är lika smidigt.

Hyte Y70 Touch är nästa steg för det som tidigare var undvarat de mest inbitna entusiasterna att bli ännu mer tillgängligt för gemene konsument. Prislappen på 4 999 kronor kan vara svårmotiverad för dig som gillar det avskalade och anonyma datorbygget. Här skulle jag gärna se att Hyte framgent släppen en modell av Y70 utan skärmen. Grundstommen av chassit verkar vara konstruerad på ett sådant vis att detta förmodligen inte skulle innebära för många ändringar i produktionen. Skulle en sådan version lanseras med ett pris på 2 999 kronor eller lägre skulle vi med gott samvete kunna rekommendera den till ännu fler intressenter.

Utan att bli för raljant kan man säga att dagens recensionsobjekt är Fractal Design Norths anti-tes. Huruvida det faller dig som spekulant i smaken kan vi inte lova. Men för dig som vill ha ett något dekadent, lättbyggt, kvalitativt chassi som inte skäms för sig är Hyte Y70 Touch ett utmärkt alternativ.

Fördelar

Hyte Y70 Touch är ett utmärkt och kvalitativt chassi för den som vill exponera sina komponenter och har en välfungerande inbyggd skärm för extra flärd.

  • Mycket hög kvalitetskänsla

  • Stilfull implementation av härdat glas

  • Väldigt lättarbetat

  • Mycket enkel kabeldragning

  • Stöd for tjocka radiatorer

  • Genomtänkt implementation av den medföljande skärmen

Nackdelar

  • Inga medföljande fläktar

  • Begränsat stöd för instickskort utöver grafikkortet

  • Ingen vibrationsdämpning för hårddiskar

  • Saftig prislapp

Pris vid publicering: 4 999 kronor