Fractal Design North XL

fd_north_xl-1.jpg

Egenskap

Värde

Typ

Miditower

Formfaktor

E-ATX, ATX, Micro ATX, Mini ITX

Dimensioner (B×H×D)

240 × 509 × 503 mm

Vikt

9,5 kg

Material

Stål, valnöt/ek, plast, härdat glas

3,5”-platser

2 st. (delar vaggor med 2,5")

2,5”-platser

4 st. (2 st. delar vaggor med 3,5")

Fläktplatser

6 st. 120/140 mm, 1 st. 120 mm

Inkluderade fläktar

3 st. 140 mm Aspect 14 PWM

Platser för expansionskort

7 st.

Anslutningar

2 st. USB 3.0, 1 st. USB 3.1 Gen 2 Type-C, ljud

Nätaggregat

Ej inkluderat

Pris

2 295 kronor

Med North XL tar Fractal Design utseendet från ursprungliga North och skalar upp stommen med 36 procent för att tillåta att mer fläskiga komponenter tar plats på insidan. Där tidigare modeller från bolaget med XL-suffixet har handlat om väldigt bastanta fulltower-varianter är dock nykomlingen relativt nätt med sin lådvolym på drygt 61 liter, det vill säga ungefär samma volym som Meshify 2. Som en jämförelse ligger XL-versionen av Meshify 2 på hela 81 liter lådvolym.

North XL ställt mot ursprungliga North

  • Chassit har växt med 36 procent (61,4 liter ställt mot 45 liter)

  • Stöd för E-ATX-moderkort

  • Stöd för större radiatorer (360 mm i toppen, 420 mm i fronten)

  • Stöd för längre grafikkort (upp till 413 mm)

  • Stöd för högre processorkylare (upp till 185 mm)

  • Stöd för djupare nätaggregat (upp till 290 mm)

North XL erbjuds i samma utföranden som originalet, där färgvalen "Charcoal Black" och "Chalk White" finns tillgängliga. Därtill finns det möjlighet att välja mellan varianter med en sidopanel av perforerat meshgaller alternativt tonat härdat glas. Den förstnämnda av dessa har utökade möjligheter till ventilation i form av fler fläktplatser, med "nackdelen" att man inte kan se in i chassit.

fd_north_xl-2.jpg

Fronten bjuder på stilfulla ribbor av valnöt.

fd_north_xl-8.jpg

Ribborna sitter monterade på en ram av plast.

Det som får North XL, och ursprungliga North för den delen, att sticka ut från mängden rent estetiskt är att Fractal Design har valt att använda inslag av trä på utsidan. Detta syns på framsidan, där den svarta modellen har ribbor av valnöt monterade på frontpanelen – något som rent subjektivt ger ett väldigt stilfullt intryck. Väljer man den vita varianten av chassit är ribborna istället tillverkade av ek.

fd_north_xl-4.jpg

Frontpanelen sitter med snabbfästen och innehåller ett löstagbart dammfilter.

fd_north_xl-3.jpg

Bakom frontpanelen sitter tre förmonterade 140 mm-fläktar.

Frontpanelen sitter fast i stommen med snabbfästen och är lätt av avlägsna. När denna är bortplockad kommer man åt det integrerade dammfiltret, vilket även det kan lossas för enklare rengöring. Bakom hela paketet hittar vi tre förmonterade 140 mm-fläktar ur bolagets Aspect-serie.

fd_north_xl-9.jpg

Strömknappen ackompanjeras av dubbla USB 3.0, en USB Type-C samt ljudportar.

På den främre delen av chassits topp återfinns strömknappen samt en serie lättåtkomliga anslutningar. De sistnämnda utgörs av dubbla USB 3.0-portar, en USB Type-C-port kapabel till USB 3.2 Gen 2 samt in- och utgångar för ljud.

fd_north_xl-5.jpg

Baksidan erbjuder plats för ytterligare en 140 mm-fläkt.

fd_north_xl-26.jpg

Under monteringspunkten för nätaggregatet finns ett löstagbart dammfilter.

På chassits baksida återfinns först och främst en perforerad yta mot den övre delen som kan användas för att montera ytterligare en 140 mm-fläkt för utblås – en sådan medföljer dock inte vid leverans. Längre ner ser vi sju expansionsplatser för instickskort medan monteringspunkten för nätaggregatet tar plats i botten. Under det sistnämnda sitter ett löstagbart dammfilter som kan avlägsnas för rengöring.

fd_north_xl-10.jpg

Chassits topp är perforerad och lätt att plocka bort med ett knyck bakåt.

fd_north_xl-11.jpg

Under toppen finns det plats för flertalet olika fläktkonfigurationer.

Vidare mot chassits topp, vilken består av ett perforerat meshgaller som sitter på en plastram. Toppen hålls på plats med snabbfästen och avlägnas enkelt genom att dra denna bakåt och sedan lyfta rakt upp. Under denna hittar vi monteringsplatser för fläktar, där upp till tre 120 mm-varianter kan ta plats. Alternativt finns det möjlighet att montera antingen dubbla 140 mm- eller 180 mm-fläktar.

fd_north_xl-6.jpg

Testobjektet har en sidopanel av väldigt mörkt tonat härdat glas.

Som tidigare nämnts finns det två varianter av North XL sett till sidopanelens utförande, där den ena är tillverkad av perforerat stål medan den andra är av härdat glas. Vårt testexemplar är av den sistnämnda typen, där själva glaspanelen har tonats på ett väldigt mörkt vis. Glaset sitter monterat på en stålram och hålls på plats med två tumskruvar i bakkant – något som känns lite "retro" sett till att bolaget på senare tid har gått över till mer smidiga snabbfästen för många chassimodeller.

fd_north_xl-12.jpg

Utöver glaspanelen finns det ytterligare en täckplåt i framkant som hålls på plats med en tumskruv.

fd_north_xl-13.jpg

Med täckplåten borttagen får man full tillgång till huvudkammaren.

När man har plockat bort glaspanelen täcks fortfarande en del av huvudkammaren av en täckskiva av stål, vilken sitter där av estetiska skäl. Lyckligtvis är även denna enkel att plocka bort, där man lossar en tumskruv i ovankant och sedan skjuter panelen åt sidan.

fd_north_xl-14.jpg

Stor och rymlig huvudkammare.

Med alla paneler borttagna möts vi av en stor huvudkammare, som har växt till sig rejält från ursprungliga North. Stöd finns nu för fullstora E-ATX-moderkort med en maximal bredd på 330 mm samtidigt som gigantiska grafikkort med längder upp till 413 mm kan ta plats på insidan. Det sistnämnda är särskilt välkommet, då det var ett klagomål många hade kring den ursprungliga North sett till att utrymmet blev ganska begränsat för grafikkort när en radiator monterades i framkant.

Den som vill använda en stor luftbaserad processorkylare kan fortsatt göra det med North XL, då chassit rymmer tornmodeller med höjder upp till 185 mm. Vidare har Fractal Design utökat mängden genomdragningshål som finns tillgängliga för kabeldragning, där det nu finns ytterligare en spalt i framkant för de som använder stora moderkort samt två ordentliga hål i ovankant – något som saknades hos originalet.

northxl_fans_1.PNG

Det finns gott om utrymme för fler fläktar i chassit.

northxl_fans_2.PNG

I toppen finns det möjlighet att montera dubbla 180 mm-fläktar.

Ventilationsmässigt finns det ganska goda möjligheter att komplettera chassit med ytterligare fläktar. Som vi tidigare nämnt levereras North XL med tre 140 mm-fläktar i framkant och det finns möjlighet att komplettera med ytterligare tre fläktar av samma storlek, två i toppen samt en i bakkant. Satsar man istället på 120 mm-fläktar ryms det totalt sju sådana i chassit, medan en duo av riktigt stora doningar i 180 mm-klassen kan ta plats i taket.

northxl_rads.PNG

Radiatorstödet har förbättrats rejält över det ursprungliga North-chassit.

Ett område som har förbättrats nämnvärt över det ursprungliga North-chassit är stödet för radiatorer, och i synnerhet toppmonterade sådana. Där North var begränsat till 240 mm-varianter i taket rymmer istället North XL upp till 360 mm-radiatorer i samma position. Vidare har fronten nu stöd för radiatorer upp till 420 mm, men den som vill har en 360 mm-variant i taket samtidigt behöver dock hålla sig till den storleken även för fronten. I bakkant finns det stöd för antingen 120 mm- eller 140 mm-radiatorer.

fd_north_xl-18.jpg

På baksidan av moderkortsplåten finns det gott om utrymme för kabeldragning.

fd_north_xl-19.jpg

En generös mängd kardborrband underlättar fastsurrningen av kablarna.

Om vi vänder blickarna mot baksidan av moderkortsplåten så syns ett fullgott utrymme för kabeldragning, där spalten uppgår till 29 mm. Fractal Design har bestyckat chassit med en bra mängd förmonterade kardborrband för fastsurrning av kablar samtidigt som det finns gott om metallöglor som kan användas tillsammans med buntband (det medföljer en handfull med chassit).

fd_north_xl-21.jpg

Chassit har en integrerad PWM-hubb.

Likt merparten av Fractal Designs andra chassin är North XL bestyckad med en PWM-hubb som agerar samlingspunkt till chassifläktarna. Detta är samma variant som används till ursprungliga North, vilket innebär att den har skalats ned rejält sett till hur många fläktar som kan kopplas in direkt i den – det vill säga fyra. Bolaget kompenserar detta något genom att de medföljande Aspect-fläktarna har daisy chain-kopplingar som låter användaren haka på ytterligare fläktar på dem.

Nämnvärt här är att hubben inte drivs av någon dedikerad strömförsörjning via en SATA-strömkontakt eller liknande, vilket innebär att den förlitar sig på att matas direkt via en enskild fläktkontakt på moderkortet. Detta är värt att ha i beaktning om man väljer att koppla in en stor uppsättning fläktar till hubben, då det finns en viss variation kring hur mycket ström fläktkontakterna kan mata ut på olika moderkortsmodeller.

fd_north_xl-22.jpg

Chassit har två lagringsvaggor i botten.

fd_north_xl-23.jpg

Vaggorna kan avlägsnas eller flyttas runt efter behov.

fd_north_xl-25.jpg

Varje vagga har stöd för antingen en 3,5"- eller en 2,5"-enhet.

När det kommer till lagringsplatser återfinns en del av dessa i den främre delen av botten. Här syns två löstagbara vaggor, vilka kan flyttas framåt och bakåt i chassit för att bättre anpassas efter antingen radiatorer eller långa nätaggregat. Varje vagga kan husera antingen en 3,5"-enhet med vibrationsdämpad montering alternativt en 2,5"-variant med stum montering.

fd_north_xl-20.jpg

Ytterligare 2,5"-platser finns via en vagga på moderkortsplåtens baksida.

De sista lagringsplatserna återfinns på baksidan av moderkortsplåten. Här sitter det en monteringsram för dubbla 2,5"-enheter.

fd_north_xl-24.jpg

Chassit har stöd för nätaggregat med längder upp till 295 mm.

Sist men inte minst har vi monteringspunkten för nätaggregatet, där även denna har expanderats ställt mot det ursprungliga North-chassit. Utrymmet här blir lite beroende på var man placerar lagringsvaggorna i botten, men i sitt maximala utförande ryms enheter med längder upp till 295 mm.