I flera år har jag väntat på stunden att en skärm av denna kaliber ska existera och ta plats framför mina ögon: 4K UHD-upplösning, minst 144 Hz och en färgkorrekt panel på 27 tum eller mer. Idag kliver just en sådan skärm upp på skrivbordet i form av LG Ultragear 27GP950 och ger mig möjligheten att få bocka av en låda på önskelistan.

Inledning.png

LG Ultragear 27GP950-B är en av LG:s senaste premiumskärmar i Ultragear-segmentet som riktar sig mot en köpare som inte är ute efter någon kompromiss. Jag har tidigare kollat på bland annat deras ultrabreda 34GP950G som lämnade mig med blandade intryck men i slutändan en rekommendation. Därmed kliver jag in i detta test med blandad skepticism och förhoppning om att LG rått bot på vad jag ogillar med 24GP950-B-skärmens bredare kusin.

Välkommen till SweClockers testpiloter!

154 x 102.jpg

SweClockers testpiloter är recensioner av och för medlemmarna. Erfarna datorentusiaster från forumet får tillfälle att på egen hand provköra de senaste produkterna i datorvärlden. Trevlig läsning och glöm för all del inte att kommentera!

Testpilot: André Uppman

  • Användarnamn: @Yatagarasu

  • Registrerad: 2011

  • Plats: Gävle

  • Specialitet: Datorer och kringutrustning

Engagerad hårdvaruentusiast av högsta grad med stark passion för framförallt PC och PC-spel. André har varit aktiv medlem på SweClockers sedan 2011, men har egentligen långt innan dess pillat med datorer. Redan vid 7 års ålder blev han introducerad till datorvärlden då han fick tillgång till sin första egna dator – Heroes of Might & Magic III och C&C: Red Alert 2 var det som gällde.

André är utbildad inom el och nätverk, men studerar i dagsläget högskoleförberedande för att i framtiden kunna jobba med programmering. Drömmen är att jobba för DICE i Stockholm, men han är också nöjd med att eventuellt jobba för Microsoft eller Google.

När han inte häckar på SweClockers forum eller leker med den senaste hårdvaran så tycker André om att spendera tid på slagfälten i Battlefield eller League of Legends. Men intresseområdet stannar inte där, utan sträcker sig vida över musik, att måla Warhammer-modeller och att låta sig underhållas av sina två katter.

UltraGear_Logo.png

Sponsrat innehåll: Testpilot

SweClockers testpiloter är medlemmar som på egen hand testar nya produkter i datorvärlden. Denna testpilot arrangeras av SweClockers på uppdrag av LG Ultragear som betalar för publiceringen. Uppdragsgivaren har inget inflytande över innehållet och testpiloten är helt fri att dra egna slutsatser.


Specifikationer

Specifikationerna för LG Ultragear 27GP950-B är definitivt inte något att skratta åt. Det rör sig om en 27-tums 4K UHD-upplöst panel, som är kapabel att drivas hela vägen upp till 144 Hz (160 Hz OC) och detta med en relativt god basljusstyrka om 400 nits.

Specifikationer

LG Ultragear 27GP950

Storlek

27 tum

Upplösning

3 840 × 2160 px. (4K UHD)

Paneltyp

Nano IPS

Uppdateringsfrekvens

144 Hz (160 Hz OC)

Inmatningslatens

1 ms GtG (Grå-till-Grå)

Färgrymd

DCI-P3 98% (CIE1976)

Ljussstyrka

400 cd/m² (typisk)

Kontrast

1 000:1

HDR

VESA Display HDR 600
HDR10

Adaptiv synkronisering

VRR
G-Sync-certifierad

Anslutningsmöjligheter

2× HDMI 2.1
1× Displayport 1.4 (DSC)
2× USB 3.0
1× 3,5 mm hörlursutgång

Strömförbrukning

65 watt (typisk)
95 watt (max)

Vikt

5,7 kilogram utan stativ
7,9 kilogram med stativ

Utöver väldigt många pixlar och bra ljusstyrka syns HDR i form av både HDR10 och VESA Display HDR 600. Sistnämnda är något jag personligen är väldigt glad över att se då allt för många tillverkare väljer att ta genvägar och nöja sig med VESA Display HDR 400, en nivå som inte ens borde få kallas HDR i min mening.

Det finns även gott om anslutningsmöjligheter i form av både en ensam Displayport 1.4 och två stycken HDMI 2.1-anslutningar. Den förstnämnda anslutningen är kapabel till att driva skärmen i upp till 160 Hz med OC-läget aktiverat, medan HDMI 2.1-portarna får nöja sig med att stanna vid 120 Hz, vilket är fullt tillräckligt och gör skärmen klart användbar även för moderna konsoler likt Xbox Series X och Playstation 5.

DSC.png

Det som är imponerande här är att dessa 160 Hz kan levereras parallellt med 10-bit HDR, även i 3 840 × 2 160 pixlar över en ensam Displayport-kabel. Detta är möjligt genom en kompressionsteknik vid namn VESA Display Stream Compression (DSC). Som namnet lyder är det en kompressionsteknik, men som ska vara visually lossless, det vill säga ställa lägre bandbreddskrav men utan någon märkbar förlust av kvalitet.

Montering och första intryck

LG 27GP950-B levereras i en rätt diskret brun låda som pryds av en bild på skärmen i sig, samt lite dekaler för att visa skärmens huvudsakliga specifikationer. Vid första anblick är det inte något som säger att det är en skärm menad huvudsakligen för spelande, om jag inte kollar närmare på bilden i sig där skärmens fot har accenter i standard gaming-röd färg.

mont_1.png
mont_2.png
mont_3.png

Väl i lådan kan jag se stativet och dess delar som är försedda med skyddande plast, en svart liten låda som huserar alla kablar som behövs och slutligen dagens höjdpunkt i form av skärmen i sig. Panelen ligger inbakad mellan två stora bitar frigolit. Jag börjar med att varsamt ta fram allt, avlägsna all plast och lägga ut det på bordet för en helhetsvy.

io_1.png
io_2.png
io_3.png

Jag passar på att ta mig en närmare titt på baksidan av skärmen. Jag lägger ut det skyddsmaterial, som skärmen är lindad, i på bordet och lägger sedan skärmen platt på framsidan. Bakstycket är vad jag har kommit att förvänta mig av LG:s Ultragear-skärmar: Ett VESA-fäste med snabbkopplingar finns i mitten av den RGB-bestyckade lysringen och ett stycke till höger är urholkat för att ge plats för I/O-anslutningarna.

Anslutningsmöjligheterna är i form av två stycken 48 Gbps HDMI 2.1-portar, en ensam DSC-kapabel Displayport, två stycken USB 3.0 och ett hörlursuttag. Just hörlursuttaget kommer med någon form av DAC och inbyggd mjukvara i form av Waves Maxxaudio, en teknik som egentligen är från Dell. Jag även se DC-ingången för strömtillförsel. Vänder jag blicken lite mer på mot underkant av skärmen ser jag den styrspak och det skrollhjul som används för att navigera inställningsmenyerna.

stativ_1.png
stativ_2.png
stativ_3.png

Det är nu dags att montera skärmen på stativet, och det kan verkligen inte vara enklare än såhär. Jag börjar med att ta stativet och enkelt klicka det på plats i det bakre stycket av skärmen. Nästa steg är att fästa fast foten, vilket görs med enkelhet tack vare de inbyggda och verktygslösa skruvarna. Denna process tog inte mer än knappa minuten att slutföra.

Med allt monterat och klart tar jag ett steg tillbaka. Åtminstone framifrån är skärmen stilren nog att kunna användas såväl i kontorsmiljö som i spellyan, med små kanter runt panelen och helsvart utförande från topp till tå. Baksidan och fotens undersida är däremot det som avslöjar skärmens tänkta syfte, genom stora röda dekaler och accenter.

Byggkvaliteten känns gedigen och bra med väldigt lite plast på foten i sig. Ytbehandlingen på metallen är fin, slät och övergångarna till de få plastdetaljer som finns märks inte utan närmare inspektion. Skärmen kan höjas till en väldigt hög nivå också, vilket bör göra att den med lätthet kan anpassas oberoende av sitthöjd och skrivbord. Det är nu dags att koppla in allt då jag är sugen på att kolla menyvalen som finns att tillgå.

Inställningsmöjligheter

För att komma åt inställningsmenyerna används som nämnt en liten styrspak på undersidan av panelen med ackompanjemang av ett skrollhjul. LG har funnit ett väldigt konsekvent gränssnitt för sina skärmar och för den som tidigare sett en skärm ur 800- respektive 900-serien för Ultragear, bör menyerna kännas familjära.

meny_1.png
meny_2.png

Först och främst ser jag ett par förinställda profiler likt "Gamer 1" och "Gamer 2" som stolt skyltar med "Vesa Certified Display HDR" till höger. Jag kan även se profiler för "FPS", "RTS", "Vivid" och avslutningsvis "Reader". Hoppar jag ner en nivå till "Game Adjust" infinner sig inställningsmöjligheter för att bland annat överklocka panelen, något som kräver Displayport-anslutningen för att användas. Just överklockningen är det som får skärmen att gå från 120 respektive 144 Hz, till den marknadsförda hastigheten om 160 Hz.

Här går det även att slå av eller på Freesync, vilket indirekt även då är G-Sync i fallet för mig med ett grafikkort ur Nvidias Geforce RTX 3000-serie. Även responstid kan ändras här, och för att nå den specificerade hastigheten om 1 millisekund (GtG) ska läget "Faster" aktiveras, något jag inte alls rekommenderar och som jag kommer förklara lite längre ned.

meny_3.png
meny_4.png
meny_5.png

Den tredje och mittersta menyn innehåller inget mindre än alla alternativ för saker som ljusstyrka och färginställningar. I denna meny syns även reglage för den Local Dimming (LD) som skärmen har. Alternativen jag får är "Off", "Normal", "Fast" och "Fastest" för just LD-funktionaliteten.

Avslutningsvis kan jag i de två sista menyerna ändra vilken aktiv anslutning som ska användas, ett gäng olika ljudprofiler för Wabes Maxxaudio-modulen, vilken språk som jag vill använda på gränssnittet samt ändra genvägarna för snabbnavigation som kan användas innan det stora fönstret för alla inställningar öppnas.

Prestanda

LG Ultragear 27GP950-B kommer med en 3 840 × 2 160 pixlar, eller 4K UHD-upplöst panel. Trots antalet pixlar är det fullt möjligt att köra skärmen i 120 Hz över båda de HDMI 2.1 kapabla anslutningarna, vilket gör det lämpligt för såväl datorer som moderna spelkonsoler. För den med biffig dator finns även möjlighet att köra skärmen i 144 Hz (upp till 160 Hz med OC aktiverat) över Displayport-anslutningen som är av typen 1.4 DSC.

prestanda_1.png

Det är ingen annat än fantastiskt att spela i denna höga upplösning och bilduppdateringsfrekvensen. 4K UHD och 120 Hz eller mer, är en dröm jag haft i många år. Det som inte fanns med i drömmen var däremot hur tungdrivet det är, men det hör inte till saken då jag är nöjd att de flesta spelen jag spelar klarar av att drivas på ett Geforce RTX 3070, med hög bilduppdateringsfrekvens även i denna upplösning. För övriga spel finns det DLSS-stöd, vilket fortfarande ser bättre ut än 1440p-upplösning i min mening.

Inmatningslatensen är helt klart också bra på LG Ultragear 27GP950-B. Med inställningen "Game Adjust – Response Time" satt till "Normal" märker jag inga som helst problem med att sikta som jag ska eller navigera musen över skärmen. Däremot rekommenderar jag definitivt inte att gå högre än just läget "Normal".

När läget skruvas upp till "Fast" eller "Faster" blir det problem, speciellt vid läget "Faster". När dessa lägen aktiveras uppstår kraftig overshoot och inverse ghosting. Det enklaste sättet att beskriva detta fenomen är att det bildas som en vit gloria runt text, efter och framför, när skärmens innehåll snabbt ändras i vertikal ledd (exempelvis när jag skrollar SweClockers). Det brukar även beskrivas som LCD-kopplade rörelseartefakter och Sajten Blurbusters har en väldigt bra och kortfattad artikel på ämnet.

Färg och kontrast

LG 27GP950-B kommer färdigkalibrerad direkt från fabriken för att underlätta för en köpare att slippa krångla med skärmen väl till hands. LG specificerar täckning på 98 procent av DCI-P3-färgrymd. Med det sagt har jag inte utrustning att testa själv med och väljer därför att kolla in Rtings recension på skärmen. Tydligen är skärmen inte så pass bra kalibrerad ur lådan som den skulle kunna vara, men bra nog åtminstone.

kon-far_3.png
kon-far_1.png

För de egna mer subjektiva testerna används ett av Dolbys 8K HDR videomaterial i form av "The Color". För att komplettera färgspektaklet från Dolby använder jag mig även av en film ämnad för planetarium, vilket är inget mindre än Deep Blue. Denna video är gjord i 24K HDR och sedan renderad i 8K HDR. Youtube-versionen enligt länk är dock endast 4K UHD HDR, men det ger fortfarande en bra uppfattning tack vare starkt källmaterial. Det är fantastiskt fina tester att köra för att framförallt se hur bra kontrast och HDR är på en skärm.

När det kommer till ljusstyrkan och HDR har jag absolut inget att klaga på. Den blir ljusstark under alla scenarion jag testar, detta inkluderat ovannämnda videotester men även i spel som Battlefield 2042, som har HDR-stöd. Även färger känns väldigt bra trots att jag inte själv gjort någon egen kalibrering. Inget känns övermättat eller urvattnat i färgglada segment eller sprakande scener, i alla fall inte sett till färgerna.

Kontrast och IPS-Glow

Den grå kontrasten överlag är väldigt bra på LG:s Ultragear 27GP950-B, övergångarna är mjuka och fina. Däremot kan jag inte säga detsamma om hur enhetlig svärtan är. Nu förväntar mig jag inte varken VA- eller OLED-nivåer här, men för prisklassen törs jag påstå att det är under all kritik.

svart_1.png
svart_2.png
kon-far_2.png

Tydlig glow kan ses i hörnen trots Local Dimming aktiverat

För att dubbelkolla att mina ögon faktiskt fungerar som de ska ställer jag upp skärmen jämte min Asus ROG Swift PG278Q som har en TN-panel, vilket LG:s Nano-IPS i 27GP950-B rimligtvis bör bräda. Men ack så är inte fallet, inte alls faktiskt. Hur jag än vrider och vänder på inställningarna med HDR, Local Dimming och ljusstyrka klarar sig min gamla TN-baserade skärm bättre i mörka scener generellt, även om topparna fräts ut tydligt jämfört med LG:s ditto.

Något som jag inte vet om det är problem på just det exemplar jag har till hands eller modellen generellt, är att jag upplever väldigt stor mängd IPS-Glow faktiskt. Som kan ses på tredje bilden i bildspelet ovan blir det klart lysande hörn. Detta är speciellt märkbart mot mörka bakgrunder och något som uppstår trots att Local Dimming är aktiverat. Vanligtvis brukar just Local Dimming vara bra på att få bort både backlight bleed samt IPS Glow, men inte denna gång tyvärr.

På tal om Local Dimming är det ett fortsatt stort problem som kvarstår för LG när det kommer till deras Ultragear-skärmar. Även om responsen är klart mycket bättre på 27GP950-B än vad jag upplevde på 34GP950G, är det fortfarande alldeles för få zoner, vilket kan ses i videon ovanför. Jag ser inte alls meningen med att implementera funktionen om det ska göras så pass halvdant, eller rentav uruselt. Det drar bara upp prislappen för slutkund och känns som något som är där bara för att kunna bocka av en låda i specifikationsbladet.

Tankar om reflektioner

Något som slår mig med LG Ultragear 27GP950-B är att ytan på skärmen har en ganska reflektiv ytbeläggning. Även i det mer svagt upplysta rummet jag sitter i har jag inte några större problem med att se tydliga reflektioner av antingen mig själv eller omgivande möblering. Detta kan jag tänka mig skulle vara ett rätt stort störningsmoment om jag skulle dra upp persiennerna och sitta mindre som en grottmänniska.

Reflektioner.png

Här sitter jag i ett knappt belyst rum, sånär som på lite mysbelysning.

Dessa typer av reflektioner är dock betydligt mindre påtagliga när jag sitter i exempelvis Battlefield 2042 eller Cities Skylines. Men det är helt klart där och känns som något jag bör nämna om en potentiell köpare är känslig för sådana saker. Det är definitivt inte bra ur ett ergonomiskt perspektiv heller, då dessa typer av reflektioner kan leda till ansträngda ögon och huvudvärk i längden.

Sammanfattning

Med starka specifikationer på papper hoppade LG:s 27-tums 27GP950-B upp på skrivbordet här hemma. 4K UHD, Nano IPS och upp till 160 Hz är imponerande, speciellt med tanke på att allt det drivs över en ensam kabel tack vare VESA Display Stream Compression (DSC). Även två stycken HDMI 2.1-portar finns, vilket är trevligt om jag vill koppla in en Playstation 5- eller Xbox Series X-konsol. God typisk ljusstyrka på 400 nits, VESA Display HDR 600 och 98 procent täckning av DCI-P3:s färgrymd lovas också.

De initiala intrycken jag får av LG Ultragear 27GP950-B är väldigt starka. De få delarna som ligger i den stora kartongen är väl paketerade och monteringen i sig busenkel. Det tar knappa fem minuter från det att jag öppnar upp lådan till det att jag kan koppla in skärmen och köra igång. Basen är gedigen och håller skärmen väl på plats. Färgen övergår fint och sömnlöst mellan den metall som utgör större del av konstruktionen och den lilla plast som används sig.

samman_3.png

Att navigera menyerna görs med lätthet tack vare den inbyggda styrspaken och skrollhjulet i botten av skärmen. I dessa menyer kan jag hoppa mellan ett par förinställda profiler för skärmen, ändra ljusstyrkan manuellt och överklocka skärmen från 144 Hz i grundutförande till 160 Hz, så länge som Displayport används. För HDMI är maximala uppdateringsfrekvensen 120 Hz. Jag kan även ställa in hastighet på den Local Dimming som finns och ändra på diverse lägen för skärmens Overdrive-funktionalitet vid namn "Response Time".

På tal om Local Dimming- och "Overdrive"-lägen törs jag påstå att dessa är under all kritik på en skärm som kostar över 10 000 kronor i svensk handel. Det är alldeles för få zoner och är mer störande än hjälpsamt; en tämligen värdelös funktion som bara driver upp priset utan att medföra något av värde. "Overdrive" inställt på högre än normalt läge ger dessutom ohyggliga mängder med artefakter i form overshoot och inverse ghosting, vilket i praktiken gör att läsa text på skrollande webbsidor nästan olidligt efter en väldigt kort stund.

samman_2.png

Färgerna på LG Ultragear 27GP950-B är dock riktigt fina. Aldrig känns något övermättat eller urvattnat, varken vid konsumtion av film, serier eller under spelsessioner. Även jämnheten vid mer gråaktiga segment har en fin övergång i nyansen och kontrasten. Detsamma kan inte sägas om svärtan. Under mitt testande upplever jag att svärtan känns väldigt påtagligt... inte svart helt enkelt. Detta kan delvis kopplas till att det fortsatt är IPS-teknik som används, men det känns inte som hela sanningen.

För att kontrollera detta ställer jag upp skärmen bredvid min Swift PG278Q och blir ärligt talat förbluffad över resultaten. Under flertalet scenarier som jag testar klarar min gamla TN-baserade skärm av att återskapa bättre svärta än LG:s 27GP950-B. Detta är oberoende av inställningar jag gör gällande HDR, ljusstyrka och Local Dimming. Även ljusstyrkan, som på papper ska vara mycket högre, känns inte som det heller, där ljuspunkter i HDR-baserat material misslyckas med att "poppa".

Vidare bjuder ytbehandlingen på skärmen ytterligare lite smolk i bägaren. Själva skärmytan i sig är väldigt glansig och reflekterar mer än gärna både mig och kringliggande objekt, om bakgrunden blir mörk nog. Dessa typer av reflektioner är inte bara störande, utan kan regelrätt vara dåliga ur ett ergonomiskt perspektiv då ansträngda ögon och huvudvärk kan uppstå som följd.

Fördelar:

  • Gedigen byggkvalitet

  • Bra färgåtergivning

  • Gott om anslutningsmöjligheter

Nackdelar:

  • Undermålig svärta

  • Fortsatt trasiga Overdrive-lägen

  • Värdelös Local Dimming

  • Reflektiv skärmyta

LG Ultragear 27GP950-B finns i skrivande stund endast tillgänglig direkt från LG:s hemsida för 899 USD, motsvarande cirka 10 000 kronor inklusive moms. För svensk återförsäljning är det i dagsläget bara Inet som säljer skärmen för 10 990 kronor med fösenad säljstart till den 25 februari 2022.