Jag har under min tid som Testpilot fått känna och klämma på en del prylar från NZXT, allt från processorkylare till chassin likt NZXT H9 Flow. I regel har jag varit rätt nöjd med vad företaget har att erbjuda, där prislappen har känts rimlig sett till vad slutkund får när det kommer till form och funktion. Det är dock dags att ändra lite på formulan och sätta tänderna i den senaste kringutrustningen från samma bolag.

Mer specifikt handlar det om två tangentbord i deras Function-serie, som lite halvt fantasilöst kallas för NZXT Function 2 och Function 2 mini TKL. Här utlovas många funktioner som bör blidka den novisa likväl som den initierade entusiasten, där två av exemplen är hotswappable-brytare och skumbelagt innanmäte. Jag kommer även att testa deras senaste lättviktiga spelmöss – testpiloten för mössen kan inom kort läsas på syskonsajten FZ.

Samman_05.jpg

Nya NZXT Function 2 och musen Lift 2 bredvid varandra. I denna artikel testas tangentbordet.

Välkommen till SweClockers testpiloter!

154 x 102.jpg

SweClockers testpiloter är recensioner av och för medlemmarna. Erfarna datorentusiaster från forumet får tillfälle att på egen hand provköra de senaste produkterna i datorvärlden. Trevlig läsning och glöm för all del inte att kommentera!

Testpilot: André Uppman

  • Användarnamn: @Yatagarasu

  • Registrerad: 2011

  • Plats: Gävle

  • Specialitet: Datorer och spelmotorer

Engagerad hårdvaruentusiast med stark passion för framförallt PC och PC-spel. André har varit aktiv medlem på SweClockers sedan 2011, men har egentligen långt innan dess pillat med datorer. Redan vid 7 års ålder blev han introducerad till datorvärlden då han fick tillgång till sin första egna dator med en Intel Pentium 4.

André är utbildad inom el och nätverk, men läser idag till VA- och miljötekniker. I övrigt besitter han bred teknisk kompetens inom hårdvaruteknik, kringutrustning och spelrelaterade områden likt spelmotorer. När det rör sig om hårdvara är det bärbart, ljud och kringutrustning som ligger närmast hjärtat.

Utöver att häcka på SweClockers forum tycker André om att dominera slagfälten i Battlefield, leka borgmästare i Cities Skylines och måla Warhammer. Nattfotografering och drönarflygning är annars aktiviteter som avnjuts i utomhusmiljö.

Sponsrat innehåll: Testpilot

SweClockers testpiloter är medlemmar som på egen hand testar nya produkter i datorvärlden. Denna testpilot arrangeras av SweClockers på uppdrag av NZXT som betalar för publiceringen. Uppdragsgivaren har inget inflytande över innehållet och testpiloten är helt fri att dra egna slutsatser.

Specifikationer

NZXT Function 2 kommer i två upplagor; En fullstor variant och den modell NZXT valt att kalla mini TKL. För den fullstora varianten har jag ett testexemplar i vit skrud, medan det mindre syskonet får sig en svart färgbehandling. Funktionsmässigt är det inte mycket som skiljer åt annat än antalet brytare och tangenter – åtminstone på papper.

NZXT Function 2 & mini TKL

Egenskaper

Formfaktor

Fullsize
Mini TKL

Färg

Vit och svart (båda modeller)

Vikt – fullsize

910 gram

Vikt – mini TKL

718 gram

Dimensioner – fullsize

442 × 127 × 40 mm (B × D × H)

Dimensioner – mini TKL

338 × 123 × 40 mm (B × D × H)

Material

Aluminium
Plast
Dämpskum (2 lager)

Tangenter

Doubleshot shine-through PBT

Brytare

NZXT Swift Optical

Uppdateringsfrekvens

8 000 Hz

N-key rollover

Ja

Anti-ghosting

Ja

RGB

Ja, individuell per tangent

Anslutning

1 st. löstagbar USB Type-A till Type-C-kabel

Inbyggt minne

Ja

Kompabilitet

Windows
Mac
Xbox
Playstation

Baserat på specifikationsbladen verkar NZXT ha försökt göra sin hemläxa baserat på den mer entusiastiska delen av tangentbordsmarknaden. Utöver låga latenser och snabba inmatningar kan jag se några saker som vanligen inte återfinns i spelinriktade tangentbord. Exempel på detta är att NZXT har valt att skumfylla innanmätet för att dämpa oönskade ljud, exakt vilket skum som använts framgår dock inte. Inbyggt minne för att spara profiler utan behovet av mjukvara är också trevligt att se.

En annan funktion som tydligt brukar uppskattas är förmågan att själv enkelt kunna byta brytare, vilket benämns som hotswap. Vad detta innebär i praktiken är att slutanvändaren själv kan lyfta ut brytaren och byta ut den mot valfri modell som passar sockeln – ett praktexempel här skulle vara att gå från linjära till taktila brytare. Det enda jag spontant saknar från ett tangentbord i Function 2-serien är trådlös förmåga, något som annars brukar kallas för trimode (trådbundet, Bluetooth och 2,4 GHz-bandet genom dongel).

Snabbkurs: Optiska brytare

Mekaniska tangentbord kommer i en uppsjö av olika former numera. Allt från formfaktor, layout och olika typer av brytare kan utgöra en märkbar skillnad för skriv- och spelupplevelsen. Just brytare är nog den saken de flesta skulle hålla med om utgör den största skillnaden i slutändan, där NZXT med sin Function 2-serie valt att gå den optiska vägen. Men vad är skillnaden mellan en traditionell mekanisk brytare och den optiska?

switches_01.jpg

NZXT inkluderar en handfull alternativa brytare från Gateron; optiska linjära gula och linjära röda

Switches_02.jpg

Bottensidan särskiljer sig märkbart från klassiska mekaniska brytare, där avsaknade av stift samt en tjockare och urholkad stomme är de givna markörena.

Switches_03.jpg

Ett gäng lite mer klassiska brytare med kontaktstift på botten.

Den grundläggande principen av en mekanisk brytare är att fysiska kontakter och mekaniska komponenter används för att registrera tangenttryckningar. Detta sker oftast med hjälp av fjädrar, kontaktplattor samt slutande stift. När en tangent trycks ner, rör en metallisk kontakt sig för att sluta en elektrisk krets och därigenom signalera att tangenten har aktiverats.

Till skillnad från den klassiska mekaniska brytaren använder inte optiska brytare kontaktplattor och stift på samma vis. Här används istället en ljusstråle och sensorer för att utröna brytarens position. Detta tillåter bland annat en mer variabel aktivering, där NZXT genom CAM-mjukvaran (som jag kommer gå igenom lite längre ned) låter slutanvändaren ändra hur mycket tryck som behövs appliceras på tangenten innan brytaren aktiveras.

Möt Function 2 och Function 2 TKL

Som tidigare nämnt kommer NZXT Function 2 i två grundutföranden; fullstora versionen och en mindre vid namnet mini TKL. Jag tänker att jag börjar med det fullstora derivatet, för att sedan vända mig mot den mer avskalade varianten.

mot_full_01.jpg

NZXT Function 2 i all sin pragd, med tillhörande handlovsstöd.

mot_full_02.jpg

Det ingår ett gäng prylar utöver tangentbord och handlovsstöd, exempelvis en USB-kabel för anslutning och några extra brytare.

mot_full_03.jpg

På vänstra kortsidan återfinner sig några knappar för att kontrollera saker som bakgrundsbelysning, samt ett scrollhjul för att reglera volymen.

mot_full_04.jpg

Bakom de vita tangenterna blottar sig NZXT:s egna linjära och lila brytare som är framtagen av Gateron.

Första intrycket med NZXT Function 2 väl uppackat är trevligt, spontant känns tangentbordet gediget byggt utan onödigt flexande av basplattan. Utöver tangentbordet i sig ingår även lite extra utrustning i form av extra utbytesbrytare, verktyg för att byta tangenter och brytare, samt en USB Type-A till Type-C-sladd.

Fullstora Function 2 kommer även med ett handlovsstöd som har en perfekt passform mot basen av tangentbordet och fäster på plats med hjälp av magneter. Handlovsstödet har en bra höjd och vinkel, samt en behaglig textur som inte skapar obekväm friktion. Det enda tråkiga här är att färgen inte är helt matchande gentemot själva tangentbordet.

För att återgå till själva tangentbordet, så vrider jag runt ekipaget och tar mig en närmare titt på vänstra kortsidan. Här kan jag urskilja tre knappar; en för att justera ljusstyrkan på bakgrundsbelysningen, en för att låsa Windows-knappen och en knapp för att stänga av eller slå på ljudet. På noten om ljud finns det även ett scrollhjul för att justera ljudreglaget, detta känns stabilt och har en lätt texturerad gummiyta.

mot_TKL_01.jpg

Framsidan av NZXT Function 2 mini TKL, alla väsentliga knappar finns trots den avskalade storleken.

mot_TKL_02.jpg

Precis som för fullstora modellen kommer mini TKL med lite extra i kartongen.

mot_TKL_03.jpg

Temat med likheter fortsätter på vänstra kortsidan, där volymhjul och andra styrdon infinner sig

mot_TKL_04.jpg

En lila liten Swift-brytare tittar fram bakom tangenten.

mot_TKL_05.jpg

Under brytaren gömmer sig hotswap-sockeln med lysdiod och elektronik för att avläsa optiskt.

Det positiva första intrycket fortsätter även för mini TKL, där det är väldigt lite flex i chassit och inga konstiga missljud när jag lägger press på det. För testexemplarets räkning kommer mini TKL med NZXT:s linjära lila brytare som är försmorda från fabrik, självklart går dessa att byta ut mot andra valfria optiska brytare tack vare hotswap socket.

Även med mini TKL ingår det verktyg för att lossa tangenter såväl som brytare. En färgmatchande USB Type-A till USB Type-C-kabel följer också med tillsammans med ett gäng extra brytare. Tyvärr medföljer inte något handlovsstöd med denna modell. Detta är något jag anser borde ingå även här för att slutkunden inte ska behöva komplettera detta i efterhand, speciellt då prisskillnaden inte är särskilt stor mellan den större och mindre modellen av Function 2.

Den saken som för mig gör NZXT Function 2 mini TKL intressant mer än något annat är just formfaktorn. Det är inte mycket större än ett 60-procentigt tangentbord, men innehåller samtidigt det mesta som kan önskas från en fullstor variant – exempelvis FN-rad och de flesta vanliga dedikerade tangenterna för extra funktionalitet.

RGB och mjukvara

För gamers är det nästan en synd om inte tillbehör likt tangentbord kan lysa upp med 16,7 miljoner olika färger. Här har NZXT din rygg och erbjuder fullt kontrollerbar RGB-belysning för varje enskild tangent genom mjukvaran NZXT CAM. Den justerbara ljusstyrkan når riktigt höga höjder väl uppskruvad till max, eller kan stängas av helt för den som föredrar det.

RGB_01.jpg

NZXT Function 2 och Function 2 mini TKL flexar RGB-musklerna.

RGB_02.jpg

NZXT Function 2 i vitt utförande har en riklig och snygg spridning av RGB-belysningen. På med några pudding keycaps och du har en redlig ljusshow.

RBG_03.jpg

NZXT Function 2 mini TKL i sin svarta klädsel är inte fy skam heller, även om det inte riktigt blir samma effekt som fullstora modellen.

CAM_full_01.png

Styrning av RGB-lysdioder och aktiveringspunkten för brytarna på NZXT Function 2.

CAM_full_02.png

På andra fliken finns key remapping tillgängligt.

CAM_TKL_01.png

Layout för NZXT mini TKL ser mer eller mindre identiskt ut för RGB- och makro-kontroller.

CAM_TKL_02.png

Trenden fortsätter för key remapping, där layout mellan enheterna ser likvärdig ut.

Utöver att kontrollera lysdioderna finns det ett gäng trevliga funktioner i CAM-mjukvaran. Bland annat finns det full funktionalitet för key remapping och makro-stöd. Det går även att ändra aktiveringspunkten för brytarna mellan två lägen; 1,0 mm och 1,5 mm, beroende på när man vill att brytaren faktiskt ska aktiveras vid nedtryckning av tangenten. Detta är något som är rätt unikt för optiska brytare och som särskiljer NZXT Function 2 från många av konkurrenterna.

NZXT CAM är överlag en kompetent mjukvara som gör det mesta som kan önskas av ett program för tangentbord. Däremot stöter jag på mindre problem när jag försöker ändra inställningar med både Function 2 och Function 2 mini TKL inkopplade samtidigt. Endast ett av tangentborden dyker upp åt gången, och jag kan inte finna något sätt att växla mellan vilken enhet jag vill justera. Förhoppningsvis är detta något NZXT enkelt kan åtgärda med en uppdatering.

Skrivkänsla och ljudprofil

Mekaniska tangentbord har olika ljudprofiler tack vare en myriad av anledningar; allt från vilka material som används för tangenterna, typ av brytare under tangenten och inte minst chassits material samt innanmäte. Jag tänkte nu genom en kortare videoinspelning visa upp hur det kan låta när man skriver på NZXT Function 2.

När det kommer till den auditativa upplevelsen får NZXT ett mellanbetyg. Överlag är det tillfredsställande att spela på NZXT Function 2 och Function 2 mini TKL, däremot tar skrivupplevelsen ett steg tillbaka. Brytarna är av typen smorda linjära och känns således lena att skriva på, dessvärre tycker jag inte om ljudprofilen. Mellanslag har ett pingande ljud, och brytarna saknar enhetlighet. Detta kan tillskrivas bland annat valet av plate mounting istället för gasket mount, men även ett halvdant jobb med stabiliseringen av de större tangenterna.

De flesta skulle nog inte tänka på dessa saker ärligt talat. Men för den som har tagit till vana att meka med smörjning och moddning av mekaniska tangentbord är det något som ändå är värt att poängtera. Jag hade gärna tagit fram verktygen och öppnat upp tangentborden för att se vad som går att göra åt saken, dessvärre finns inte riktigt tiden för det inom ramen av testpiloten. Däremot tror jag inte att det krävs större ingrepp för att ta tangentborden till sin fulla potential.

Sammanfattning

NZXT har varit med i leken ett tag när det kommer till datorhårdvara. För ett par år sedan bestämde sig dock företaget att ge sig in i leken med kringutrustning också. Idag har jag därför tagit mig en närmare titt på företagets tangentbord i Function-serien, närmare bestämt Function 2 och Function 2 mini TKL. Utöver tangentbord har jag även kollat närmare på deras senaste spelinriktade datormöss i Lift-serien, testpiloten för dessa två styrdon kan läsas på FZ.

Samman_02.jpg

RGB-implementationen är stilren och lyser upp rikligt.

Samman_03.jpg

Stor och liten stoltserar för kameran.

Första intrycket av båda tangentborden är bra, byggkvaliteten känns gedigen. Ingen flex eller knakigt ljud upplevs i chassit och tangenterna har lite spelrum för oönskat skakande. Båda tangentborden använder sig av optiska brytare och är så kallat hotswappable, det vill säga att brytarna kan enkelt bytas mot annan valfri modell i efterhand om så önskas. Till sist finns det några knappar för att justera saker som ljusstyrka och ett skrollhjul för volymreglering.

När det kommer till extra kuriosa ingår det en USB Type-A till USB Type-C-kabel, verktyg för att plocka bort tangenter samt brytare, och till sist en handfull extra Gateron-brytare av annan typ än den lila linjära märkt NZXT Swift Optical som sitter förmonterat. Fullstora varianten får även ett magnetiskt handlovsstöd, något jag verkligen tycker att även mini TKL-varianten skulle fått med tanke på den smala prisskillnaden. Handlovsstödet har annars en bra lutning samt en behaglig textur för längre sessioner.

Samman_04.jpg

NZXT Function 2 finns tillgänglig i svart och vitt för båda modeller.

Samman_05.jpg

NZXT Function 2 och Lift 2 Symm bredvid varandra.

Samman_06.jpg

NZXT Function 2 mini TKL och Lift 2 Ergo bredvid varandra.

Spelupplevelsen är mycket trevlig på båda tangentborden, med snabba aktiveringar utan missade eller felaktiga slag. Tyvärr är skrivupplevelsen en mer blandad påse. Jag upplever att smörjning och stabilisering av de större tangenterna likt mellanslag och shift kunde ha varit bättre, där oönskat ping-ljud och annars ojämn ljudprofil kommer i vägen. Mjukvaran NZXT CAM är däremot lättarbetad när det kommer till att justera saker som RGB, remapping eller ändra aktiveringspunkten av de optiska brytarna. Dessvärre har mjukvaran lite problem att upptäcka flera samtidiga enheter av samma slag.

Överlag är jag rätt nöjd med vad NZXT har att erbjuda med sina nya tillskott i Function 2-serien. Tangentborden medför en bra grund att bygga på, välsvarvade introduktionsbrädor till det lite mer entusiastiska segmentet av mekaniska tangentbord. Det finns dock en del kvar att jobba på för att totalt sälja in mig på allt som en slutprodukt. Småsaker likt stabilisering kan bli bättre, och konkurrensen är tuff i prissegmentet runt 2 000 kronor som NZXT valt att ta sikte på.

Positivt:

  • Uppfyller de flesta kraven för ett premium-tangentbord

  • Byggkvalitén känns stadig och robust

  • Mjukvaran är snygg och fyller de flesta behoven

  • RGB-belysningen är stilfullt implementerad

Negativt:

  • Något ojämn stabilisering

  • Avsaknad av trådlös funktionalitet

  • CAM-mjukvaran har problem med flera samtida enheter

Uppdatering: NZXT Function 2 finns tillgänglig hos Proshop och Inet. Det rekommenderade priset för fullstora versionen är i skrivande stund 1 599 kronor, medan mini TKL-varianten får en prislapp på cirka 1 499 kronor.