Allmänt, 50 Hz och ALLM

Denna guide vänder på TV-perspektivet och tittar på de spelkällor vi har och de moderna krav de ställer och inte ställer. Detta är vad vi kallar för utökade spelegenskaper och rymmer funktioner som:

  • 120 Hz-spelande

  • Variable Refresh Rate (VRR)

  • Freesync och G-Sync

  • 8K-möjlighet

  • Auto Low Latency Mode (ALLM)

Dessa är funktioner vilka kräver något särskilt av både källan och TV:n. För att de utökade funktionerna ska fungera måste det klaffa i båda ändarna och även i fråga om HDMI-kabeln när det gäller 4K/120.

Spela på en 50 Hz-TV?
Ja, självklart eftersom den klarar 60 Hz oavsett vad texten i butiken säger. Det finns inga moderna TV-apparater som är 50 eller 100 Hz. Det är missvisande siffror från den tjocka TV-tiden. Alla platta modeller använder paneler som kör 60 eller 120 Hz. Det har i praktiken aldrig varit ett problem att köra en spelkonsol mot en platt TV på grund av fel frekvens.

Vi tackar tillverkarna, branschen och alla butiker för över femton år av missvisande information och helt onödig förvirring kring detta ämne.

ALLM – automatiskt spelläge
ALLM står för Auto Low Latency Mode och är den enklaste och minst viktiga spelfunktionen. ALLM är inte en kritisk eller avgörande funktion på något sätt. Det är endast en flagga i metadata vilken talar om att nu ska TV:ns spelläge aktiveras.

Du som användare slipper alltså aktivera spelläget för egen hand och spar kanske några sekunder av fippel med fjärrkontrollen. ALLM är en funktion från HDMI 2.1-standarden, men eftersom det är en sådan simpel funktion finns det på en lång rad TV-modeller från 2019 och framåt.

Sonys TV-apparater är lite av ett undantag då de inte använder ALLM utan har en egen autodetektering ifall det är en spelkonsol som används. Denna fungerar då med Playstation men – kanske lite förutsägbart – fungerar inte med en Xbox. Grafikkort till PC brukar inte flagga ALLM de heller så även där måste du själv ändra till spelläget eller PC-läget i TV:n.