VRR / G-Sync / Freesync

Adaptiv synkronisering på en TV kallas för Variable Refresh Rate (VRR). Skulle du missat denna finess går det ut på att panelen, alltså TV:n i detta fall, ändrar sin frekvens (Hz) i synkronisering med renderingsfrekvensen i spelet. Man låter alltså panelens frekvens gå jämnt upp, inklusive jämn multipel, med spelets FPS, alltså renderade bilder per sekund (FPS). Detta för att få största möjliga upplevda flyt när spelens renderade frekvens hela tiden varierar.

Som bäst fungerar VRR när du har ett stort spann. 40–120 Hz fungerar till exempel betydligt bättre än 40–60 Hz. Som bäst fungerar VRR för spel som är krävande i grafiken där du kämpar med ryckighet och tearing när spelen har svårt att hålla sig på en stabil renderingsfrekvens, FPS. Istället för att matcha TV:ns normalt sett fasta frekvens kan alltså spelen och TV-panel dynamiskt följa varandra.

Etablerat på PC men nytt på konsol
För en PC är adaptiv synk inget nytt utan har hängt med i många år. Det är också viktigare med VRR och PC eftersom en PC varierar så enormt med vilken hårdvara du använder. Men också att spelen har så många fler möjligheter till att skräddarsy grafiken. Varje enskild PC är närmast unik i vilken renderingfrekvens du får ut från varje spel.

Hos spelkonsoler med samma hårdvara i kontrollerade system är situationen en annan vilket gör det vanligare att utvecklarna att arbeta mot fasta mål likt att hålla 30 FPS eller 60 FPS konstant för att det ska gå jämnt upp med TV:ns 60 Hz-panel. Därför är flertalet konsolspel låsta till sin på förhand konstruerade metod för att rendera.

Microsofts spelkonsoler kan använda VRR sedan förra generationen av Xbox One-modeller. Där finns det i skrivande stund flera spel som använder VRR. Sony har med Playstation 5 angett att VRR är möjligt, men har ännu inte aktiverat funktionen.

Plattform

VRR per årskiftet 2021/22

PC

Fungerar med moderna grafikkort och kallas med AMD-kort "Freesync" och med Nvidia-kort "G-Sync". Majoriteten spel fungerar med VRR

Playstation 5

Sony har ej aktiverat VRR-funktionen

Xbox Series X & Series S

VRR finns och används av flera spel sedan flera år bakåt

Tekniken som används för adaptiv synkronisering på en TV är HDMI VRR. Detta skiljer sig från en del andra teknikvarianter som VESA Adaptive för Displayport vilket alltså inte är relevant för en TV. Situationen med adaptiv synkronisering är rörig och vår tidigare artikel på ämnet försöker beskriva ingredienserna i soppan.

spel_tv_stilleben.jpg

Freesync och G-Sync på TV
AMD kallar sin adaptiva synkronisering för "Freesync" och har flera nivåer. Nvidia gör samma sak och kallar det för "G-Sync", också det med olika nivåer. Tekniken som används för en TV är dock densamma i grunden, HDMI VRR enligt HDMI 2.1-specifikationen.

För en TV är "AMD Freesync" främst en kontrollfunktion där Freesync-märkning innebär att AMD har kontrollerat att det fungerar med deras egna grafikkretsar. Eftersom konsolerna med både Xbox Series X och Series S samt Playstation 5 baseras på AMD:s kretsar är Freesync den vanligaste formen av certifiering.

AMD Freesync

Innebörd

Freesync

Att funktionen för adaptiv synkronisering finns

Freesync Premium

Minst 1080p/120 och tillräckligt stort synkroniseringsspann

Freesync Premium Pro

Som ovan med specifik HDR-kapacitet, likt att lysa med minst 400 nits vid fullt vitt vilket exkluderar alla OLED, men kan inkludera en mycket sämre HDR400-klassad LCD. Någon på AMD fattade ett rätt dåligt beslut där

Det ska förtydligas att AMD inte väger in något om kvalitet i sin certifiering. Endast att funktionen finns där. Inte hur bra bildskärmen faktiskt fungerar kring problem som ryckighet och flimmer. Sådant måste testas av någon annan.

För att köra HDMI VRR via en Freesync-kapabel TV behöver du utöver en Xbox One- eller Series-modell ett någorlunda modernt AMD-grafikkort. Exakt vilka grafikkort som klarar detta är inte glasklart då det hänger på grafikkretsen (GPU) i fråga och AMD återlanserar ofta äldre grafikkretsar under nytt namn. Enkel tumregel är från modeller från 2016 och framåt då dessa AMD-grafikkort också orkar 4K/60 och 1440p/144 över HDMI.

G-Sync kan betyda "G-Sync"
Nvidia har med G-Sync-beteckningen samlat olika betydelser under samma begrepp. Eftersom inga spelkonsoler använder Nvidias kretsar är G-Sync-stämpeln i grunden endast intressant om du använder en PC med Nvidia-grafikkort. Det som är mest relevant för detta är Nvidias G-Sync Compatible-certfiering.

Nvidia G-Sync

Innebörd

"G-Sync"

Används synonymt med någondera av nedan. Ofta det generella med att använda ett Nvidia-grafikkort med adaptiv synkronisering

G-Sync

Ursprunget är en bildskärm med Displayport och G-Sync-modul. Används ej med TV

G-Sync Compatible

En TV som använder HDMI VRR eller en bildskärm som använder Displayport VESA adaptive via Nvidias grafikkrets

Certified G-Sync Compatible

Som ovan fast Nvidia har certifierat att det fungerar tillräckligt bra och problemfritt. LG:s OLED-TV är nästan de enda TV-modellerna här

G-Sync Ultimate

Bildskärm med Displayport och modern G-Sync-modul och HDR-kapabel till minst 1 000 nits. Används ej med TV

Certifieringen innebär att Nvidia har kontrollerat att VRR-funktionen faktiskt fungerar och att den gör det med tillräckligt bra utan att det rycker eller flimrar. Listan över certifierade skärmar och TV-apparater finner du här:

Certifierade skärmar och TV-apparater för G-Sync

Denna lista rymmer i skrivande stund endast LG:s OLED-modeller från 2019 och framåt, samt Philips OLED806 i 48 tum. I praktiken kan alla moderna Nvidia-grafikkort med Turing-kretsar (GTX 1600- och RTX 2000-serien) och nyare använda HDMI VRR. Däremot är det inte självklart att alla TV-modeller (utöver de nämnda certifierade modellerna) fungerar helt tillförlitligt med Nvidias grafikkort. Typiskt är att kombinationen av 4K/120, HDR och VRR har en varierande nivå av problem, men också att det varierar från användare till användare.

Nvidia byggde in HDMI VRR med Turing-arkitekturen, vilket innebär att följande GTX 1600-korten samt RTX 2000-grafikkort och nyare kan använda HDMI VRR.