Hisense, Sharp, Xiaomi med flera

Kinesiska Hisense har en viss närvaro i Sverige med ett utbud av apparater vilka säljs främst via Media Markt. När detta skrivs hösten 2022 finns dock inga nyheter utöver det som tidigare funnits för 2021. I tidigare guide går jag igenom en del om dessa modeller och även personliga erfarenheter av modellerna.

Hisense 2021-utbud

Observera att Hisenses utbud i Europa inte är samma utbud som i Nordamerika. Modellerna kan bära snarlika eller samma beteckningar, men ändå vara helt olika apparater. Vad du läser i tester, recensioner och hör om i användarupplevelser från andra delar av världen stämmer alltså sällan med de europeiska modellerna. I Europa använder Hisense dessutom ett eget operativsystem kallat VIDAA.

Hisense_U8GQ.png

De modeller som är mest intressanta är 55U8GQ och 65U8GQ, vilka använder en FALD med hög ljusstyrka på en ADS-panel från den med Hisense associerade paneltillverkaren BOE. U8GQ-modellen kan jämföras med TCL 835 och 825, Sony X90K och Samsung QN80B i fråga om ljusstyrka och vettigt reflexfilter. ADS-panelen gör att den inte har kontrastförhållandet, men istället bra vinklar.

Med de funktionerna kan U8GQ därför räknas in till den enklare toppklassen. Däremot saknar modellen helt den 4K/120 Hz-kapacitet som övriga tillverkare erbjuder i det segmentet.

Hisense A7- och A6-modellerna räknar jag in till basklassen. Dessa är inte alls lika välbyggda eller presterar lika bra som U8GQ på någon punkt vad gäller bild- och panelkvalitet.

Sharp ska betraktas basklassmodeller

Varumärket Sharp är japanskt och var aktivt med egen TV-tillverkning fram till mitten av 2010-talet. De är bland annat kända för sina försök med en gul subpixel för att få så mycket ljus som möjligt för 3D-bild.

Sharp_eq4.png

Dagens Sharp är enbart ett licensierat varumärke med en väldigt blandad tillverkning från olika OEM-tillverkare. Flera modeller verkar använda Vestel-byggda apparater med Android TV. Jag har personlig erfarenhet av flera av dem och det är typiskt basklassnivå.

Även om de just de Vestel-tillverkare modellerna är fysiskt välbyggda, på sätt som får exempelvis LG:s och Samsungs plastiga basmodeller att skämmas lite, är det däremot sämre i fråga om färgåtergivning med Sharps TV. Det är inte dåligt eller uselt på något sätt, även om det inte är helt lätt att finna rätt bildinställningar.

Modellserien från 2022 är EQ4E i 50, 55, 65 och 75 tum och är förutom att vara den senaste även den mest intressanta av Sharps modeller. Jag har inte testat själv, men har arbetat med exemplar i andra sammanhang och det rör sig om modeller som skulle kunna beskrivas som välbyggda men inget särskilt i fråga om bildkvalitet. Därför enkel mellanklass och modellerna saknar 4K/120.

Xiaomi_P1.png

Xiaomi är också basklass

Xiaomi är mer kända för sina mobiltelefoner, men de har ett TV-utbud. Där har jag testat P1-modellen och det mesta tyder på att den är byggd av TCL och motsvarar just TCL:s P-serie.

Det rör sig alltså om typisk basklass med modest ljusstyrka, enkla reflexfilter och enkla paneler. Det är fortfarande alldeles funktionellt och i grunden rätt felfritt – bara inget särskilt eller extra över allt annat i basklassen.

Och så resten…

Det finns en lång rad olika varumärken både kända och okända. Gamla varumärken som Nokia (Vestel-byggd) och Finlux existerar fortfarande som OEM-modeller. Gamla SIBA, numera Netonnet, med Andersson är ett annat exempel. Det finns många fler.

Hisense_fjärr_U8GQ.jpg

Hisense 8GQU-fjärr

Det gemensamma för den här kategorin produkter är att de faktiskt inte är dåliga. Det är ofta problem med vinklar från enkla paneler, vilket kan kräva en mer exakt placering, men det var längesedan jag såg apparater med direkta fel i bilden vilka inte kunde lösas. Mest påfallande är att de kända tillverkarna kan använda exakt samma fabriker för sina basmodeller.

Flera Philips PUS7-modeller från 2021 är rimligen Vestel-byggen hela vägen ned till att de har samma sorts menyer och samma sorts avvikelser i färgerna som andra Vestel-byggen. LG:s UQ7-modeller eller Samsungs BU8-modeller är sällan bättre utan kan faktiskt kännbart sämre byggda och ofta plastiga jämfört med andra basklassmodeller.

Sponsormeddelande

Köp din nästa TV från Elgiganten

Dags att köpa ny TV? Oavsett om du söker en TV-apparat för gaming, sport, film eller vardag så kan vi erbjuda något för just dig. Dessutom erbjuder vi installation och bortforsling av din gamla TV. Kom ihåg att det alltid är samma låga pris online och i butik. Vi erbjuder alltid fri frakt över 500 kr, vilket gör att du får din TV-apparat levererad så smidigt som möjligt helt utan extra kostnad.

Se hela sortimentet på Elgiganten.se

Sponsras av Elgiganten

Elgiganten_logo.svg.png

Denna artikel produceras i betalt samarbete med Elgiganten. Tack vare sponsorskap och samarbeten kan SweClockers fortsätta erbjuda högkvalitativt innehåll utan kostnad för dig som läsare.