Philips

Philips är kända för Ambilight-funktionen med ljus bakom och runt om TV:n i syfte att förstärka upplevelsen. För 2022-modellerna förfinas Ambilight till vad som kallas Ambilight Next Generation på OLED9x7, OLED807- och PML9507-modellen. Skillnaden mot existerande generation är att enkelt uttryck "högre upplösning" hos Ambilight när varje lysdiod regleras individuellt. Tidigare generation reglerar istället tre dioder i taget och är den som används på de enklare mellanklassmodellerna i PUS8-serien för 2022.

Philips_2022-tabell_221123.png
tab-Samsung_2022-tabell.png
tab-LG_2022-tabell.png
tab-Sony_2022-tabell.png
tab-TCL_2022-tabell.png
tab-Panasonic_2022-tabell.png

Se alla Philips TV på Elgiganten.se
Philips 2021-utbud

Philips satsar också mer på spel för 2022 med en utökad spelfunktion, Game Bar, som är en snabbmeny för spelanpassade alternativ. Därtill återfinns 48 Gbps FRL med 4K/120, VRR med AMD-certifiering och OLED-modellerna är även Nvidia G-Sync-certifierade. Latensen för Philips spelläge är typiskt under 20 ms och ska vara ned kring 10 ms enligt Philips själva. OLED807 mäter i mitt fall en latens om 7 ms vid 120 Hz-signal och 16 ms vid 60 Hz-signal.

Klicka för mer information

Sjätte generationens P5-processor

Philips_P5_processor.png

Philips bildprocessor kallas för "P5 AI Perfect Picture Engine" och för 2022 är det uppe i sjätte generationen på OLED- och PML-modellerna. AI-funktioner som adderas från förra generationen är att justera mer av bilden automatiskt baserat på rummets ljus, men även hur Ambilight används. Philips presenterar dessa funktioner som ett alternativ till Dolby Vision IQ.

Philips var tidigare kända för att automatiken tenderade att överdriva färg och kontrast i bilden. Sådant finns fortfarande med direkt ur kartong, vilket det gör hos alla andra tillverkare också. Med sjätte generationen är flera av de här finesserna från Philips snarare vettigt genomtänkta, likt att ändra gamma i bilden efter rummet förutsättningar och i fall Ambilight används eller inte. Funktioner som dynamisk vitbalans (ingen bra idé eftersom det förändrar bildspråket) går också att stänga av.

Enklare modeller har ofta föregående generation eller en ännu äldre processor och för 2022 går gränsen vid PUS88x7-modellen som får nöja sig med femte generationens processor där den typen av funktioner saknas. Enklare modeller har i sin tur ännu enklare processor. Den enklare modellen är förstås enklare på alla sätt, lägre kontrast, enklare panel och så vidare.

Visa mer
Philips_Ambilight_2_Filler.jpg
Klicka för mer information

2021-modeller snarlika men ändå inte

Philips har ofta en förskjuten lansering jämfört med andra tillverkare och därför brukar föregående års modeller i hög utsträckning säljas parallellt under höst, vår och vinter. 2021-modellerna har siffran 6 i slutet, vilket innebär att PUS8506 är 2021-modellen och PUS8507 är 2022-modellen. OLED806 är 2021 års modell där OLED807 är den nyare.

Ofta är själva hårdvaran kring paneler, reflexfilter och finish snarlik från år till år. Däremot skiljer det sig på optimeringar och detaljer kring funktioner och finesser. Ju enklare modell, desto mindre skillnad mellan årsmodellerna på alla sätt. Mervärde för Philips 2022 över 2021:

  • Ljusstarkare ”EX”-paneler på OLED-modellerna 2022.

  • Ambilight Next Generation på OLED- och PML-modellerna.

  • Förbättrade spellägen på OLED, PML och PUS88x7-modellerna.

  • 4K/120 Hz och VRR med PUS88x7, vilket PUS8-modellerna från 2021 saknar.

Ifall du siktar på de enklare Philips-modellerna som PUS85x7 och lägre är det alltså lite sak samma om du väljer en 2021- eller 2022-modell. På samma sätt kan föregående års xx6 OLED-, PML9xx6- och PUS9xx6-modeller fortfarande vara intressanta för just bildegenskaperna ifall du inte behöver den mer avancerade Ambilighten, Ljusensor-AI-funktionerna eller Game Bar och den lägre spellatensen hos 2022 års modeller.

Visa mer

Som operativsystem används Android TV 11 där enstaka enklare modeller har Android 10 eller det mer rudimentära SAPHI-systemet med endast grundläggande applikationsutbud.

Du vill nog ha Ambilight även om du inte behöver det

En viktig detalj med Philips är de siktar både högt och lågt. Vad du får med modellerna som har Ambilight är ett helt annat system och funktion. Det mesta är bättre på alla sätt. Modellerna utan Ambilight är istället ofta ODM- eller OEM-producerade, mycket enklare och inte alls lika polerade. Det ger helt andra menyer och helt andra inställningar vilka tydligt visar en bakgrund från generisk tillverkning. Det är natt och dag i skillnad, där modellerna med Ambilight är mycket roligare än de utan.

Överlag är Philips modeller inte lika utförligt testade som andra tillverkares modeller. Det är mer hål i informationen som är bekräftad från tredje part. Detta gäller allmänt LCD-modellerna och i synnerhet PML-modellerna. Philips lanseringar är ofta lite senare över året, där modellerna når butikerna närmare hösten snarare än vår/sommar.

Klicka för mer information
Philips_beteckningar.png

Fält A: Storleken på modellen

Fält B: typ av TV och är som följer de senaste åren:

  • OLED är OLED (duh!)

  • PML är LCD med mini-LED

  • PUS är LCD 4K/UHD med traditionella lysdioder

  • PFS är LCD med Full HD-panel

  • PHS är LCD med HD-panel, oftast 1 366 × 768 pixlar

Fält C: själva modellserien där OLED har tre siffror och LCD-modeller fyra siffror. Sista siffran indikerar årsmodell och är som följer:

  • 7: 2022-modell

  • 6: 2021-modell

  • 5: 2020-modell

Siffrorna där emellan indikerar variationer i utförande och funktion. OLED937 och OLED907 är i grunden samma 2022-OLED där 937 också har en soundbar.

För LCD:er som har fyra siffror kan den tredje siffran variera mellan butiker och försäljningsställen och indikerar då olika nyanser och färg på ram och stativ. Det kan också indikera olika fjärrkontroller. Exempelvis är PUS8517 och PUS8507 samma TV, med skillnader i nyansen på stativ och ram.

Fält D: är vanligtvis just "/12" för nordiska modeller. Andra siffror, ofta "/10" tyder på att modellen kommer från ett annat försäljningsområde.

Visa mer

Philips OLED 2022

För toppklassen är det OLED som gäller och där har Philips beteckningen "EX" för modeller med modernare panel, vilket motsvarar det som LG kallar för "Evo". I praktiken driver Philips OLED-panelerna hårdare än konkurrenterna. De når högre i ljusstyrka i SDR och som följd, visar snabbare upp mer retention som dröjer kvar längre. Om du oroar dig för inbränning på OLED är Philips modeller därför det sämre valet.

Philips_OLED_Filler.jpg

Samtidigt är detta även med Philips en fråga om vilka inställningar som görs. Du måste inte köra TV:n på max ljusstyrka hela tiden. Den ljussensor som finns på 2022-modellerna verkar göra ett bra jobb. Annars är Philips stöttepelare vad gäller inbränningsskydd en skärmsläckare som gärna drar igång på egen hand.

När det kommer till ljusstyrka är 48-tummarna överlag något svagare i ljusstyrka jämfört med 55 tum och större. Detta gäller allmänt även andra tillverkares 48-tums OLED. Reglaget som påverkar hur ljusstarkt OLED-panelen ska arbeta är i bildmenyerna under Avancerat/kontrast och kallas "Lätt förstärkning" (felöversättning av "Light boost") och reglaget på Av eller Låg-läge lugnar ned ljusnivåerna betydligt.

OLED937 och OLED907 (kallas också OLED+) är Philips "Royal EX"-modeller som använder en mer effektiv kylning av EX-panelerna och därför ska kunna nå uppemot 1 300 nits i HDR i små testfält. Det återstår att se hur mycket av detta som kan bekräftas från tredje part.

OLED937-modellen skiljer sig på en att den har en 5.1.2-soundbar från Bowers & Wilkins och tidigare har deras soundbar varit en av de mer välljudande och minst ”ljudlimpa” i sin karaktär. Modellen ska även ha dubbla P5-processorer, dock oklart vad det innebär i praktiken. För 2022 finns ingen motsvarighet till lyxiga OLED986-modellen med golvstativ och ännu kraftfullare ljudsystem.

OLED807, 857 och 887 är den ordinarie OLED-modellen av typen ”Prestige EX” som inte är lika effektivt kyld som 9x7-modellen. I praktiken har den något lägre ljusstyrka, annars har den alla moderna funktioner för 2022 från Philips. Ljudsystemet är också något enklare än 907-modellen. Jämfört med förra årets 806-modell är det även tunnare kanter, 4,3 mm mot 6,5 mm. Modellen finns med andra detaljer:

  • 807: Silverfärgat vridbart metallstativ och fjärrkontroll med läderdetaljer.

  • 857: Mörkt vridbart metallstativ och fjärrkontroll med läderdetaljer

  • 887: Mörkt vridbart metallstativ och fjärrkontroll av QWERTY-typ (litet inbyggt tangentbord)

Värt att notera är att 857 och 887 främst ser ut att finnas i 48 och 55 tum.

OLED707 skiljer sig på de flesta punkter från 8×7-modellen. Panelen är av normal modell och har inte EX-egenskaperna, vilket innebär ytterligare steg ned i ljusstyrka. Räkna inte med någon drastisk skillnad i praktiken.

Den 3-sidiga Ambilight-funktionen (sidorna och uppåt) är av den äldre sorten den i särklass största skillnaden. Fjärrkontrollen är av QWERTY-typen, har ingen belysning och saknar mikrofon för bland annat röststyrning. Modellen använder enkla stativfötter i mörkt krom. Fortfarande samma bildegenskaper i övrigt, med sjätte generationens P5-processor.

Philips_LCD_Filler.jpg

Philips LCD 2022 – mer IPS

Philips säger sig själva föredra IPS-teknik för 2022, till följd av de bättre vinklarna och att både färger och kontrast försämras för mycket i vinkel. Det innebär dock inte uttryckligen att det är IPS till varenda modell och flera modeller, särskilt i PUS8 och PUS7-serien, har storlekar som typiskt är VA-paneler, likt 58 och 70 tum.

En gissning, baserat på hur Philips presenterar informationen och listade storlekar, är att PML-modellen och PUS88x7-serien använder IPS-teknik där enklare modeller har ett varierat utbud.

Philips har inga ersättare till 2021:års PUS9-modeller, alltså enklare toppklass-LCD:er, utan PML9507 är enda modellen som ger LCD-teknik på förväntad toppklassnivå.

PML9507 är enda LCD-modellen med mini-LED för 2022. Tekniskt har den senaste generationen processor och senaste next generation Ambilight, samt 4K/120-funktioner. Vill du ha samma klass på hårdvaran och senaste Ambilight men inte vill ha OLED är detta alltså enda alternativet. Modellen använder stativfötter.

Modellen kom till butik sent hösten 2022 och inte mycket är känt om dess exakta innehåll och hur ljusstark den är. Den drar i alla fall mer ström än PUS88x7-modellerna, men drar inte mer ström än andra tänkbart motsvarande modeller från andra tillverkare. Enligt Philips själva är PML9507 ljusstarkare än OLED937.

PUS88x7 är Philips "The One"-modell som sätter sig i en mycket-av-allt-men-inte-bäst som modell med förhållande lågt pris. Modellen använder den äldre generationen Ambilight och verkar för 2022 köra främst 120 Hz IPS-paneler. Den klarar även 4K/120 och VRR samt har utökade spelfunktioner.

Jämfört med PML9507 saknar PUS88x7-modellen den sjätte generationens P5-processor och saknar därmed de mer avancerade ljussensorfunktionerna. Modellen har heller inte alls ljusstyrkan och kontrasten hos PML-modellen. Det är oklart ifall vi når över 300 nits eller inte i ljusstyrka.

Den tredje siffran varierar mellan olika återförsäljare där 8807 är grundmodellen med silverfärgat stativ. PUS8897 har svart stativ. Även 8887 existerar och då visar bilderna ett mörkgrått stativ.

Philips_Ambilight_Filler.jpg

► PUS85x7 är den enklare modellen. Den påminner om ovanstående men trots snarlikt beteckning där man lätt råkar läsa fel siffror är det stora skillnader. Denna modell är mer lik 2021 års PUS8 och ”The One”. Vi har 60 Hz-paneler i storlekar som skvallrar om att det blandas IPS och VA-teknik där 58, 70 tum är VA. VRR är specificerat dock utan AMD-certifieringen som PUS8807. Ifall du har spel som prioritet är PUS88x7 överlag det bättre valet.

  • PUS8507 är i ljust silver

  • PUS8517 är i antracitgrått

Det används ytterligare en generation äldre bildprocessor. Annars är finesserna rätt snarlika med den bättre modellen med exempelvis samma sorts Ambilight. Räkna dock med enklare bildkvalitet och mer generisk kvalitet närmare en basklassmodell. Använder stativfötter.

PUS81/80x7 behåller 3-sidig Ambilight, Android TV och Dolby Vision men tappar eARC-funktion. Överlag enklare utförande med stativ på 81x7 och stativfötter på 80x7-modellen. Troligtvis ingen större skillnad mot PUS85x7-modellerna utan båda är på basklassnivå.

Philips drar en hård gräns någonstans här mellan TV-apparater som är distinkta Philips-modeller och enklare modeller som är doftar OEM-tillverkning. Andra generiska Android-menyer snarare än Philips eget grafiska system. Det är också helt andra bildinställningar och färgprecisionen är ofta sämre. Därför att det är en helt annan tillverkning.

Exakt var gränsen går är inte helt tydligt, men tänk att så länge det finns Ambilight är det en mer "äkta" Philips. Utan Ambilight är det troligtvis en OEM-produkt bland alla andra för basklassen.

PUS76x7 får tillbaka eARC men tappar då Android TV för den mer grundläggande SAPHI-systemet som främst har Youtube och Netflix. PUS7607 har mattsvart finish och PUS7657 har silvergrå finish. Modellen saknar Ambilight.

PHS6707 är en enkel modell som är intressant för dess storlek om 39 tum. Den använder en panel i upplösningen 1 366 × 768 pixlar och är alltså inte ens full HD. Inte mycket är känt mer än att den är svart och kör Android TV. Den här typen av modeller bygger på äldre panelteknik och brukar ha bildkvalitet därefter.

Sponsormeddelande

Köp din nästa TV från Elgiganten

Dags att köpa ny TV? Oavsett om du söker en TV-apparat för gaming, sport, film eller vardag så kan vi erbjuda något för just dig. Dessutom erbjuder vi installation och bortforsling av din gamla TV. Kom ihåg att det alltid är samma låga pris online och i butik. Vi erbjuder alltid fri frakt över 500 kr, vilket gör att du får din TV-apparat levererad så smidigt som möjligt helt utan extra kostnad.

Se hela sortimentet på Elgiganten.se

Sponsras av Elgiganten

Elgiganten_logo.svg.png

Denna artikel produceras i betalt samarbete med Elgiganten. Tack vare sponsorskap och samarbeten kan SweClockers fortsätta erbjuda högkvalitativt innehåll utan kostnad för dig som läsare.