LG

Koreanska LG är mest kända för att de tog OLED till TV:n för snart 10 år sedan med modellen 55EA980W. Då kostade den 100 000 kronor för 55-tum full HD. Sedan dess har vi sett en rejäl utveckling, där du får samma storlek i 4K/120 med HDR-kapacitet för kanske en tiondel av priset.

tab-LG_2022-tabell.png
tab-Samsung_2022-tabell.png
Philips_2022-tabell_221123.png
tab-Sony_2022-tabell.png
tab-TCL_2022-tabell.png
tab-Panasonic_2022-tabell.png

Se alla LG TV på Elgiganten.se
LG:s 2021-utbud

LG är mer än enbart OLED och lite i skuggan har de ett omfattande utbud av LCD-modeller där de länge fokuserat på IPS-teknik i varierande varianter med och utan local dimming.

Precis som värste konkurrenten Samsung har LG också ett starkt fokus på spel och spelgenskaper där LG går hela vägen med både AMD (QNED- och OLED-modeller) samt Nvidia-certifiering för VRR hos OLED-modellerna. Spellägena erbjuder extra funktioner likt de man finner hos renodlade spelbildskärmar och latensen är låg, ned mot 5–15 ms vid 120 Hz beroende på modell. Dock inga LG-modeller som kör 144 Hz för er som söker den möjligheten.

Test av LG OLED 42C2 som datorskärm

Artikeln går igenom hur OLED 42C2 fungerar som skärm, hur olika inställningar fungerar och har även en omfattande beskrivning kring inbränning och retention på OLED.

LG kör sitt eget operativsystem kallat WebOS och det har inte komplett täckning för alla applikationer och tjänster. LG väljer att använda Dolby Vision och avstår HDR10+ som används av vissa tjänster likt Amazon Prime. Tvärtemot Samsung alltså.

Klicka för mer information

Skillnaden A7- och A9-processorn

LG har sedan fem år tillbaka talat mycket om bildprocessorn de kallar Alpha i sina TV. Alla tillverkare har sin bildprocessor som uppdateras varje år, där LG helt enkelt är lite bättre på att pusha ut sitt budskap. Framför allt att det är olika modeller, Alpha 7 och Alpha 9, (härifrån kallad A7 och A9) i de olika OLED-modellerna. För 2022 är det femte generationens Alpha-processor.

LG_Alpha_filler.jpg

Det är framför allt OLED-modellerna, de bättre LCD-modellerna, särskilt 8K-modeller och vissa stora modeller, vilka använder Alpha-processorn. För 2022 går Alpha-processorn längre ned i modellserien och även enklare modeller använder den.

Hur viktigt är då detta? Förlorar jag något på att välja en modell med en enklare processor? Svaret är kanske, fast förmodligen kommer du aldrig tänka på det här.

Ja, du kan leva med en enklare processor

Kortfattat och konkret är skillnaden att A9-processorns maskinlärda bildprocessning hanterar fler scenarion, likt "Nyheter", "Spel", "Actionfilm" och så vidare. A7-processorn är mer generisk i sitt processande. Maskininlärningen går ut på att träna algoritmer att återskapa 4K och 8K-material som har reducerats i upplösning och kvalitet.

Kruxet med LG:s Alpha-processor är att denna form av maskinlärda bildprocessning är dels godtycklig, dels en global inställning. Funktionen är antingen allting på hela tiden eller inte alls, som en "AI Picture Pro" i LG:s menyer.

Talar vi om att strömma video i hög kvalitet, kvalitetsmaterial i 1080p och 4K från skiva samt spelande kommer inte A7 eller A9 vara avgörande på något sätt för bildkvaliteten. Hit kan man även räkna bra DVD-uppskalning i källan för dig som har koll på den biten.

Om man får tro LG ska A9 vara bättre på att skala upp och processa exempelvis TV-sändningar av låg kvalitet. Det är fortfarande en godtycklig process som försöker tillföra och förändra innehållet, men som kanske är helt okej i ett läge där man subjektivt tycker det bättrar på upplevelsen av exempelvis från början rätt dålig digital-TV-kvalitet.

Den här funktionen tillför inget värde till redan bra bildkällor, likt Bluray och strömmad video i 1080p och 4K. Valet av en modell med A7- eller A9-processor är sak samma eftersom båda leder till godtyckliga avvikelser i kvalitetsmaterial. Filmens och TV-seriens bild förändras på ett sätt som den aldrig skapades. Därför är en av de första sakerna man gör att stänga av AI-funktionerna, eftersom bilden helt enkelt blir konstig och inte längre ser ut som väntat.

Visa mer
Klicka för mer information

LG:s beteckningar

LG rör också till det med beteckningar. Dels den ovan nämnda andra siffran på OLED-modellerna som betyder olika färg och WISA-stöd i vissa fall och inte andra fall.

LG_OLED_beteckningar.png
  • A: OLED, inget konstigt.

  • B: Storlek och OLED-modell.

  • C: Den extra siffran som indikerar färg på baksidan och eventuell WiSA-funktion på C2(6)-modellen. Se längre ned under OLED-delen. Bokstäverna är typiskt LA, LB eller LD och oklart vilket syfte de speglar. Dessa kan skilja sig mellan andra regioner än de som nämns här i artikeln för de nordiska modellerna.

  • D: Europeiskt försäljningsområde.

LG_LCD_beteckningar.png
  • A: Storleken står först hos LCD-beteckningarna.

  • B: Exakt modelltyp och variant.

  • C: Är alltid 6QA eller 6QB hos QNED och NANO-modeller. 6LA, 6LB, 6LC och 6LF hos UQ-modeller. Oklart syfte då detta heller inte verkar kopplas till färg på stativ. Eventuellt andra varianter kan förekomma utanför nordiska modeller.

  • D: Europeiskt försäljningsområde.

Notera att alla LG europeiska LCD-modeller har siffran 6 som en tredje siffra eller den femte siffran på basmodellerna. Vissa butiker kan skriva QNED86 och andra QNED866 som där det är samma modell bara att butiken listar alla siffror. Det kan bli ytterligare förvirring utöver att olika årsmodeller kan bära samma modellkombination.

Visa mer
LG_OLED_filler.jpg

LG:s OLED-modeller

Samtliga OLED-modeller räknas till toppskiktet då det erbjuder just det som är synonymt med OLED med sin svärta, kontrastförhållande, goda ljusstyrka för både SDR och HDR samt ett av de bästa reflexfiltren på marknaden. I fråga om bildkvalitet är det på toppnivå. Det som en toppklassad LCD-modell kan bjuda över med är ren och rå ljusstyrka i vissa modeller.

Reflexfiltren hos OLED-modellerna högblanka vilket ger tydliga och spegelliknande reflexer utan diffusering. Samtidigt dämpar OLED-modellernas reflexfilter rummet väldigt väl och svart ter sig som svart på ett sätt som enklare, halvmatta eller halvblanka filter inte lyckas med.

LG har också OLED-modeller i 42 och 48 tum vilka är likvärdiga med och något ljussvagare än 55-tummarna. Det innebär att för dig som söker en mindre TV men vill behålla hög bildkvalitet är OLED-modellerna ett av de tydligaste alternativen.

LG_OLED_Z2.png

Z2: 8K-modellerna, främst för dig som har möjlighet att välja vad du vill här i livet. Se dem som G2-modellerna fast ytterligare raffinerade som lyxmodeller. 88-tummaren har eget golvstativ.

G2: Gallery-modellen med integrerat och utfällbart väggfäste. Finns hela vägen upp till 97 tum med pris runt en kvarts miljon. Panelen är två cm tjock som ligger dikt an mot väggen. Har LG:s senaste "Evo"-paneler som ska vara de ljusstarkaste tack vare bättre kylning. A9-processorn används. Bordsstativ ingår ej. Fem års garanti.

C2: Den vanliga modellen, A9-processor och senaste paneltekniken för 2022. Använder också ”Evo”-paneler men har inte lika effektiv kylning som G2 och är därför något mindre ljusstark.

B2: Den vanliga men enklare modellen, A7-processor, två 4K/120-kapabla HDMI-kontakter (fyra för G och C) vilka klarar 4K/120. Något ljussvagare OLED-panel från tidigare generation jämfört med C2.

A2: A7-processor, 60 Hz-panel. Saknar då som följd 4K/120 och VRR. Enklare stativfötter och tre HDMI-anslutningar. Ytterligare något ljussvagare OLED-panel jämfört med B2.

LG_CS_C2.jpg

OLED CS är en variant av OLED C2 i 55 och 65 tum utan Evo-panel som är något mer slimmad i utförandet och påstått tunnare ram. Dock svårt att se skillnad på bilder. Stativet är bredare och placerar panelen lägre ned och närmare bänken.

ART90 Objet Collection Easel är en fristående specialvariant av G2-modellen 65 tum med en motoriserad tygsida (som kan ändras) vilken åker upp framför merparten av panelen när TV:n inte används. Detta så att TV:n ska fungera som klocka eller musikspelare utan att hela panelen blottas. Mer avancerat ljudsystem. Prislappen är hög.

LG_LX1_ART90.jpg

LX1 Objet Collection Posé är en Lifestyle-version av C2-modellen i 42, 48 och 55 tum med rundade kanter och beige textil på baksidan tänkt att fungera fristående i rummet

LG_OLED_LX3.png

LX3 är en specialvariant av 42C2 – endast i 42 tum – som kan justeras till att krökas. Krökningen är motoriserad. Kostar lite kosing.

Testpilot där LX3 och dess justerbara krökning testas igenom.

LG säljer även separata fristående golvstativ, Gallery Stand, till de mindre modellerna i C2- och G2-serien.

Klicka för mer information

Den där extra siffran i OLED-beteckningen

Modellerna heter i grunden C2, B2 och så vidare, men det förekommer ibland ytterligare en siffra. Denna indikerar färgen på baksidan samt förekomsten av en funktion för trådlösa högtalare. Användningen av den extra siffran förekommer i vissa fall och i vissa fall inte vilket leder till att utbudet verkar extra förvirrande.

  • C2(4) Mörkgrå baksida

  • C2(5) Ljusgrå baksida

  • C2(6) Ljusgrå baksida, WISA-funktion, kan vara något dyrare.

WISA står för Wireless Speaker & Audio och är som namnet låter ett system för att trådlöst sända ljud till vanligtvis aktiva högtalare med just WISA-funktion. Mer läsning finns på WISA:s webbsida.

WISA-funktionen är inget måste utan betraktas som ett mer high-end-inriktad lösning. Ett alternativ till traditionell ljudlimpa och separata surroundreceivers.

Nu är självklart LG inte helt konsekventa. Exempel inkluderar att 83-tummaren av C2(6) förstås ska ha en mörkgrå baksida och att 42-tummaren endast finns som C2(4) eller C2(6), där du vid önskan om vit baksida måste välja WISA-varianten.

G2-modellen finns endast som G2(6) och inkluderar WISA-funktionen, men har en mörk baksida. Även B2(6) och A2(6) bryter mot den vita baksidan med olika nyanser av mörkgrå. B2(6) och A2(6) saknar dessutom WISA-funktionen, så varför de inte heter B2(4) eller A2(4) är en öppen fråga. Någonstans på LG:s kontor sitter förmodligen någon person som identifierar sig som "Chaotic Evil".

Andra siffror förekommer och då är det ofta modeller från annan försäljningsregion. Då får man kolla med återförsäljaren vilken färg det är på baksidan. Och nej, det är inte självklart alla butiker visar rätt bild på rätt modell.

Visa mer

Snarlik bildkvalitet hos alla OLED

Typiskt visar tester på att ljusstyrkan skiljer sig några till tiotalet procents skillnad per modell som följd av panelmodell, effektivare kylning hur panelerna regleras på olika sätt. Ljusstyrkan följer också naturligt med storleken på panelen eftersom en större panel har större pixlar och kan alstra mer ljus. På det kommer exemplarvariation.

LG_OLED_baksidor.jpg

LG har ett mindre konsekvent system för att indikera olika färg på baksidan samt förekomsten av WISA-stöd hos OLED-modellerna. WISA är ett trådlöst system för högtalare, ofta av en mer påkostad klass.

Poängen med LG:s indelning i de här modellerna är förstås att försöka segmentera utbudet till att matcha köparens plånbok. Alla behöver inte det extra C2 erbjuder över B2. Har du absolut inget behov av 4K/120 för spel är A2 fortfarande absolut toppklasskvalitet för film och TV-serier.

Bildkvaliteten hos alla LG:s OLED är nära nog identisk, så länge du matar bildmaterial med hög kvalitet och ställer dem till att lysa lika ljusstarkt, till exempel 120 nits SDR för ett rum med dämpad belysning. Du märker egentligen först av skillnaden i ljusstyrka när du kör dem jämte varandra och börjar dra dem mot gränsen av sin förmåga till att alstra ljus.

LG_gallery_stand.png

Känner du att FOMO, Fear of Missing Out, driver dina beslut är OLED C2 det enkla valet eftersom den ger mest av allt till en ganska betydande prisskillnad mot G2-modellen. Då behöver du inte fundera om du valde den LG OLED som var lite för klen.

På samma sätt kan A2-modellen en liten juvel då den kan kosta mycket mindre än C2 men i grunden erbjuda lika hög toppkvalitet på bilden för film och TV-serier. Med G2 vet du att du får det bästa av vad LG har, men måste även betala för det.

LG_nanocell_filler.jpg

LG:s LCD-utbud

OLED-modellerna är alla toppklass. LG:s LCD-modeller sträcker sig från toppklass med 8K-paneler och avancerad FALD till de allra enklaste. Nyckelbeteckningarna som LG använder är QNED och NANO:

  • NANO, Nanocell som är LG:s beteckning för teknik där bakgrundsbelysning filtreras för att uppnå en större färgmättnad.

  • QNED, Quantum Dot Nanocell använder kvantprickar i kombination med Nanocell-filter för högre färgmättnad och i toppmodellerna en högre ljusstyrka.

Av någon anledning behåller vissa LCD-modeller samma beteckningar som föregående år snarare än att få en ny siffra som med OLED-modellerna. Det är sällan butikerna skriver ut årsmodellen. Finner du en intressant QNED eller NANO-modell kan det vara 2020, 2021 eller 2022. Inte för att detta gör så mycket då egenskaperna i stort ligger rätt stilla.

LG:s LCD är inte lika genomtestade och omtalade

LG:s LCD-modeller uppmärksammas inte på samma sätt som företagets OLED-modeller. Information om egenskaper och tester som går på djupet är därför mycket ovanligare. Det är till exempel svårt att finna detaljerade mätningar kring sådant som exakt ljusstyrka. Även LG:s information är konfliktfylld då hemsidan kan nämna VRR generellt medan den detaljerade specifikationen sedan säger nej.

LG_QNED_filler.jpg

Min personliga erfarenhet är att LG:s LCD-modeller är väsensskilda från OLED-modellerna. Jämfört med Sonys och Samsungs LCD-toppmodeller är LG:s LCD:er heller inte på samma nivå kring kontrastförhållande och når en enklare kontrastupplevelse, lägre ljusstyrka och även använder enklare reflexfilter. De är mer jämförbara som enklare toppklass eller bättre mellanklass.

Även de enklare NANO-modellerna har mer på utsidan än på insidan så att säga. De kan ha metallstativ och lister medan paneler och bildegenskaper sällan skiljer sig från de enklare basklassmodellerna. Detta gäller särskilt NANO-modeller som använder VA-paneler där det är tydligt begränsade vinklar.

QNED99 är 8K-modellen med den mer avancerade mini-LED-baserad FALD:en och förhållandevis hög ljusstyrka. 2022-modellen är till synes mest en repetition av 2021-modellen och använder därför fjärde generationens A9-processor. Saknar VRR då den panelmodellen inte hanterar VRR.

QNED87 och QNED86 kör mini-LED och är i grunden samma TV men olika färg på stativen där QNED87 är ljusare metall och QNED86 är mörkare metall med skillnaden är att ifall du vill ha 86-tummaren är det mörkt stativ som gäller. Serien använder den bättre FALD:en från 2021 års QNED91/90-modeller som kallas Precision Dimming Pro.

QNED82/81 behåller 4K/120 och VRR-kapacitet. Det som tappas är mini-LED och FALD och därmed kontrastförhållande och ljusstyrka. Modellen använder istället kantbaserad local dimming i kombination med AI-processning.

Oklart hur det yttrar sig då kantbaserad local dimming i sämsta fall är ljuspelare som tänds och släcks. I bästa fall är det lysdioder som arbetar med panelens uppdateringcykel för att uppnå högre kontrast utan att synas som tydliga band av ljus.

QNED82 har ljusare och QNED81 har mörkare metall på det halvmåneformade stativet.

LG_gaming_filler.jpg

NANO82/81 är enklare på alla sätt. De fortsätter som namnet antyder med LG:s Nanocell-teknik för större omfång. Däremot finns det inte mycket mer i övrigt som talar om bättre egenskaper då ljusstyrka och kontrast håller bättre nivåer. Överlag verkar LG välja något bättre paneler i de här modellerna och använda mjukvarubaserad dimming. Så man försöker särskilja dem från enklare modeller.

Modellserien släpper 120 Hz-förmågan helt och kör med 60 Hz-paneler. Ett undantag är den på pappret något enklare NANO76-modellen som i 86-tummaren har 120 Hz-panel med 4K/120 och VRR via extra HDMI.

NANO78/76 är ännu enklare och LG verkar plocka ett varierat utbud av främst enklare paneler. Ljusstyrkan är låg och det finns inget bildmässigt som talar för den här serien mer än någon annan modell. Därför klassas de som basutbud.

Poängen med NANO7-modellerna verkar främst handla om att utförande är lite bättre än basklassen som är rejält plastigare på UQ-modellerna. NANO7-serien ger 3 st. HDMI jämfört med 4 st. på NANO8 och bättre.

LG_basklass_filler.jpg

LG:s Basutbud

För basutbudet är det som vanligt enormt rörigt men också ganska enkelt på sätt att du inte alltid behöver tänka så mycket på vilken årsmodell du väljer.

  • UQxxxx: 2022-modell

  • UPxxxx: 2021-modell

  • UNxxxx: 2020-modell

  • NANO78/76 räknas som basmodell för 2022. Snyggare finish men samma nivå på panelerna.

Det är skillnader kring vilka storlekar som finns var i utbudet, formen och färgen på stativ och lister och liknande år för år. Däremot är det ingen större skillnad i kvalitet mellan årsmodellerna utan det är typiskt just samma sorts ganska så plastiga basklass allihopa.

86-tummarna är däremot bättre!

En viktig skillnad värd att ta upp är att LG brukar ge de största modellerna med 86-tummare bättre funktioner samt att panelen fortfarande håller en högre nivå jämfört med de mindre modellerna. Det som gäller för 2022 är att 86-tummarna bär följande egenskaper

  • 120 Hz-panel istället för 60 Hz-paneler.

  • Fyra stycken HDMI, varav 4K/120 och VRR på två av dem.

  • Ungefär samma ljusstyrka strax under 300 nits som övriga basmodeller.

LG_LCD_stativskillnad.png

Storlekarna varierar i paneltyp och kvalitet

Notera att vissa storlekar listas på LG:s nordiska hemsida men inte alltid i alla svenska butiker. Detta kan bero på att inköparna för de svenska butiker också suckar högt över alla olika modeller och inte tar in exakt varenda variant utan väljer en eller ett par modeller. Exakta storlekar och beteckningar kan komma och gå.

Även hos LG är det tydligt att storlekar under 55 tum är panelerna sämre än de större kring hur de beter sig i vinkel. Både IPS-paneler och VA-paneler förekommer (50, 60, 70 är typiskt VA-paneler) där båda kan ha problem med hur svärta och skuggtoner representeras i bilden. Modellerna i basutbudet är utöver tidigare nämnda NANO78/76 följande modeller:

► UQ91/90xx: Halvmånestativ (UQ91) eller stativfötter. Magic Remote med NFC-funktion (MR22GN) ingår.

► UQ81/80xx: Halvmånestativ (UQ81) eller stativfötter. Enklare Magic Remote (MR22GA) utan NFC-funktion.

► UQ7xxxx: Verkar samtliga ha stativfötter, 75xx och 70xx kan skilja sig i exakt nyans på ram och fötter. En enda USB-kontakt istället för två och Magic Remote ingår ej utan är ett tillval. Generellt LG:s plastigaste och rangligaste modell.

UQ7690 är en variant med vita lister och stativfötter i storleken 43 tum där Magic Remote (MR22GA) ingår.

Den tekniska skillnaden verkar vara liten i hela UQ-serien och det är främst utförandet som skiljer sig. De nordiska modellerna använder tre HDMI (enligt LG) vilket skiljer sig från nordamerikanska modeller som ofta har två HDMI.

De nordiska basmodellerna heter UQ9100, UQ7500 och så vidare. Det kan förekomma andra beteckningar i butiker från andra försäljningsregioner.

Sponsormeddelande

Köp din nästa TV från Elgiganten

Dags att köpa ny TV? Oavsett om du söker en TV-apparat för gaming, sport, film eller vardag så kan vi erbjuda något för just dig. Dessutom erbjuder vi installation och bortforsling av din gamla TV. Kom ihåg att det alltid är samma låga pris online och i butik. Vi erbjuder alltid fri frakt över 500 kr, vilket gör att du får din TV-apparat levererad så smidigt som möjligt helt utan extra kostnad.

Se hela sortimentet på Elgiganten.se

Sponsras av Elgiganten

Elgiganten_logo.svg.png

Denna artikel produceras i betalt samarbete med Elgiganten. Tack vare sponsorskap och samarbeten kan SweClockers fortsätta erbjuda högkvalitativt innehåll utan kostnad för dig som läsare.