Sony – en konsekvent upprepning

tab_3_Sony_2023-tabell.png
tab_3_TCL_2023.png
tab_4_Samsung_2023-tabell.png
tab_3_Philips_2023-tabell.png
tab_3_Panasonic_2023-tabell.png
tab_3_LG_2022-tabell.png
tab_3_Hisense_2023.png

Sony kommer med 2023 i stort sett upprepa sig från 2022. Som ju inte var så värst olika från 2021. På gott och ont är detta Sonys kanske enskilt största styrka. Händer inte så värst mycket men du vet i väldigt hög grad vet vad du faktiskt betalar för.

Detta gäller även bildkvaliteten och nivån på färger och ljus där Sony erbjuder den tydligaste konsekvensen och minsta variationen mellan olika typer av material. Sony har en kunskapsbas efter decennier av tillverkning av professionell utrustning av kameror och färgkorrekta monitorer vilket märks. Sonys marknadsföring må babbla om ”kognitiv bildprocessor” och liknande men ta det för vad det är. Vad som räknas är den praktiska effekten och det minimala godtycke som Sony tillför till bilden.

Sony_topp.jpg

De enklare modellerna har förstås inte kontrasten och ljusstyrkan hos de bästa modellerna. Fast det ljus och de färger de enklare modellerna kan prestera är inom gränsen för hårdvaran som finns där. En Sony-TV i mellanklassen kan där vara lika rätt som en Sony i toppklassen där skillnaden i fråga om bilden handlar om hur hög kontrast, hur djup svärta och hur hög ljusstyrka som hårdvaran kan alstra.

Sony-nyheterna – eller då icke-nyheterna – för 2023 är som följer:

  • Sony fortsätter blanda QD-OLED med WOLED i sina OLED-modeller där toppmodellen A95L kör QD-OLED.

  • Sony har inte MLA, Micro Lens Array-filter på sina WOLED-modeller.

  • OLED-modellerna, både A9- och A8-serien använder Acoustic Surface Audio+ där själva OLED-panelen agerar högtalare och även kan använda som centerhögtalare via högtalarterminaler.

  • Sonys modeller ska växla DTS-ljud över eARC/ARC.

  • Sony har – med viss Playstation-ironi – inte lika uttalade spelfunktioner som flera andra tillverkare. Färre finesser i spelläget och något högre latens jämfört med särskilt Samsung och LG. Sonys TV erbjuder heller inte 1440p-signal som en normal funktion.

  • Mellanklassmodellen X85L får en FALD där tidigare X85/X89-serie saknade local dimming.

  • X7-serien återkommer som 4K-modeller i enkel mellanklass

  • Inga nya 8K-modeller utan Z9K från 2022 är en carry over.

  • Stativfötter verkar vara normen 2023 och dessa kan placeras närmare mitten eller på bredden.

  • 2023-utbudet är inte lika rörigt och inte längre utspritt över modeller med olika beteckningar där skillnaden är stativ och vilka butiker som säljer dem.

Sony_A95L.png

A95L troligtvis en av de allra bästa 2023

Toppmodellen A95L bygger på QD-OLED-panelen och har under 2023 hunnit utsetts till årets bästa TV-modell på flera håll, precis som föregångaren A95K. Skillnaden ska vara liten mellan 2022- och 2023-modellerna. A95L sägs få lite mer kraft via MediaTek Pentonic 1000-kretsen. Nytt för 2023 är som väntat en 77-tumsmodell.

Sony hävdar ordentligt mer ljusstyrka jämfört med A95K, men lär i praktiken handla om gradvisa förbättringar från Samsungs paneltillverkning och ska i sig inte vara något drastiskt.

A95K från 2022 är fortfarande en bättre modell än vad WOLED-modellerna i A8-serien erbjuder. Både A95L och A95K kan hålla sin ljusstyrka högre och längre, når högre färgmättnad, särskilt under HDR samt lyckas med ett tydligare kontrastintryck.

A90K-serien från 2022 är mindre modeller med WOLED-paneler i kompletterande storlekar som 42 och 48 tum. Dessa är mer jämförbara med A8-serien i fråga om bildprestanda.

Sony_A80L.png

A8-serien med WOLED-paneler

A80L använder LG:s WOLED-paneler och når därför inte samma ljusstyrka eller färgomfång som A95L, särkilt vid HDR och färgstarka scener som följd av skillnaderna mellan QD-OLED och WOLED. Bildkvaliteten är fortfarande toppklass, bara steget under vad A95L kan ge.

Modellen är den direkta motsvarigheten till LG:s OLED C3-modeller med skillnaden i hur Sony bildbehandling som är just konsekvent. Enkelt beskrivet kommer en Sony WOLED att prioritera nyanser och kan hålla tillbaka något i ljusstyrka.

Skillnaden är däremot inte enorm längre jämfört med hur det var för ett par år sedan. Idag kan en LG OLED C3 vara lika bra på färgprecision som Sonys WOLED-modeller och valet handlar mest om vilka övriga funktioner man prioriterar.

Modellen säljs primärt som A80L i Sverige. Andra beteckningar är A80CL, A83L och A84L, vilka är regionala variationer och olika försäljningskanaler.

A80K-serien, inklusive A75K, är i princip identisk i prestanda. Dessa utgående OLED-modeller har tidigare år varit vettiga reafynd för dig som vill ha Sony-kvaliteten utan att spendera skjortan.

Sony_X95L.png

X95L – Flaggskeppet med mini-LED

X95L följer i samma spår som tidigare modeller sedan flera år. En ljusstark, 1 500+ nits LCD-modell med VA-panel som använder ett UVA-filter för bättre vinklar. Nackdelen med den typen av filter är något lägre kontrast och att starka reflexer kan ge regnbågseffekter.

Sony FALD använder ett färre antal zoner, runt 500 zoner på X95L där andra tillverkare hävdar 2 000 eller 5 000 zoner på sina motsvarande modeller. Färre zoner ökar risken för blooming ljusa objekt mot mörk bakgrund får en halo eller gloria eftersom mer yta täcks av samma zon. Detta kan synas på framför allt textningen i mörka scener men är också resultat av bildinställningar.

Sony har i sin tur en FALD-algoritm som är konsekvent med ljusnivåerna i bilden och inte döljer för mycket mot svart eller lyfter nivåer för mycket mot grått, något som inte alltid är självklar med andra tillverkares FALD-lösningar. Till exempel Samsung QN95C vilken är den direkta tekniska motsvarigheten, gissningsvis samma hårdvara från TCL/CSOT i grunden, kommer att dämpa mörka nyanser mycket mer än vad Sonys bildbehandling gör.

I det hänseendet är Sony X95L den LCD-mini-LED-modell som kanske närmast liknar en OLED – förutom blooming-risken – i sin förmåga att bygga bilden mot svart. Samtidigt som den med sin ljusstyrka har helt andra resurser i ett riktigt ljust rum.

X95K från 2022 ska vara direkt jämförbar och kan därför vara ett fynd om du söker denna här nivån av en ljusstark LCD som samtidigt kan hålla nivåerna i mörka scener.

Sony_X90L.png

X90L är steget till enklare toppklass och 98 tum

X90L följer samma trend som tidigare år och kan ses som lika god i bildkvaliteten i grunden som X95L fast med jämförelsevis lägre ljusstyrka, enklare reflexfilter, inget UVA-filter för bättre vinklar och färre än hundra FALD-zoner. Modellen finns även i 98 tum.

Samtidigt är ljusstyrkan fortfarande högt, uppemot 1 000 nits och Sonys nämnda konsekvens håller kvar bildkvaliteten på toppklassnivån. Om än med tydligare blooming som följd av färre zoner och att VA-panelen tappar en del stuns i vinklar mot X95L.

Ingen tvekan om att X95L – eller 2022-modellen X95K – är den bättre TV:n än X90L och det märks på prislappen. X90L är där mycket snarlik men inte riktigt lika bra när det kommer till den tekniska prestandan. Jämfört med konkurrenterna kan X90L ställas mot LG:s QNED-modeller, Samsungs QN90C och QN85B och TCL:s C845. Ingen är riktigt direkt jämförbar utan alla modeller nämnda har sina relativa styrkor och svagheter mot X90L.

X90–94K/S-serien är 2022-versionen som dök upp i flera olika varianter där skillnaden är olika former på stativen. Bildkvaliteten hos X90K-modellerna är jämförbar med X90L men ska ha ytterligare färre zoner.

Sony_X85L.png

X85L där mellanklassen får en FALD

X85L är ytterligare enklare jämfört med högre modellbeteckning. Kapacitet för 4K/120 behålls. En nyhet för denna modell mot föregående år är att den får en FALD men då också kommer i ett mer begränsat utbud av panelstorlekar, endast 55, 65 och 75 tum. Det som är oklart är hur mycket förändringen av FALD:en också påverkar ljusstyrkan, samt oklart med paneltyp. Modellen kan även förekomma som X86L och X89L och betyder då skillnader i stativet.

X85K/X89K (olika stativ) är föregående 2022-modell med VA-panel och en räckvidd runt 500 nits ljusstyrka. Den saknar FALD och är direkt jämförbar med Samsungs Q70-serie och baseras rimligen på samma CSOT/TCL-hårdvara. Jag körde X85K sida vid sida mot Q70B i början av 2023 och de två är väldigt snarlika med skillnader som främst kommer från hur Samsung och Sony behandlar bilden olika.

Sonys konsekvens innebär att bildkvaliteten i grunden är lika bra som högre modellbeteckningar. Skillnaden kommer från att den enklare hårdvaran inte har samma förutsättningar för ljus, kontrast och färger som hos X90-serien. En FALD ska addera den där bottensvärtan som annars saknas. Detta skulle göra X85L till en modell jämförbar med Samsung Q80C men också TCL C805 i den lite övre änden och även TCL C745 i den undre änden av skalan.

Guide_strecket.png
Sony_X80L.png

X80L och X75WL som enklare mellanklass

X80Lgår ned till 60 Hz-paneler och modellen har genom åren haft en variation mellan VA- och IPS-teknik i olika storlekar. Modest ljusstyrka om cirka 350 nits är väntat. Det som gör att modellen håller mellanklassnivå är i första hand Sonys konsekventa bildkvalitet. X80-serien har länge varit just fortsatt kvalitet bara att de hårdvaran är enklare. Modellen X81L kan också prislistas och det är då skillnad i formen på stativfötterna.

X75WL är en enklare modellserie som kommit tillbaka. Tidigare har W-serien varit Full HD-paneler och X7-serien varit blandade modeller av basklasskaraktär. För 2023 och X75WL är det Sonys egen teknik med X1-processor och samma typ av design med justerbar placering på fötterna. Informationen är väldigt sparsmakad men typisk skillnad brukar vara en lite mer plastig finish och något lägre ljusstyrka än X80L-serien.

Sponsormeddelande

Köp din nästa TV från Elgiganten

Dags att köpa ny TV? Oavsett om du söker en TV-apparat för gaming, sport, film eller vardag så kan vi erbjuda något för just dig. Dessutom erbjuder vi kalibrering, installation och bortforsling av din gamla TV. Välkommen!

Se hela sortimentet på Elgiganten.se

Sponsras av Elgiganten

Elgiganten_logo.svg.png

Denna artikel produceras i betalt samarbete med Elgiganten. Tack vare sponsorskap och samarbeten kan SweClockers fortsätta erbjuda högkvalitativt innehåll utan kostnad för dig som läsare.