Samsung – subtila skillnader mot 2022

tab_4_Samsung_2023-tabell.png
tab_3_Philips_2023-tabell.png
tab_3_Panasonic_2023-tabell.png
tab_3_LG_2022-tabell.png
tab_3_Hisense_2023.png
tab_3_TCL_2023.png
tab_3_Sony_2023-tabell.png

Samsung har en hel del nyheter för 2023 där det mesta är under huven. Utbudet är i stort densamma som 2022 och förbättringarna rör främst en generellt bättre FALD. Du kan tänka i termer av att ta 2022-modellen, vilka då har bokstaven B i namnet, är nästan lika bra som 2023-modellerna vilka har bokstaven C i namnet när vi talar om modellerna i QN-serien samt Q80-modellen. Stöter du på en modell med bokstaven A är det en 2021-modell.

Överlag har Samsung förbättrat FALD:n i de 2023-modeller som har just en FALD. 14 bitars precision i kombination med en tätare nedsläckning. Samsung hade en teknikdemonstration kring detta vid 2023-lanseringen och förbättringen är påtaglig hela vägen ned till Q80C-modellen som är den enklaste modellen med FALD. Ur den synvinkeln kan det vara en fördel att välja 2023-modellen framför 2022-modellen. Överlag tenderar Samsung FALD att pumpa ljusnivåer och dämpa ljuset extra mycket i mörka scener och lyfta det mer i ljusa scener. Den karaktären är kvar.

Samsung_fjarr.jpg

Samsungs fjärrkontroll används till alla modeller och kan ladda via USB-C och celler på baksidan. The Frame har en vit fjärrkontroll. Färre knappar innebär en mindre fjärrkontroll men också mer klickande i menyer.

Samsung skiljer på modellerna i tre segment. Neo QLED där det används mini-LED som bakgrundsbelysning där samtliga Neo QLED-modeller även har en FALD. QLED-serien använder traditionella lysdioder med lägre ljusstyrka och där är det endast Q80-serien som har FALD. Lifestyle-produkterna klassas oftast som QLED.

Klicka för mer information

TQ mot QE i beteckningen

Beteckningarna för nordiska Samsung-modeller tycks ha det gemensamma draget att de för 2023 börjar på kombinationen TQ, till exempel TQ65S94CATXXC där den fetade texten är den relevanta, det vill säga storleken och modellen. Det prislistas modeller med samma relevanta beteckning där TQ ersatts med QE-beteckningen som förekommit med tidigare års modeller.

Dessa QE-beteckningar på 2023-modeller är exemplar som ursprungligen kommer utanför Norden och säljs via webbutiker och marknadsplatser likt CDON. Det är alltså samma TV-apparater grunden fast med annan beteckning och detta kan förvirra prisjämförelser. Den längre beteckningen i slutet, ATXXC i detta fall, varierar mellan försäljningsområden och indikerar inga skillnader mellan apparaterna.

Visa mer

Enklaste modellerna är då Crystal UHD. Begreppet Dual LEDförekommer och det betyder att TV:n har dubbla uppsättningar vita lysdioder med olika färgtemperatur, en normal och en kallare. Endast en teknisk beskrivning och ingen kvalitetssäkrande skillnad då flera tillverkare använder samma princip. Lite vid sidan av men högt på toppen finns också Samsungs egen OLED-teknik, QD-OLED. Samsung 2023 i sammanfattning:

  • Det skiljer sig mellan nordamerikanska och europeiska modeller år för år på detaljer som IPS/ADS- eller VA-teknik, förekomsten av UVA-filter, Ultra Viewing Angle för bättre vinklar på VA-paneler, varianter på reflexfilter, antalet FALD-zoner samt tillgängliga storlekar. Det går inte att ta för givet att amerikanska tester och omdömen är helt överensstämmande med den modell som säljs i Europa. Däremot brukar uppmätta siffror runt sådant som ljusstyrka stämma rätt bra.

  • Även inom Europa kan det vara skillnader på vilka modeller som säljs i vilka länder och i vilka storlekar.

  • QLED i sig självt säger ingenting om kvalitetsnivån på produkten och tekniken återfinns i relativt enkla modeller likt Q60C som bara är snäppet mer avancerade än basklassen. Det är en enorm skillnad mellan Q60C och QN95C i båda änderna av QLED-skalan. Du måste till QN-serien för att något som är jämförbart med en OLED i fråga om kvalitetsnivå.

  • Flera av modellerna i utbudet är 4K/144 Hz-kapabla där enklare modeller oftare når en gräns på 4K/120 Hz. Typiskt är att de 144 Hz-specade panelerna kommer från CSOT/TCL och är av VA-typ eller är Samsungs egna i fallet med QD-OLED. 120 Hz kan indikera att det används ADS-paneler från BOE/Hisense. Enklare modeller med specificerade 120 Hz kan däremot vara både IPS/ADS och VA-teknik, även från andra tillverkare. Samsung har stora tillverkningskvoter som måste fyllas med paneler någonstans från.

  • The Frame och Samsung lifestyle-produkter som The Serif har ett matt reflexfilter av en modernare sort som inte blaskar ur bilden lika mycket som matta filter ofta gör.

  • The Frame i 32 tum är en av de få 32-tummarna som håller en högre kvalitetnivå. 32 tum är annars en mikroskopisk TV-storlek idag och många de fåtal andra 32-tummare som finns tenderar att vara rätt usla.

  • Samsung är pilska polare med AMD och har därför Freesync Premium Pro-certifiering på modellerna som klarar 4K/120 eller högre frekvens. Jag har själv testat med Nvidia-kort på flera modeller under 2023 och 2022. Upplever VRR som problemfritt.

  • En svaghet i Samsungs utbud är bristen på 4K/120 och spelkapabla modeller i storlekar under 55 tum. Endast QN90C-modellen är undantaget. För övriga modeller är det 55 tum och större som gäller för 120 Hz-gaming på Samsung.

  • Lite kuriosa men Samsung har 9:16-support på flera modeller, alltså stående orientering, inklusive möjligheten att köpa till ett motoriserat väggstativ som kan rotera TV:n. Gränsen går vi 55 eller 65 tum som största roterbara storlek.

Större HDR-variation och ingen Dolby Vision

Generellt är det större variationer i hur HDR ser ut med Samsungs modeller. Problemet är inte på något sätt förstörande eller drastiskt utan mer att Samsungs TV kan visa upp varierande respons. När jag mäter HDR och det är olika respons varje gång jag testar en Samsung-TV.

Överlag tenderar Samsungs hantering av HDR att ljusa upp bildens mellantoner. Bilden blir överlag ljusare men inte ljusstarkare, vilket kan vara lämpligare för HDR i ett ljust rum. Samtidigt är det något man helst vill bestämma över själv, inte något TV:n ska göra godtyckligt. Detta är något som Dolby Vision styr upp väldigt väl, men Samsung väljer alltså bort Dolby Vision.

Klicka för mer information

One Connect – Samsung låda med en enda sladd till TV:n

One Connect-boxen fortsätter vara Samsungs lösning för att placera anslutningar och elektronik i en egen låda utanför själva TV-panelen. En enda kabel förser sedan panelen med signal och strömförsörjning. Då kan du gömma undan lådan och alla sladdar på annan plats. Om du inte har det behovet kan du på vissa modeller, utom The Frame, hänga boxen på bordsstativet.

Samsung_one_connect_big.jpg

Till S95C, QN900C och QN800C används en större One Connect-låda som fäster lite halvhjärtat på stativet, ett stativ som i sin tur är ganska svårt att montera utan att det blir rangligt.

One Connect är inte en modulär lösning och det är olika boxar till olika modeller. Du kan inte ”uppgradera” en äldre TV med en ny One Connect. Tanken är alltså i första hand att separera anslutningarna och elektroniken i syfte för snyggare installationer utan en dinglande kabelhärva.

Samsung_one_connect_frame.jpg

The One har en äldre typ av One Connect som är smalare vilket gör att den passar i grundare skåp. Den modellen använder en annan One connect-kabel och har endast en enda 4K/120-kapabel anslutning.

Däremot kan du byta ut själva One Connect-kabeln till en längre. Med QN900C, QN800C och S95C verkar standard vara en kort kabel för fästningen på stativet och en längre kabel, strax över 2 meter, för att gömma boxen i den bänk TV:n står på. The Frame har en helt annan box och det följer med en längre kabel, ca fem meter till den modellen men då är The Frame också tänkt att fungera som en fritt hängande tavla så längre kabel från början är vettigt.

Du kan köpa till en längre kabel upp till 15 meter (ca 2 000–2 500 kr) fast var medveten om att det är olika modeller på kablarna. Samsung är heller inte glasklara med att peka ut rätt kabel till rätt TV, så värt att ta sådana frågor direkt med en återförsäljare.

Visa mer
Samsung_QD-OLED.jpg

S9-serien med QD-OLED

S95C och S90–94C är i grunden samma TV baserade på samma paneler, Samsungs egen QD-OLED-teknik och finns i 55, 65 och 77 tum. Tekniken debuterade 2022 som modellen S95B samt i Sonys modell A95K. Då det rör sig om ny teknik är QD-OLED ännu inte lika beprövad i fråga om inbränningar eftersom modellerna inte funnits i folks hem under någon längre tid ännu.

Kortfattat har QD-OLED ett övertag över LG:s WOLED-lösning när den ska lysa stark och samtidigt mättade färger. Överlag är QD-OLED-modellerna något ljusstarkare än WOLED-modellerna baserade på LG:s paneler. På det hela stora och i praktiken är det inte en drastisk skillnad men kan vara märkbar vid direkt jämförelse. Undantag är för WOLED med det MLA-filter som sitter i ett par av 2023-modellerna, likt LG:s G3-modell. Detta är ännu mer ljusstarkare än dagens QD-OLED, fast också där inte med en drastisk skillnad.

QD-OLED-modellerna är Samsung mest effektiva modeller på just kontrastförhållande eftersom det är en OLED och kan bygga bilden mot svart pixel för pixel. De ljusstarka mini-LED-baserade modellerna i QN9-serien kan nå högre i ljusstyrka men har inte lika stor förmåga att släcka sitt eget ljus mot svart utan hjälp av FALD:en som kan resultera i blooming, med synliga glorior runt ljusa objekt.

Samsung-S9-series_skillnad.png

S95C använder QD-OLED i ungefär samma förpackning som Samsung övriga toppmodeller. En monolitisk formad och 11 mm tunn panel där anslutningar och elektronik sitter i One Connect-boxen. Högtalarsystemet är mer utförligt på S95C och detta är toppmodellen i Samsungs OLED-utbud.

S90–94C är i grunden samma paneler eftersom det endast finns en tillverkningslina för just dessa paneler. Däremot är själva utförande enklare. Chassit är inte monolitiskt utan smalare upptill och bredare, 40 mm, nedtill där elektroniken sitter. Stativet är en enklare form av platta, högtalarsystemet är enklare och det är ingen one Connect-box på S90–94C utan en en sedvanlig placering med kontakter på TV:ns baksida.

Samsung_S90C_vc_S92C.png

S90C till vänster och S92–94C till höger med lite ljusare nyans på stativ. Detta och försäljningskanalerna är det som skiljer dem åt, åtminstone i Sverige. Andra länder och andra världsdelar kan ha andra skillnader.

Observera att modellen globalt är lanserad som enbart S90C och de extra modellerna är en separation baserad på försäljningskanal. För Sverige ser separationen ut som följer där andra länder och andra regioner kan lista andra skillnader.

  • S90C har en mörkare nyans på stativ och ram: säljs via Elgiganten och Samsung själva.

  • S92C har en ljusare nyans på stativ och ram: säljs via Electra-gruppens distribution, likt Elon, Hifi-klubben och Dustin

  • S93C har en ljusare nyans på stativ och ram: säljs via Komplett-kedjan inklusive Netonnet och Webhallen.

  • S94C har en ljusare nyans på stativ och ram: säljs vi Power-kedjan, för detta Media Markt Sverige. Verkar inte sälja 77-tummare.

  • S95B från 2022 är mer lik S90-94C i fråga om funktioner och utförande och är intressant alternativ så länge som den fortfarande säljs. 2023-modellerna är i mätmässigt något ljusstarkare men skillnaden i fråga om faktiskt bildkvalitet i praktiken på samma nivå.

Samsung_neo_QLED.jpg

8K-modellerna, QN900C, QN800C, QN700C

8K-tåget kom av sig något men Samsung och några till fortsätter. Det man ska se 8K-modell som är att de klarar exakt samma saker som en 4K-modell. Här finns ingen nackdel med 8K i sig självt egentligen annat är att själva modellerna ofta kostar mer. Samtidigt är 8K-modellerna mer utförliga modeller och du betalar för mycket mer än enbart 8K-panelen, likt bättre FALD och bättre reflexfilter.

Samsung-8K_produkt.png

En potentiell sekundär nackdel med 8K-TV är att de som regel drar mer energi då panelerna inte är lika effektiva med ljusstyrkan som följd av att bildytan täcks av fyra gånger fler transistorer. Denna skillnad varierar med hur du använder TV:n och är som störst när du försöker använda TV:n med maximal ljusstyrka.

Fördelen förstås är 8K om du behöver 8K, till exempel för att använda den som datorskärm. Högsta upplösning för Samsung 8K-modeller är 8K/60 där modellerna också klarar 4K/120 eller 4K/144.

QN900C (8K) är Samsung flaggskepp

QN900C är den verkliga toppmodellen och har det mest kompletta inbyggda ljudsystemen (90W, 6.2.4-kanaler) bland Samsungs modeller. Designen är en 15,2 mm tunn monolitiska konstruktion och som gör sig snyggast på väggen. Bordstativet är faktiskt inget vidare och rätt meckigt att sätta ihop. Modellen finns även i 98 tum.

Ljusstyrkan är hög och når över 1 500 nits i HDR, vilket är något svagare än QN95C som når närmare 2 000 nits. I praktiken är det ingen större skillnad. Modellen finns även i 98 tum. One Connect-box. Modellen klarar 144 Hz och använder VA-paneler med ett UVA-filter, Ultra Viewing Angle. Detta filter ger påtagligt bättre vinklar men kan ge en överstrålande regnbågseffekt i reflexerna.

QN800C har trots namnet mer gemensamt med QN90C-serien. Ljusare färg på ram och stativ, carbon silver, med i grunden samma design. Något enklare ljudsystem jämfört med QN900C (70W, 4.2.2-kanaler). Modellen heller inte nå riktigt lika högt i ljusstyrka men fortfarande räknas som hög ljusstyrka överlag med 1000+ nits. Specifikationen säger 120 Hz och detta kan tyda på att det är IPS-teknik, specifikt ADS, vilket då ska leda till överlag lägre kontrastförhållande men också bättre vinklar utan användning av UVA-filter. Detta lägre kontrastförhållande bör delvis vägs upp av den kompetenta FALD:en.

QN700C har också den mer gemensamt med QN9-serien. Skillnaden är att panelen kör 60 Hz men via Dual Line Gate kan nå 4K/120, det vill säga dubbla frekvensen på halva vertikala upplösningen. Dual Line Gate är en CSOT/TCL-funktion och detta tyder då på VA-panel. Ljusstyrkan ska vara något lägre. Just QN700C verkar inte listas i svenska butiker men kan dyka upp senare. Annars är 2022-modellen QN700B flitigt förekommande i reor under 2023 och kan finnas kvar ett tag till.

QN95C och QN90–94C – toppskiktet 4K

Toppmodellen med 4K-panel är QN95C och den modell som i tester blir ljusstarkast då den kan nå mot 2 000 nits för HDR. I praktiken är det inte en enorm skillnad då mycket av dessa toppvärden bara nås i kortare perioder och specifika förhållanden. QN9-serien har länge varit föremål för en del förvirring och otydligheter.

Samsung-QN95C_produkt.png

QN95C är den modell där du vet vad du får. ”Näst bästa” ljudsystemet (70W, 4.2.2-kanaler), One Connect och en VA-panel med UVA-filter som når 144 Hz. Reflexfiltret är toppklass men kan också som följda av UVA-filtret ge regnbågseffekter. Designen är monolitisk, inte lika tunn som 8K-modellen QN900C med ca 21,3 mm ”tjock” mot 15,2 mm. Ett starkt argument för QN95C-modellen är du garanterad vad du får för teknik och förmågor.

Rättelse: QN95C har inte One Connect-box utan bryter en flerårig trend. Kontakterna sitter på baksidan likt hos de enklare modellerna.

QN95B från 2022 är i grunden lika bra men QN95C ska ha en mer finputsad FALD än 2022-modellen. Däremot har QN95B, samt tidigare varianter av QN95-modellen, då One Connect-boxen.

Samsung-QN90C_produkt.png

QN90C är steget enklare och skiljer sig på flera punkter. Det finns ingen One connect-box utan kontakterna sitter traditionellt på baksidan. Ljusstyrkan är lägre men i praktiken inte drastiskt lägre och reflexfiltren ska vara lika eller jämbördig. Däremot specificeras 120 Hz som högsta frekvens vilket för Samsung då tyder på ADS-paneler, alltså IPS-teknik. Dessa har inte samma kontrastförhållande i grunden vilket kan vägas upp av ett det är en utförlig FALD på QN90C-modellen. Fördelen med IPS/ADS är att panelerna håller bättre vinklar utan ett UVA-filter vilket tar bort risken för regnbågseffekter.

Designen är något annorlunda, lite tjockare i botten med 25,9 mm fast en mer avfasad design mot toppen. Allt i den en ljusare nyansen carbon silver. Högtalarsystemet specas som 60W 4.2.2 som är nästan samma som QN95C.

43 och 50 tum QN90C klarar 4K/144 och är VA-paneler

Detta gäller då 55 tum och uppåt. Tittar vi på 43 och 50 tum QN90C är det en upprepning från 2022 där modellerna har 144 Hz-kapacitet och därmed VA-panelerna från CSOT/TCL men också är enklare i andra specifikationer. Det finns inget UVA-filter utan de kallas ”Wide Viewing Angle” vilket tyder på typiskt VA-egenskaper med sämre bild i vinkel men högre kontrast från början. Oklar hur mycket det skiljer i övrigt. 43- och 50-tumsmodellerna har även enklare ljudsystem.

Viktigaste poängen här är att 43 och 50 tum annars är storlekar vilka ofta är begränsade i kvalitet och funktion. Dessa två småttingar är de enda i Samsung-sortimentet som behåller kapaciteten för 4K/120.

Klicka för mer information

QN90C-serien mot QN92–94B för 2022

Notera att modellerna med beteckningen QN90–94 alltid varit en svår modellserie som i perioder varit olika modeller separerade på försäljningskanaler, precis som med QD-OLED-modellen S90–94C ovanför. Under 2021 skiljde det sig även på paneltypen. Vissa butiker har sålt sin variant med VA-panel och andra med en IPS/ADS-panel.

QN90–94B från 2022 verkar i Europa hålla sig till främst VA-paneler men utan det UVA-filter för bättre vinklar som finns på nordamerikanska modeller. Uppgifterna om detta går dock isär. Generellt ska FALD:en vara förbättrad med 2023-modellerna. Trots det är 2022-modellerna fortfarande bra och överlag bättre än enklare modellserier. En QN90B från 2022 ska rimligen ha övertaget mot QN85C eller Q80C från 2023.

Detta krångel verkar än så länge inte gälla för 2023-utbudet utan det finns endast QN90C listad i de svenska butikerna. Det finns en QN93C-modell som prislistas men den härrör då från icke-nordiska marknader. Det kan skilja sig på detaljer som exakt nyans och form på stativet och andra enklare specifikationer. Räkna inte med att det är någon drastisk skillnad. Vill du ha något som är bättre väljer du istället QN95C eller QN900C.

Visa mer
Samsung-QN85C_produkt.png

QN85C – mer ljus för vardagsrummet

QN85C har mer gemensamt med QN90C i 55 tum och uppåt där QN85C ska ses som ett alternativ med lägre pris utan att offra full funktion i ett ljust vardagsrum. ADS-paneler verkar vara den rådande normen även i Europeiska modeller. Fortfarande en hög ljusstyrka, upp till ca 1 000 nits som hjälper till med nivåerna när pupillen drar ihop sig i ett ljust rum. Ljusare färgnyans på stativ och ram.

Jämfört med QN90C ska den mest betydande skillnaden vara ett enklare reflexfiltret (detta kan dock variera från år till år) och något lägre ljusstyrkan hos QN85C. Enligt Samsungs specar generellt något enklare kategorisering på FALD:en. Därför kan man se QN85C som ett sätt att spara pengar för en överlag snarlik men samtidigt inte alltid exakt lika bra modell. QN90C är samtidigt det lite bättre uppköpet när priserna är nära varandra.

Samsung_QLED.jpg
Samsung-Q80C_produkt.png

Q80C – enklaste toppklassen

Q80C är gränsfallet mot mellanklassen och tappar bokstaven N som i Neo i namnet vilket innebär att det inte längre används mini-LED för belysning. Ljusstyrkan är därför lägre än hos modellerna högre upp i serien men ändå tillräckligt högt för att ha funktion i ett ljust rum, om 600–800 nits i SDR och HDR.

FALD:en är enklare jämfört med QN-modellerna men ska trots det ha fått del av de förbättringar som sker med 2023-modellerna. Samsung demonstrerade detta vid lanseringen där just FALD:en var en tydlig förbättring mot 2022-modellen Q80B med tydligare förbättring av kontrastintrycket.

Modellen specificeras som 120 Hz och kan därför ha en IPS/ADS-panel men detta är inte bekräftat på Europiska modeller. Fortfarande 4K/120-kapacitet på alla fyra anslutningar. Notera att 50-tumsmodellen istället har en 60 Hz-panel.

Modellen finns även i 98 tum och för närvarande är 98 tum den VA-panel som tillverkas av CSOT/TCL. En VA-panel är förutsättningar för bättre kontrast när FALD:en samtidigt är enklare. Samt innebär VA-panel sämre vinklar.

Notera att det genom åren dykt upp varianter av Q80-modellen i efterhand. Då har det handlat om varianter med annan nyans på stativ och även vissa tweakade specifikationer. Någon mindre viktigt detalj kan få en högre specifikation för att matcha en försäljningskanals önskan om att de ska sälja en på pappret bättre produkt. Den praktiska skillnaden kan betraktas som försumbar. Om du vill ha något som är påtagligt bättre än Q80C, sikta på QN85B eller ännu hellre QN90C.

Q70C, Q75C, Q77C – Same, same, different stativ

Q70C är den sista ”roliga” modellen i Samsungs normalutbud och är funktionellt lik The Frame (se nedanför) men håller kvar den typiska TV-karaktären med semiblankt filter. Ingen FALD och enklare än Q80C överlag, inklusive lägre ljusstyrka mer mot max 500 nits. Fortfarande bra tryck för besvärligare rum.

Däremot finns ingen FALD och man är beroende av panelens förmåga att släcka sitt eget ljus. Har du önskemål om bättre kontrast för mörka rum är Q80C det bättre valet. Fortfarande 4K/120 på alla fyra HDMI. Trots 120 Hz-specen har Q70-serien i flera år varit i första hand VA-paneler och så verkar det vara även för 2023.

Samsung-Q70C_produkt.png

Formen bygger på en centerbaserad stativplatta där Q75C och Q77C använder ett kort pelarstativ och är ljusare i nyansen. Dessa två finns inte i 85 tum. Annars är skillnaden som följer:

  • Q70C: Säljs av alla. Finns i 85 tum.

  • Q75C: Säljs av Power-kedjan.

  • Q77C: Säljs av Elgiganten.

Notera att Samsung på svenska hemsidan specar Q75C och Q77C högre på Micro Dimming: Ultimate UHD Dimming där Q70C får Supreme UHD Dimming. Detta har i teorin en liten betydelse som i praktiken kan räknas som tvivelaktig till omöjlig att se i jämförelser. Se det som en typisk specifikationstweak för att kunna separera produkterna i prissökningar. Om du verkligen vill ha bättre kontrast, lägg då istället pengarna på en bättre modell likt Q80C där du får en FALD som verkligen betyder något.

2022-modellen Q70B, samt då varianterna Q75B och Q77B är i grund och botten samma nivå som 2023-modellen. Dessa är rimliga alternativ ifall de finns för lägre pris.

För Q60-serien, se texten längre ned då den modellen rankas som under strecket.

Samsung_The-Frame.jpg

The Frame 2023

The Frame är en av Samsungs populäraste TV-apparater med långt över miljonen sålda exemplar globalt. Kortfattat en TV byggd för sin funktion i första hand, att gömma sig på väggen som en tavla snarare än som en TV. Som extra funktion finns ett Art Mode-funktion där standby-knappen går in i ett lågenergiläge där konst visas på panelen.

Håll in knappen och TV:n stänger av sig med en ridå. Du kan prenumerera på den tjänsten, för närvarande 49 kr i månaden och då välja bland kända konstverk av både klassiska och mer moderna snitt, likt fotografier och populärkultur.

Listerna på TV:n kan tas loss och ersättas med lister av andra färger, inklusive vitt eller tredjepartramar från exempelvis Svenska Frame IT-butiken där du kan få lite tavelkänsla snarare än känslan av inramad affisch. Samsung har också en rad olika stativ att erbjuda, inklusive ett trebensstativ som liknar en staffli. Enkla stativfötter ingår annars.

Som TV betraktat är The Frame en mellanklassprodukt som är någonstans i närheten av Q70C-modellen. Det skiljer sig dock på flera punkter:

  • Något ljusstarkare: det exemplar av The Frame 2023 i 55 tum jag testat når strax över 600 nits i både SDR och HDR vilket är 100–150 nits högre än Q70-modellerna

  • Matt reflexfilter som är ett riktigt bra reflexfilter. Matta filter tenderar att lyfta rummets ljusnivå som en hinna över hela bilden vilket detta också gör till viss grad. Fast inte i närheten på det sätt som många bildskärmar mjölkar ut kontrasten i bilden. Detta är fördel över Q70-modellens halvblanka filter som reflekterar mycket mer av rummet.

  • The Frame använder One Connect-boxen som är av en äldre typ med annan kabel. Se avsnitt i början. Denna box har endast 1 st. 4K/120 Hz-kapabel HDMI-anslutning. Medföljande kabel är cirka fem meter lång.

Samsung-The-Frame_produkt.png

The Frame finns också i mindre storlekar, 50, 43 och även 32 tum. Dessa saknar 4K/120-kapacitet och tappar ljusstyrka. 32-tummaren är även en Full HD-panel av IPS-typ. Fast för att vara en 32-tummare är den enastående då 32-tummare annars ofta är gamla paneler av enklast möjliga och rätt usla snitt. Denna modell kan fortfarande ta emot 4K men gör då naturligtvis en nedskalning av 4K-material.

Notera att beteckningen för The Frame är snurrig och man har delvis löst detta genom att kalla den för (2023) i produktnamnet. Beteckningen är fortfarande LS03B där B normalt betyder 2022-modell. Nu är det ingen drastisk skillnad mellan 2022 och 2023 så det kan i den betydelsen vara lite sak samma vilken du väljer.

The Frame förekommer även i begränsade upplagor med specialteman, likt Disney-tema.

Samsung-The_Serif.png

The Serif – en udda specialare

The Serif är i grunden samma TV som Q60 eller Q70 med en design som gör att den kan stå fritt i rummet och man kan dölja baksidans kontakter bakom en panel. Namnet kommer av att TV:n från sidan är formad som bokstaven I med seriffer. Förekommer också ett golvstativ för fri placering i rummet. Annars är TV:n självstående direkt på en bänk eller bord. Bordsstativet är så att säga inbyggt. Modellen finns i två färger, Cotton Blue på 43, 50 och 55 tum, samt Cloud White på 43, 50, 55 och 65 tum.

Tekniskt är detta i grunden samma modell som är någonstans runt Q60-serien i små storlekar och Q70-serien när vi går 55 tum och större. Den distinkta skillnaden att The Serif har det matta reflexfiltret från The Frame-modellen. 55 och 65 tum är även 4K/120-kapabla med Freesync Premium Pro på alla fyra HDMI.

Därmed är dessa storlekar mer lik Q70C-modellerna på pappret i fråga om funktioner. Eftersom modellen inte är den mest prioriterade för hårda tekniska tester finns dock ingen mer information om sådant som ljusstyrka i förhållande till Q60C, Q70C och The Frame 2023.

Notera att Samsung upprepat beteckningarna på samma sätt som med The Frame och modellen heter LS01B (2023) för 2023-modellerna. Det ska däremot i stort vara samma specar för 2022 som 2023 och därför kan man ana att modellen är en carry over från 2022.

Guide_strecket.png

Q60-serien steget över basklassen

Q60C-serien påminner om Q70C-modellerna där det förenklas på funktionsutbudet. 4K/120-kapaciteten försvinner för 60 Hz-paneler och det används stativfötter istället för en centralt placerat stativ. Själva finishen är också enklare och inte lika monolitisk som Q70C utan mer som lister-på-lister. Modellen behåller QLED-nivån i färgomfång och en relativt hög ljusstyrka om 400+ nits.

Samsung-Q60C_produkt.png

Olika beteckningar för samma Q60C-modell

Modellen säljs i fler varianter utöver Q60C: Q64C, Q65C, Q67C och Q68C vilka främst går via andra försäljningskanaler, något som syns när man ser vilka butiker som listar dem. För 2022 var flera av modellerna IPS/ADS-paneler av lite enklare snitt som har något sämre vinklar än andra IPS/ADS-paneler. De modeller vilka har VA-paneler har i sin tur bättre kontrastförhållande men ännu sämre vinklar.

Tyvärr finns inget tydligt sätt att avgöra vilka modeller och vilka storlekar som har vilka paneler. Nu börjar vi komma till nivån där du inte längre riktigt kan köpa dig exakt de egenskaper du önskar.

2022-modellen i Q60B-serien är ingen märkbar förändring mot Q60C-serien och båda kan ses som jämförbara. Samma grundregel gäller för både 2022- och 2023-modellerna i Q6-serien. Om någon modell på pappret får någon högre specifikation är det inget som har avgörande effekt i praktiken. Sikta på en bättre klassad modell när du faktiskt vill nå en kännbar förbättring.

Q50A är en modell värd att nämna då den är en carry over från 2021 och en av få mer kvalitetsinriktade 32-tummare med Full HD-panel. Tyvärr oklart hur mycket denna skiljer sig från 32-tums The Frame som är mer testad och beprövad. 32Q50A är en modell som duckar mer tekniska tester. Notera att det säljs både 2021-versioner (QE32Q50A) och 2023-versioner (TQ32Q50A) men det rimliga är att detta endast är olika regionsbeteckningar på samma modell.

Crystal UHD – basklassen

CU8 och CU7 är i grunden samma modeller med olika utförande. 60 Hz-paneler och tre HDMI samt en ljusstyrka och ett färgomfång som är typisk för basklass med uppemot 300 nits och ingen större fördel för HDR. Enkla TV för basbehoven. Likt tidigare år är det inte självklart vilken panelteknik som används och det kan variera mellan storlekar och även tillverkningsbatchar. 50, 58 och 70 tum är dock typiskt VA-paneler.

Samsung_CU-skillnader.jpg

CU8-serien har en slimmad design kallad Air Slim och är just tunnare i designen. Det som skiljer CU8-varianterna mot varandra är stativet och det är något olika i vilka storlekar som erbjuder vilka stativ. Det är också olika nyans på ram och stativ. Se separat grafik.

  • CU8005 och CU8075 samt CU8072 säljs genom flera olika butiker och skiljer sig på nyansen. Det framgår inte alltid av fotografierna att det är olika nyans.

  • CU8505 verkar endast säljas via Power

  • CU8575 verkar endast säljas via Elgiganten

  • CU8510 är i vitt utförande med vit fjärrkontroll, 43 och 50 tum

CU7-serien skiljer sig på att den inte är lika slimmad och något plastigare. Tekniska skillnaden mellan CU7105 och CU7175 är inget som är tydligt uppenbart någonstans. Däremot finns de i olika panelstorlekar:

  • CU7105 säljs av flera butiker, CU7172 och CU7179 säljs via mer webbaserade butiker. Oklart om det är skillnad på stativets nyans eller endast en separation på försäljningskanaler.

  • CU7175 endast säljs via Elgiganten och de tycks ha plockat på sig en 58-tummare som sitt unikum.

  • CU7105 verkar vara undantag verkar vara att 70-tumsmodellen är specifik för Komplett-kedjan.

  • Det lär dyka upp fler beteckningar och räkna med att det inte är några praktiska skillnader annat än möjligen nyans på stativet.

Andra varianter kan förekomma, men räkna återigen inte med att en enkel ändring i en specifikation har betydelse för praktiska prestanda. Vill du ha mer ljusstyrka, bättre HDR eller liknande väljer du istället med fördel Q60-serien.

2022 har ocksåBU8 och BU7-serien och det är ingen praktiskt skillnad för dessa modeller och det är samma skillnader på designen där BU8 är slimmad.

Sponsormeddelande

Köp din nästa TV från Elgiganten

Dags att köpa ny TV? Oavsett om du söker en TV-apparat för gaming, sport, film eller vardag så kan vi erbjuda något för just dig. Dessutom erbjuder vi kalibrering, installation och bortforsling av din gamla TV. Välkommen!

Se hela sortimentet på Elgiganten.se

Sponsras av Elgiganten

Elgiganten_logo.svg.png

Denna artikel produceras i betalt samarbete med Elgiganten. Tack vare sponsorskap och samarbeten kan SweClockers fortsätta erbjuda högkvalitativt innehåll utan kostnad för dig som läsare.