Val av komponenter

Vi börjar med att ta en titt på några av de komponenter som kan avgöra resultatet av en eventuell överklockning.

Processor

Till skillnad från Intels Core 2-serie finns det väldigt få i7-modeller att välja mellan, vilket gör valet enkelt i de flesta fallen.

Processor

Klockfrekvens

QPI-hastighet

Uncore-hastighet

Bästa pris

i7 965 XE

3,2 GHz

3,2 GHz

2,67 GHz

i7 940

2,93 GHz

2,4 GHz

2,13 GHz

i7 920

2,66 GHz

2,4 GHz

2,13 GHz

Priskillnaden mellan modellerna är enorm och den enda av dem som ligger i ett vettigt prisspann är i7 920 som används i denna artikel. 940-modellen är snarlik men kostar nästan det dubbla och erbjuder en väldigt liten ökning av klockfrekvens i förhållande till priset. Intels nuvarande flaggskepp 965 Extreme Edition tillför förutom en högre klockfrekvens även en högre klockad QPI-anslutning samt snabbare minneskontroller och cacheminne.

Extreme Edition-modellens trumfkort är dock den helt upplåsta multipeln, vilket möjliggör överklockning av processorns kärnor utan att dess andra delar påverkas.

Moderkort

Samtliga moderkort som tillverkas för Core i7 använder Intels styrkrets X58. Då flera av de funktioner som tidigare styrdes av moderkortets nordbrygga nu har integrerats i processorn, har valet av moderkort inte riktigt samma stora betydelse som det hade till Core 2.

Moderkort

Bästa pris

Asus P6T SE

Gigabyte GA-EX58-UD3R

MSI X58 Pro

Intel DX58SO

Core i7 är en så pass entusiastinriktad plattform att de flesta av moderkortstillverkarna endast har tillverkat dyrare kort med inriktning på de högre segmenten. Detta innebär att majoriteten av moderkorten är anpassade efter entusiasternas krav och har de inställningar som krävs för kraftig överklockning av hela plattformen.

Vårt val för denna artikel föll på ett kort från Asus, då de är välrepresenterade bland våra medlemmar och har mycket smidiga inställningsmöjligheter. Är man van vid en annan tillverkare går det givetvis lika bra att använda deras motsvarighet.

För mer läsning rekommenderas SweClockers senaste test av X58-moderkort.