Prestanda, temperaturer och strömförbrukning

Efter varje steg i överklockningen kördes en runda av 3DMark Vantages CPU-test. På detta vis kunde vi mäta de prestandavinster som fanns att hämta.

Vid 3,8 GHz har vi ökat prestandan med över 40 procent i förhållande till en oklockad processor. Vårt maximala resultat gav inga större vinster. Med tanke på hur hög spänning processorn behövde vid denna klockfrekvens kändes det överflödigt att gå över 3,8 GHz i vårt fall.

Temperaturer

Zalman CNPS 9900, som vi använde som processorkylare i den här artikeln, må ha en kass fläkt men den är en hejare på att kyla ner varma processorer.

Temperaturerna mättes efter en timmes körning av stresstestet OCCT.

En minimal ökning i temperatur skedde vid vår lägsta överklockning. När sedan mer spänning applicerades blev det helt andra siffror. Vid 3,8 GHz klarar sig processorn precis under 70 °C vilket få ses som godkänt för att körning under längre perioder. När de maximala 3,98 GHz nås är vi på väg mot 100 °C-strecket och det känns som att luftkylningen inte riktigt räcker till vid dessa höga spänningar.

Strömförbrukning

I många fall av överklockning stänger man av processorns olika strömsparlägen, vilket ger en negativ inverkan på strömförbrukningen.

Vi mätte här strömförbrukningen på hela systemet exklusive skärm under en körning av OCCT.

Precis som med temperaturavläsningen märktes ingen större skillnad innan spänningen höjdes. Strömförbrukningen är ungefär i linje med de prestandavinster som vi såg tidigare, där det högst klockade resultatet förbrukar ungefär 40 procent mer än en helt oklockad processor.

Anledningen till de höga siffrorna när datorn inte belastas är att samtliga strömsparfunktioner är avstängda.