Laga kraschad hdd, byte av läshuvud, kanske flytta skivorna?

Permalänk

En dum idee kan vara att lägga den i frysen och sen starta upp den när den är lite kall. kan hjälpa en stund men troligen kommer den dö senare. (som nämts tidigare)

Det är inga konflikter med andra diskar? kopplat ur alla dina andra diskar? testat disken i andra datorer? samma fel?

Ytterliggare en dum idee som bör ses som sista utvägen är att banka disken lite lätt i bordet på sida där läsarmen sitter så den flyttar på sig. Dock finns risken att man repar skivorna.

Visa signatur

I am Extrazz.

Permalänk
Medlem

Att kyla den har testats som sagt

Ingen konflikt vad jag vet. Har testats i olika datorer Med och utan andra diskar.

Att banka lite på den har jag tänkt på. Jag tycker de låter lite som att armarna nästan fastnat. Låter som dom startar, sedan fastnar och går tbax t ursprungsläget. Lite svårt att veta säker dock. Har testat knackat på den och ställt den i olika vinklar utan effekt.

Permalänk

Det som förmodligen har hänt är att det har skapats så pass starka vibrationer (blir ofta så när skivan ligger snett) att stickan på armen har gått av eller vibrerat sönder.

Trixar du med hårdvaran är sannolikheten att den går sönder ungefär lika stor som att du hoppar från tredje våningen och bryter benen, förutsatt att du landar på dom.

Jag har haft endel erfarenheter av företag med labbmiljöer via företag men det kostar mellan 3000-6000 de vi har haft att göra med.

Här är några bolag som fungerar bra:
Prisinformation datarekonstruktion/dataräddning hårddisk | privatkund
Laga hårddisk och rädda data från den. Ahlberg data. | Ahlberg Data

Visa signatur

Min musik
@albinloan
Allt vi kan tänka, kan vi skapa.

Permalänk
Medlem

OK, de flesta som svarat dig har ingen aning om HDD-recovery eller hur en HDD är uppbyggd.
Att byta kretskort på HDD'n funkade för fem-tio år sedan. Det finns något som heter service area, och tidigare så låg den på disken men man har flyttat upp den till kretskortat sedan fem-tio år sedan för att öka prestandan. Detta innebär att du behöver ett kretskort, inte bara från den tillverkaren och modellen, utan även från den serien. SA'n förändras ca en gång i månaden så du vill verkligen köpa en lika dan disk, från samma serie, för att du ska kunna byta kretskort.
Det finns personer som programmerar om kort och lägger på den mjukvaran som var specifikt för din disk. Kolla på hddguru.com.
I ditt fall, när disken beter sig som så att man lyckats få bios att se den en eller två gånger och sedan lyckas man inte med det, ja, då är det med största sannolikhet läshuvet som lossnat från armen. Det kan vara problem med kretskortet också, men inte troligt.

Till din andra fråga, om du ska öppna den själv... Ja, först måste du bestämma dig om du någon gång ska skicka in den till återställning från IBAS eller Ahlbegrs data. För om du ska det ska du bara koppla loss den så fort som möjligt och lägga den i en ESD-påse, för att sedan någon gång återskapa datat proffessionellt. Om du redan nu bestämt dig för att du aldrig kommer kunna lägga de pengarna på en återställning, så öppna upp hddn, men du kommer förmodligen inte att kunna påverka speciellt mycket.

Innan du gör något alls, rekommenderar jag dig att ta några bilder på ditt kretskort och på serienummret och sedan gå till HDDGURU: Laptop and Desktop Hard Disk Drives, Tests, Software, Firmware, Tools, Data Recovery, HDD Repair för att få mer proffessionell hjälp än vad jag kan ge dig. Det är riktigt duktiga killar som surfar på den sidan och de flesta vet vad de snackar om. Det finns även lite mer information om SA och så vidare.

Lycka till.

Permalänk
Medlem

Tack för infon. Disken är ner packad och kommer antagligen skickas vidare till proffs för rekonstruktion. Så det blir inger swap den här gången.

Permalänk
Medlem

[QUOTE="Something";10590199]Lägg ner, jag har precis vad som behövs, torx nycklar och en likadan disk att slänga över skivorna i. Vilka andra reservdelar skulle jag rimligen behöva?

Den går inte sönder för att jag öppnar den, den går sönder om den får skit på sig. Tror du verkligen att jag inte hade skickat in den på lagning om jag ansett att det var värt det priset som det kommer hamna på? Jag ser det som något jag lika gärna testa som sista utväg. Har jag flyt så kommer jag hinna dra över i alla fall en del av disken innan den lägger ner för alltid. Har jag oflyt så har jag inte förlorat mer än vad jag redan har förlorat.

.[/QUOTE]

[QUOTE="Something";10605491]Tack för infon. Disken är ner packad och kommer antagligen skickas vidare till proffs för rekonstruktion. Så det blir inger swap den här gången.[/QUOTE]

Ena sekunden blir vi istortsett utskällda för att vi säger att det är billigare att skicka in den, du säger att du vet riskerna, och att skicka in den verkar inte vara något alternativ. Helt plötsligt ska du skicka in den. Dubbelmoralen är ett faktum

Visa signatur

//Axeteg

Permalänk
Medlem

Du har fel.

Det är för det första inte billigare att skicka in den. För det andra hade ni ordentliga bekymmer med att förstå att jag inte ville ha någon diskussion om riskerna. Jag hade/har koll på dom. Ni fortsatte dock att försöka föra en diskussion om detta och därför säger jag till er att lägga ner. Vilket ni inte klarade att ta till er. Gjorde det ett flertal gånger och ändå fortsätter ni.

Bara för att något"verkar" vara på det ena viset betyder det inte att det är så. Jag har inte heller sagt att jag ska skicka in den. Antagligen var ordet.

Problem med läsförståelsen är ett faktum.

Ordet dubbelmoral funkar förövrigt inte för att framföra din poäng.

Permalänk
Inaktiv

Mina forumvänner. Jag har följt denna tråd ett tag och jag kan inte förstå varför ni är så snälla och faktiskt lägger energi på att lösa trådskaparens problem. Först och främst vill han (jag gissar att det är en kille) inte ha några vettiga råd. Ni skulle ha sagt. Naturligtvis kan man öppna disken och flytta över skivorna.

Jag har lusläst hans inlägg. INTE någonstans har han sagt någonting om att han vill att disken skall fungera efter att skivorna har flyttats. Med samma analogi där TS defakto märker ord. TS har bara konstaterat att det inte fungerat efter byte av kretskort osv.

Själva inlägget ligger på en så pass låg nivå att det inte ens går att avgöra ifall TS är seriös med tråden eller om TS egentligen bara vill jävlas med oss hjälpsamma Sweclockers. Mina vänner, tack för ordet.

Permalänk
Medlem

Varsågod för ordet. Det har inget med att jävlas att göra.

Jag bad om att folk skulle låta bli att diskutera en viss sak. Vill dom diskutera riskerna vad det gäller att öppna en disk så gör gärna det, men inte i denna tråden. Är det ett problem?

Jag vill gärna ha vettiga råd vilket jag också har fått, vad jag inte vill ha är fortsatta råd om precis samma sak, t.ex "skicka in den till någon som kan/har utrustning för att flytta skivorna, du kan omöjligen göra det utan att ta sönder dessa." Det där har jag som sagt ett antal gånger redan koll på.

Dom behöver inte heller säga att man kan öppna skivorna och flytta över disken, detta vet jag också redan.

Jag har nämnt att jag hoppas på att diskarna ska fungera såpass länge efter flytten av skivorna att jag skulle kunna dra över lite av de data som finns på den. Så jag har nog antytt att det hade varit trevligt om dom fungerade.

Men om du nu inte kan läsa ut att jag vill ha kvar något av datan som finns på disken, kan du då förklara varför folk ska berätta för mig att disken kommer gå sönder? Då spelar det ju ännu mindre roll.

Eller låt bli för den delen, vi lär inte komma längre än att ni fortsätter tycka att jag är otrevlig och jag kommer fortsätta tycka att folk borde läsa lite ordentligare innan dom skriver.

Permalänk
Inaktiv

[QUOTE="Something";10608823]

Bara för att något"verkar" vara på det ena viset betyder det inte att det är så. Jag har inte heller sagt att jag ska skicka in den. Antagligen var ordet.
[/QUOTE]

Bara för att du har antytt så har du inte defacto skrivit ut det. Kräver du att svaren skall vara så tydliga att de inte kan missuppfattas. Då måste är det bara rättvist ifall du också är det själv.

Förklaringarna med att skivorna förstörs vid öppning av diskarna. Bara där är det tydligt att det inte finns möjlighet att diskarna skulle eventuellt fungera efter att du öppnat den, flyttat skivorna. Redan på första sidan finns svaren.

Permalänk
Medlem

Jag har inte krävt att svaren ska vara tydliga.

Ursäkta men jag har lite svårt att få ihop vad du försöker säga i ditt andra stycke.

Permalänk
Inaktiv

Du har ju uppenbarligen fått svar. Redan första ilägget efter dig ger dig det korrekta svaret. Sen att svaren inte är det du vill höra är en annan sak. Hela tiden tycker du att folk ska förstå dina frågor först innan de svarar. Vilket är iofs sant, men det visar även tydligt att du INTE läser det som mina forumvänner skriver. Du får ett svar och bashar folk.

Permalänk
Medlem

Nu tänker du nog lite fel, visst fick jg ett par svar i det inlägget men sen ställde jag fler frågor samt informerade om att riskerna inte behöver diskuteras. Det finns ingen mening med att femton gånger berätta att skivorna kan/kommer gå sönder.

Jag bashade ingen alls innan folk började skriva onödiga och tramsiga inlägg och sedan fortsatte snacka om riskerna.

Det var inte det jag frågade efter någonstans.

Permalänk
Medlem

Vad skönt med en vettiga åsikter i den här tråden(sarkasm), hur som haver som du säger epkmack(skönt med en vettig åsikt) behöver man inte ens överväga att byta skiva som privatperson och är det dessutom mer än en skiva som i det här fallet är det faktiskt omöjligt. Ja omöjligt (99%)oavsett om du har fetaste skivswappern från någon koreansk tillverkare. Överväg det inte ens om du har intresse av innehållet på disken.

Värt att tänka på om man har en halvrasad disk är att pröva med ett pci sata/ata kort och plugga in disken i, de flesta tillverkare har egna felkontroller som ibland fungerar bättre än den medföljande vanliga felcontrollern.

När man öppnar en disk får man först fråga sig vad man vill ha ut av det för när man väl öppnat den är det kört, inte direkt men inom en snabb tidsram och det spelar ingen roll om du har världens mest dammsugna och renaste rum, du kommer helt enkelt inte upp i ett clean 100 rum hur du än bär dig åt, dammpartiklarna som finns men inte syns kommer sabba din disk. End.

Om man väl öppnar disken ska man ha en identisk disk till hands om man nu vill byta skiva (om det bara finns en skiva i disken).
Och då är det IDENTISK disk, det fungerar inte annars(date+-2w).
Har du dock en identiskt disk finns ingen anledning att inte byta kretskortet och se ifall den snurrar igång, har du dessutom en tx rx anslutning på disken(se inte förvånade ut en del har det) kan du direkt kommunicera med disken för att diagnosticera den, skaffa en kabel från någon nätfirma eller löd en egen.

Innan man gör det bör man ta bort den lilla klisteretiketten som sitter på disken (på sidan) som faktiskt sitter där av en anledning, titta på den och se ifall den är grå.
Grå=Repad skiva=Troligt def läshuvud som skrapar i disken.

Skulle du däremot få upp den i windows men inte lyckas läsa den, ladda in linux istället och läs disken baklänges för att minimera risken med def cashminne i disken.

Om ni någon gång skulle öppna en disk slå då inte på den när locket är borta, läshuvudet använder sig faktiskt av luften för att hålla sig flytande och vill inte påverkas av yttre moment just då. 7200 rpm står på disken av en anledning.

Att stoppa en disk i frysen är perfekt! I alla fall för de som jobbar med att reparera diskar.
Att ha en disk i frysen är som att spela på lotto kondensen tar död på den och ja du kan ha plastpåse runt men du kan köra den i en balja med vatten med en påse runt med men det gör man väl inte?

Köp ett peltier element och kyl ner motorn med för vad har resten av disken för nytta med av att vara kall? Ohh ja chipsen blir kalla och allt är bra men känn på dem och känn om det bränns, allt är bättre än frysen.

Permalänk

Dubbla plastpåsar och in i frysen har fungerat för vissa, annars är det att skicka den till Data Recovery - Privat — Ibas AS

Permalänk
Medlem

Det är överdrivet hur folk beskriver hur minsta minimala dammkorn kommer att krascha disken lika säkert som om du slog en slägga i den.
Det är ungefär som att tåget alltid skulle spåra ur om du lägger en sten på rälsen.
Låter fint i teori men det är inte samma sak i praktiken.

Prova att ta av chassit på en disk så plattorna ligger helt öppna. Den hårddisken kommer att fungera i flera dagar fast det synligt ligger damm direkt på plattorna.
Jag har själv provat flera gånger och det tar ett bra tag innan disken börjar bli skadad trots att den ligger helt öppen i oskyddad miljö.

Gör praktiska experiment och repetera inte bara raderna som står i läroböckerna.

Visa signatur

cosmos wireless luftkylare p35t 2007

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av 54321:

Det är överdrivet hur folk beskriver hur minsta minimala dammkorn kommer att krascha disken lika säkert som om du slog en slägga i den.
Det är ungefär som att tåget alltid skulle spåra ur om du lägger en sten på rälsen.
Låter fint i teori men det är inte samma sak i praktiken.

Prova att ta av chassit på en disk så plattorna ligger helt öppna. Den hårddisken kommer att fungera i flera dagar fast det synligt ligger damm direkt på plattorna.
Jag har själv provat flera gånger och det tar ett bra tag innan disken börjar bli skadad trots att den ligger helt öppen i oskyddad miljö.

Gör praktiska experiment och repetera inte bara raderna som står i läroböckerna.

Och det gäller de nya diskarna med 667 och 750GB-skivor också? Att det inte var riktigt lika känsligt för ett antal år sedan vet jag, men tätheten på skivorna har ökat radikalt de senaste par åren. Det måste rimligen påverka om ett dammkorn motsvarar 1 spår/sektor eller 25, eller hur? Jag har inga uppgifter om huvudenas flyghöjd påverkats av den ökade skivkapaciteten, men eftersom du verkar vara insatt i hur känsliga diskar är, kanske du kan berätta? Personligen antar jag bara att smalare spår ger mindre magnetism och därför kräver huvudena närmare skivorna. Detta borde öka känsligheten för störningar och smuts.

För övrigt tillhör jag dem som alltid har kontinuerlig backup på viktig data, vad/vem det än gäller, så jag har aldrig behövt anlita dataåtervinningsföretag. Bäst och billigast.

Visa signatur

W10, Intel 5820K, Asus X99-S, Crucial DDR4 2133MHz 32GB, Sapphire 290X Tri-X, Intel 730 SSD, WD Black+Green+HGST, Silverstone FT02, Corsair AX1200, Corsair K90, Logitech MX518, Eizo 2736w, Eaton 5115 UPS. Pixel 7 pro

Permalänk
Medlem

När skivorna börjar snurra kommer dammet kastas av till större delen men det förändrar inte
det faktum att den kommer dö på grund av damm och i ett räddnings läge hör det till det sista man vill att få dammkorn på läshuvudet...
Kort sagt öppnad disk=död disk
Ovan kommer från praktik inte teori men det var trevligt att ni lyfte det igen, damm dödar sällan snabbt.

Permalänk
Medlem

Hej
Jag har lite problem med min lite äldre hårddisk.
det är nämligen så att axeln tickar så bort datorn startar.
Och jag måste stänga av SMART.

Förutom det så fungerar den som den ska, har den som en lagrings disk.

Min fråga är, ska jag låta den vara som det är, eller ska jag försöka laga den?
Det är som sagt två saker som bekymrar mig.

Tack på förhand.
Groom

Visa signatur

Intel Core™ i7 Quad Processor i7-960| ASUS Rampage III Extreme, Socket-1366| Corsair Dominator DHX DDR3 1600MHz 12GB (3x4) | 2x Gigabyte GeForce GTX 460 1GB PhysX CUDA (=SLI)| 2x OCZ Vertex 3 120GB SSD | 3x Samsung SpinPoint F4EG 2TB, WD 2TB External HD, HITACHI DESKASTAR 250GB AND 2x 500GB SAMSUNG HD501LJ ALL SATA2| Corsair AX 850W PSU | SOUNDBLASTER X-Fi Fatal1ty| Cooler Master Cosmos 1000

Permalänk

Säkerhetskopiera allt som är viktigt på disken, sen får du helt enkelt använda den till mindre viktiga saker tills den dör. Jag gissar att det inte finns någon garanti kvar och att laga den kommer förmodligen inte gå.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Forsberg1:

Säkerhetskopiera allt som är viktigt på disken, sen får du helt enkelt använda den till mindre viktiga saker tills den dör. Jag gissar att det inte finns någon garanti kvar och att laga den kommer förmodligen inte gå.

Yes, det var det jag gjorde och kommer fortsätta lägga in mindre viktiga filer i den disken.
(och garantin tog slut).

Visa signatur

Intel Core™ i7 Quad Processor i7-960| ASUS Rampage III Extreme, Socket-1366| Corsair Dominator DHX DDR3 1600MHz 12GB (3x4) | 2x Gigabyte GeForce GTX 460 1GB PhysX CUDA (=SLI)| 2x OCZ Vertex 3 120GB SSD | 3x Samsung SpinPoint F4EG 2TB, WD 2TB External HD, HITACHI DESKASTAR 250GB AND 2x 500GB SAMSUNG HD501LJ ALL SATA2| Corsair AX 850W PSU | SOUNDBLASTER X-Fi Fatal1ty| Cooler Master Cosmos 1000