Ger bättre processor bättre performance

Permalänk
Medlem

Ger bättre processor bättre performance

En konstig fråga kanske men undrar om en uppgradering av mitt CPU kommer ge mig någon noterbar real-life förbättring. Har följande hårdvara:

GTX 960, i5 2320 och 8GB ram

Har möjlighet att uppgradera till en i7 5820K skapligt billigt då en kompis säljer. Spelar en del spel till exempel Dying Light, CS:GO och CIV5. Vill inte köpa bara för att det är bättre men om det ger någon riktig boost kanske det är värt.

Permalänk

Du kommer helt klart få mer fps i GO med en bättre processor, om det är det du menar. Kan dock inte svara på hur dom andra spelen fungerar.

Permalänk
Medlem

Liten förbättring lär du få. Dock så lär det vara rätt liten ökning. Iallafall i standard klockfrekvenserna.

Största fördelen med K modellen du kollar på, är möjligheten att kunna överklocka. Och detta lär ge en rätt hyffsad ökning. Men kräver en bra kylare.

En i7a kommer inte ge någon större prestanda fördel över i5an. Mest då flesta spel inte utnyttjar de extra CPU trådarna i i7an.

Har du inga planer på att överklocka nya. Så är det helt enkelt inte värt pengarna att uppgradera.

Som mest utan någon överklockning så kan du kanske räkna med runt 5-10% ökning i prestanda. Men det beror mycket på spelet, och ifall det flaskas av CPUn eller inte.

Visa signatur

CPU: Ryzen 7 3700X MB: X570 Aorus Ultra Mem: Corsair Vengeance RGB Pro 2x16GB DDR4 @ 3200 MHz CL16 GPU: Radeon RX Vega 56 SSD: Corsair Force MP510 960GB Case: FD Meshify C PSU: Corsair RM 750W Display: Acer 35" Predator XZ350CU OS: Win10 Pro

Permalänk
Medlem

@xweque: Om jag inte är helt ute och cyklar så tror jag inte csgo är särskilt cpu tung, men civ är.

Vad du kan göra är att installera lite mätverktyg för att kolla vad som jobbar till 100% när du spelar.

t.ex MSI afterburner: http://gaming.msi.com/features/afterburner kan kanske hjälpa dig komma fram till om det är grafikkortet som är flaskhalsen i din dator, jag kan tyvärr inte hjälpa dig med att ställa in det då jag inte använder det själv.

Om du vill få en liten bild av hur hårt din processor jobbar när du spelar så rekommenderar jag att du startar upp programmhanteraren och går över till prestanda-tabben.

Spela sedan ditt spel och tabba ut ur spelet, då kommer du se en graf över hur cpu'n jobbat under den senaste tiden, om den ligger på 90-100% under större delen av tiden så finns det indikationer på att cpu'n jobbar så hårt den kan.

Permalänk

i5 2320 har 4160 poäng i 3Dmark jämfört med 5820k's 11780 poäng. i7 är mycket starkare men frågan är hur mycket du kommer att märka av detta i spel. CS:go och civ är, som de andra sagt, är relativt CPU tunga och du skulle därför kunna se en boost i fps. I andra spel kommer dock ditt grafikkort antagligen att bottlenecka i7'an. Därför är frågan om det är värt det att skaffa en i7 om du bara ska spela spel.
Utöver processorn kommer du ju trots allt också behöva köpa ett nytt moderkort och möjligtvis en processor kylare för att kunna overclocka i7'an. Skulle också kunna vara fallet att du behöver att köpa ett nytt nätaggregat då i7'an drar en hel del mer ström.

Om du får processorn för ett riktigt bra pris och har pengar att spendera skulle jag iallafall satsa. Den processorn är riktigt stark och anses som "enthusiast grade". Om du dock skaffar en sådan dyr processor bör du balansera systemet och skaffa ett bättre grafikkort för att verkligen utnyttja processorn. Som sagt, kostar en del.

3DMark jämförelse: http://www.futuremark.com/hardware/cpu/Intel+Core+i5-2320+Pro...

Passmark score:
i5 2320 - http://www.cpubenchmark.net/cpu.php?cpu=Intel+Core+i5-2320+%4...
i7 5820k - http://www.cpubenchmark.net/cpu.php?cpu=Intel+Core+i7-5820K+%...

Permalänk
Medlem

Tack för alla svar. Har en del att tänka på