Fiska från klippa vid havet – val av spö, rulle

Permalänk

Fiska från klippa vid havet – val av spö, rulle

Jag ska köpa mig ett kastspö, rulle och ny lina och behöver er hjälp och klokhet för att välja ut vad som passar. Jag tycker mycket om själva fisket och har försökt läsa på så mycket som möjligt innan jag skapar tråden, men jag känner mig fortfarande halvt rädd att köpa något innan jag rådfrågat forumet.

Jag fiskar enbart i hav på västkusten runt Bohus-Malmön, i huvudsak ståendes på en klippa. Jag får napp på makrillar och torsk, men hade gärna provat på andra fiskarter om det går att fånga dessa från land, havsöring kanske? Jag använder mig av skeddrag mellan 15-40 gram, lättare än så är svårt att använda på grund av blåsten.

Det känns som en självklarhet men jag vill kunna kasta jättelångt med spöt då jag står på land och ha mycket lina på rullen på grund av djupet i havet. Vilken typ av lina jag ska använda är ett större frågetecken, jag tror att flätad lina istället för nylon är att föredra och jag har för mig att man kastar längre med en smalare lina än en tjockare. Har jag fel?

Jag är ytterst tacksam om någon kan hjälpa mig! Har ni några övriga tips som t.ex. beten vill jag väldigt gärna höra dessa också så man kan bli ännu bättre på något som är så roligt!

Permalänk
Medlem

Helt rätt att gå på en tunn flätad lina, då den är lättare att kasta längre med. Val av rulle och spö kan också påverka, då friktionen mot spolkant och ringar i spöt spelar roll.
Ett längre spö är att föredra, då man får mer kraft i kastet..

Visa signatur

Hemma hos mig är det en Microsoft-fri miljö..
Dator 1: iMac 27" 5K - i7 4,2GHz - 32GB 2400MHz CL14 - 512GB SSD - Radeon PRO 580 8GB - 2xDell P2715Q 4K - 4TB Lacie D2 Thunderbolt
HTPC: ASUS X99-M WS - i7 5960X - H100i GTX - 16GB 3000Mhz - Samsung SM951 512GB - ASUS GTX 780 DCU II OC - AX860 Platinum - Corsair 350D - Linux
Bärbar 1: MacBook PRO 15" 2018 / i7 / 512GB SSD NAS: Synology DS918+ 32TB+2x512GB SSD

Permalänk
Inaktiv

Hur mycket vill du lägga allt som allt?

Öringen kan du säkert få, men de tycker bättre om grunt vatten nu vid denna årstiden. Jag och särbon var ute igår och fiskade. hade vadarstövlarna på och fick en öring på runt 2 kg här i Trelleborg.

Flätad lina är att rekommendera som ovanstående sa. Sedan beror det lite på vad du vill fiska för ngt, men jag tycker 25 g dragen är helt ok. Nu fiskar jag mest vid strand/pirar så max djupet är oftast upp till 5 meter och då fungerar de dragen.

Kustspö brukar ju ha en rekommendation på max 35 g har jag för mig, medans havspöna har upp till 120-200g.

Permalänk
Medlem

Ett typiskt havsöringspö är +-300cm långt runt 30g i högsta kastvikt men går att gå upp till 40g och välja en 3000-4000storlek rulle så har man ett bra allroundspö som klarar alla fiskar du är ute efter utan problem, flätad lina runt 0.16 skulle jag nog vilja påstå passar bra. Kolla på Super Slick 8 flätad, finns i 0.15 och tycker man kastar oerhört bra med haspel, har 0.23mm på en 5000 rulle för gädda och jag kastar 30-50g skedisar oerhört långt.

Permalänk

Jag tackar för alla bra svar!
Med tanke på min mindre erfarenhet att jag ska åka till en fysisk butik för att se vad för spö som ligger bra i handen, men då är det bra att vara förberedd med era svar ifall man råkar få prata med någon mindre insatt. Det bästa måste vara att åka till en specialiserad fiskebutik!

Det finns två saker som jag inte riktigt förstår.
1. Klarar all utrustning saltvatten eller behöver man se efter någon märkning? Eller kan man tänka att så länge man kommer ifrån budgetsortimentet att utrustningen klarar saltvatten?

2. Rullens storlek, skillnad mellan 2500 och 4000. Jag har förstått att högre siffra är en större modell, väger mer, högre linkapacitet. Finns det några större nackdelar att välja en 4000-modell över en 2500-modell annat än pris? Om den är tyngre kanske det finns risk att man blir trött, även om viktökningen på pappret ser ut att vara marginell.

Jag har passat på och kollat vilka populära produkter det finns i webbutikerna.
För rullarna hade en butik en jämförelsesida jag använder:
http://www.happyangler.se/webapp/wcs/stores/servlet/ComparePr...

Jag kanske drömmer med ”Shimano Exage FD” eller så är det en bättre investering. Skulle någon våga säga vilken av dessa tre rullarna (lämna Okuma-rullen utanför) som är mest prisvärd?

Ett spö som finns i både 9 fot och 10 fot, samt både viktklasserna 14-40 och 20-50 är Shimano Beastmaster DX. http://www.happyangler.se/sv/fiskespon/haspelspon/shimano-bea...
Skulle detta spöt fungera bra (jag ser inte varför, men bäst att fråga hehe) tillsammans med rullarna ovan?

Supertack för ert engagemang!

Permalänk
Medlem

Angående rulle sp kan jag rekommendera Penn Battle, riktigt bra rulle för pengarna. Brukar finnas billigare på Happyangler (Finland).
Det kan vara bra att skölja rullen när man kommer hem om man fiskat i saltvatten

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

#framtiden

Permalänk

Fiskat en hel del i mina dagar, både i hav och sjö - numera blir det endast Havsöring efter kusten. Använder då 10-11 fot spön med hel-aktion ( mjuka ) för Öringen - Shimano, ABU Garcia är exempel.
Rullar använder jag i regel Haspel ifrån samma leverantörer som spöna, men iom att flätlina är stark så kan man använda mindre rullar ( lättare ) och ändå få på tillräckligt med lina ( ifrån 100m räcker anser jag ) 0,13-0,16 mm. Beten är som nämnts tidigare för Öring sk kustdrag/vobblers upp till 28gram att föredra. Finns många populära beten - som funkar bra både där jag fiskar i Sthlm trakten, men även på Öland, Gotland. ABu Garcia har sitt klassiska Toby, sen finns beten såsom Vicke, Kutlingen,Sandgrävlingen m.fl. Men jag köper numera beten på en special-site - en kille i Huddinge som gör sina beten själv som funkar jättebra överallt ( för Öring ). Du kan få länken om du vill på PM. Dessutom är dessa beten billigare än vad andra stora aktörer tar för sina "handgjorda" i butik

Men som du beskriver ditt fiske så är det ju en blandning av Torsk/Makrill/Öring på djupt vatten - så skulle jag testa att köpa billiga pirkar ( Elbe Torsk ) på 30gram ( finns 3 pack på typ MAXI ), sen böjer man framdelen på pirken ( framför blyet ) så att pirken får en slingrande gång, har jag gjort många gånger och fått just Torsk på - och Öringen / makrillen lär inte banga om den finns just där - det är cheap fishing

PS. kom på en lärdom jag dragit genom åren gällande rullen, på haspel föredrar jag dubbelvev, samt bromsen ( slirbromsen ) baktill, inte framme på spolen - upplever det krångligare att skruva åt/lätta på bromsen om reglaget sitter framme på spolen och en fet fisk kämpar i andra änden av linan. Dubbelveven passar mig för stabilare vevning / kontroll - och du:
Glöm inte VEVSTOPP i någon sekund var 10'e-15'e vevtag.

Skölj rullen i kranvatten efter turen så håller den fint.

Lycka till
Anders

Permalänk
Medlem
Skrivet av EsoxLucius:

Glöm inte VEVSTOPP i någon sekund var 10'e-15'e vevtag.

Amen broder!

//Mhisha

Visa signatur

Intel i7-7700K - Z270 - 16GB - 250GB SSD - Nvidia GTX1070