EU enas om digital plånbok

Permalänk
Medlem
Skrivet av Fenrisulvfan:

Jag föredrar att vara anonym hos Apple, Meta och Google, men det dröjer nog inte länge tills man inte kan skaffa en anonym e-postadress.

Vem ska berätta för honom hur anonym han är för Google, Meta, Apple osv?

Visa signatur

Intel i9-12900K | Asus STRIX Z690-I | 32 GB DDR5-6400 CL30 | AMD Radeon RX 7900 XTX | WD Black SN850 1 TB
Asus ROG Loki SFX-L 750W | SSUPD Meshlicious | Arctic Cooling Freezer II 280 | Alienware AW3423DWF

Permalänk
Medlem
Skrivet av lhugo:

Jag tror att du missar poängen som en del av svaren bottnar i. Den sofistikerade kritiken mot förslaget är inte riktat mot eID-biten i sig. Det är snarare välgrundad kritik av säkerhetsfolk, akademiker, och frihetsorganisationer som EFF, Mozilla Foundation etc. som reagerat mot andra bitar i förslaget som helhet. Det handlar om obligatoriskt tilltro till EU som certifikatsutfärdare och som på så vis skulle kunna MITM:a all trafik på webben som passerar EU:s servrar. För att skydda sig mot detta krävas en förståelse som få personer har och implikationerna är stora.

Läs på här:
https://last-chance-for-eidas.org/
Ett öppet brev som är läsvärt
Ett förklarande podavsnitt med Nikka

Syftar du endast på biten "ID-kort ska vara av plast" och de ska utfärdas av min bank så håller jag med, men det finns som sagt fler bottnar i förslaget.

@Grumbledock

För mig är det ingen nyhet att den average swecarn är en bakåtsträvande stofil som enbart sitter med fulltowerchassi och helst skulle ha en dummobil och ett fungerande BankID på sin retrodator. Spot on på inlägget du citerade. 👍

Permalänk
Medlem
Skrivet av Sam:

Även lite trevligt i allmänhet med någon form av konkurrens till bankernas (bank-id) monopol på våra digitala id-handlingar.

Är det inte egentligen lite skumt att privata banker ska sköta den primära digitala motsvarigheten till id-kort/körkort/pass?

Inte alls trevligt om det kopplas till förslag av typen chat control, Metas användarkartläggning osv. Det finns problem kopplade till dominansen hos BankID, men de är av annan art, och rent krasst sett även till viss del kopplade till krav som har ställts på bankerna (och en hel del andra aktörer) från politiskt håll.

Att bankerna har nästan-monopol beror ju på det offentligas oförmåga, där man inte har lyckats får ihop något vettigt, och förra gången det begav sig med E-legitimationsnämnden så sågade flera av statens egna myndigheter den föreslagna lösningen. Hade vi inte haft BankID i sina olika versioner jag vi väl suttit med fax och skickat lågupplösta kopior på körkortet, om man ska utgå ifrån vad det offentliga har åstadkommit hittills...

Tillägg: Missförstå mig nu rätt. Idén om att kunna identifiera sig inom EU, om säkerheten är hög nog, är god givet den fria rörligheten. Kopplar man ihop detta med en del andra saker, riskerar det dock att blir mindre mysigt.

Permalänk
Medlem

Det här verkar ju gå tvärs emot gdpr och allt vad integritet heter, öppnar upp för en total spårning och samkörning av allt man gör. Betala med telefonen, id i telefonen, (anti)sociala media kopplas ihop med det, hela livet i en enda liten elektronisk dosa.

Vad händer när man får in skadekod i dosan som skickar ut hela rasket +biometridata till 7 olika diktaturer? eller när brottslingarna lär sig fjärravläsa och klona den? Norpar den, trycker i usb och testar fram öppningsmönstret på 10 minuter? eller när man på lite äldre dagar blir vimsig och.. ja vad hade jag för mönster att låsa upp telefånskrället med nu igen.. hmm.. låt mig fundera i 20 minuter.

"Nä, herr trafikpolisen, jag kan inte visa körkortet för jag har glömt koden och har inte minneslappen med mig, men frun vet att jag är jag, fråga henne."
"Tyvärr källarmästar'n, jag minns inte koden och kan inte betala notan just nu, kan ni skicka en faktura istället?"
"Batteriet är urladdat, kan inte snälla banknisse ladda på min telefon lite i 10 minuter så jag kan id'a mig."
Eller
"Norrland error 1A - mobiltäckning not found".
Vad händer då?

Jag är själv såpass till åren att jag börjat göra sådana där åldringsfel som de yngre generationerna bara skakar på huvudet år, t.ex när kassörskan säger "det blir 817 kronor" precis när jag ska slå pinkoden, så givetvis trycker jag in 817 och den piper "fel kod". Så många gånger jag sagt till i kassan "var TYST när jag ska knappa in koden". Har nån alls tänkt på de som är 60-70 och blev frånkörda av teknikutvecklingen ungefär samtidigt som färg-tv slog igenom och fortfarande tycker fjärrkontroll är toppmodernt?

Jag tycker det får vara nog med sånt här digitaliseringsvansinne och vill se en ökad analogisering istället. Jag vill kunna betala med kontanter, id'a mig med körkortet, resa med ett riktigt pass och få det stämplat, kunna surfa på nätet utan att skylta med personnummer, namn, adress, telenummer, mailadress, nationalitet, läkarjournalen, medicinlista, kontosaldo, familjestatus, lista på mina 4 fordon, årlig körsträcka, försäkringsstatus, husets taxeringsvärde osv.

Jag vill kunna lämna telefonen i bilen eller bostaden utan att det ska behöva kännas som man gick ut och upptäcker 300 meter utanför huset att man glömt dra på sig byxorna.

Permalänk
Medlem
Skrivet av superapan:

Vem ska berätta för honom hur anonym han är för Google, Meta, Apple osv?

Så om någon kan stjäla din matlåda, så ger du hellre bort den till tjuven, än att tjuven faktiskt måste masa sig bort till dig och hämta den?

Visa signatur

*5600|B350M-A|32GB|A750|GX750W|Core V21|280AIO|1TB+2TB.

AMD Ryzen 5(Zen3) @4891|Asus Prime|Corsair 2x16 RGB PRO 3200C16 @3800C18|Intel Arc LE @2740MHz|Seasonic Focus| Thermaltake mATX kub|Arctic freezer II| NVMe SSD PCIE 3.0x2 Kingston A1000 1500/1000 + 2,5" HDD Toshiba 1TB & Samsung 1TB i RAID 0.

Permalänk
Medlem

Onsdag den 8 november går EU:s institutioner in i slutförhandlingar om att din webb-läsare måste acceptera allt staten säger åt den att acceptera – utanför HTTPS certifikatsystem.

Det handlar om artikel 45 i EU:s Digital Identity Framework (eIDAS) som nu är uppe till slutlig behandling i EU.

Blir förslaget verklighet kommer den browser du använder att tvingas acceptera interaktion med certifikat från sådan tredje part som beslutas av regeringen – utan nödvändiga säkerhetsgarantier och helt utanför HTTPS certifikatsystem.

Vilket får allvarliga konsekvenser för säkerheten på nätet. Samtidigt öppnar det för att staten kan övervaka dig och vad du gör online.

EFF kommenterade det hela redan tidigt i processen:

»The amendment would require browsers to trust third parties designated by the government, without necessary security assurances. But trusting a third party that turns out to be insecure or careless could mean compromising user privacy, leaking personal or financial information, being targeted by malware, or having one’s web traffic snooped on.«

I ett uttalande förra veckan försökte the Internet Society få EU:s beslutsfattare att inse att de inte fullt ut förstår vad de lagstiftar om och vilka konsekvenser detta kan komma att få.

Även industrin med Mozilla i spetsen har idag skrivit brev till Europaparlamentet och EU:s ministerråd – i vilket de varnar för att artikel 45 kommer att få negativa globala konsekvenser vad gäller säkerheten online.

Visa signatur

”Ingen må utsättas för godtyckliga ingripanden i fråga om privatliv, familj, hem eller korrespondens.
Artikel 12, FN:s deklaration för mänskliga rättigheter

Permalänk
Medlem

Otroligt nöjd med att ha allt i mobilen/klockan.

- Betalar med Apple Wallet
- Har kollektivtrafikkortet i mobilen
- Har ID i Bank ID
- Har alla butikers medlemsskap kopplat till betalkort jag använder apple pay för
- Checkar in på jobbet med mobilen/klockan
- Gymkortet i mobil/klocka
- Hemnycklar i mobilen, har med fysiska taggen ibland dock
- flyg/tågbiljett digitalt

Det enda som verkligen saknas är nationellt id kort/pass i mobilen/klockan så kan man lämna allt skrot hemma. Hoppas detta fixar det.

Permalänk
Medlem
Skrivet av cyklonen:

Du menar att du litar på en känslig, ömtålig, stöldbegärlig elektronisk pryl som enda ID-handling om du reser utomlands? Nej fy fasen, ID-handlingar ska vara 100 % fysiska!

Ja fysiska ID handlingar tappas ju aldrig bort, blir stulna eller förfalskade

En sak till, det digitala kommer inte ersätta det fysiska. Vill man ha fysiskt ID kort får man ha det såklart. Det finns inga problem för de som vill köra "the old way".
Jag vill ha fysiska kort hemma, som backup. Men jag kommer använda digitala tjänster så långt det går. Det är väl bara utlandsresor som kräver fysiska ID handlingar numera, allt annat har jag i mobilen. Inte ens körkortet är längre med då jag har Mobilt bankID.

Visa signatur

Chassie Louqe Ghost S1 MKIII Limestone, Moderkort Gigabyte B550I AORUS PRO AX, RAM minnen G.SKill Trident Z Neo RGB 32GB, CPU AMD Ryzen 7 5800X, KylareNoctua Ghost S1 Edition, GPU Powercolor Radeon RX 6800 16GB, Systemdisk Samsung 970 EVO Plus series 500GB M.2, Sel/programdisk SSD 2x Samsung 850 EVO 120/500 GB, PSU Corsair sf750w, Skärm Samsung c32hg70 144hz,Mus Logitech g603 wireless gamingmouse, Tangentbord Logitech g613 wireless gaming keyboard

Permalänk
Medlem
Skrivet av KingCobra:

Ja fysiska ID handlingar tappas ju aldrig bort, blir stulna eller förfalskade

Nu hör förstås till saken att det finns sätt att verifiera även fysiska id-handlingar av viss typ. Problemet med rent digitala varianter i den fysiska världen blir att de i grunden kräver att de verifieras på visst sätt om det ska finnas någon som helst säkerhet överhuvudtaget. När så inte sker, blir de snarare lättare att förfalska än en rudimentär fysisk id-handling. Sedan har vi förstås problemet att kombinera användarvänlighet med kontroll av att rätt person använder en digital id-handling när det sker på distans. Däremellan finns också en konflikt, då ökad säkerhet oftast leder till sämre användarvänlighet.

För övrigt har jag aldrig någonsin tappat bort en fysisk id-handling (inte heller stulen, men det kan förstås ses som tur). Ett registreringsbevis befinner sig däremot på oklar plats, men jag är bombsäker på att det finns i någon låda, vanlig eller modell flytt (dock ersatt av nytt). Däremot har jag varit med om att digitalt ID bara bestämt sig för att krascha och deaktivera sig självt, utan att jag har gjort något fel. Måttligt roande om man inte har något alternativ... Och det var utan att enheten i sig gick sönder e dyl, vilket är ett annat scenario.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Sysop:

@Grumbledock

För mig är det ingen nyhet att den average swecarn är en bakåtsträvande stofil som enbart sitter med fulltowerchassi och helst skulle ha en dummobil och ett fungerande BankID på sin retrodator. Spot on på inlägget du citerade. 👍

Varför är det fel att vara försiktigt med ny teknik? All teknik görs inte för ditt och mitt välmående i första hand.

/Skrivet på min knappmobil anno 2005.

Permalänk
Medlem

Äntligen börjar bollen rulla på rätt håll i detta, jobbar både för myndighet och i privat kommer det som goda nyheter

Som många säger här fysiskt har alltid sin fördel men sålänge inget strular så detta guld för mig allafall

Sen ni som bränner på med konspirations teorierna, låt oss hoppas ni aldrig får rätt ^^ Men känner mig lugn i min båt iallafall.

Visa signatur

LMAOSHMSFOAIDMT = Laughing my ass off so hard my sombrero fell of and I dropped my taco

Permalänk
Medlem
Skrivet av Sam:

Är det inte egentligen lite skumt att privata banker ska sköta den primära digitala motsvarigheten till id-kort/körkort/pass?

Ungefär lika märkligt som att jag tvingas ingå ett användaravtal med ett globalt företag med säte i USA för att kunna sköta kontakten och det administrativa kring mina barns barnomsorg och skola...

Visa signatur

1f u c4n r34d th1s u r34lly n33d t0 g37 l41d

Permalänk
Medlem
Skrivet av skanepiraten:

Äntligen börjar bollen rulla på rätt håll i detta, jobbar både för myndighet och i privat kommer det som goda nyheter

Som många säger här fysiskt har alltid sin fördel men sålänge inget strular så detta guld för mig allafall

Sen ni som bränner på med konspirations teorierna, låt oss hoppas ni aldrig får rätt ^^ Men känner mig lugn i min båt iallafall.

Vad är det du menar är konspirationsteorier? Syftar du lagstadgat betrodda certifikatsutfärdare kontrollerade av EU är drt ju ingen konspiration. Det är ju vad förslaget innebär och riskerna kopplade därtill är det ju till var och en att bedömma.

Permalänk
Medlem
Skrivet av lhugo:

Vad är det du menar är konspirationsteorier? Syftar du lagstadgat betrodda certifikatsutfärdare kontrollerade av EU är drt ju ingen konspiration. Det är ju vad förslaget innebär och riskerna kopplade därtill är det ju till var och en att bedömma.

Har du läst bland dom första kommentarerna ? ^^ "here we go china" etc etc....

Visa signatur

LMAOSHMSFOAIDMT = Laughing my ass off so hard my sombrero fell of and I dropped my taco

Permalänk
Medlem
Skrivet av ztenlund:

Inte alls trevligt om det kopplas till förslag av typen chat control, Metas användarkartläggning osv. Det finns problem kopplade till dominansen hos BankID, men de är av annan art, och rent krasst sett även till viss del kopplade till krav som har ställts på bankerna (och en hel del andra aktörer) från politiskt håll.

Att bankerna har nästan-monopol beror ju på det offentligas oförmåga, där man inte har lyckats får ihop något vettigt, och förra gången det begav sig med E-legitimationsnämnden så sågade flera av statens egna myndigheter den föreslagna lösningen. Hade vi inte haft BankID i sina olika versioner jag vi väl suttit med fax och skickat lågupplösta kopior på körkortet, om man ska utgå ifrån vad det offentliga har åstadkommit hittills...

Tillägg: Missförstå mig nu rätt. Idén om att kunna identifiera sig inom EU, om säkerheten är hög nog, är god givet den fria rörligheten. Kopplar man ihop detta med en del andra saker, riskerar det dock att blir mindre mysigt.

Kan inte säga mycket mer än att jag håller med till 100%. Chat control och dess likar är ju något av mardrömmar, nästa likaså Meta, Google, Microsoft och dylikas insamlande, handlande och bunkrande av allas vår data. "Literally 1984" eller vad nu memen är som slängs runt hejvilt börjar kännas lite väl "literally" emellanåt. Lite pest eller kolera på det hela.

Skrivet av Kasken:

Ungefär lika märkligt som att jag tvingas ingå ett användaravtal med ett globalt företag med säte i USA för att kunna sköta kontakten och det administrativa kring mina barns barnomsorg och skola...

Syftar du på Facebook/Messenger? Skulle säga att en gruppchatt på Messenger inte riktigt är jämförbart med att hela det digitala identifikationssystemet för ett land som Sverige sköts av privatägda företag (banker) istället för staten.

Visa signatur

Tidigare nickad: "Samwell"

Permalänk
Medlem

Lika lätt som det är att få dessa, lika lätt är det för den "nya staten" att ta dessa ifrån dig. Släng aldrig era gamla pass/id-handlingar ifall det blir 1984!

Visa signatur

Space is the place
-------------------------------
EVGA RTX 3080 FTW3 ULTRA│Ryzen 5950X│X570 Crosshair VIII Hero│32GB Dominator Platinum 3600MHz RAM│

Permalänk
Medlem
Skrivet av skanepiraten:

Har du läst bland dom första kommentarerna ? ^^ "here we go china" etc etc....

Jag kan inte säga att jag förstår vad man syftade på där. Antingen refererar man rill Kinas sociala kreditsystem eller kanske övervakningsapparaten. Är det sistnämnda vad som åayftas är det ju en hyperbol, men bruten aäker kommunikation på nätet såsom detta förslag+chat control skulle innevära är nog inte tidigare skådat denna sida kinesiska muren.

Permalänk

NEJ TACK.

Visa signatur

HP

Permalänk
Medlem
Skrivet av Sam:

Syftar du på Facebook/Messenger? Skulle säga att en gruppchatt på Messenger inte riktigt är jämförbart med att hela det digitala identifikationssystemet för ett land som Sverige sköts av privatägda företag (banker) istället för staten.

Jag syftar på apparna "skola24" och "IST home" som officiellt enbart distribueras genom de stora "app-store" från Google och Apple.
Även Bank-id appen som krävs för att logga in är det ju samma sak med.

Det är i min värld fullständigt vansinne att man idag är tvungen att ha en fickdator eller surfplatta med ett operativsystem som kräver att man ingår avtal med företag som har sitt säte på en annan kontinent för att kunna nyttja barnomsorgen som drivs av min lokala kommun.

De lever på att alla är så fruktansvärt lata och bekväma.... Och anser att "Alla har ju en smartphone idag hö hö hö"

Det är en självklarhet att all kommunal och statlig samhällsservice skall gå att nyttja oavsett vilken tillverkare man har på sin personliga fickdator.
Precis lika självklart är det att även de som av vilken anledning som helst saknar fickdator skall kunna nyttja denna samhällsservice.

Visa signatur

1f u c4n r34d th1s u r34lly n33d t0 g37 l41d

Permalänk
Medlem
Skrivet av lhugo:

Jag kan inte säga att jag förstår vad man syftade på där. Antingen refererar man rill Kinas sociala kreditsystem eller kanske övervakningsapparaten. Är det sistnämnda vad som åayftas är det ju en hyperbol, men bruten aäker kommunikation på nätet såsom detta förslag+chat control skulle innevära är nog inte tidigare skådat denna sida kinesiska muren.

Precis och min logik var att låt oss aldrig hoppas se dessa konspirations teorier blir till någon verklighet.
Bara så helt enkelt finns inte mer o diskutera om detta.

Men som sagt skönt att EU börjar ro detta i hamn och hoppas det ska få mycket bra nytta oss alla

Visa signatur

LMAOSHMSFOAIDMT = Laughing my ass off so hard my sombrero fell of and I dropped my taco

Permalänk
Medlem
Skrivet av photek2k:

Lika lätt som det är att få dessa, lika lätt är det för den "nya staten" att ta dessa ifrån dig. Släng aldrig era gamla pass/id-handlingar ifall det blir 1984!

Spelar knappast roll den dagen vi alla blir tvingade till digital id för att handla mat och överleva i samhället.

Permalänk

Kommer älska det när spelutvecklare börjar integrera detta i spel, likt telefonnummer i CS m.m. i dagsläget.

Fusk? Dags för ett perma ban på ditt EU ID.
Trött på att spela med Ryssar och Kineser på Europeiska/Engelsktalande servrar? Kör på EU ID only servrar.

Permalänk
Medlem
Skrivet av cyklonen:

Du menar att du litar på en känslig, ömtålig, stöldbegärlig elektronisk pryl som enda ID-handling om du reser utomlands? Nej fy fasen, ID-handlingar ska vara 100 % fysiska!

Det finns ju en rad sätt att implementera detta på som gör det betydligt svårare att bli av med. Ett pass som försvinner. Game over.

En telefon som försvinner? Du kan skaffa en ny telefon och verifiera din identitet igen på något sätt, digital nyckel, yubikey + lösenord etc. Säger inte att just exakt det är en perfekt lösning, men det är lösbart. Känns betydligt enklare än att åka till ambassaden och lösa ett nytt pass...

Permalänk
Medlem
Skrivet av Fenrisulvfan:

Så om någon kan stjäla din matlåda, så ger du hellre bort den till tjuven, än att tjuven faktiskt måste masa sig bort till dig och hämta den?

Snarare så att din matlåda stjäls varje dag och att ni bråkar om utifall man kan hindra att den stjäls om man flyttar den en cm till vänster eller en cm till höger.

Skrivet av HazZarD:

Spelar knappast roll den dagen vi alla blir tvingade till digital id för att handla mat och överleva i samhället.

Du får kanske först komma med argument för varför det skulle bli så, med mer höjd än "snart är vi Kina". Finns ju liksom inget öht som pekar att något öht är på väg i den riktningen. Hade samhället velat gå i den riktningen så hade den redan kunnat göra det med plast id/körkort för länge länge sedan.

Visa signatur

|Ryzen 5800x3d|RX 7900XTX Hellhound|Asus Prime X370 Pro|32GiB Corsair 2400MHz CL16 Vengeance|Corsair HX1000i|Fractal Define R5|LG 45GR95QE|Corsair K100|Razer DeathAdder V3 Pro|Ubuntu 23.10|

Permalänk
Medlem
Skrivet av F.Ultra:

Du får kanske först komma med argument för varför det skulle bli så, med mer höjd än "snart är vi Kina". Finns ju liksom inget öht som pekar att något öht är på väg i den riktningen. Hade samhället velat gå i den riktningen så hade den redan kunnat göra det med plast id/körkort för länge länge sedan.

Om det inte räcker med ChatControl för att inse att det går åt "Kinahållet" så vet jag inte vad som kan övertyga en.
Men lägg ihop chatcontrol med Artikel 45 och ett digitalt EU-id som i praktiken kommer vara obligatoriskt för att nyttja samhällstjänster inom några år så har du ett system som skulle göra varenda diktator avundsjuk.

Men vi får väl bara hoppas på att inte snaran dras åt ännu hårdare kring människor med fel åsikter i framtiden, detta kan dock såklart ingen vara säker på. När instrumenten väl finns på plats så är det svårt att se att dom inte kommer missbrukas, det har vi lärt oss av historien.

Visa signatur

Chassi> FD Define S CPU> i7 10700 GPU>RTX 3070 MB> GB B460 Aorus Pro AC Ram> 32GB PSU> Corsair AX1200

"Server"> Enthoo Pro CPU> i7 5960x @ 4,2 Ghz GPU>GTX 760 MB> Asus x99 Deluxe Ram> 32GB 2666mhz PSU> Corsair CX650

Kringutrustning> Philips 70PUS7304, AOC AGON AG271QG, Roccat ISKU Fx, Logitech G502 Spectrum, MX 5500, MX Revolution, Arctis Nova Pro Wireless, Behringer Ms40, HP Reverb G2, MSI GF65 Thin 10SER, USB 990 Pro 2tb,

Permalänk
Medlem
Skrivet av Massy:

Det finns ju en rad sätt att implementera detta på som gör det betydligt svårare att bli av med. Ett pass som försvinner. Game over.

En telefon som försvinner? Du kan skaffa en ny telefon och verifiera din identitet igen på något sätt, digital nyckel, yubikey + lösenord etc. Säger inte att just exakt det är en perfekt lösning, men det är lösbart. Känns betydligt enklare än att åka till ambassaden och lösa ett nytt pass...

Att skaffa ny mobil och återskapa ett digitalt ID kan jag garantera är förbaskat mycket svårare att göra utomlands i nåt halv-u-land än att få hjälp på en ambassad.

Jag begriper verkligen inte hur folk kan föra över så mycket funktioner i vardagen på nåt så flyktigt och ömtåligt som en mobil.

Visa signatur

Moderkort: Gigabyte X570 Aorus Master | CPU: AMD Ryzen R9 5900X | CPU-kylare: Noctua NH-D15 chromax.black | RAM: Corsair Vengeance LPX 64 GB (4x16) DDR4-3600 CL18 | GPU: Gigabyte RTX 4080 Eagle OC | SSD: 2 x Samsung 970 EVO Plus 1 TB NVMe + Kingston A400 480 GB + Samsung QVO860 1 TB | PSU: EVGA SuperNOVA G2 1000 W Gold | Chassi: Lian Li O11 Dynamic XL | Skärm: BenQ PD3200U @ 3840x2160 + ASUS ROG Strix XG32VQ @ 2560x1440 | Tangentbord: Corsair K68 RGB Cherry MX Red | Mus: Logitech MX Master 2S

Permalänk
Medlem
Skrivet av photek2k:

Lika lätt som det är att få dessa, lika lätt är det för den "nya staten" att ta dessa ifrån dig. Släng aldrig era gamla pass/id-handlingar ifall det blir 1984!

Varje seriös funktion som använder pass/ID-kort skannar det på något sätt och verifierar att det är korrekt. Var kan jag läsa om att dessa blir "tagna av staten"?

Men visst, du kanske kan komma in på krogen med ett fysiskt kort där de bara kollar din ålder efter att staten blockerat din identitet.

Permalänk
Medlem
Skrivet av cyklonen:

Att skaffa ny mobil och återskapa ett digitalt ID kan jag garantera är förbaskat mycket svårare att göra utomlands i nåt halv-u-land än att få hjälp på en ambassad.

Jag begriper verkligen inte hur folk kan föra över så mycket funktioner i vardagen på nåt så flyktigt och ömtåligt som en mobil.

Jag ser inte hur ärligt talat. Köp en ny telefon i valfri butik, koppla upp dig på hotellets WiFi, verifiera dig, färdig.

Du skriver att mobilen är ömtålig och flyktig? Jag vet inte hur det går för dig, men jag har haft smartphones nu sedan ~2007 och exakt noll telefoner har åkt i någon sjö, imploderat, spräckt skärm, blivit stulen etc. Jag har aldrig någonsin lämnat en telefon på reparation och då räknar jag ända bak till Sony T610. Om jag nu mot förmodan skulle befinna mig utomlands och telefoner totaldör så är lösningen en elektronikbutik och ett swipe med kreditkortet bort.

Väldigt lite av det man har på telefonen är krångligt att få in på en sprillans ny telefon. Logga in lite här och var, synka lite backup på några appar etc. sen är du färdig. Är du nojig, ta med dig en backup-telefon med allt på. Du kan för tusan hämta hem ditt eget SIM-kort med QR-kod nuförtiden så inte ens det är jobbigt att bli av med på resande fot.

Det är (i mitt förslag) inte telefonen som är ditt pass. Telefonen visar ditt pass.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Massy:

Jag ser inte hur ärligt talat. Köp en ny telefon i valfri butik, koppla upp dig på hotellets WiFi, verifiera dig, färdig.

Du skriver att mobilen är ömtålig och flyktig? Jag vet inte hur det går för dig, men jag har haft smartphones nu sedan ~2007 och exakt noll telefoner har åkt i någon sjö, imploderat, spräckt skärm, blivit stulen etc. Jag har aldrig någonsin lämnat en telefon på reparation och då räknar jag ända bak till Sony T610. Om jag nu mot förmodan skulle befinna mig utomlands och telefoner totaldör så är lösningen en elektronikbutik och ett swipe med kreditkortet bort.

Väldigt lite av det man har på telefonen är krångligt att få in på en sprillans ny telefon. Logga in lite här och var, synka lite backup på några appar etc. sen är du färdig. Är du nojig, ta med dig en backup-telefon med allt på. Du kan för tusan hämta hem ditt eget SIM-kort med QR-kod nuförtiden så inte ens det är jobbigt att bli av med på resande fot.

Det är (i mitt förslag) inte telefonen som är ditt pass. Telefonen visar ditt pass.

Jag har inte haft en bostad som brunnit heller. Men det är ett helvete om det händer, och det händer ibland. Ingen vet vem som råkar ut för det nästa gång. Att du inte råkat ut för nåt med mobilen är toppen, men folk tappar mobiler, eller har mobiler som går sönder eller får dem stulna varje dag. I morgon kanske du råkar ut för det.

Att utomlands i en "kall" mobil återinföra hela sitt liv kan du nog glömma. Naturligtvis måste man ha sitt pass fysiskt vid mobilen för att kunna "lägga in" det. Och hur ska du återskapa säkerhetsgrejer som mobilt bank-ID utan en dosa eller motsvarande. Allt i mobilen är sekundärgrejer. De primära är fysiska föremål på ett eller annat sätt, och utan dem kan du fetglömma att få ordning på det i nån strandort i bortre Asien. Lycka till att ta dig hem utan giltig ID-handling.

Visa signatur

Moderkort: Gigabyte X570 Aorus Master | CPU: AMD Ryzen R9 5900X | CPU-kylare: Noctua NH-D15 chromax.black | RAM: Corsair Vengeance LPX 64 GB (4x16) DDR4-3600 CL18 | GPU: Gigabyte RTX 4080 Eagle OC | SSD: 2 x Samsung 970 EVO Plus 1 TB NVMe + Kingston A400 480 GB + Samsung QVO860 1 TB | PSU: EVGA SuperNOVA G2 1000 W Gold | Chassi: Lian Li O11 Dynamic XL | Skärm: BenQ PD3200U @ 3840x2160 + ASUS ROG Strix XG32VQ @ 2560x1440 | Tangentbord: Corsair K68 RGB Cherry MX Red | Mus: Logitech MX Master 2S

Permalänk
Medlem
Skrivet av cyklonen:

Jag har inte haft en bostad som brunnit heller. Men det är ett helvete om det händer, och det händer ibland. Ingen vet vem som råkar ut för det nästa gång. Att du inte råkat ut för nåt med mobilen är toppen, men folk tappar mobiler, eller har mobiler som går sönder eller får dem stulna varje dag. I morgon kanske du råkar ut för det.

Att utomlands i en "kall" mobil återinföra hela sitt liv kan du nog glömma. Naturligtvis måste man ha sitt pass fysiskt vid mobilen för att kunna "lägga in" det. Och hur ska du återskapa säkerhetsgrejer som mobilt bank-ID utan en dosa eller motsvarande. Allt i mobilen är sekundärgrejer. De primära är fysiska föremål på ett eller annat sätt, och utan dem kan du fetglömma att få ordning på det i nån strandort i bortre Asien. Lycka till att ta dig hem utan giltig ID-handling.

Skillnaden är väl då kanske att man inte kan återställa en bostad genom att snabbt besöka en elektronikbutik och sedan lägga en timme på att installera och logga in i appar.

Det enda jag ser som skulle kunna vara ett problem är att aktivera ett bank-id. Men även här finns lösningar. Du kan ha bankdosan med dig men skiljt från telefonen (2 stölder alt. två samtidiga haverier). Du kan också lämna bankdosan hemma hos ex. familj som på begäran kan ge dig koder från bankdosan. Om man nu skulle införa ett system med denna typ av digitala pass så kan man också införa mekanismer likt detta, ex hårdvarunycklar för att återaktivera både bank-id och sitt pass. Det finns ingenting som säger att du ens måste ha ett fysiskt pass överhuvudtaget, än mindre att du behöver det för att aktivera din digitala motsvarighet.

Det jag försöker få fram här är att det är tekniskt möjligt. Men man kan såklart även implementera lösningen så det blir tekniskt omöjligt utan att gå in på en myndighet, bevisa att man kan göra 5 backflips på raken och äta en smörgås med räkost på inför en handläggare.

Sen får vi inte glömma, allt det här är bonus. Det värsta fallet är fortfarande att du står där utan pass och måste ringa ambassaden. Så allt det här är bara en potentiell förbättring med samma svårighetsgrad på det sämsta läget.

Jag är övertygad om att jag skulle kunna återställa min telefon till samma stadie som den just nu befinner sig från en fjärran ö givet att jag har internetuppkoppling.