Vilken variant av köttfärssås gör du?

Permalänk
Medlem

jag brukar göra taco köttfärssås när det inte är tacos

500g blandfärs 50/50
Lök
1pkt 400g krossade tomater med örter/vitlök
2 burkar ananassalsa
1 pkt taco krydda + lite örter
1-2 morötter beroende på storlek som är skivade i tunna medaljonger
1 ox buljong
tomatpure
salta med vegeta
grädde
majsstärkelse

stek morötterna så dom blir mjuka sedan i med lök+kryddor och 1.5 litet glas vatten så det puttrar samtidigt som du mosar lite lätt med en träslev så du får en enkel grönsaksbujlong.
i med färsen och fräs tills allt är genomlagat
i med tomat+salsa+2msk tomatpure och sedan låt puttra, 10 min innan servering så i med grädde, 5 min innan blir det lite utblandad majsstärkelse så det får en najs konsistens.
Servera med gnocci så det samlas sås i pastan

Visa signatur

"Resistance is futile."

- Georg Ohm

Permalänk
Medlem

Gul lök. Stek denna först. En lök till 500g färs.
Blanda ner nöt-, bland- eller lammfärs, eller viltfärs och vegetariska alternativ. Tillred tillsammans med salt, chiliflakes, basilika, ingefärapulver, vitpeppar och kryddpeppar. Tillsätt vetemjöl efter färsen är genomstekt.
(Valfritt: tillsätt skivade champinjoner eller strimlade morötter under tillredningen)

Häll i krossade tomater (2 burkar till 500g färs) och några klickar tomatpuré. Krydda med pressad vitlök, salt, vitpeppar samt rikligt med mejram. Häll i en liten skvätt soja.
(Släng i lite persilja i såsen om du ska träffa folk och inte vill stinka för mycket vitlök).

Låt koka på låg värme någon timme under lock. Tillsätt därefter rikligt med basilika och låt koka ytterligare cirka tjugo minuter eller mer.

Permalänk
Medlem

Går väl på känn o vad som finns hemma. Men en bra standard är väl ändå svampinioner, gullök, vitlök, nån slags köttfärs, rivna morötter, krossade tomater, grädde och/eller kokosmjölk, soja, fisksås (luktar gubbe men en gnutta piffar upp smaken) salt, peppar, o rökt paprika. Ibland har det hänt att jag slängt ner lite tandoripaste i också, indiar til det en smula.

Permalänk
Medlem

Kul tråd.

Min köttfärssås är ganska simpel:

500g färs (oftast fläskfärs men blandfärs går bra)
1 gul lök
1 Dolmio eller burk krossade tomater.
1 Creme Fraiche
Krydda med salt, (mycket) svartpeppar och grillkrydda.
Toppa med ketchup och vitlökssås och ev. tabasco.

Hacka och bryn löken.
I med färsen, krydda.
I med dolmion när färsen fått stekyta, krydda lite till.
I med creme fraichen, krydda lite till.
Puttra en stund.

Visa signatur

CPU: i9-13900K + Cooler Master ML360L ARGB V2 || GPU: Gainward RTX 4090 Phantom GS.
MoBo: Asus Rog Strix Z790-F Gaming || RAM 32 GB Kingston Fury Beast CL40 DDR5 RGB 5600 MHz.
PSU: Corsair RMe 1000W 80+ Gold || Chassi: Phanteks Eclipse P500A D-RGB.
Lagring: Kingston Fury Renegade M.2 NVME 2TB + Samsung 860 QVO 1TB.
Skärmar: 27" 1440p 144 Hz IPS G-sync + 27" 1440p 155 Hz VA || OS: Win 11 Home.

Permalänk
Medlem

Köttfärssås på krossade tomater är så vattnigt och äckligt, och puré går ju inte heller. Vitlök i köttfärssås? Eww. Grönsaker likaså, de hör hemma i en grönsaksrätt och inte en köttfärsrätt.

Det ska vara enkelt
Stek blandfärs och en gullök, blanda i ketchup, grädde (mycket grädde annars är det inte en riktig köttfärssås) och lite soja & fond för ökad smak. Koka ihop länge och krydda/smaka av ända tills det smakar perfekt. Äta med tagliateller och inget annat.

Riktiga enkla "svenska" maträtter har tvingats bort med medelhavsinspirerad vitlökdynga och konstiga ingredienser.

Köttfärssås, korv stroganoff, köttbullar och pulvermos, potäteplättar med en ostschnitzel. Det är fint det. Och en kebabpizza nån gång ibland, kanske istället en burgare från BadaBing.

Permalänk

Kör 1kg blandfärs 2st krossade tomater vitlök och 1st chili krossade tomater. 4-5klyftor vitlök pressade. 1st gul lök. 2st burk skivade champinjoner. Sen antingen morötter eller 1st burk majs i. Samt lite kryddor typ chili, cayennepeppar svartpeppar salt, smoked paprika o lite.

Permalänk
Avstängd

Blandfärs

Vitlöksklyftor

Créme Fraîche

Matlagningsgrädde

Passerade tomater

Salt

Vitpeppar

Permalänk
Medlem

Likt andra recept fast jag steker i kålstål panna som överförs sedan till rostfri kastrull (där jag har värmt tomaterna+purén) för att inte förstöra kålstålet.
Säg nej till giftig beläggning!

Permalänk
Medlem
Skrivet av tintinj:

Köttfärssås på krossade tomater är så vattnigt och äckligt, och puré går ju inte heller. Vitlök i köttfärssås? Eww. Grönsaker likaså, de hör hemma i en grönsaksrätt och inte en köttfärsrätt.

Det ska vara enkelt
Stek blandfärs och en gullök, blanda i ketchup, grädde (mycket grädde annars är det inte en riktig köttfärssås) och lite soja & fond för ökad smak. Koka ihop länge och krydda/smaka av ända tills det smakar perfekt. Äta med tagliateller och inget annat.

Riktiga enkla "svenska" maträtter har tvingats bort med medelhavsinspirerad vitlökdynga och konstiga ingredienser.

Köttfärssås, korv stroganoff, köttbullar och pulvermos, potäteplättar med en ostschnitzel. Det är fint det. Och en kebabpizza nån gång ibland, kanske istället en burgare från BadaBing.

Håller med! Nu kommer jag inte riktigt ihåg i vilken svensk stad man uppfann köttfärssås... du kanske ska kolla upp original receptet och vart det kommer ifrån.

Ha det gött

Visa signatur

Intel 7700k | Asus StrixF | Asus 2080 Super Strix | Corsair Vengeance 16Gb 3000Mhz | 1,7Tb Ssd | Corsiar Rmx650w | Corsair H115i | Acer XB271HU 165Hz G-Sync | Corsair air 540 | Xbox One X | Ps4 Pro

Permalänk
Medlem

Gillar inte för mkt tomat så inga krossade eller passerade tomater.
Kör med nötfärs oftast. Tomatpuré(som steks lite efter köttfärsen och löken fått färg), gul lök, vitlök, champinjoner, matlagningsgrädde, soja, kalvfond, worcestersås, grovmalen svartpeppar, basilika, oregano.
Säkert glömt nått...

Permalänk
Medlem
Skrivet av bobzombie:

Håller med! Nu kommer jag inte riktigt ihåg i vilken svensk stad man uppfann köttfärssås... du kanske ska kolla upp original receptet och vart det kommer ifrån.

Ha det gött

Tönt, vi bor inte i Italien.

Permalänk
Medlem
Skrivet av tintinj:

Tönt, vi bor inte i Italien.

Haha lite magstarkt att kalla nån tönt, när man säger grönsaker blä. Jag brukade oxå säga så men då var jag typ fem år.

Ha det gött

Visa signatur

Intel 7700k | Asus StrixF | Asus 2080 Super Strix | Corsair Vengeance 16Gb 3000Mhz | 1,7Tb Ssd | Corsiar Rmx650w | Corsair H115i | Acer XB271HU 165Hz G-Sync | Corsair air 540 | Xbox One X | Ps4 Pro

Permalänk
Medlem
Skrivet av tintinj:

Köttfärssås på krossade tomater är så vattnigt och äckligt, och puré går ju inte heller. Vitlök i köttfärssås? Eww. Grönsaker likaså, de hör hemma i en grönsaksrätt och inte en köttfärsrätt.

Det ska vara enkelt
Stek blandfärs och en gullök, blanda i ketchup, grädde (mycket grädde annars är det inte en riktig köttfärssås) och lite soja & fond för ökad smak. Koka ihop länge och krydda/smaka av ända tills det smakar perfekt. Äta med tagliateller och inget annat.

Det känns inte direkt som en sås utan snarare som stuvad köttfärs?

Permalänk
Medlem

Nötfärs, finkrossade tomater, buljong eller fond, chilisås, lite socker, massa vitlök, enstaka gul lök, oregano, basilika, paprikapulver och mycket SALVIA(!!). Puttra länge.

Permalänk
Medlem

Nötfärs stekt i vanlig panna
Smörsteker Gullök / Morot / Champinjoner / Tomatpuré i Kastrull
Hivar ner färsen i ovan Kastrull och lägger till resten nedan
Barillas tomatsås med Basilika
Kalvfond
Grädde
Salt/peppar
Chiliflakes

Kryddar på extra om det ska ätas inom 1 timme, annars får det gå 3-4timmar.

Visa signatur

- Xbox One Series X -
- Mac Mini M1 -
- MacBook Pro 14 M3 Pro -
- iPhone 15 Pro -

Permalänk
Medlem

Bästa köttförssåsen är stekt lök, selleri, morot, vitlök och tärnad högrev blandat med tomat, vin, kryddor som får koka till köttet faller sönder till en tjock mustig sås. Tar väl si sådär 4 timmar koktid.

Permalänk
Medlem

Bryn 500g nötfärs; salta, peppra, paprikapulvra;
lägg i ett par rivna morötter, fräs lite till,
lägg i 2-3 burkar tomatkross (finkrossad är ofta bättre), krydda med mer peppar, salt, basilika, oregano, dragon, till lagom smak.
Rör ner ett par deciliter riven ost, gärna lite starkare typ lagrad prästost, västerbotten. Sjud tills det är klart och osten inte trådig.

Jag klipper gärna över lite färsk chili i slutet, och lite extra på tallriken, men såsen är ganska mild nu när jag har barn som ska äta.

Skippar grädde, lök, vitlök, det blir så tung och dominerande smak. Men, man gör såklart som man vill.

Visa signatur

ASUS P8Z68-v Pro i7 2600K@4.5, 32GB RAM, RX 580, 4K Samsung u24e590, Intel SSD, Seagate SSHD, LG BH16NS55 BD/RW, MacOS Monterey, Win 10+11, Linux Mint
***gamla grejor duger***
Macbook Pro 2009, 8GB RAM, SSD, MacOS Catalina + Windows 10; Macbook Pro 2015 16GB RAM 512GB SSD Radeon Mojave

Permalänk
Medlem

Köttfärs, helst fläskfärs (500g)
Gullök
Rödlök
Vitlök (minst 6-8 klyftor)
Balsamvinäger (viktigt att fräsa löken i det, ger fantastisk musta)
Heinz Chilisås
Rödvin (inte matlagningsvin, undvik viner med fatkaraktär), jag rekommenderar Dragunera
Louisiana-sås (mycket viktig för smaken)
Worcestershire-sås
Krossade tomater
Färska tomater
Rivna morötter
Tomatpuré
Buljongtärningar efter tycke och smak
Lagerblad
Salt
Peppar

Tillbehör: Färsk basilika och en fin parmesanost.

Låt sedan allt koka ihop så det tjocknar på sig. Behövs ingen grädde eller annat som tjocknar på det utan räcker med basen.
Låt koka minst 30-40 minuter, gärna längre.

Visa signatur

På Internet sedan 1997.

Permalänk
Medlem

500g nötfärs, testat blandfärs men blir inte lika gott, ska testa blanda med lammfärs någon dag när jag kommer ihåg.

Steker färsen ett tag, tar ut den och steker lök, morot och selleri i samma fett, lägger till vitlök en minut innan färsen åker tillbaka.

Några minuter till och då åker krossade tomater in, brukar ta en burk värt av vatten och en till med pastavatten från en annan dag, sen i med en tärning köttbuljong.

Kokar på låg värme tills den är klar, lägger till mer pastavatten om det känns för blaskigt och kokar en stund till, brukar väl ta runt 3-4 timmar.

Inget man behöver vakta förutom att röra så massan som torkar på sidorna åker ner i såsen när vattnet dunstar.

Skippar chilin då ungen inte käkar det om det finns med, brukade göra denna väldigt het tidigare.

Permalänk
Medlem
Skrivet av tintinj:

Köttfärssås på krossade tomater är så vattnigt och äckligt, och puré går ju inte heller. Vitlök i köttfärssås? Eww. Grönsaker likaså, de hör hemma i en grönsaksrätt och inte en köttfärsrätt.

du har inte hört talas om något som heter: låt det puttra/reducera, för att koka bort vattnet ur vätskorna? så alla smaker koncentreras

Visa signatur

"Resistance is futile."

- Georg Ohm

Permalänk
Medlem
Skrivet av tintinj:

Riktiga enkla "svenska" maträtter har tvingats bort med medelhavsinspirerad vitlökdynga och konstiga ingredienser.

Vitlök har ju varit en standardingrediens sedan 70-talet. Är du en tidsresenär eller har du smaklökar som en 1920-talist?

Visa signatur

På Internet sedan 1997.

Permalänk

https://www.mathem.se/recept/ultimata-kottfarssasen

Lägg till några chiliflakes så blir den fulländad!

Permalänk
Medlem
Skrivet av Tractorbeam:

https://www.mathem.se/recept/ultimata-kottfarssasen

Lägg till några chiliflakes så blir den fulländad!

Jag ser balsamvinäger i receptet.
Jag godkänner.

Visa signatur

På Internet sedan 1997.

Permalänk
Medlem

Kan rekommendera creme fraiche i köttfärsen. Blir grymt gott! (Obs, inte i en tomatbaserad sås, den är tillräckligt syrlig redan)

Visa signatur

Processor: Motorola 68000 | Klockfrekvens: 7,09 Mhz (PAL) | Minne: 256 kB ROM / 512 kB RAM | Bussbredd: 24 bit | Joystick: Tac2 | Operativsystem: Amiga OS 1.3

Permalänk
Skrivet av brickerbro:

Tycker jag fått till en god smak med dessa ingredienser:

500g blandfärs
390g krossade tomater
tomatpuré
ketchup
salt
kockens köttfärskrydda (viktigt att inte ta för mycket dock)
basilika
en gnutta cayennepeppar
spiskummin
pressad vitlök, ca 4 klyftor
rikligt med paprikakrydda

Viktigt: låt färsen götta sig i 2 timmar på låg värme så smakerna kommer fram ordentligt.

Det låter lite som den jag gör men har även i en skvätt whiskey (kan inte dricka skiten men gott som skam i maten)

Visa signatur

AMD Ryzen 5 5600x
32gb ram
Asus Rog Strix B550-e gaming
Asus Rog Strix RTX 2070 oc

Permalänk
Medlem
Skrivet av pompado:

Nöt & Grönt
50% färs 25% morötter 25% blomkål
Willys

Varning! 4 av 4 säger att den är nästintill oätlig (i köttbullsform). Barnen spottade ut den och såg skamsna ut tills dom såg pappas smak-min, då blev det mest skratt.

Grädde, vitlök, svartpeppar, salt/socker, lite tomatkross. Puttra länge och sedan spelar resten av tillbehören mindre roll

Permalänk
Medlem

Älskar köttfärssås då det är så otroligt olika hur vi alla tillagar köttfärssås
Sen puristerna som tjatar om Bolognese eller Ragu, är som lite annorlunda

Själv kör jag:
800g Nötfärs
En finhackad mindre gul lök
3-4 vitlöksklyftor
Japansk Mushroom Soy
Buljongtärning
Tomatpuré
Vitpeppar
Salt
Red chili flakes
390g Passerade tomater
Matlagningsgrädde

Kör i gjutjärnspanna eller aluminum panna, rapsolja och steker köttfärsen, kryddar med salt och vitpeppar
Ser till så man får några fina brynta bitar av kött, men behöver inte steka igenom här ännu
Tillsätt lök och lite smör för att steka ihop löken med köttfärsen
In med tomatpuré och gossa runt
Köttbuljongtärning som smulas ner
Passerade tomater åker i, samt matlagningsgrädde och soja (har inga direkt mått, går efter färg)
Red chili flakes, men inte så många, läggs till för att få lite mer tomatsmak och pyttelite hetta
Låt koka upp och smaka av för kryddning och om någon smak behöver tillsättas

När den är som "färdig" i detta steg så påbörjar jag pastavattnet, detta gör att köttfärsåsen får koka ihop sig i minst 15-20minuter, men blir alltid godare desto längre.

Blir i mitt tycke en väldigt krämig och gräddig köttfärssås.

Optional: Parmesan rivs över, om jag kommit ihåg att köpa det

Visa signatur

CPU [Ryzen 7 3800XT] GPU [Red Devil RX 5700 XT 8GB]
PSU [Antec HCG Gold 750W]
MOBO [MSI B550-A Pro]
Chassi [Phanteks Entoo Pro M]

Permalänk
Medlem
Skrivet av Jumpcut:

Jag kör efter denna bas och bara hoppar lasagne steget, d.v.s från när han har i mjölk, inga mejeriprodukter i min köttfärssås förutom ost. Har också i stjälkselleri i soffrittobasen. Lite rödvin om det finns hemma. ABSOLUT inga krossade tomater. Matty är helt grym, har alla hans kokböcker.

https://www.youtube.com/watch?v=VZPkIPfnzqs

Nördigt (men bra) om en bra Soffritto som är grunden i många italienska recept. https://primaveracontent.se/2021/01/19/soffritto-grunden-till...

Detta är det rätta svaret. Sofritto i basen, alltid. Sen är det riktigt fint att steka lite pancetta eller annat rökt sidfläsk i pannan för att få sältan och de goa smakerna. Därefter går det typ inte att misslyckas.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Sarato:

Vitlök har ju varit en standardingrediens sedan 70-talet. Är du en tidsresenär eller har du smaklökar som en 1920-talist?

Nja. Långt in på 1980-talet fanns det ju varningstexter på korvar, chips och annat som mot förmodan innehöll vitlök. Nu kan man exempelvis köpa ostbågar som innehåller både vitlök och lök, utan att det står på annat ställe än innehållsförtäckningen på baksidan. För mig oätligt, men annars kanske dessa veganska ostbågar hade varit intressanta. https://www.olw.se/product/cheez-doodles-vegan

Men kul att köttfärssås kan göras på så många sätt. När jag växte upp var det vanligt att det var lök, blandfärs och ketchup som var huvudingredienserna - inte tomatkross, olivolja och vitlök...det var väldigt exotiskt.

Visa signatur

ASUS P8Z68-v Pro i7 2600K@4.5, 32GB RAM, RX 580, 4K Samsung u24e590, Intel SSD, Seagate SSHD, LG BH16NS55 BD/RW, MacOS Monterey, Win 10+11, Linux Mint
***gamla grejor duger***
Macbook Pro 2009, 8GB RAM, SSD, MacOS Catalina + Windows 10; Macbook Pro 2015 16GB RAM 512GB SSD Radeon Mojave

Permalänk
Medlem

Strimla ett halvt paket bacon i centimeterbreda strimlor och fräs i olja i stekpannan tills det får lite färg men inte blir knaprigt.
Blanda ner 500 gr köttfärs och låt det bryna ihop med baconet.
Hacka fyra vitlöksklyftor och låt det fräsa med köttfärsen och baconet.
Hacka en lök och blanda ner i ovanstående
Hacka en grön och en röd paprika och blanda i ovanstående.
Rör ned ett par matskedar tomatpuré.
Blanda i en förpackning krossade tomater.
Krydda med salt, peppar och lite basilika.
Låt det småputtra c:a 20 min medans pastan kokar.
Eftersom en del vätska kokar bort kan man ha i c:a 1/2 - 1 dl vatten medans det puttrar så det blir riktigt såsigt.

Avnjut köttfärssåsen tillsammans med "al dente" kokt pasta och kanske en kall Arboga Starköl till
Skvätt gärna några droppar Tabasco på köttfärssåsen när den är upplagd på tallriken för lite extra styrka

Visa signatur

"The following statement is false: The previous statement is true! Welcome to our corner of the universe"