Villapriser vs. bostadsrättspriser?

Permalänk
Medlem
Skrivet av Oliver91:

Jag har testat Hus med källare, Bostadsrätt (Lägenhet) och Bostadsrätt (Radhus med kallhyra).

Billigast? Hyresrätt...

Vad jag söker nu medans jag bori en billig hyresrätt är ett boende på 4 rok runt 90 kvadrat då mitt hus var 100+100 vilket var på tok för mycket och svindyrt att värma upp även om vi hade kamin + luft/vattenpump, Bostadsrättshuset hade jag i en skojarförening där allt bråkades och tjafsades om vilket hade lett till eftersatt underhåll, Bostadsrättslägenheten med balkong kändes instängt och begränsat då jag är uppvuxen med trädgård.

Tjäna pengar? gick +- 0 på både huset och lägenheten som var topprenoverat vid inflytt när allt var betalt men lyckades skrattretande nog göra en vinst på cirka 300k på bostadsrätts radhuset i skojarföreningen när allt var betalt men gjorde en del budgetrenoveringar som i princip var gratis för att fräscha upp det typ måla, byta lister, byta eluttagsdosor, slipa parkett, konverterade telefonjack till ethernet, högtryckstvättade alla ytor utomhus och snyggade till uppfarten med ny sten + rensade upp hela trådgärden då den var igenväxt, målade luckor i köket, bytte kakel, bytte blandare, nya vitvaror i tvättstuga + kök m.m...

Allt som allt max 50k, köpte dock bostaden för 250 tusen under marknadsvärde då den var i renoveringsbehov och bodde där i cirka 2 år och sålde precis innan kraschen hösten 2021 och flyttade till nuvarande hyresrätt.

Fast det är uppenbart att din bästa affär var radhuset där du bodde gratis om man räknar in vinsten?
Sen verkar alla boende vara olika stora. Så det är inte en rättvis jämförelse.

Hyresrätt är alltid dyrast om man jämför med samma kvm i samma område

Visa signatur

Intel i5 12600k OC 5.2GHz | Arctic Freezer II 240 | MSI Pro Z690 A | 2x 16Gb Corsair LPX 3200MHz | Asus Tuf 4070 Ti | Corsair Rm850x V3 | 2x 1Tb Samsung 980 m2 | 7x Noctua A14x25

Permalänk
Medlem

2019 köpte jag ett hus på 63+63kvm (enplans med inredd källare) istället för att köpa en lägenhet. Har även ett uppvärmt och isolerat dubbelgarage på ca 45kvm, en tomt på ca 1200kvm, och två friggebodar. Innan så bodde jag i en bostadsrätt inne i stan med hyra på ca 4200kr och sedan tillkom el, bredband, och parkering så landade väl på ca 4800kr/mån innan det var färdigt. Då hade jag typ 1.5-2km till centrum, kunde lätt gå hem efter en kväll på krogen. Nu har jag ca 10km till centrum, men har två av stadsbusslinjerna inom ett par hundra meter bara.

2023 hade jag en "hyra" på huset på ca 4100kr/mån i snitt. Det är alla driftkostnader, fasta avgifter, fastighetsskatt, försäkring, osv. Det enda som jag inte räknat med är ränta och amortering, för det hade jag ju haft på en lägenhet ändå. Huset kostade aningen mer än vad tvåan inne i stan var värd. Ca 20-25% mer ungefär.

Sen jag köpte huset har jag dock renoverat en hel del. Ny fasad med tilläggsisolering, nytt badrum, dränering, nytt vatten & avlopp ut till gatan, byggt ut en helt ny hall, installerat luftvärmepump, byggt ett odlingsområde i trädgården med växthus, samt en massa andra små renoveringar och mer kommer det bli. Har gjort nästan allt jobb själv förutom VVS och el då såklart. Tror att på dom ~5 åren jag hållit på så har jag nog lagt närmare 400k på renovering. Det är typ 6.5k/mån, alltså mer än vad min "hyra" varit. Lägenheten hade ju inte varit helt kostnadsfri heller dock, hade säkert viljat tapetsera om och nog även renoverat köket. Men det hade varit betydligt mycket billigare ändå.

Så ja, huset kanske ser "billigt" ut att köpa men det är dyrare att äga. Lite som med en äldre sportbil. Inköpspriset kanske inte är så mycket högre än en nyare svensson-bil men den gamla sportbilen behöver mycket mer underhåll och kommer att kosta mer, även fast den troligtvis är roligare än svensson-bilen. Men alla vill inte ha en rolig sportbil utan föredrar något som kräver minimalt med underhåll och som är bekvämt. Då väljer man svensson-bilen eller lägenheten istället. Som husägare finns det alltid jobb att göra hemma, det tar som aldrig slut. Med lägenhet får man så mycket mer tid över tid annat för man slipper ta hand om fastigheten själv.

Visa signatur

O2+ODAC - Denon AH-D2000
MiniDSP SHD - Emotiva UPA1 - Had Oy högtalare

Permalänk
Medlem
Skrivet av Swedishchef_90:

Fast det är uppenbart att din bästa affär var radhuset där du bodde gratis om man räknar in vinsten?
Sen verkar alla boende vara olika stora. Så det är inte en rättvis jämförelse.

Hyresrätt är alltid dyrast om man jämför med samma kvm i samma område

Ja, verkar helt klart vara den mest attraktiva bostadsformen, huset köptes billigt men låg nästan 1 timme från Halmstad och lägenheten låg i en av Halmstads sämre områden, bodde knappt 1 år vardera i dessa boenden och gjort 50 tusen i "vinst" per försäljning som i princip bara täckte mäklarkostnader.

Radhuset hade jag i 3 år, kan vara därför jag gjorde en liten peng med köpte för 875 och sålde för 1,35.

Bara köpt runt miljonen alla gånger är allergisk mot dyrt boenden, därför letas det stuga / mindre hus utan källare på landsbygden just nu som ska ligga lite avskilt men ändå i ett samhälle så det har tillgång till kommunalt vatten / avlopp.

Visa signatur

R7 5800X3D / RX 6950 XT / 32GB Ram / 1TB SSD / X570 Bräda / 850w Nätagg.
32 Tums Skärm 1440p 144hz Curved VA panel.