Projektor, LCD eller Plasma?

Permalänk

Projektor, LCD eller Plasma?

Hejsan.
Sitter just nu med en 32" LCD 1366x768 och den är helt okej. Inget att klaga på så sett men den är lite liten sam att min momor vill köpa den och ge mig nog mycket pengar för den att jag inte har mage att neka henne.

Då satt jag och kollade lite och kom fram till att en 42" lcd Full-HD går att få ifrån 14k. Eftersom jag sitter rätt nära tven så om man ska upp en 42" så tror jag 1080p kan vara skönt.
http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=124922

Sen insåg jag också att en projektor Kan vara intressant. Dom är ju relativt billiga också. runt 9k istället, Dock med mycket mindre upplösning men hd-ready iaf. Men jag har ingen erfarenhet av sånna, så vad är bäst/skönast att sitta och se på film och spela olika spel på 3 - 3.5 meters avstånd?
http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=125226

Plasma antar jag inte är något för mig riktigt, eller?
Blir att mata det med en HTPC 90% av tiden, XBoX360 samt vanligt analogt nät, Om man väljer projektorn så blir det väll att fixa tvkort till htpc. Men jag tittar vääldigt sällan på analoga tvn.

Visa signatur

Inte kasta bäver i trähus!

Permalänk

Jag tar en projje alla dagar före en tv, har kört med min 720p dlp projektor i ett år nu och ångrar inte att jag har köpt den. Grym bild, stor och är mycket roligare att se på film & spela spel med den.

Visa signatur

Workstation:*Acer TimelineX 4830tg *8gb DDR3 1066MHz *Core i5, 2410M, *GeForce GT 540M 2gb, *80gb ssd intel x-25 g2*Griffin Elevator
HTPC:*Lian Li C36B*Gigabyte GA-MA78GM-UD2H*AMD Athlon X2 4850e 2.5GHz + Scyte Shuriken*2x1gb pc8500 corsair dominator*XFX Radeon HD5450 512MB - passivt*40gb ssd intel x-25 g2

Permalänk

http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=123676
Verkar väldigt intressant faktiskt. Lampan kostar inte mer än 1600kr heller. Så då har man ru råd att använda den som tv

Mätte, och jag har 2.7meter ifrån mitt huvud till väggen och med Optoma beräkningar så skulle jag ha en bildyta på 64-77" vilket är lite större än 32" som jag nu.

Dock en sak jag funderarr på, Kan man sitta och surfa osv med en projektor? Eller blir man trött i ögonen eller dylikt? Bör väl vara tft som är jobbig att sitta mot och läsa men det har jag inte märkt något av.

Sen om man nu skulle vilja ha 32" tv tillbaka så kan man ju bara köpa en ny när man känner för det
Den stora frågan är bara hur jag ska förklara för flickvännen att jag måste köpa en projektor och bli fattig igen...

Visa signatur

Inte kasta bäver i trähus!

Permalänk
Medlem

En viktig fråga som spontant dyker upp i mitt huvud, de projektorer jag varit i kontakt med är alla grådassiga i normalt ljus. Måste man mörkläögga rummet för att få bästa bilden eller får man n bra bild även i ett vanligt rum under vanlig dagsljus?

Permalänk
Medlem

Mörkläggningsgardiner är en väldigt bra sak att ha ifall man har projektor... Även om det på kvällar och vintern inte är någon fara, så är det inte roligt på sommaren. Så jag skulle säga att mörkläggningsgardiner är ett måste, men bäst resultat får man ju såklart om hela rummet är mörkt, dvs även väggar/tak/golv. Har själv tyvärr ljusa väggar och vitt tak, men är ändå nöjd med bilden på min DLP. Fast bilden på en vanlig tv är ju inte heller någon höjdare i dagsljus, så även där tycker jag man skall ha mörkläggninsgardiner när man ser film på dagen.
Tycker definitivt man skall satsa på att köpa projje istället för lcd/plasma, trots allt är storleken viktig när man ser film.
Fast 2,7 meter lät ju inte så långt, har själv 4,5m. Med en BENQ PE7700 borde du kunna få över 80" iaf, och antar det finns andra projektorer som är anpassade för ännu kortare rum.

Permalänk
Medlem

Projektor utan tvekan. Kör själv med 720p DLP-projektor och det var ett av de bästa köpen jag gjort i mitt liv

Permalänk
Medlem

Man blir mer och mer sugen på en projje, det eller plasma är det som gäller. Men med en projje kan jag tänka mig att skippa full hd och skaffa mig tex en Benq W500 vilken värkar riktigt bra för priset.

Full hd plasma 50" kostar en hel del gämfört med detta alternativet.

Får ta sig en riktig funderare, problemet är mitt tv rum, mycket ljus lägenhet man bor i :S

Visa signatur

Intel Core 2 QUAD Q6600 | Asus Maximus Formula iX38 | 4 GB Crucial DDR2 BallistiX PC8500 | Corsair HX Series Modular Power Supply 620W | Thermalright Ultra-120 eXtreme + 2 x Silverstone FM121 x2 | Western Digital Raptor 150 GB | Western Digital Raptor 36 GB | Western Digital Caviar XL 500 GB x 4 |

Permalänk

Det känns som om man köper en projektor som ett komplement till en TV och inte en ersättare direkt. Det blir lite tradigt att mörklägga rummet och dra ner duken osv om man använder den mycket.

Visa signatur

~ Proud member of Essingeleden Slalom Club ~

Permalänk
Medlem

[KIL]FarmoR, hur ofta byter man lampa?

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av fastforward
Det känns som om man köper en projektor som ett komplement till en TV och inte en ersättare direkt. Det blir lite tradigt att mörklägga rummet och dra ner duken osv om man använder den mycket.

Först bör man dock fundera på om man har någon nytta av en tv.

Permalänk
Medlem

Lamporna brukar väl hålla mellan 1000-3000 timmar, projjen som [KIL]FarmoR länkade till har en maximal tid på 3000 timmar... Har man otur så går den sönder fortare, och med lite tur håller den tiden ut... Själv pajjade min första lampa efter lite mer än ett år och 700 timmar... Fick dock en ny på garantin för det var något knas på firmware:en som gjorde att lamporna gick sönder för fort.

Duken har man uppskruvad på väggen, och mörkläggninsgardinerna är inte så jobbiga att dra ner, det hinner du göra medans du väntar på att projektorn skall starta upp.

Skall man köpa en DLP bör man dock först gå till en kompis eller butik och kolla på den projektorn man är intresserad av. DLPn har nämligen nackdelen att vissa personer ser regnbågsfärger när flyttar blicken, vilket kan vara väldigt jobbigt. Sedan beror det på hur snabbt färghjulet spinner om man ser det eller inte, Var till en kollega och kollade på hans projektor, men det var jobbigt för ögonen, medans min projektor som oxo är en DLP har jag inga problem med, även om jag ser regnbågen ibland i vissa scener.

Permalänk

Jag har haft HD projje i snart 10 år men jag skulle inte bara ha den. För mig är bara projje för film. Tv och spel är mkt bättre på tv resp skärm.

Det är viktigare att det blir skarpt än att det blir stort sen vill jag inte behöva mörklägga hela tiden heller. att köra projje till allt blir oxå ganska dyrt eftersom en lampa ofta bara håller 1500 timmar och kostar ca 3000 kr.

Nej köp du en fullhd lcd så duger den till allt. sen kan du skaffa en projje.

Permalänk

Köpte en sanyo plv z1 för massor med år sen (då det var en ny flashig modell) , lampan höll garanterat dubbla tiden mot vad som var utlovat. kollade mest på film och körde musikvideos istället för mp3 varje helg då det var fest. provade att kör lite Battlefield 1942 på den också var okej bild, men man blir trött i ögonen fort av 108" wide. bilden var okej på kvällar och regniga dagar, men vid direkt soljus var det inget vidare, men kan ju inte påstå att det var någon direkt prestanda maskin heller med dagens mått mätt. Tror dock inte att det blir något vidare i längden att köra spel på projje