Grillclockers - För oss som älskar att grilla kött!

Permalänk
Medlem

Tack för alla svar, detta med att vänta så köttytan är redo har jag koll på, skämmigt nog utbildad kock så det tar faktiskt emot att be om råd i en sådan här petitess men detta gör mig brutalt förbannad och irriterad 😂

Tipset från JonkenP är väl det som är mest intressant för tillfället, jordnötsolja ska jag prova FAST med kokosolja vilket jag vet klarar höga temperaturer och som i sig kan ge en fin nonstick beläggning, använder mig av det i våra gjutjärnspannor så det borde man tänkt på innan, tack för det tipset.

Har snart gått igenom alla husmorstricks utan bra resultat men skam den som ger sig.

Ang. Webers spray så tackar jag för innehållsförteckningen, gillar inte heller massa olika tillsatser MEN det kanske går att laborera och göra en egen spray.

Tack för all hjälp hittills, återkommer när och om jag själv kommer på en fungerande lösning 👍🏻

Visa signatur

Har numera en Laptop från gigabyte.

Permalänk
Medlem
Skrivet av smygolf:

Personligen tycker jag också chunks ger bitter smak, det ska brinna med öppen flamma inte glöda eller ryka.

Enda gången jag upplevt bitter smak var med surt trä, aldrig med torra fina chunks.

Skrivet av Izenoz:

Tack för alla svar, detta med att vänta så köttytan är redo har jag koll på, skämmigt nog utbildad kock så det tar faktiskt emot att be om råd i en sådan här petitess men detta gör mig brutalt förbannad och irriterad 😂

Är gallret verkligen borstat ordentligt?
Vad är det för galler?

Använder du spade istället för tång minimerar man skadan om det trots allt fastnar.

Visa signatur

"When I get sad, I stop being sad and be awsome instead, true story."

Permalänk
Skrivet av Izenoz:

Tack för alla svar, detta med att vänta så köttytan är redo har jag koll på, skämmigt nog utbildad kock så det tar faktiskt emot att be om råd i en sådan här petitess men detta gör mig brutalt förbannad och irriterad 😂

Tipset från JonkenP är väl det som är mest intressant för tillfället, jordnötsolja ska jag prova FAST med kokosolja vilket jag vet klarar höga temperaturer och som i sig kan ge en fin nonstick beläggning, använder mig av det i våra gjutjärnspannor så det borde man tänkt på innan, tack för det tipset.

Har snart gått igenom alla husmorstricks utan bra resultat men skam den som ger sig.

Ang. Webers spray så tackar jag för innehållsförteckningen, gillar inte heller massa olika tillsatser MEN det kanske går att laborera och göra en egen spray.

Tack för all hjälp hittills, återkommer när och om jag själv kommer på en fungerande lösning 👍🏻

Självklart så finns det antagligen massor med recept på liknande som Weber har gjort. För min del så tycker jag den är smidig som tusan (och luktar gott) men använder den ytterst sällan. Har ju keramiskt grillgaller på vår grill så viss fördel har vi ju men skulle jag ta bort köttet för tidigt så sitter det fast (utan sprej).

Du kanske kan köpa en flaska som backup så du inte sliter av ditt hår i ren frustration, kanske nån dag när polarna kommer om två timmar och du bilar bort första köttbitarna 😁

Permalänk
Medlem

Gallret är av gjutjärn (där besvarar jag min egna fråga på sätt och vis)....

Det blir olja (kokos) och låg temp ett tag så får vi se, återkopplar 👍🏻

Visa signatur

Har numera en Laptop från gigabyte.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Wyver:

Orkar inte kolla igenom hela tråden, är det någon som murat en egen grill? Som har tips idér? Eller Kör alla prebuilt? Det är ju lite som att köpa en Gaming Pc av HP eller Dell

Snarare är en färdig grill som ett chassi, visst kan man bygga det själv men de flesta är sämre på att bygga det än att köpa färdigt.
Däremot är det ju inte ovanligt att folk plockar av ben osv och bygger in en grill i ett utekök.
För jämförelsen med HP eller Dell så är det mer som att köpa färdigmarinerat kött

Visa signatur

"When I get sad, I stop being sad and be awsome instead, true story."

Permalänk
Medlem
Skrivet av Json_81:

Snarare är en färdig grill som ett chassi, visst kan man bygga det själv men de flesta är sämre på att bygga det än att köpa färdigt.
Däremot är det ju inte ovanligt att folk plockar av ben osv och bygger in en grill i ett utekök.
För jämförelsen med HP eller Dell så är det mer som att köpa färdigmarinerat kött

Absolut. Bara att se på den hemmabyggda grill som ingick i kåken jag köpte. Bra murat, men värdelös som grill

Visa signatur

Hårdvaru och mjukvaru intresserad

Permalänk
Medlem

Kör en liten uppdatering om grillgallret från helvetet...

Gjorde en grundlig översyn och gång, inte konstigt att det fastnade när gallret är rent efter blästringen, så, fram med rapsolja och kokosolja, blandade ihop dessa med en mix på 20/80 (raps/kokos).

Värmde upp grillen till ca 200c, stängde av, sen penslade jag på ett första lager. På med grillen igen, försökte lägga mig runt 250c i 20-30 minuter, det rökta ganska mycket i början, grannarna blev lite nervösa...

Lät grillen svalna lite för att sedan pensla på ett till lager, torkade bort överflödet med papper (använd trasa istället om ni ska göra samma sak) och voilà, gallret ser åtminstone bättre ut, känner att den har fått ett skyddande lager nu så imorgon är det upp till bevis.

Ska forska mer i vad man kan blanda iordning själv som är så naturligt som det bara går att göra men detta kanske funkar bra, vi för se.

Visa signatur

Har numera en Laptop från gigabyte.

Permalänk
Samsung Sverige
Skrivet av Izenoz:

Kör en liten uppdatering om grillgallret från helvetet...

Gjorde en grundlig översyn och gång, inte konstigt att det fastnade när gallret är rent efter blästringen, så, fram med rapsolja och kokosolja, blandade ihop dessa med en mix på 20/80 (raps/kokos).

Värmde upp grillen till ca 200c, stängde av, sen penslade jag på ett första lager. På med grillen igen, försökte lägga mig runt 250c i 20-30 minuter, det rökta ganska mycket i början, grannarna blev lite nervösa...

Lät grillen svalna lite för att sedan pensla på ett till lager, torkade bort överflödet med papper (använd trasa istället om ni ska göra samma sak) och voilà, gallret ser åtminstone bättre ut, känner att den har fått ett skyddande lager nu så imorgon är det upp till bevis.

Ska forska mer i vad man kan blanda iordning själv som är så naturligt som det bara går att göra men detta kanske funkar bra, vi för se.

Det kanske går att använda en av rekommendationerna för kolstålspannor (som jag har valt att bortse ifrån och bara steka in med mer fett, men ett grillgaller är ju svårare). Med andra ord, hetta upp gallret, kör på ett tunt lager olja med hushållspapper, låt det börja ryka och sedan ta av från värmen. Upprepa några gånger tills önskat resultat uppnåtts.

Visa signatur

» Betalt samarbete och medlemmarnas länk till Samsung Sverige (företräder inte bolaget Samsung)
» Bidrar med kunskap och expertis inom Samsungs telefoner, plattor och wearables
» Behöver du hjälp? Pinga mig genom att skriva @samsung

Permalänk

Finns ju sk grillnät som skall bekämpa att maten bränns fast men ser ju kanske inte så trevligt ut om man bryr sig om utseendet.

https://www.xn--ob-eka.se/tradgard/grilla/grilltillbehor/grillnat-3003531

Permalänk
Medlem

@Samsung @JonkenPonken

Precis så jag gjorde, ska testa resultatet ikväll men kommer stryka på mer när gallret är varmt nog/innan grillningen.

Har kikat på sådana mattor, det är en form av teflonbeläggning vad jag förstår, allt med teflon/artificiell non-stick är no no hos oss. Vi har gått över helt till gjutjärn pga många orsaker. Senaste pannan köptes på rusta och för priset vi gav är den ett fynd.

Visa signatur

Har numera en Laptop från gigabyte.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Izenoz:

Ber om hjälp av er kunniga(re), hoppas på ett bra tips nu så visa vad ni kan:

Vad är bästa behandlingen för att slippa fastbränt kött (burgare, homemade) på grillgallret?

Jag bli f*n tokig snart, har provat med att rubba in potatis på gallret, lök, rapsolja, inget av detta fungerar, värmer givetvis upp grillen innan eller är det där jag gör fel? Rubba in först och sen sen tända?

Hjälp! Jag går i taket snart och visst, stekbord i all ära men då blir det ytterligare en till sak, det ska liksom bara funka.... hilfe, please 😳

Har faktiskt ett bra tips jag kommit på själv å det är att koka hambugaren 2 min till du får en liten yta på denna.
Sedan är det bara att lägga på grillen med en liten skvätt olja( som jag penslar på).
Frysta hambugare sätter sig annars fast direkt.
J

Visa signatur

I7 6800k@stock, Asus X99 A-II, 16gb ram med KYLFLÄNSAR, åsså ett 1080ti

Permalänk
Skrivet av Izenoz:

@Samsung @JonkenPonken

Precis så jag gjorde, ska testa resultatet ikväll men kommer stryka på mer när gallret är varmt nog/innan grillningen.

Har kikat på sådana mattor, det är en form av teflonbeläggning vad jag förstår, allt med teflon/artificiell non-stick är no no hos oss. Vi har gått över helt till gjutjärn pga många orsaker. Senaste pannan köptes på rusta och för priset vi gav är den ett fynd.

Hög värme och rätt tid är ju receptet oavsett så lycka till med matlagningen. Är det rent järn så kräver det ju lite "bearbetning" innan man får resultat.

Permalänk
Medlem

Big uppdate:

Helv**es f*n vad jag älskar grillen!!!

Kyckling, paprika, sparris, korv, dagens uppställning på grillen, fasade lite för kycklingen men wow (!) vilken skillnad, inte minsta tillstymmelse att fastna efter ”behandlingen”, sanslöst bra tips med oljan (vem det nu var 🙏🏻), körde lite olja innan BARA FÖR ATT vara säker och det som var så svårt är så enkelt, ibland är huvudet inte riktigt med 😀

Visa signatur

Har numera en Laptop från gigabyte.

Permalänk
Skrivet av Izenoz:

Big uppdate:

Helv**es f*n vad jag älskar grillen!!!

Kyckling, paprika, sparris, korv, dagens uppställning på grillen, fasade lite för kycklingen men wow (!) vilken skillnad, inte minsta tillstymmelse att fastna efter ”behandlingen”, sanslöst bra tips med oljan (vem det nu var 🙏🏻), körde lite olja innan BARA FÖR ATT vara säker och det som var så svårt är så enkelt, ibland är huvudet inte riktigt med 😀

Man ska aldrig "mecka" på fastande mage 😁

Permalänk
Medlem

Några tips på bra grillkol som inte är för dyr? Har genom åren testat det mesta som de vanliga butikerna har, ica, biltema, coop osv. Tyvärr har de flesta för små bitar. Det bästa jag testat hitintills är webers egna, rejäla bitar men väldigt dyr. Ett billigare alternativ som är ok är City Gross.

Någon butik som säljer typ på pall eller liknande så man kan köpa lite mer på en och samma gång?

Permalänk
Medlem
Skrivet av Baxtex:

Några tips på bra grillkol som inte är för dyr? Har genom åren testat det mesta som de vanliga butikerna har, ica, biltema, coop osv. Tyvärr har de flesta för små bitar. Det bästa jag testat hitintills är webers egna, rejäla bitar men väldigt dyr. Ett billigare alternativ som är ok är City Gross.

Någon butik som säljer typ på pall eller liknande så man kan köpa lite mer på en och samma gång?

https://nordicsmoke.se/grillkol

Bra kol är inte billigt, men det jämnar ut sig med att det har mycket längre brinntid än böset från ica/biltema etc.
Har inte testat granngårdens kol, deras briketter var bra och prisvärda förr iaf. Kan vara värt ett försök

Visa signatur

"When I get sad, I stop being sad and be awsome instead, true story."

Permalänk
Medlem
Skrivet av Json_81:

https://nordicsmoke.se/grillkol

Bra kol är inte billigt, men det jämnar ut sig med att det har mycket längre brinntid än böset från ica/biltema etc.
Har inte testat granngårdens kol, deras briketter var bra och prisvärda förr iaf. Kan vara värt ett försök

Ja så är det säkert. Men brukar inte ha problem med brinntiden direkt 😂. Tänkte mest om man kunde köpa hem 50-100kg åt gången så klarar man sig en säsong i taget typ.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Baxtex:

Ja så är det säkert. Men brukar inte ha problem med brinntiden direkt 😂. Tänkte mest om man kunde köpa hem 50-100kg åt gången så klarar man sig en säsong i taget typ.

Kolla med https://www.kolektivet.se/ jag har köpt därifrån ett antal gånger och kvalitén är väldigt bra.
Vet dock inte om man kan få bättre pris om man köper de mängderna.
Själv så använder jag deras kol och webers briketter, beror lite på vad man ska grilla.

Visa signatur

C64 eller A500

Citera så jag hittar tillbaka.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Baxtex:

Ja så är det säkert. Men brukar inte ha problem med brinntiden direkt 😂. Tänkte mest om man kunde köpa hem 50-100kg åt gången så klarar man sig en säsong i taget typ.

Du kan köpa hela pallar om du vill.
https://www.grilltaltet.se/bjorkkol-globaltic-10kg-hel-pall

Kolektivet som nämndes ovan har det med.

Visa signatur

"When I get sad, I stop being sad and be awsome instead, true story."

Permalänk
Medlem
Skrivet av Baxtex:

Några tips på bra grillkol som inte är för dyr? Har genom åren testat det mesta som de vanliga butikerna har, ica, biltema, coop osv. Tyvärr har de flesta för små bitar. Det bästa jag testat hitintills är webers egna, rejäla bitar men väldigt dyr. Ett billigare alternativ som är ok är City Gross.

Någon butik som säljer typ på pall eller liknande så man kan köpa lite mer på en och samma gång?

Tycker Webers briketter är bra och förhållandevis prisvärda med 8kg för 189kr.

Permalänk
Medlem

Körde rostbiff i helgen på Traegern - rejält mycket rub och 100 grader.
En liten svabbning med med bbq sås baserad på dijon och finhackad citroncest.

Jag har även testat Webers pellets och det fungerar inte alls på Traegern.

Visa signatur

Är det här man ska skriva upp vilken dator man använder?
Ballongmoddat hopkok som kyls med vatten och kopplat till ett gäng skärmar med en massa pixlar.
Duger det??

Permalänk
Medlem
Skrivet av Snudge_B:

Slog till på ett Gourmetstål igår. Ska mest ha den som stekbord på induktionshällen, men går att köra i grillen också. Den kostade en slant, men ville ha ett ordentligt stekbord. Pizza i grill och ugn är en bonus. Tog den med kant, men utan handtag. Vad jag kunde läsa mig till så ska den få plats i en Weber 57:a.

Nice! Jag beställde samma variant med tanken att kanten skulle vara en fördel när man använder det som stekbord, fast jag tänker mest använda den på gasolgrillen.
Beställde paketet med stål och burgarpress från gourmetstal.se en lördag efter lunch. Någon timme senare fick jag mail om att det var paketerat. Anlände till södra delen av landet ett fåtal dagar senare. Grymt.

Vi har hunnit köra smash burgers och pizza två gånger var. Det är en liten läroprocess

För smash burgers har jag insett att ALLT behöver vara klart innan man lägger köttet på stålet, för det går vansinnigt fort. Vill man som jag ha en karamelliserad yta på bröden ska till och med detta göras först. Hellre att bröden hinner svalna än köttet.

För pizza är utmaningen att få bra balans med värme ovanifrån också. Första gången körde jag full fart på alla brännare och det blev helt enkelt för mycket undervärme. Jag har dock även brännare i locket på grillen, och med hjälp av den, samt att stänga av mittenbrännarna någon minut innan gräddning och bara ha sidobrännarna igång blev det riktigt bra på vårt andra försök. Jag tror temperaturen då låg på runt 300 grader med locket stängt. Det går inte lika snabbt som i kompisens Ooni, men tyckte faktiskt att vi fick jämnare och bättre resultat, utan brända spots på kanterna. (fast det är jag för snäll/ödmjuk för att erkänna, för de är väldigt stolta över sin Ooni)
Sen är det en utmaning att ha tillräckligt mycket mjöl när man bakar ut degen så att pizzajäveln kommer upp på spaden utan att pizzan bara knycklar ihop sig. Här är det upplagt för gråt och tandgnissel från hungriga barn. Har nu studerat lokala pizzabagaren och insett att de använder JÄTTEMYCKET mjöl.

Oooh... som en sista notering: efterrättspizza FTW!

Permalänk
Medlem

Ska träffa polarna för första gången sedan i höstas, så blir ngt lite finare från frysen idag; ytterfilé kronhjort!

Visa signatur

Intel i7 10700KF (Noctua NH-D15) | Asus RADEON RX 7900 XTX TUF | 32 GB DDR4 HyperX Fury | Corsair RM1000X | Fractal Design R3 | Arch Linux, Win11

Permalänk
Medlem

Marinad

OK, vad kör ni för marinad? På senaste tiden har jag gjort följande marinader, och alla innehåller ju basen rapsolja, salt och svartpeppar. Det skulle vara kul med litet inspiration på det här området, speciellt för litet annorlunda styckdetaljer.

Picanha

  • Lime

  • Chiliflakes

  • Vitlök

Entrecôte

  • Rosmarin

  • Kinesisk soja

  • Citronsaft

  • Vitlök

  • Lönnsirap

Har ingen sådan där rasp för citrusskal, annars hade det varit citronskal också.

Fläsk

  • Japansk soja

  • Risvinäger

  • Sweet chili-sås

  • Sambal oelek

  • Ingefära

  • Chili

  • Lime- och citronsaft

  • Vitlök

Visa signatur

Bra, snabbt, billigt; välj två.

Ljud
PC → ODAC/O2 → Sennheiser HD650/Ultrasone PRO 900/...
PC → S.M.S.L SA300 → Bowers & Wilkins 607

Permalänk
Permalänk
Medlem

Vet inte om det räknas som grillat (vart går gränsen?) men det här blev jag nöjd med.

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Baxtex:

Ja så är det säkert. Men brukar inte ha problem med brinntiden direkt 😂. Tänkte mest om man kunde köpa hem 50-100kg åt gången så klarar man sig en säsong i taget typ.

Spring runt och kolla där de ska göra mindre vägarbeten på vintern/våren då de måste kola för att få bort kärlen i marken först.
De har stora säckar, ca 25-50 kg och kan säkert tänka sig sälja någon för en peng på swish. Inte provat själv men tror säkert det funkar.

Visa signatur

Chassi: Fractal Design Define R3 Black, Mobo: ASUS Z170 Pro Gaming, CPU: Intel i7 6700K, kylning CM Hyper 212 EVO, RAM: 32 GB Hyper X 3000 mhz, GPU: Nvidia MSI 1080 Gaming X, PSU: XFX Core Edition Pro 750W, Mus: Logitech G700, Tgb: Corsair Raptor K30, OS: Win10

Permalänk
Medlem

Vi flyttar till hus om en månad och med det så är det ju obligatoriskt att köpa grill. Jag har efter mångt och mycket riktat in mig på en gasolgrill (diskussionen kol vs gasol är redan avklarad dvs), men jag funderar egentligen bara på det här med förvaringen av gasoltuben varma sommardagar. Kan den stå ute under ett skynke eller blir det för varmt? Bör man försöka bygga något litet solskydd åt den?

Visa signatur

Main: Strix B550-F | R9 5950X | 32GB@3600MHz | ASUS 3080 TUF | KC3000 | RM850 | LG 48CX
Server: Strix B450-I | R7 2700X | 64GB | 2x1TB 970 EVO Raid | 2TB BX500 | SF450

Permalänk
Medlem

Solskydd som skuggar men i övrigt fritt/luftigt förvarat - kör man skynke över så blir det lätt värmetält och det skall man undvika. Stål och aluminiumflaskor har den silvriga ytan för att inte ta upp så mycket solvärme men idag kör man ofta på kompositflaskor och de har inte ytbeläggning som reflekterar bort solvärme på samma sätt - så skugga från sol är det viktigaste - flaskorna har säkerhetsventiler om de blir mycket för varma och gas börja pysa ut vid typiskt 27 bars inre tryck (vilket motsvarar 75 grader C för propan) - så det finns en del marginaler trots allt.

Kompositflaskorna tål rejäl tryck - mycket mer än stål och aluminiumflaskor, förmodligen över hundra bar, att de skulle smälla är högst osannolikt.

Precis som sprejburkar, campingasolburkar och annat så skall man se till att förvaringen inte når över 50 grader C även för gasolflaskor.

---

Det många inte tänker på är att gasol får inte förvaras i källare/vind eller garage, men OK i hemmet/lägenheten (om det är blå 2kg-flaskor) eller på ej inglasad balkong/veranda väldigt luftigt. - många tycker att det är konstigt att ha flaskorna där man lever men beror på att lägenhet har en minsta garanterad ventilation samt luktmedlet i gasen skvallrar om det finns en läcka - ventilation är inte garanterad i källare/vind/garage och därmed tillräcklig utblandning under explosiv nivå med luft vid en (oupptäckt) läcka - därav förbud.

Det är lite olika om det är enfamiljshus/villa då man kan förvara ganska stora mängder i någon form av bur eller välventilerad plåtskåp (helst solskyddat) utomhus medans flerfamiljshus i lägenhet max 2 * 2 kg (blå P2012) och till lägenheten ej inglasad balkong max 2 * 10 kg flaskor.

Permalänk
Medlem
Skrivet av macmann1:

Vi flyttar till hus om en månad och med det så är det ju obligatoriskt att köpa grill. Jag har efter mångt och mycket riktat in mig på en gasolgrill (diskussionen kol vs gasol är redan avklarad dvs), men jag funderar egentligen bara på det här med förvaringen av gasoltuben varma sommardagar. Kan den stå ute under ett skynke eller blir det för varmt? Bör man försöka bygga något litet solskydd åt den?

Svensk värme är inga problem, du kan ha den ute utan skynke.

Visa signatur

"When I get sad, I stop being sad and be awsome instead, true story."