Inlägg

Inlägg som joar har skrivit i forumet
Av joar
Skrivet av reaperishere:

Yes testa med annat nätagg i din dator.

Testade med nytt nätagg och nu fungerar allt fint. Tack!

/joar

Av joar

Problem: RTX 3070 fungerar inte i mitt system, men i andras?

Hej! Har ett problem jag behöver hjälp med. System i sign.

Jag har ett grafikkort GeForce RTX 3070 (Zotac GeForce RTX 3070 Twin Edge OC) som fungerat fint i ett par år, men nu plötsligt inte fungerar när det är inkopplat i mitt system. Datorn startar, men ingen bild visas. Om jag byter till ett GeForce GT 1030 så fungerar allt som det ska. Om jag kopplar in mitt RTX 3070 i en annan dator så fungerar det fint, även vid stresstest.

Vad kan vara problemet? Kan det vara mitt gamla nätagg som gett upp och slutat leverera nog med ström till det förhållandevis energihungriga RTX 3070, vilket inte är ett problem med ett GT 1030 som får sin energi direkt från moderkortet? Min burk är väl ventilerad och når inga konstiga temperaturer när den kör.

Mycket tacksam för uppslag!

/joar.

Av joar
Skrivet av thu:

@joar: Beroende på vad vi räknar som idle så tycker jag det låter rätt spot on. Jag har nog 25° på rummet idag och såhär ser det ut för mig under en period jag har lite lättare bakgrundsprocesser igång, en mutead twitchstream jag glömt i en tab och kollar en föreläsning på youtube i lite sämre upplösning samt googlar saker runt föreläsningen:

https://i.imgur.com/YkhD3q8.png

Lite högre last för mig här i Linux än Windows med bakgrundsprocesser misstänker jag, men typ 55° som undre gräns, 59.67° i snitt och lite högre peakar upp till 70° vid tyngre sidor skulle jag tro.

Perfekt, tusen tack för klargörande svar!

Av joar
Skrivet av thu:

3700x och NH-D15 som kylare här. Har ungefär samma idle-temperaturer, men kan hamna strax över 70° vid kompilering och uppemot 77° om jag kör mkt AVX2-instruktioner. Som jag förstått det och som andra nämner så trycker processorn upp frekvensen om den tycker det är svalt nog, så inget att oroa sig över.

Jag skrev ett litet script som kollar ifall jag kör nåt som faktiskt behöver lite mer kapacitet, annars växlar det till energisparläge och kör kärnorna i 2,2GHz. Är såpass många kärnor att sprida lasten över så jag märker ingen skillnad då jag sitter och surfar & lyssnar musik och så.
Går från ~105W till ~85W vid lätt användning, och idle hamnar strax under 40°.

Snyggt scriptat! Jag är också lite obekväm med mina idle-temperaturer. Jag ligger idle på 55-60°C med min Noctua-kylare, vid stress med AIDA64 upp till 76°C. Skulle du säga att det är rimliga temperaturer i ett 25°C rum med en 3700x?

/jag.

Av joar
Skrivet av zoorex:

Hej!

Jag köpte en HP 14-cm0812no från Elgiganten idag https://www.elgiganten.se/product/datorer-tillbehor/barbar-da...

Det första jag märkte var att fläktarna låter väldigt mycket emellanåt. Jag laddade ner speedfan och kollade där, det visar sig att fläktkurvan går från 0 RPM till 2200 eller 2500 RPM direkt. Först ligger datorn runt 50 grader, den stiger till 60 grader och då går fläkten igång rejält, då minskar tempen till 50. Sen fortsätter det såhär om och om igen.

Är det möjligt att ändra så att fläkten går igång tidigare och med lägre RPM? Tycker det känns helt knäppt att det ska vara såhär..

Tack för hjälpen!

Ursäkta att jag väcker en död tråd. Fick du någonsin ordning på fläktarna? Funderar på att köpa en likadan.

Skickades från m.sweclockers.com

Av joar
Skrivet av oqvist:

Har någon här någon koll på hur mouse bungien fungerar? Kan för mitt liv inte fatta hur man ska dra kabeln

Det slutade med att jag satte fast sladden vid den där plastsaken med hjälp av ett bundband, den inbyggda springan är helt klart inte gjord för bradade sladdar.

/joar

Av joar
Skrivet av Guestah:

Sorry att jag bumpar en gammal tråd, men jag undrar om du är fortsatt nöjd med Roccat Sova. Funderar på att köpa det som julklapp åt mig själv nämligen så att jag kan komma igång lite med PC-gaming igen.

Upptäckte ditt svar nu först efter jul, men ja - det är faktiskt en riktigt bra uppfinning! Inte lika otympligt som den där couchmaster eller vad den nu heter.

Rekommenderas varmt!

/joar

Av joar
Skrivet av viktoris:

@joar: Laddar du ner Roccaat Swarm programvaran borde du kunna lösa det där. Annars tror jag man ska kunna trycka caps lock + f11 för att ändra det on the fly (Roccat brukar använda caps lock som en fn tangent men kan vara någon annan knapp också).

Tack! Ska testa det på en stund, återkommer med resultat.

Av joar

Roccat Sova - stänga av belysning?

Fick ett Roccat Sova i julklapp i år. Helt fantastiskt tangentbord, första som faktiskt i praktiken går att ha med sig och spela med i soffan! Bekvämt, bra känsla... Rekommenderas varmt. Men. Finns det något sätt på vilket jag kan stänga av den blå bakgrundsbelysningen på tangenterna? Eller åtmionstne ge en fast belysning istället för default "tona in-tona ut"-cykeln?

Lite störande som det är nu. Ingen deal breaker, men hade varit roligt att kunna ändra belysningen. Hittar ingen info på Roccats hemsida, google har inte hjälpt mig hittills.

Stort tack för all tänkbar hjälp!
/joar

Av joar
Skrivet av Laxpudding:

@joar: Jag tror inte många är beredda att köra skärmen i 30 Hz när de vill arbeta med precision likt fotoredigering. Många av de där TV-apparaterna i den klassen har också problem med uniformitet som man sällan vill ha på en datorskärm, än mindre om du ska pyssla med foto.

Sikta hellre på en annan skärm som är avsedd för uppgiften.

Tack!

Skickades från m.sweclockers.com

Av joar
Skrivet av Laxpudding:

@joar: Det verkar som de modellerna endast är kapabla till 300 MHz bandbredd över HDMI och då får du endast ut 30 Hz i 4K eller 60 Hz med reducerade färger via YCbCr 4:2:0-subsampling.

Avsnitt 12 i HDMI-guiden tar upp en del av problematiken. Du behöver en lite vassare modell för att det ska bli framgång.

Aha! Tack för förklaringen! Så länge man får 30 fps när jag kollar på film och full färgåtergivning när jag redigerar bilder så skulle det inte störa egentligen dock... Risk för bilddefekter och flickering när man kollar på film av olika slag?

Skickades från m.sweclockers.com

Av joar

LG 4k TV som primär bildskärm - varför inte?

Funderade just på att köpa en 42,5" Philips Brilliance 4k att använda som som primär skärm. Kostar drygt 7kkr. Snubblade då över LG 43UH603V på 43", även den med 4k. Kostar bara 4-5kkr.

För mig som inte planerar att spela på skärmen, kan jag inte lika gärna köpa en LG tv istället? Vad är haken? Någon insatt som kan upplysa mig?

Stort tack på förhand!
/joar

Av joar
Skrivet av perost:

Ja, det ska inte vara något problem. 280 ska ha två mini-DisplayPort 1.2-uttag som klarar varsin 4K-skärm, och det krävs ingen särskild kraft för att bara visa fönster i Windows.

Tack så mycket för snabba besked!

Av joar

Fixar R9 280 Windows i 4K?

Min sambo arbetar ofta med väldigt många fönter, flikar och dokument öppna samtidigt pga sitt jobb. Hon kör just nu 2 st vanliga 1080-skärmar, vilket tar mycket plats på skrivbordet och är ruggigt fult.

Så jag funderde på att ge henne en 4K-skärm i present, men med hennes nuvarande grafikkort så är det ett hopplöst projekt. Jag har dock ett gammalt R9 280 liggande (obs, utan "X"). Skulle det klara av att - utan glitchar - driva runt en 4K-skärm, då den aldrig kommer att användas till spel? Någon som är insatt?

Tack så mycket för hjälpen!
/joar

Av joar

Kabelhållarna, de självhäftande som du dragit buntband genom, var har du fått tag på dem?

(Dessa: http://cdn.sweclockers.com/galleri/bild/173503?l=eyJyZXNvdXJj...

Av joar
Skrivet av Hytin:

när du aktiverar xmp i bios ändrar sig din cpu clock med då eller om det är så att den höjer blck kanske

BIOS frågar om jag vill höja, jag har testat både att svara ja och nej - ingen skillnad.

Av joar
Skrivet av pa1983:

Om du köpte 4x4Gb så är det igen höjdare. 2st per kanal är alltid mindre stabilt under samma förutsättningar (Samma minnen) än en per kanal och det beror helt enkelt på att minnena stör varan rent elektroniskt då dom delar samma buss, spänning och signaler går över samma banor vilket skapar problem. Säger inte att man inte sak köra flera minnen per kanal, jag smackar mina fulla MEN jag kör också standard frekvens min CPU och moderkort stödjer så.

Ska man överklocka är en sticka per kanal idealiskt.

Sedan hade jag inte köpt nya minnen bara för att dom inte går att köra utanför processorns spec. Antigen behållet dom eller kollat med corsair om en RMA.

Problemet är att det gör igen som helst vettig skillnad i prestanda så att ens köpa överclockade minnen är rätt bortkastat, att köpa NYA igen är ja än mer dumt. Bättre köpa sandard ram typ 2133Mhz och en bättre CPU eller GPU för pengarna istället då det ger avsevärt mycket mer prestanda i slutändan för samma peng.

Tack för god feedback! Jag överklockar inte min CPU. Minnena säljs som "2400MHz" på förpackningen, med specificerad SPD Speed till 2133MHz och Tested Speed till 2400MHz. Moderkortet uppges klara 2400MHz (O.C.) i specifikationerna. Det är förvisso en överklockning, men det är en överklockning som tillverkarna på asken påstår ska fungera - ska jag inte förvänta mig att det gör det?

Naturligtvis köper jag inte nya och slänger de gamla, jag byter de jag redan har. Min CPU (som du kan se i sign) är en i7 6700K @4,0GHz (standardfrekvens), så det är nog svårt att uppgradera. Vad gäller GPU så har jag en R9 380 8GB på väg, det får räcka för mig.

Således - ska jag bara ge upp idén om 2400MHz? I så fall kommer jag istället be att få byta mina nuvarande minnen mot ett par motsvarande i 2133MHz så att jag slipper lägga pengar på ingenting. Är alltså en sticka per kanal ej överklockat i 2133MHz bättre än fyra stickor i två kanaler i 2400MHz (O.C.)?

Av joar
Skrivet av ljudnerd:

@joar:

Ge inte upp än, z170 är ju en del av "100 series".
Har du kollat så att spänningen är rätt inställd efter att du uppdaterade bios?
Jag hade en mammaplanka från gigabyte en gång i tiden som vägrade ge rätt spänning till mitt ram med för låga frekvenser som resultat. Efter biosuppdatering var det superenkelt att ställa in det manuellt.

Woh! Det fungerade inte alls. Ställde in allt manuellt, och datorn startade inte därefter (inte ens till BIOS). Tidigare så hade jag efter några omstarter landat på en skärm som sade "overclocking failed, please enter BIOS" eller något liknande. Nu var jag tvungen att ta ut minnena, starta om, sätta i dem igen, starta igen, och DÅ gick det att komma in i bios och ställa ner inställningarna igen.

Det var värt ett försök. Nu köper jag nya minnen.

Av joar
Skrivet av ljudnerd:

@joar:

Ge inte upp än, z170 är ju en del av "100 series".
Har du kollat så att spänningen är rätt inställd efter att du uppdaterade bios?
Jag hade en mammaplanka från gigabyte en gång i tiden som vägrade ge rätt spänning till mitt ram med för låga frekvenser som resultat. Efter biosuppdatering var det superenkelt att ställa in det manuellt.

Jag kommer faktiskt inte ihåg... Problemet är att datorn av någon anledning kräver 5-6 omstarter för varje gång en misslyckad inställning testats, och varje omstart tar minst ett par hela minuter. Men okej, jag ska testa så snart jag kommer hem från jobbet sent ikväll.

Av joar
Skrivet av MultiMan:

@joar: Du skrev inget om du uppdaterat BIOS. Det är en bättre första åtgärd än att byta till andra minnen. De allra flesta inkompatibilitetsproblem fixas rätt snabbt genom nyare BIOS, iaf med Asus enligt min mångåriga erfarenhet.

Gott tips, redan gjort, ingen effekt.

Skickades från m.sweclockers.com