Inlägg

Inlägg som Commander har skrivit i forumet
Av Commander

Skrämmande mycket problem med 5700 serien, deras OS Linux drivrutiner ser nästan ut att må bättre än deras Windows numera.

Ang optimeringar oftast är det bara satta profiler för att hantera vissa default värden bättre. OpenGL och Direct3D11 och tidigare har dessa behov då mycket sker via drivrutinsmagi ibland för att utvecklarna av spelet inte gjort saker på korrekt sätt eller där automagi av minneshantering och profilering inte är optimalt för just den lasten. Nvidia gör occkså lite mer magi med deras DLSS mm.

Direct3D 12 / Vulkan har inte samma behov då mycket mer ligger på utvecklarna att hantera.

Av Commander

Varför inte bara kolla adminlevel vid anrop? Vad händer när den får en annan level not det som finns i cookie

Av Commander
Skrivet av jnsson:

Vad för problem?

Sleep funkar inte på väldigt många Dell datorer då Microsoft tvingat tillverkare till modern sleep och nu också tagit bort möjligheten att stänga av det via regedit i 2004 uppdateringen.

Att kunna sleepa sin laptop säkert är för mig ett krav för arbetsdatorn.

Av Commander
Skrivet av maweric:

Nä men... Så jag kan helt enkelt stoppa in mitt GTX660 tillsammans med mitt RX580 och låta varje grafikkort köra egna samtida skärmar?

Nvidia låser sina drivrutiner när de upptäcker andra kort, var ju ganska stor grej när man ville köra AMD med Nvidia som physx kort. De gör väl samma idag?

Av Commander
Skrivet av Dragnet:

Inget jag har sett ännu men jag inte spelat något ännu (utöver en snabbtitt på Troy - gratis idag enbart i Epic Game Store). Jag noterade dock att de flesta inställningarna ändrades till gamla eller nya defaults så man får ta ett varv genom dem.

Skall ut och flyga med IL2-Sturmovik i morgon dock

Vill du testa Gifen som skapar flicker om det är någon skillnad där.

Tekniker hämtade min G9, väntar fortfarande på mail från Samsung för att kunna kontakta komplett om en ny skärm. Men även de har tidigast 30e Aug. Tur att man har en CRG9 under tiden, lite svårt att gå tillbaka till en 27" efter detta.

Av Commander
Skrivet av Dragnet:

Jag får oxå flimmer på den Gifen men det är oxå den enda gången jag har sett flimmer i 60 eller 240 Hz. (Och jag tittar inte på testbilder på dagarna )

Jag kan stänga av och på Local Dimming utan att ha HDR på.

Som sagt, inget flimmer med G-Sync i 60 eller 240 Hz och 2080 Ti. I 120 Hz så får jag det dock i två spel (båda kan ha någon FR limiter inbyggd) och i OneNote/W10 (den har någon skum och svag transparens i sin bakgrund=.

Så jag är nöjd även utan ny driver från nVidia

Fast stänga av och på, menar du Auto och Off? Eftersom CRG9 så har du också utöver detta On.
Auto menas att den kommer göra detta när HDR content finns.
On gör att den gör detta oavsätt om det är HDR eller inte så länge det är svart.
Riktigt trevligt då man låser skärmen och den "stänger av sig" utan att behöva stänga av skärmen vilket får OSet att flippa då den tror att skärmen inte är inkopplad.

Gifen är endast test då den verkar vara väldigt enkel att trigga på skärmarna oavsätt EQ inställning. Jag har dock hittat att kör man dark mode så kan exempelvis Gmail eller skriva något i Chrome's url som visar resultat kan trigga flimer (beroende på vilken EQ du har).
Youtube kan också lyckas trigga det. CRG9 flimmrar inte på Gifen men man ser att den ändrar lite nyans när den presenteras. Iofs ingen "kvalite" känsla även där men mycket bättre än det flimret man får på G9an.

Men är ju riktigt sunkigt att man betalar 16k+ för en skärm som sedan kanske kommer flimra beroende på vad du tittar på eller spelar.
Bara antalet firmware's de har släppt till den sen launch är ju skrämmande.

Av Commander
Skrivet av KGB91:

@Commander: Jo, med Gsync har jag det. Men skärmpanelen har lossnat ändå så jag kommer få skicka in på garanti. Jag har dock ett Nvida Geforce 1060 (ska byta till 3070/3080 när de kommer), så jag kan inte testa hur det är i 240 HZ.

Så om du stänger av Gsync/Freesync så flimmrar den inte på gifen?

Av Commander
Skrivet av KGB91:

@Commander: Tack! Vi får väl se hur det blir med recallen. Jag har kvar min så länge. Det värsta som kan hända är ju att de återkallar den...

Har du flicker problemen på gifen ovan?

Av Commander

Undvik G serien

Samsung är väldigt tyst om denna skärmen om varför många ställen inte längre säljer denna, enligt reddit trådar så noterar folk att MicroCenter inte säljer denna skärmen även om de har de i stock och mycket tyder på just att skärmpanelen lossnar.

Antal problem

  1. Skärmpaneler lossnar

  2. Gsync flicker

  3. TEST Black Equalizer flicker | Tråd

Nackdelar mot CRG9 som jag själv noterat

  1. 60Hz i PIP medans CRG9 klarar 100Hz

  2. Inga snabbknappar

  3. Går inte aktivera local dimming utan HDR

Jag fick min G9 av Komplett vid lansering pga en retur av CRG9 (Samsung försökte laga den 3ggr då den led av vita blinkande pixlar över hela skärmen) "Uppgraderade" till G9 men kontaktade samsung om att jag hade flera lysande subpixlar samt flicker problemen. De hämtade den igår för reklamation eftersom "delarna inte kunde levereras inom rimlig tid".

Jag börjar tro faktiskt att det är en recall som är igång här, speciellt när samsung är så tysta och den låga åtgången.

Skrivet av KGB91:

Vet nån hur denna funkar med dockor? Typ WD19TB. Tänkte har den som jobbskärm också.

Jag kör med med TB16 dockan och funkar bra. Kör med en Asus 27" 100Hz och Samsungen via USB C på 60Hz

Av Commander
Skrivet av martinot:

Det är ju det som är affärsstrategin från Valve; se till att bygga in så många funktioner för utvecklarna så att det blir så svårt och kostsamt som möjligt för de att lämna Steam-plattformen. Inte omöjligt, men mycket dyrt och besvärligt. Smart av Valve!

Dock så gör de så mycket mer:
https://www.gamingonlinux.com/2020/07/valve-gets-another-deve...

Av Commander
Skrivet av jecretur:

Ja. Steam är inte en plattform (PC). Det är en spelbutik.

Fast det är inte helt sant heller. Steam kommer med mycket inbakat för utvecklare och är en target platform for Linux och OSX och VR.

Så i den bemärkelsen så är Steam en platform.

Av Commander
Skrivet av Ajntoin:

Underbart!

Som den Rocket League nörden jag är så är jag överlycklig över detta beslut.
Spelat det sen början av 2016 och jag kan inte få nog av det. Ska bli väldigt intressant att se hur Rocket league kommer ändras under det närmsta tiden.

Förmodligen mindre Linux användare då Epic Games i dagsläget gör inget alls för att förbättra situationen där vad jag kan se.

Av Commander
Skrivet av muSashi:

Nu väntar vi spänt på att Steam gör samma sak!

Skrivet av lindahlj:

Schack matt Steam, schack matt!

Valve Steam gör dock så mycket mer så blir intressant om detta är ens värt att göra utan att separera ut logiken från steam först om man inte vill ha dvs att den bara launchar steam som i sin tur launchar spelet...

Jag menar titta på vad de har i sin SteamRuntime med deras automatiska dx installers och default libraries, steam api integrationer, steamvr, steam controller integrationer, workshops etc.

På Linux har du utöver detta proton och steam vulkan shaders och säkert mer som jag missat.

Av Commander
Skrivet av Yoshman:

Missar jag något eller är nyheten att en kommande APU kan tänkas få prestanda i nivå med denna dGPU? 1,2 TFLOP och 112 GB/s bandbredd.

Är inte det rätt väntat? Och om inte, kanske läge att skriva en lite notis om vad som sas om Apples kommande "APU". Där nämndes följande om förväntad GPU-prestanda

"The Apple Silicon GPU will return false when queried for isLowPower because its performance is at least as good as the discrete GPU performance in current Macs, while offering a much better performance/watt ratio."

Om det markerade faktiskt visar sig stämma borde det handla om RX 5500M prestanda, en GPU som har runt 3,3 gånger högre teoretiskt beräkningskraft jämfört med Radeon RX 550.

Om det stämmer börjar nog Intel/AMD få rätt mycket att svettas kring vad det gäller konkurrens på laptop-marknaden!

Det går inte att direkt avfärda påståendet. En huvudflaskhals för integrerade GPUer är bandbredd mot RAM, fast just det "löser" ju Apples variant genom att köra "tile-based rendering" så de mest bandbreddshungriga delarna kan utföras mot SRAM i GPUn (där det är relativt enkelt att ha rejäl bandbredd). Inte en framkomlig väg för AMD/Intel då inte ens DX12 har stöd för TBDR (däremot har Vulkan det). Apples Metal API är ju specifikt designad för TBDR.

Det skrivet, lutar ändå åt en ASUS PN50 med Ryzen 7-4800U som innehåller en AMD Radeon RX Vega 8 med 1,8 TFLOP så man har tillgång till en GPU från varje "läger"

Problemet är väl att Apple kör lite i sin egen klass. Även om de kommer nu med bättre prestanda så är det fortfarande liten konkurrans mot Intel och AMD då väldigt få lär byta till MAC endast för detta samt med hänsyn för Apples prispåslag och att bootcamp är lite meh.

Dock lite kul nu att det faktiskt kommer så stora framsteg från flera aktörer.

Av Commander
Skrivet av Buddaz112:

I hemma miljö går det lika bra med 2.0
Kan lova dig att komma upp på samma nivå i kvalitet hemma är kostbart och blir bara mediokert.
Det mesta utav ljudet är mixat att komma från L/C/R och kör man 2.0 med bra högtalare förlorar man inget utav det hela. Skillnaden är bara hur mixningen samplas och så vidare.
Det andra är mest bara för syns skull.
Haft hembioreciver och nu tillbaka till bara stereo. Ljudet är exakt lika bra.

Kör med 5.2.1 och allt som inte kör mer än stereo blir väldigt platt. Bra mycket bättre ljudupplevelse. Ännu bättre när man sedan har spel på ps4/switch och kör. Helt underbart när man kör Journey eller Zelda

Håller med andra här, köp passiva högtalare med riktigt bra frontar och bygga upp det allt eftersom. Senaste köpet var en center och trodde inte att den skulle hjälpa så pass men blev jävligt överraskad.

Av Commander
Skrivet av Havrefras_:

Pratar vi om ett grafikkort som skall klara 1440p och där maxbudget ligger på 4500 så ser jag absolut inga bättre alternativ än ett bra 5700XT (exempelvis det Red Dragon du fått tips om).

Från Nvidia så har du egentligen endast RTX 2060 att välja på om du skall hålla dig under 4500 kr. Det är ett betydligt sämre kort än 5700XT. Edit: Såg att det fanns ett 2060 Super för 4000 kr så du kan ju inkludera det i mixen. Kan du sträcka dig till 4500 är fortfarande 5700XT det starkare kortet dock.

För några hundringar upp, ~5000 kr kan du hitta RTX 2070 vilket presterar snarlikt, om än något svagare än 5700XT.

Mycket handlar också om vilken skärm du har - är det en Gsync eller Freesync skärm så är du ju hyggligt begränsad till ena eller andra laget.

Dock så stödjer Nvidia Freesync numera, tack o lov. Frågan är dock om det inte är bättre att vänta på Nvidias 3000 eller AMDs nya Navi?

Av Commander

Detta kommer dock göra att TB4 blir dyrare än TB3
Anledningen till alla kompatibilitetsproblem med TB3 är att tillverkare snålar.

MSI var ju rätt duktiga att snåla genom att säga upp till 2 skärmar på deras TB3 men i slutändan var det 1 skärm via TB och 1 via deras HDMI för att spara lanes.

Skulle dock vara trevligt att kunna driva Samsungs 49" i 60+ hz via tb dockor.

Av Commander

Fattar inte varför de inte kan fixa söken för en gångs skull. Fortfarande sämre än vad Windows 7 hade.. Söker man device får man inte device manager men söker man manager då får man den. Finns massvis med konstiga sökbuggar att man undrar att ens Bing klarar finnas.

Av Commander
Skrivet av matte56:

9ms från Borås till Stockholm låter rimligt...

Osäker hur mycket man kan lita på geolocation men ser ut som den åker mot malmö sen mot stockholm för sen till USA för tidigare traceroute.

https://i.imgur.com/fhdX63K.png

Av Commander
Skrivet av ToddTheOdd:

Är det din lägenhet eller hyr du den?
Är det din utrustning eller hyr du den?

Svaret på båda frågorna lär vara att du hyr så då gör man inga ändringar själv.

Skrivet av K-D][Aramis:

Den där är riktig gammal skräp. Det är din hyresvärd som borde stå för bytet. Du kan självklart byta den själv till en CTS, Inteno eller liknande. Men stadsnätet gillar nog inte om du byter till en variant som dom inte använder i sitt nät, plus att dom heller nog inte ser att någon byter den själv då fibern lätt kan gå av etc.

Men jag tycker Stadsnätet borde kunna hjälpa dig om du betalar för det? I vårat stadsnät byter vi kostnadsfritt ut gamla DRG:s mot nyare när en kund beställer en tjänst över 100Mbit.

Tackar för hjälpen!

Jag ändrade gången att istället att jag efterfrågar bytet att Bredband2 bett mig att kontakta stadsnätet pga utrustningen inte håller måttet för deras tjänster. Efter några interna forwards så skickade de en tekniker som bytte till CTS HES-3106

Testar 1000/1000 bara för det är kul, dock så är ju prestandan lite väl wonky allt från 600-800 och en ping på 13-15ms. Minns inte vad jag hade innan dock ser det ut som det sker en 9ms fördröjning i deras egna nät. Skickade iväg lite info till BB2 så får vi se vad de säger.

Traceroute:

Tracing route to google.se [172.217.21.163] over a maximum of 30 hops: 1 <1 ms <1 ms <1 ms RT-AC66U-AF28 [192.168.1.1] 2 <1 ms <1 ms <1 ms 83-219-217-1.cust.bredband2.com [83.219.217.1] 3 <1 ms <1 ms <1 ms 10.11.4.37 4 5 ms 2 ms 2 ms 148.160.1.217 5 1 ms <1 ms <1 ms 148.160.1.149 6 1 ms 1 ms 1 ms 148.160.2.5 7 1 ms 1 ms 1 ms 148.160.2.250 8 1 ms 1 ms 1 ms 82-209-167-217.cust.bredband2.com [82.209.167.217] 9 9 ms 9 ms 9 ms hu0700-sto-esb11-cr1.se.bredband2.net [82.209.181.94] 10 9 ms 9 ms 9 ms hu0700-sto-esb11-cr1.se.bredband2.net [82.209.181.94] 11 9 ms 9 ms 9 ms 72.14.208.52 12 10 ms 10 ms 10 ms 209.85.243.183 13 10 ms 9 ms 9 ms 209.85.242.11 14 9 ms 9 ms 9 ms arn11s03-in-f3.1e100.net [172.217.21.163] Trace complete.

Dold text