Inlägg

Inlägg som Commander har skrivit i forumet
Av Commander
Skrivet av Smurfn:

Ja exakt! Hjälper inte heller att så fort någon försöker göra Linux mer användarvänligt så går Linux-fanatikerna i taket. Som att hela grejen med Linux är att det ska vara så komplicerat som möjligt för att hålla andra användare borta.

Att göra saker via det grafiska gränssnittet är helt tabu. Man måste upp med terminalen för att göra helt elementära saker, annars använder man inte Linux på riktigt.

De vill helt enkelt inte att Linux ska bli mainstream.

Skrivet av Smurfn:

Ett text-baserat system är aldrig smidigare än att kunna klicka på en knapp med mus-pekaren. För vem i så fall? Systemadministratörer? Eller de som sitter och knåpar med datorn 12 timmar om dagen utan att egentligen göra något, bara underhålla själva systemet.

Alla är olika. Försök du hitta någon Guide till Windows 10 som stämmer då Microsoft har flyttat runt settings höger och vänster. Samma problem har du i Linux speciellt då du har gnome, kde, xfce, etc.
Istället för att skriva 10 olika guider till 10 olika versioner så kan man skriva ett enkelt kommando och saken är löst för alla versioner.

Föredrar terminalen i Windows och Linux alla dagar i veckan.
Enkla saker som kolla upp ip både lokala och externa:

Lokala: Windows Terminal: => ipconfig /all => Done Linux: F12 (quake terminal) => ifconfig => Done Externa: Windows Terminal: => curl ifconfig.me => Done Linux: F12 (quake terminal) => curl ifconfig.me => Done

Skrivet av Elgot:

Att stänga locket på en bärbar dator medan den är igång innebär tyvärr än idag ett visst risktagande. Visst fungerar det i nio fall av tio, men i Windows misslyckas det aldrig.

Tror mycket beror på hårdvara. Vet att RDNA2 har lite problem på Linux just nu, inväntar själv Linux 5.14 som skall komma med massa buggfixar just gällande suspend.

Har dock själv problem med min egna Dell XPS 9570 där C3 Sleep inte finns tillgänglig utan Microsoft tvingar på Modern Sleep vilket gör att den aldrig riktigt går i suspend och vaknar upp i väskan, Dell har sagt att de skulle lösa det för 2 år sen men fortfarande funkar det inte på en laptop som kostar 30,000:- på ett OS som den byggdes för medans sleep funkar utmärkt i Linux för den. Lär nog alldrig komma en fix till Windows då Microsoft lär trycka på sin Modern Sleep medans Dell lär vara Dell och skiter i vilket.

Av Commander
Skrivet av Grilljohan:

Notera att arbetet är för att få bättre prestanda per watt för att maximera batteri och handhållen upplevelse, som lämnar lite att önska på linux, om man redan ställer CPUn på max performance, kör gamemode eller liknande så kommer det inte att göra så stor skillnad om någon alls.

Beror lite på hur de löser det. AMD som AMD har alltid gjort, endast förlitat sig på att andra skulle lösa deras problem. De har försökt implementera bättre scheduler men kernel utvecklarna var inte allt för nyfikna att implementera ännu en scheduler och underhålla det åt AMD som också endast funkar hos en tillverkare.

Vad jag har kikat så säger/hoppas vissa att denna utveckling som Valve kommer göra med AMD kommer baseras på schedutil och då optimera den för deras CPU.

Mycket beror ju på att AMD inte gjort något alls i fronten här och förlitar sig på CPUFreq som är på tok för långsam att reagera på snabba ändringar vilket gör att kör man med "Ondemand" på Linux så sänker den prestandan med ~10-20% i värsta fall vilket gör att vill man få ut all prestanda så kör man "Performance" vilket är slöseri av resurser.

Intel kom runt med att göra en egen (intel_pstate) Men löser de för Zen2 så skulle jag bli föga förvånad om det inte också kommer funka för resten av Zen processorerna. Något man kan hoppas här är att de gör något "inteligent" dvs att beroende på last fokusera på de bästa kärnorna när hög IPC är förväntat eller dela ut workload på alla kärnor.

Då skulle man kunna klocka ner / stänga av kärnor som inte behövs alternativt klocka upp ett fåtal och då spara ström men också öka prestanda i programvara även mot "Performance" mode som finns idag.

Av Commander
Skrivet av heretic16:

Ja det gjorde dom. Men dom äger ändå rätten till Java och Kotlin kör ju på java.

Twivlar på att Rust kommer bli ett lyckat språk i nivå med C eller C++. Alltså det kommer nå upp till fordonsindustrin.

Beror på vad du targettar i Kotlin, Den kan köra mot JVM, Javascript, och Native. Även med JVM så kan du köra mot Openjdk istället för Oracles.

Minns att det tidigare har varit skillnader mellan prestanda och funktionalitet (~5 år sen) men idag tror jag det inte finns en anledning alls till att köra Oracle's JVM om man specifikt inte behöver just deras libs av någon okänd anledning).

Personligen tror jag att Rust kan bli större än C++ bara man ger det tid. Speciellt iom trycket på säkerhet de senaste åren, man programmerar inte längre en applikation som sitter i en källare med en admin. Allt är uppkopplat antingen på interna nätverket eller utåt och som du nämner finnas i cloud. Detta ställer mycket högre krav på stabilitet och säkerhet.

Av Commander
Skrivet av heretic16:

Tror inte Linus Torvalds skulle acceptera att Rust ersätter C i linuxkärnan. Samma sak som Oracle kommer inte acceptera att Kotlin ersätter Java.

Övrigt så har jag personligen lust att testa Kotlin för att se om det blir mindre kod än Java.

Vad Oracle säger spelar ju ingen roll, de brände sig rejält med nya commercial licenserna och stämningen av Google gällande Java APIer.
Gällande C så lär han inte släppa det men Rust kommer att börja gå in:
https://itwire.com/open-source/rust-support-in-linux-may-be-p...

Av Commander
Skrivet av heretic16:

Självklart så är pythonprogrammerare duktiga. Men enkla språk drar till sig programmerare som inte har inte tid att programmera, vilket leder till att det dålig kod.

Stressprogrammerare med andra ord.

Fast det är snarare programmeraren och jobbet snarare än språket.

Gällande språk, så skulle jag väl titta på Rust/Kotlin istället för C++ och Java. Finns ju anledningar till Varför Linux kerneln börjar närma sig att göra hoppet mot Rust.

Alla våra Java projekt har bytt mot Kotlin och Googles dumpning av Java på alla plan så ser jag liten anledning till att köra Java numera.

C++ => Rust
Java => Kotlin

Själv så kör jag C# .NET men som andra säger .NET 5 har inget gui stöd utanför Windows/Mac men det kanske förändras i framtiden.
Electron är i stort sätt alla program som är crossplatform idag. (Spotify, Insomnia, Discord, Skype, Slack, VScode, Atom, Tusk, Mailspring, OBS, WhatsApp, mm)

Nackdelen med Electron är att den kör Chromium instans för gott och ont, så ingen Electron app lär hamna under 50MB runtime)

Av Commander
Skrivet av hansfilipelo:

Eftersom AMDs (eminenta) FOSS-drivare inte stöder chip äldre än "Tonga" (R9 285/380) är det inte snorbilligt/enkelt att få tag i någorlunda AMD-kort. R9 290/390 går bort, likaså R9 280/7000-serien som är de som brukar gå billigt.

Har slamsugit marknaden efter ett extra R9 285/380 eller RX 460/560 och fick tillslut tag i ett RX 560 för 600 kr. Det här eftersom bristen på kort var så stor ett tag att jag inte ville sitta utan kort i min primära arbetsdator om mitt RX 480 gick sönder. Det är mycket pengar för ett kort som kostade <1000 kronor vid lansering.

Beror lite till vad du skall använda kortet till, men Radeon klarar av R100 till Tonga
För nyare kort än det är det AMDGPU som gäller.

Decoder ring for engineering vs marketing names

Av Commander
Skrivet av Fire_Ice:

Synd att de verkar dröja. Jag hade gärna köpt ett prisvärt budgetkort eftersom de har så bra linux-drivrutiner.

Är väl bara att satsa på något äldre AMD kort annars?

Av Commander
Skrivet av arowe17:

Får man fråga vad der är som är testat? Jag hittar ingen enhet på testsiffrorna. Mb/s? s? Etc.?

Skulle gissa på laddningstid. Men håller med att det är lite otydligt.

Av Commander
Skrivet av anon201296:

Jag säljer ju mina gamla laptops också

Nytt tangentbord och så är ju fint vid olycka men det går väl att byta på alla laptoppar? Annars gäller ju garantin för de saker som möjligtvis kunde hända min dator och när den gått ut säljer jag den ändå.

Nu vill jag dock inte vara omöjlig, det är ju bra möjligheten finns för er som är intresserade

Mac så måste du riva ut tangentbordet om du vill byta det, många andra följer Apple här.

Helt skadat att så många företag gör det omöjligt att byta komponenter numera. Standard idag med fastlött ram och nvme diskar vilket är lite av katastrof. Hade en "superfetch" ssd på min ux32vd som var fastlödd. Den dog efter 2-3år och då ökade boot tiden med minuter då den försökte proba den under post...

Hoppas verkligen att "Right to repair" vågen får bort allt detta.

Av Commander
Skrivet av QRikard:

Den större elektrolux trycker ut 600 m3/h genom 150mm slang. Så inte allt orimligt att denna kör på 1000 m3/h eller mer. Dom jag sett verkar bara ha ett läge på hastigheten tyvärr förutom på kylsidan som kan ha något svalare läge. Troligtvis eftersom kompressorn aldrig verkar gå på halvfart utan i intervaller.

Med tanke på priset varför inte skaffa två st på halva effekten? Eller börja med en och testa hur långt du kommer och därefter komplettera med en extra som du kopplar in på en annan säkring så kommer du lätt runt det problemet också. Jag har en 3a på 80 m2 (2 förråd+ badrum) och en elektrolux EXP34... kyler hela lägenheten förvånansvärt bra även om det så klart inte blir fullt så kallt i alla rum och ACn går på max 24/7.

Slog till på deras Woods Venezia 18K Smart Home (wifi) och får se om den räcker kanske man kan optimera sen med bättre tätning och köra en golvfläkt för att sprida ut det något.

Nackdelen är att man går från 22k till 18k BTU
Fördelen blir dock halva storleken och vikt från 60kg till 30kg och något mindre rör så lär hitta plats utan att behöva möblera om vardagsrummet. Men också smart funktioner så lite bättre styrning.

Av Commander
Skrivet av xxargs:

6.4 kW kyleffekt kommer behöva så mycket frånluft i slangen att det finns ingen normal stuss och ventilationsrör-diameter i befintliga hus ventilation som kan svälja det - gissar att din slang är 150 eller tom. 200 mm i diameter och det är sällan mer än 3 meter utdragen och så kort måste rörlängden hållas så vidare det inte går ut i det fria direkt efter eller i en _mycket_ större luftrtumma med aktiv drag.

denna kommer förmodligen omsätta runt 500-600 m^3 luft i timmen ut genom slangen.

en skafferigenomgång till utsidan med 90 mm-rördirameter klarar nätt och jämt en 7000 BTU portabel AC om dess slangfläkt blåser hårt och gallret på utsidan inte är för tät.

Röret verkar vara på 200 och 1m.

Air flow
950 m³/h enligt deras spec. Men går den alltid på 100% Vet att fläkt kan man oftast styra hastighet men aggregatet går 100% oavsett tills den börjar nå utsatt temp?

Ser ut som man kanske skall satsa på något mindre men är det värt att köra de mer vanliga på 4kw om man vill faktiskt kyla och inte använda sen som en kall fläkt?

Av Commander
Skrivet av Sysop:

Kunde inte läsa sista länken, men den första är ett företag/organisation och inte en person, sen verkar det vara en crowfunding-plattform som drabbats och inte personer!?

Skrivet av skanepiraten:

Fast alla dessa är inte mot någon enskild person och sen dessutom är dom alla om jag inte missat något i nyheterna så rör dom Usa? Där har företag större rätt i sin plattform att styra vilka som ska ha tillgång eller ej. (är inte så här i Sverige )

För att ge styrka till mitt svar så ser du ju nu hur Trump ska stämma facebook etc för han inte få vara där, men lagen i Usa säger att dom får göra så, finns flera äldre domar som styrker detta..

Den första är företag korrekt iom Wikileaks. Den andra är crowdfounding som drabbat användarna osäker om man måste ha företag eller privatpersoner kan också köra. Många fall blir det kanske organisationer går att hitta mycket på Wikipedia gällande just PayPal
https://en.m.wikipedia.org/wiki/PayPal

Ja dessa företag är i USA men PayPal, Visa, MasterCard är också från USA så deras regler gäller ju först oavsett vad vi vill intala oss om att Svensk lag gäller.

Av Commander
Skrivet av skanepiraten:

Åsikter? fakta på det ?

Tror mer att folk inte förstår sina skyldigheter att du ska informera om tex att du är utomlands etc för ja det skapar dig problem senare annars.

Skrivet av Sysop:

Kända? Jag måste leva under en sten.

www.forbes.com/sites/andygreenberg/2010/12/07/visa-mastercard...

www.buzzfeednews.com/blakemontgomery/the-alt-right-has-a-paym...

www.cnet.com/paypal-and-shopify-remove-trump-related-accounts...

Finns en anledning patron fick en exodus exempelvis för ett tag sen där de började banna folk vars politiska åsikter inte följde silicon valley. Dock ser jag den som mindre problem mot exempelvis PayPal, Visa, MasterCard mfl.

Av Commander
Skrivet av Dr.Mabuse:

Vilka belägg har du för ditt påstående?

Så fort en lag skall införas behöver det inte per automatik betyda att din "frihet" äventyras (såvida du inte är kriminell men då har du inte mina sympatier).
Vad jag kan se efter att snabbt ha läst igenom de fyra förlagen är att man i princip vill harmonisera, utöka och förstärka existerade lagstiftning mot penningtvätt (ML) och finansiering av terroristverksamhet (TF) att även omfatta virtuell valuta fullt ut. De transaktioner som kan "frysas" är väl konton där virtuell valuta omvandlas fasta medel? Något om åsiktsregistrering kan jag inte finna.

Som någon nämt tidigare i tråden här så kan de frysa ditt konto. Finns några trådar här och var att Swedbank stängt konton pga åsikter. PayPal eller Visa är kända för att frysa konton pga politiska åsikter.

Av Commander

Har en lägenhet på 67m2 öppen planlösning så enda dörren är ytter och toalett.

Blir lite problematiskt då att isolera kylan på något vis så funderar på att slå till på en Woods Palermo 22k 6.4kW 22k btu kylning https://hemmy.se/klimat-o-varme/ac-luftkonditionering/luftkon... någon som har erfarenhet av dessa?

Utöver layouten så är fönstren speciella så funderar på om man kan använda sig av rensluckor för från luften. Har 2 st i sovrummet i taket antar att det är från köksfläkten men osäker.

Annan sak är det något man skall tänka på gällande input strömmen, har 10A i alla uttag förutom spisens 15A

Några tips eller kanske nån annan ac?

Av Commander
Skrivet av Thomas:

Hm, jag vet inte jag. Känns som att de isåfall skulle behöva manuellt verifiera all PKGBUILDs innan de släpps. Kan nog bli lite struligt om en opålitlig person slänger upp nåt och ger sig själv rootaccess till alla Steam Decks som sålts.

På samma sätt som du inte installerar random .exe filer på din Windows maskin så får man ha lite tungan rätt i mun när man kör ner saker från AUR eller en PKGBUILD. Själva bygget kör i fake root men installerar du applikationen så ger du systemrättigheter för den att installera sig till /etc/ eller var den nu skall ligga. Finns rating system och Trusted Users som paketerar saker för AUR dock kommer det alltid finnas risk som med allt annat. Valve lär snarare nyttja för att själva kunna lägga in sina egna om inte via egna repos.

Skrivet av Printscreen:

Det kommer inte vara kul att uppdatera de här maskinerna. Om allt ska skötas av OSet så kommer man väl springa på dom klassiska "Linux på desktop"-problemen som alltid dyker upp för gemene man.

Inte en chans att de kommer kunna paketera GPU-drivare, uppdatera steamklienten och göra övriga OS-uppdateringar som spel kommer kräva, utan att det kommer kajka ihop. Ska man då sitta och fabriksåterställa sin enhet?

Felfritt lär det inte vara, vilket stöd den kommer ha finns på protondb. Spelen kommer uppdateras automatiskt via steam då Valve har satsat mycket på containers där varje spel har alla egna systemfiler som behövs för att köras. Resten kommer följa med Linux och Linux-firmware dvs tillsammans med system antingen via Arch egna repos eller via derivat, dock ser jag inget problem med det. Är nog anledningen till varför de valde AMD GPU inte Nvidia. Valve har investerat en del pengar i AMD's drivrutiner sen ett par år tillbaka. Även Intels för den delen.

https://steamcommunity.com/games/221410/announcements/detail/...

Skrivet av Snubb1:

Jag undrar hur öppen eller nedstängd den kommer vara även om det låter lovande.
Hade varit bra om det vore möjligt att använda Heroic Games Launcher för Epic spel.

Ni som har Nintendo Switch vad får ni för verklig batteritid när ni spelar?

Mycket beror på spel till spel. Zelda BOTW klarar sig runt 2.5-3h på OG Switch

Av Commander
Skrivet av Thomas:

Jo, men det var just den biten jag var osäker på om det var rätt eller inte.
SteamOS har ju funnits länge och har varit baserat på Debian, vilket är en "konkurrent" till Arch. Att byta bas-distribution är i stort sett att göra om det från grunden. Absolut inte omöjligt, men stort nog för att jag blir lite fundersam på om det stämmer eller är nån typo eller liknande.

Det finns inte riktigt någon motsvarighet till Linux-distributioner vad gäller Windows, så jag har ingen bra liknelse för att göra om SteamOS från Debian-baserat till Arch-baserat.
I grunden så ju Linux självt bara en kärna, som sköter om lågnivåsaker som kommunikation med hårdvara, minnessäkerhet, filsystem, systemanrop (som program använder för att kunna kommunicera med hårdvara), kommunikation mellan program/processer och en massa liknnade saker.

En Linux-distribution är i princip en samling program som hör till Linux-kärnan och gör att man kan göra något vettigt med datorn. Det är allt från lågnivåsaker (tänk Windows-mappen ) till vanliga program som Firefox, Steam eller officepaket. De har nästan alltid en pakethanterare som används för att installera och uppdatera program (och hantera att program X kräver bibliotek Y, som i sin tur kräver A, B och C). Den biten finns också till Windows (Chocolatey t ex), men det är inget som gemene man använder.
Vill man t ex installera Firefox så går man i regel inte till getfirefox.com utan istället till sin pakethanterare (grafiskt eller i konsol) och installerar den där, vilket i regel går enormt snabbt. Just i Arch så skulle man nog kunna dra in Firefox på 5-10 sekunder med snabb uppkoppling och en SSD.

Skillnaderna mellan olika distributioner kan variera rätt bra, men alla de största har sina egna pakethanterare, som fungerar på väldigt snarlika sätt i princip men kan ha en del skillnader. I regel så kan man alltid installera samma program, så du kan få samma utseende och användarupplevelse oavsett vilket man väljer, även om vissa är bättre anpassade till vissa skrivbordsmiljöer.

Göra om från grunden är lite att ta i. Steam utvecklare även andra utvecklare (Nvidia) säkert fler också har använt Arch just av anledningen till att AUR är så stort och Arch kommer relativt fort med ny kernel och diverse paket (nackdel för Nvidia dock). PKGBUILD systemet är också grymt enkelt för relativt novisa men även avancerade användare att komma igång.

Arch kör inga releases utan är rullande dvs inga versionsnummer på distron utan uppdateringar kommer när de är redo. Här blir det intressant hur de tänker hantera uppdateringar då Debian bland andra kör upgrade från en config till en annan automatiskt medans Arch låter det till användaren att hantera, känns som de kommer implementera någon form av image/container system för att uppgradera mellan versioner vilket då känns något kontraproduktivt men men.

SteamOS har inte varit mycket mer än bara enstaka patchar och moduler för bättre support av spelkontroller och på det mer uppdaterad kernel + mesa för absolut senaste firmware och opensource drivrutiner för AMD. Sedan så körde de igång sin SteamOS Big Picture på det istället för att köra en hel desktop enviroment dvs laddade inte skrivbordet dock så kunde man ändra det självklart.

Proton är en glorifierad Wine version som bygger på mer "experimental" och större integration till Steam och deras apier där Valve sponsrar en del av utvecklingen av exempelvis DirectX10/11/12/OpenGL => Vulkan

Närmast är nog Lutris i den bemärkelsen.

Gällande Distro är nog bästa jämförelsen jag kan tänka på är Android ROM från Samsung, OnePlus etc. De kommer med sina egna förinstallerade program och ibland också egna "Store's" men grunden är relativt lik, vissa baserar också på Android Open Source

Av Commander
Skrivet av anon327409:

Ingen bryr sig. Ta fram en lösning som funkar istället.

Med den attityden kan du glömma.

Av Commander
Skrivet av anon327409:

Vadå BS, SMB 1.0 utvecklades 1983, finns massa artiklar till varför man inte skall använda det.
https://techcommunity.microsoft.com/t5/storage-at-microsoft/s...

Av Commander
Skrivet av Ozzed:

Nvidia delar mitt synsätt. För mig är det mycket mer värld att ett av världens mest framgångsrika företag genom tiderna säger att de håller med mig 100% än att någon på ett forum säger att det är dynga: https://blogs.nvidia.com/blog/2021/02/18/geforce-cmp/ Jag har Nvidia som jag kan luta mig emot, vem har du?

Så, jp, det står på tillverkarens hemsida. Geforce är till gör gaming, CMP är till för mining.

Självklart är det inget som fysiskt hindrar dig, men skall man prata om det rent moraliska i det hela så tycker jag och många andra gamners, och självaste Nvidia själva, att det är fel.

Ser det ut så? https://classic.prisjakt.nu/produkt.php?p=5664949

Inte för att vara den, men tror du verkligen att Nvidia gjorde detta för Gamers och _inte_ för att få in ännu mer pengar på crypto hypen?

Skrivet av nvidia:

They don’t meet the specifications required of a GeForce GPU and, thus, don’t impact the availability of GeForce GPUs to gamers.

Mm right, when pigs fly.

Istället för att dessa skulle bli budget kort för 1000-4000:- så kan de nu sälja dessa som mining kort för 10x priset.