Jo, men det var just den biten jag var osäker på om det var rätt eller inte.
SteamOS har ju funnits länge och har varit baserat på Debian, vilket är en "konkurrent" till Arch. Att byta bas-distribution är i stort sett att göra om det från grunden. Absolut inte omöjligt, men stort nog för att jag blir lite fundersam på om det stämmer eller är nån typo eller liknande.
Det finns inte riktigt någon motsvarighet till Linux-distributioner vad gäller Windows, så jag har ingen bra liknelse för att göra om SteamOS från Debian-baserat till Arch-baserat.
I grunden så ju Linux självt bara en kärna, som sköter om lågnivåsaker som kommunikation med hårdvara, minnessäkerhet, filsystem, systemanrop (som program använder för att kunna kommunicera med hårdvara), kommunikation mellan program/processer och en massa liknnade saker.
En Linux-distribution är i princip en samling program som hör till Linux-kärnan och gör att man kan göra något vettigt med datorn. Det är allt från lågnivåsaker (tänk Windows-mappen ) till vanliga program som Firefox, Steam eller officepaket. De har nästan alltid en pakethanterare som används för att installera och uppdatera program (och hantera att program X kräver bibliotek Y, som i sin tur kräver A, B och C). Den biten finns också till Windows (Chocolatey t ex), men det är inget som gemene man använder.
Vill man t ex installera Firefox så går man i regel inte till getfirefox.com utan istället till sin pakethanterare (grafiskt eller i konsol) och installerar den där, vilket i regel går enormt snabbt. Just i Arch så skulle man nog kunna dra in Firefox på 5-10 sekunder med snabb uppkoppling och en SSD.
Skillnaderna mellan olika distributioner kan variera rätt bra, men alla de största har sina egna pakethanterare, som fungerar på väldigt snarlika sätt i princip men kan ha en del skillnader. I regel så kan man alltid installera samma program, så du kan få samma utseende och användarupplevelse oavsett vilket man väljer, även om vissa är bättre anpassade till vissa skrivbordsmiljöer.