Inlägg

Inlägg som perost har skrivit i forumet
Av perost

Microsoft slutade sälja Windows 10 i jan 2023, så att hitta en legitim återförsäljare lär bli svårt. Däremot verkar det som att 10 och 11 använder samma licens, så det kan eventuellt gå att bara köpa en Win 11 licens och använda den till Win 10 istället (så länge som det är samma version, d.v.s. Home).

Tänk bara på att Microsoft kommer sluta med säkerhetsuppdateringar till Windows 10 om ungefär i ett år, såvida man inte betalar extra för det.

Av perost
Skrivet av Palme_570:

De gör de indirekt genom att ha bättre batteritid på samma storlek av batteri.

De visar dock bara batteritid för videouppspelning och webbsurfning medan prestandasiffrorna bara är för tunga flertrådade laster. De anger med andra ord bara batteritiden vid låg belastning, vilket säger väldigt lite om hur mycket ström CPUn faktiskt drar eftersom skärmen och övrig hårdvara kommer stå för en stor del av strömförbrukningen i det fallet.

Av perost
Skrivet av eXeem:

Undra vad dom nya styrkretsarna ska göra? Tyckte nuvarande (650, 670) var ganska kompletta med ddr5, pcie5 och många pcie banor.

Det kan hända att de anammat Intels strategi att släppa nya styrkretsar till varje processorgeneration även om inte så mycket ändrats, det har en viss fördel i att det blir enklare att välja delar som är kompatibla direkt ur kartongen. Men det smyger säkert in några mindre uppdateringar också.

Av perost
Skrivet av Thomas:

Men som du själv säger så är väl kraven för 280 Hz med DSC (som TS faktiskt ska köra) långt lägre än 240 Hz utan, så blir det verkligen något gränsfall här?
Om DSC komprimerar med 2:1 vilket jag uppfattat är rätt enkelt så är ju bandbreddskravet strax under det för 2560x1440 vid 144 Hz.

Visst, men nu frågade TS specifikt om 240Hz. Det kan ju vara bra att ha möjligheten att köra utan DSC om man skulle vilja det av någon anledning.

Av perost
Skrivet av Methanol:

Ok tack för snabba svar! Köpte den begagnad. Då ska jag köpa en 1.4 kabel! Antar att en kjell & kompani kabel duger sålänge det står 240hz vid 1440p?

2560x1440@240Hz är precis på gränsen för vad DP 1.4 klarar, så det behövs en kabel av bra kvalité för att det ska fungera. Om du vill ha en kabel som garanterat klarar det så är det en DP8K-certifierad kabel du behöver, en godtycklig "DP 1.4"-kabel är mer testa och se.

Av perost

Skärmen har som sagt DP 1.4 vilket klarar max 2560x1440@240Hz utan komprimering. Med DSC så klarar dock skärmen 280Hz, men eftersom det är med komprimering så kräver det i själva verket mycket mindre bandbredd än vad 240Hz gör.

Av perost
Skrivet av linde:

Inet hade bara ett års garanti,så jag får vända mig till corsair och göra en RMA

Corsair har livstidsgaranti på RAM, så om det faktiskt är en av stickorna som dött och inget annat som är fel så bör det inte vara något problem att få den utbytt.

Av perost
Skrivet av EyeNEye:

Jag må vara trött men en sån?

Sen valfri USB-C Hona till Hane, typ denna?

Eller vad försöker du uppnå?

Den där adaptern är TB->2xDP, men TS efterfrågade ursprungligen 2xDP->USB-C. Så rätt portar men fel riktning.

Av perost
Skrivet av P!ngv!N:

Atx 24 kontakt sitter, likaså cpu 6+2

ATX12V till CPUn är 4+4, har du kopplat in en 6+2 där så har du på något sätt fått i en PCIe-kabel istället. Då kommer datorn i bästa fall inte starta, i värsta fall brinna.

Skrivet av P!ngv!N:

Fått igång den nu efter att kopplat ur det mesta och pluggat in igen. Kör windows installation nu, kan jag uppdatera bios därefter eller måste bios uppdateras innan man installerar ett operativ?🤔

Du kan uppdatera BIOS när du vill.

Av perost
Skrivet av FatherOfThree:

(I QVL finns förvisso minnen med XMP mm,
men innebär det att profilerna stöds?, eller bara att minnenas basconfig fungerar.)

Enligt manualen har moderkortet stöd för DOCP, vilket är Asus namn på XMP för AMD-moderkort. Så moderkortet har stöd för XMP, men EXPO är förstås att föredra ändå eftersom det är mer optimerat för AMD.

Av perost
Skrivet av elp:

Fråga innan beställning på 8bitDo kontroll läggs - under handkontrollen på Proshops sida (https://www.proshop.se/Spel-Tillbehoer/8BitDo-Ultimate-C-Blue...) så finns ett USB Wireless Adapter listade under "Tillbehör"; betyder det att man utöver handkontrollen även behöver köpa till en adapter till konsolen om man vill spela trådlöst...??

Någon som har koll?

Nej, USB-adaptern är mest till för kontroller som annars inte går att ansluta till enheten man vill ansluta den till, t.ex. för att använda XBox/PS-kontroller till Switch. Den behövs inte till 8BitDo-kontroller som är kompatibla med Switch.

Av perost

DisplayLink har några hjälpartiklar gällande RPi, för Raspbian och Ubuntu Mate. Tyvärr verkar de vara några år gamla och är kanske inte helt relevanta längre, men de bekräftar att drivrutinerna i alla fall fungerar på RPi.

Det verkar dock vara många problem och begränsningar, så om du inte kan hitta någon information som säger att det fungerar mycket bättre nu för tiden så är det nog bäst att undvika DisplayLink om det går.

Av perost

Det blir nog extremt svårt att hitta en sån adapter, vanligtvis är adaptrar från USB-C och inte till. Och 2xDP och USB-C-hona lär vara halvt omöjligt att hitta var för sig, och definitivt inte tillsammans.

Men beroende på vad det är för upplösning du behöver på skärmarna så kanske det räcker att bara använda en DP-utgång, eftersom DP har stöd för multipla bildströmmar per kontakt. Datorn verkar ha DP 1.4 vilket skulle räcka till 2x4K@60Hz. I så fall kanske det kan fungera med en DP->USB-C-kabel, t.ex. denna. Om det sen faktiskt fungerar i praktiken med DP->USB-C->Docka->2xHDMI är nog tyvärr något man får testa sig fram till.

Av perost
Skrivet av hellmix:

Misstänker att Google får sätta in ett script att de inte hämtar allt från Discovery på sätt och vis så har inte deras ¨AI¨ inte fel. Fåglar och vissa kräldjur äter sten för att förbättra matsmältningen så varför skulle det inte fungera på människor?

Rådet om att äta sten kommer faktiskt från The Onion, en välkänd satirsida som lär vara rena mardrömmen för LLM-utvecklare. Google borde förstås inte ta med The Onion-artiklar i sitt träningsset, men det är nog inte så enkelt att utesluta en viss källa eftersom saker citeras överallt på nätet (och inte alltid med någon källa angiven).

Av perost
Skrivet av ThomasLidstrom:

Jag tolkar det som att man använt felaktig/ofullständig information och att man egentligen borde börja om från början med ett större dataset?

Problemet är inte så mycket storleken på datasetet utan att de tränat den på t.ex. Reddit-trådar, där svar ofta röstas upp baserat på hur roliga de är snarare än hur korrekta de är. Så deras metod är lite bakvänd, istället för att leka whack-a-mole med dåliga svar så borde de ha granskat datasetet innan de tränade deras modell på den. Men det hade förstås varit väldigt dyrt.

Skrivet av jehuty:

AI, next gen kommer kallas för AI+ sen när vi får en äkta AI kommer det behöva kallas för "True AI" för att det inte ska bli någon förvirring.

Det finns redan en term för riktig AI: AGI.

Av perost
Skrivet av norrby89:

Nej men det är en APU med 28 kärnor varav 12 är cpu kärnor och 16 är "gpu kärnor". tycker ändå det låter ganska vettigt och skulle säkert vara ett ganska vettigt sätt att dela upp det på

Nej, det är 16 Compute Units, med 64 kärnor var. Så ska man likställa CPU- och GPU-kärnor så blir det i så fall 1036 kärnor totalt, men ingen vid sina sinnens fulla bruk skulle göra det. Men oavsett hur man räknar så är CPU- och GPU-kärnor fundamentalt olika.

Av perost

Jag hoppas att "28 kärnor" är något Sweclockers-påhitt och inget som AMD kommer försöka marknadsföra, för GPU-kärnorna går ju definitivt inte att slå ihop med CPU-kärnorna på det sättet.

Skrivet av Joppis:

Dessa varianter är alltså inte riktigt vad merparten här är ute efter? Är de kanske till och med fastlödda på mamma Strix Point? Samma som även hamnar i laptops?

Strix Point är laptop-CPUer (eller APU:er på AMD-språk), men de används ju ofta i minidatorer också (a.k.a. laptops i stationärt format). Så att det pratas om minidatorer här har nog mest att göra med att det är en tillverkare av såna som är källan till ryktena, snarare än att AMD kommer släppta Strix Point specifikt för minidatorer till hösten.

Av perost

Ja, T-röd är kanske inte det bästa, det riskerar nog att göra mer skada än nytta. För allmän rengöring av linser skulle jag istället rekommendera vatten med en droppe diskmedel.

En snabb sökning säger att det ibland kan vara insidan av linsen som behöver rengöras snarare än utsidan, så du kan i så fall behöva montera isär kamerorna för att komma åt linserna.

Det kan även hända att det är beläggningen på linsen som kan ha blivit dålig. Vanligtvis har linser flera lager med beläggningar för att förbättra de optiska egenskaperna, t.ex. antireflex, men de kan av olika anledningar bli dåliga (tid, miljö, tillverkningsfel, felaktig rengöring, etc). Om så är fallet så är det nog svårt att göra så mycket åt det utan att skada linsen i sig.

Av perost
Skrivet av Bean:

Ahaa du körde en live uppdatering det är inte att rekommendera.
Man ska alltid tanka ner senaste bios för moderkortet sen lägga det på en usb sticka sen gå in i bios och uppdatera där ifrån

Live update från BIOS eller USB är sak samma, den enda fördelen med USB är att man kan välja vilken BIOS-version man vill använda medan live update brukar välja en automatiskt. Det man däremot helst vill undvika är att uppdatera BIOS från Windows, för att minimera antalet saker som kan gå fel.

Av perost
Skrivet av igelkotte:

Då borde väl även gamla tv-spel exempelvis Nintendo 8-bit vara riktigt illa ute? Eller har dom någon säkrare minnesteknik som spelen är lagrade på?

NES-spel använder inte flashminne som USB/SSD, jag vet inte exakt vad de använder men det är väl olika typer av PROM antar jag. De har troligtvis mer gemensamt med produkten som artikeln handlar om än vanliga USB-minnen.

Äldre minnestyper brukar för övrigt klara sig längre eftersom minnescellerna är större och inte läcker laddning lika snabbt, så gamla USB-minnen eller andra typer av minnen brukar klara av att ligga längre utan att tappa data än moderna gör. För SSDer kulminerade det t.ex. i det ökända problemet med Samsung 840 EVO som tappade laddning så snabbt att det orsakade problem även vid normal användning.