Inlägg

Inlägg som perost har skrivit i forumet
Av perost
Skrivet av slipbit:

Det är inte typiskt svenskt men det är kombinationen av testpilot samtidigt som man tackar för att man får nya produkten. Tidigare har ju man inte gjort det.

Men jag gissar att ekonomin är så pass ansträngd att man tar till sådana metoder, för annars så köper man självklart allting till testriggen för att undanröja misstanke om jäv.

Lite förvånad att så många Sweclockers inte fattar att allt som inte är olagligt är nödvändigtvis lämpligt. Jag var emot testpilotkonceptet, men det här är att ta ett steg längre.

Större delen av Sweclockers testriggar består av komponenter de fått till låns av olika tillverkare, något de nämner varje gång de skriver om dem (senast i testet av Horizon Forbidden West t.ex.).

Själv har jag svårt att se det negativa i att Sweclockers är öppna med var komponenterna kommer ifrån, då kan man som läsare i alla fall ta hänsyn till det. Och de skriver ju inte ens något subjektivt om skärmarna, bara vilka egenskaper de har som är relevanta för testning.

Av perost
Skrivet av Överklockad_gasklocka:

"... Chat GPT uppgav ett felaktigt födelsedatum av en känd person – som för närvarande är anonym." Informationen i stycket make:ar inte sense i min hjärna. Vadå anonym? Kan en känd person vara anonym på så sätt eller vad? Och om den nu "är anonym" (vad nu det innebär) är det inte ... bra? då att Chat GPT tog fel, så att den inte nästlat sig in i topphemlig information.

Enligt källartikeln är personen i fråga den klagande i målet mot OpenAI och är en "public figure", men kollar man PDF-filen de lagt upp så är dennes namn överstryket. Så det stämmer bra att det är en känd person som i det här fallet är anonym.

Av perost
Skrivet av Jumpcut:

Ok! Provade det nu och det fanns tre val. Avstängd och sen s4 och s5, jag körde s5, men ingen skillnad. Ska prova det andra läget nu.

Ja, det är tyvärr ingen garanti att det fungerar. Den inställningen brukar göra vad du vill men det varierar från moderkortet till moderkort och tillverkarna specar aldrig vad som faktiskt påverkas.

Av perost
Skrivet av cracko:

Kul projekt ju. Skaffa ett par begagnade hdd av samma märken och byt kretskorten inuti.

Tyvärr brukar det inte vara så enkelt, oftast behöver man även flytta över en firmware-krets med kalibreringsdata från det gamla kretskortet till det nya. Så även om man får tag på kretskort så behöver man även kunna löda ytmonterade kretsar.

Av perost

Testa att slå på Advanced->APM Configuration->ErP Ready. ErP är ett EU-direktiv för att uppmuntra energisnålare produkter och inställningen brukar bl.a. stänga av USB-portarna när datorn är avstängd, men den brukar vara avslagen som standard på moderkorten.

Av perost
Skrivet av Jonas79:

Är en Samsung disk men vad är skillnaden på Magican mjukvara vs att köra clean disk i kommando tolken som formaterar disken och tar bort alla partioner som från fabriken.

När ni säger secure erase hur gör ni detta ?

Att bara ta bort partitionerna tar inte bort datan, så det finns då risk att nästa ägare kan återskapa data. Det går att välja att skriva över hela SSDn för att se till att allt verkligen försvinner, men det är onödigt slitsamt på en SSD.

Secure erase är istället ett kommando som SSDn kan utföra för att se till att all data försvinner på ett säkert och skonsamt sätt, så det rekommenderas därför för att rensa SSDer. Jag vet inte exakt hur det fungerar i Samsung Magician, men det borde bara vara att välja Secure Erase och följa instruktionerna.

Av perost

Jag skulle rekommendera att bara köra en secure erase på den, är det t.ex. en Samsung SSD du har så kan du göra det i Samsung Magician. Och sen bara låta den vara tom utan några partitioner, som den är från fabrik.

Av perost
Skrivet av mpat:

Tyvärr fungerar inte nycklingen om man försöker montera an 6+2-pinnars PCIe-kontakt i en EPS12V. Det går utan att ta i. Designfel där...

<Uppladdad bildlänk>

Om du tittar noga så ser du att det inte finns någon del av nycklingen där PCIe-kontakten är "större" än EPS12V, utan det går alltid att koppla åt det hållet. Däremot inte tvärtom.

Den bilden är fel, pin 8 ska vara fyrkantig på en PCIe 8-pin. Däremot så antar jag att det går att koppla in en PCIe 6-pin i en EPS12V, men då reagerar man förhoppningsvis på att det är fel antal pinnar.

Av perost
Skrivet av Kibbo:

Edit: Sen ställer jag mig tveksam till om Gigabytes 188W PL2 är så representativ då Intel i skrivande stund fortfarande listar 253W som rekommenderad PL2 (något som hittills inte följts särskilt noga) för samtliga i7 och i9 K-CPU:er i 13:e och 14:e generationen. Det känns mer som att Gigabyte, med sin extremt åtstramade PL2, försöker ge Intel en känga i retur.

Testet gjordes enligt VideoCardz inte med en normal 13900KF utan en QS (Qualification Sample) som har en PL2 på 188W.

Av perost
Skrivet av Leonberger:

Kan jag förresten råka steka alla komponenter om jag kopplar på något konstigt sätt?

Kontakterna är nycklade så att det inte ska gå att koppla in dem fel, så det ska normalt inte gå utan att använda våld.

Ett viktigt undantag är modulära kablar till nätagg, där kontakterna på själva nätaggen inte är standardiserade trots att i stort sett alla använder samma typ av kontakter. Så använd aldrig kablar från ett nätagg till ett annat om du inte är 110% säker på att de är kompatibla.

Av perost
Skrivet av Leonberger:

Så det var därför skärmen var svart och ingen boot för att cpun inte fick ström?

Ja, datorn kommer inte boota utan den kabeln.

Skrivet av Leonberger:

Vad räcker inte 24-pins-kabeln egentligen.

24-pin har bara 2 st. 12V-pinnar, resten är 3.3V, 5V, -12V och diverse signaler. Det räcker inte till för en modern dator, och eftersom processorn oftast drar i särklass mest ström så löste man det genom att lägga till en 4/8-pin som tillägnas processorn medan 24-pin sköter resten.

Av perost

EPS12V är samma sak som ATX12V, fast 8-pin istället för 4-pin. Så både moderkort och nätagg brukar ha EPS12V nu för tiden för att kunna använda mer ström, men kontakten på nätaggen brukar oftast vara delbar i 4+4 för att även vara kompatibel med ATX12V.

Så det är med andra ord helt normalt. Men istället för att använda två 4-pin-kablar så kan du bara använda en 8-pin istället, enklare och billigare.

Av perost
Skrivet av dodgen:

Vad är en mxm slot

En typ av sockel som ibland används för grafikkort i laptops, som åtminstone i teorin gör det möjligt att byta grafikkort. Men att din dator skulle ha en sån sockel är väldigt osannolikt eftersom den enligt informationen du angivit inte har något grafikkort annat än det som är integrerat i processorn.

Av perost
Skrivet av JonasT:

Med en korrekt satt baseline (vilket inte verkar vara fallet för Gigabyte-kortet i artikeln) så är det 253 W sustained för Core i9-14900K.

Ja, du har rätt. Jag tänkte att det var 125W sustained och 253W peak, men det är ju i själva verket 125W TDP och 253W sustained om kylningen tillåter det.

Men frågan är då vad som är skillnaden mellan Baseline och Intel Standard? WCCF Tech skriver 188W för Baseline och 253W för Standard, men 188W verkar ju som sagt bero på att det var en icke-standard 14900K som användes. Eller är det kanske samma sak, bara att Gigabyte som vanligt måste hitta på något eget namn på det?

Det är också oklart vad standardinställningen är, för inte kör väl Gigabyte med Auto som standard? Det känns som att det finns väldigt många frågetecken, kanske något för Sweclockers att räta ut?

Av perost
Skrivet av Dalton Sleeper:

Är 253w sustained eller peak under kortare laster (tidsbegränsad boost)?

Peak

Av perost

Jag tyckte det var underligt att Baseline-profilen körde med 188W istället för 253W som Intel specar, men VideoCardz artikel om det nämner att 14900K-modellen som användes var en QS sample som har 188W istället för 253W.

Så jämförelsen är alltså mellan Auto som kör helt utan några strömgränser och Baseline som kör lägre strömgränser än vad en vanlig 14900K skulle ha. Det känns inte som en särskilt relevant jämförelse, det hade varit mer intressant att jämföra moderkortets standardinställningar vs Baseline med en vanlig 14900K så att man kan se hur det påverkar vanliga användare.

Av perost
Skrivet av GuessWho:

Tidiga Windows versioner som 1.x, 2.x och 3.x borde de väl kunna släppa fritt också ?
Svårt att se hur det skulle användas till något annat än retro och/eller historiska skäl.

MS-DOS 1.25 och 2.0 finns redan på samma Github-repo. 3.3, 5 och 6 ska tydligen vara på väg också, men det tar troligtvis tid eftersom det kan vara komplicerat att släppa proprietär kod fri med tanke på licenser och dylikt.

Av perost
Skrivet av Aka_The_Barf:

Var bättre när det hette demos som var gratis eller shareware. För det är ungefär vad det är.

Nja, ett demo är för att demonstera det färdiga spelet, early access är för att låta spelarna vara delaktiga i utvecklingen av spelet. Det är åtminstone det som är tanken, men det finns förstås demo:s och early access som avviker från detta (oftast på ett negativt sätt).

Men det är ju inte den typen av early access som artikeln handlar om, utan "early access" eller vad Steam kallar advanced access. D.v.s. att det färdiga spelet släpps några dagar tidigare till de som betalar extra. Riktig early access kan vara något positivt om det sköts rätt, men advanced access är det verkligen svårt att komma på något positivt med.

Av perost

Det ser ut att vara normala distanser, så t.ex. detta skruvkit från Webhallen kanske fungerar?

Av perost
Skrivet av killawife:

Fast i ett sånt fall så borde man som kund kunna kräva ett de reparerar den istället för retur så egentligen är det ju en win-win för kunden om det händer.

Är du säker på det? Det finns vad jag vet inget i konsumentköplagen som säger att man har rätt att ångra en hävning av köpet. Däremot så har butiken då rätt att bli ersatt för varans värdeminskning, samt att kunden eventuellt får stå för fraktkostnaden också.