Inlägg

Inlägg som perost har skrivit i forumet
Av perost

Knappar man in de kraven på prisjakt så blir valet väldigt enkelt, det finns nämligen endast en skärm som uppfyller dem: AOC Agon Q24G2A. Den har förvisso inte G-Sync, men är G-Sync Compatible vilket troligtvis går lika bra (se artikeln om synksoppan om du är osäker på skillnaden).

Problemet är att 2560x1440 är väldigt sällsynt på så små skärmar, det är en traditionell 27"-upplösning, så utbudet blir väldigt litet. Den överväldigande majoriteten av skärmarna är 1920x1080, och de få 2560x1440 är mest kontorsskärmar med 60Hz.

Men vad är det som gör att 27" är för stort? Om det bara handlar om att du upplever den som stor för att du är van vid mindre skärmar så behöver du troligtvis bara använda den en stund för att vänja dig. Är det däremot en fråga om att du har trångt med plats för skärmen så är det förstås en annan sak.

Av perost
Skrivet av Pamudas:

Intressant! Det trodde jag inte Webhallen skulle syssla med utan låter som något t.ex. Elgiganten kör istället.
Om de inte återkommer idag så kontaktar jag dem imorgon och begär retur på öppet köp.

Tack för tipset!

Observera bara: "Produkter som returneras inkompletta, skadade, ej återställda, i behov av demontering eller på annat sätt har testats/använts mer än vad som krävs för att undersöka produkten kan komma att få en prisreduktion vid återbetalning."

Så även om Webhallen skulle gå med på öppet köp trots situationen så är risken att de då plötsligt upptäcker felet och drar av det på återbetalningen. Eftersom det är ett solklart reklamationsärende så är det troligtvis bättre att stå på dig och kräva att de fixar problemet istället.

Av perost
Skrivet av milan979:

Nej jag har inte använt den datorn men det är väldigt märkligt för boot partition låg på en disk som är kvar på den datorn och som aldrig rördes... Någon förklaring och idé på vad jag kan göra?
När jag går in på bios och väljer hårddisken som har Windows som etta på boot priority händer samma ssk...

Boot-partitionen är separat från Windows-partitionen och kan ligga på en annan disk. Om man t.ex. har Windows installerat på en disk och sen installerar om på en annan disk med den gamla disken fortfarande i datorn så brukar boot-partitionen på den gamla disken återanvändas.

Så det låter som att just det problemet uppstod direkt när du tog ur diskarna ur den gamla datorn, snarare än att det var något som gick sönder när du försökte sätta tillbaka dem.

För att fixa det problemet så kan du testa att starta installationen av Windows och välja reparera, men jag är osäker på om det verktyget kan fixa såna problem. Alternativet är annars att helt enkelt installera om Windows.

Av perost
Skrivet av milan979:

Jätte konstigt, när jag försökte koppla in hårddiskarna till gamla datorn dyker de inte upp där på bios, men samtidigt verkar datorn i sig ha problem nu att boota upp då jag möts av "reboot and select proper boot device"

Alltså kan verkligen hårddiskarna plötsligt ha gått sönder när jag tog ut de från gamla datorn? Inte som att jag tog ut de med våld eller något...
Så märkliga saker som händer.

Har du använt den gamla datorn sen du tog ur diskarna? Annars kanske boot-partitionen låg på en av diskarna du tog ur, det är lätt hänt eftersom Windows gärna återanvänder en existerande boot-partition vid installationen.

Av perost
Skrivet av milan979:

Och det där med psu was shorting, betyder det att psu:n är sönder?

Det är möjligt, men det mest troliga är nog att de använt kablar från ett annat nätagg. Tillverkarna har tyvärr inte kommit överens om någon standard för kontakterna på nätaggssidan trots att alla använder samma typ av kontakter, och de första komponenterna som brukar stryka med om man råkar ta fel kablar är just hårddiskar.

Av perost
Skrivet av FriendOfPi:

För övrigt.. en liten petitess... är inte "inbyggda Arc-grafikkretsar" något av en självmotsägelse? Produktnamnet ARC gäller de diskreta GPU:erna, de integrerade har andra produktnamn, min laptop är t.ex. utrustad med intel IRIS-grafik. Både bygger dock på (och delar drivrutiner med) grafikarkitekturen Xe.

Meteor Lake-modellerna har "Intel® Arc™ graphics", se t.ex. specen för 155H. Drivrutinen är som du säger även för andra produkter baserade på Xe, så möjlig att de också fått bättre prestanda, men Intel tog endast upp förbättringarna för Arc i det här fallet.

Av perost

Det verkar underligt att Webhallen skulle installera OS:et på hårddisken istället för SSDn, är du helt säker på det?

Men i så fall så är som sagt den bästa lösningen att installera om Windows. Om ni väljer att göra det så kan det vara bra att koppla ur hårddisken under installationen, annars kommer Windows troligtvis återanvända boot-partitionen på hårddisken vilket kan krångla till det i framtiden.

Av perost
Skrivet av attilakok:

https://www.instructables.com/12v-to-7v-Molex-Fan-Switch/
Läst någonstans att nätagget kan ta stryk, annars hade jag gjort det innan...
Får bli något sådant ändå, litar på er. 😁
Tack för svar!

Jag körde själv med den lösningen för kanske 15 år sedan när spänningsreglering på fläktkontakterna var sällsynt, och även om det varnades om att det potentiellt kunde vara dåligt för nätagget så har jag inte hört om att det orsakat något faktiskt problem. Och nätaggen är ju över lag betydligt bättre nu för tiden.

Men du har alltså kollat så att du inte bara kan styra fläkten via moderkortet? Det vore anmärkningsvärt med ett moderkort som bara är några år gammalt och inte kan spänningsreglera fläktar.

Av perost
Skrivet av attilakok:

Även om den blir påtagligt varm?
Adaptern är specad för max 2.5w

Vad är påtagligt varm? Att den blir lite varm är förväntat, så länge som den inte blir brännhet.

Av perost
Skrivet av jri87:

Jag började felsöka och upptäckte att om jag inte kopplar in CPU-strömkabeln i moderkortet så går datorn igång, men så fort jag sätter i den eller har den inkopplad så dör datorn direkt. På moderkortet lyser också felsökningslampan för CPU:n, och i manualen står det "CPU is not detected or fail".

Om du inte kopplar in 4/8-pin ström till moderkortet så brukar normalt fläktar o.s.v. gå igång men utan att datorn faktiskt bootar. Så just det beendet är i alla fall normalt, men inte att datorn dör med kabeln ikopplad förstås.

Men jag håller med övriga om att montera om CPUn, och kontrollera att alla pinnar ser ok ut i sockeln när du gör det. Det kan hända att någon pinne hamnat lite snett och över tid orsakat en kortslutning.

Av perost

Fläkten drar 4.92W +-10% som mest enligt etiketten, men det är ju på full hastighet och troligtvis bara när den spinner upp. Sätter du ett motstånd (som adaptern du har) i serie med den så kommer effekten som fläkten drar också minska, det är ju lite hela poängen trots allt. Så du behöver inte något 5W motstånd utan adaptern lär fungera alldeles utmärkt.

Av perost
Skrivet av dorian1:

Vad märkligt? För på bilderna du visade så är det ju ett gamerock. Trinity ser ju helt annorlunda ut med en ganska annorlunda design likt ett skepp typ.

Inte särskilt märkligt, bilderna är ju från tillverkaren som inte anger vilken modell det är mer än att det är Zotac eller Palit om man inte väljer något mer specifikt. Så exakt vilken modell man får beror på vad de råkar ha inne när de bygger datorn.

Av perost

Kylpastan kan kanske gå att få bort med isopropanol eller liknande, och böjda pinnar går att böja tillbaka. Är pinnarna helt av så finns det däremot inte så mycket att göra åt det. Har man tur så är pinnarna inte viktiga, många är t.ex. för ström/jord där någon pinne mindre inte spelar någon större roll, men är det någon viktig pinne så är det rätt kört.

Det går tekniskt sett att byta sockeln, men det brukar vanligtvis vara för dyrt för att vara värt det och med stor chans att det misslyckas.

Av perost

Det verkar som du säger väldigt konstigt att de skulle ha höjt avgiften utan att uppdatera sin hemsida, och jag kan inte hitta att de informerat om det på något annat sätt heller.

Vad de skriver är att avgiften kan bli 175 kr även på försändelser med ett värde under 1800 kr om varorna har särskilda tullavgifter. Men enligt sidan på tullverket som de länkar till så har livsmedel inga såna avgifter. Kanske har de felbedömt innehållet som kosttillskott?

Av perost

Angående att använda PCIe-platsen högst upp så är orsaken till att man vill göra det för att det troligtvis är den enda PCIe-platsen på moderkortet med full x16 bandbredd, så du kan tappa en del prestanda om du inte använder den. Men det har inget med just det här problemet att göra.

Av perost
Skrivet av Rouge of Darkness:

Har för mig de där småpinnarna är sence kontaktern och de jordas for att tala om hur mycket effekt kabeln hanterar

1 pin 150w
2 pin 300w
3 pin 450w
4 pin 600w

Så värsta som händer är att kortet går ostabilt om inte alla har kontakt då grafikkortet inte kommer begära mer än max 450w från nätagget på 3 pinnar.

Inte riktigt, det är bara två av pinnarna som används för att tala om vilken effekt som stöds, 2 bitar = fyra tillstånd. Om båda pinnarna är jordade så indikerar det att kabeln kan ge 600W, om bara en är jordad så blir det 300W eller 450W beroende på vilken pinne, och annars 150W.

De övriga pinnarna är CARD_CBL_PRES# som indikerar att ett kort är anslutet samt CARD_PWR_STABLE som kortet kan använda för att tala om för nätagget att strömförsörjningen är ok. Båda dessa är dock valfria, så jag vet inte hur mycket de faktiskt används i praktiken.

Av perost

Dels är det en 146" TV, och dels är den riktad mot företag och inte privatpersoner. Priset på fruugo är dock rätt högt även för den modellen, den går att hitta för "bara" runt 3 miljoner kr på andra sidor.

Av perost
Skrivet av Roger W:

Men VRR som finns i nyare hdmi standarder stöds ju även på nvidia…
Så det går ju att köra synkat även med nvidia och hdmi.

HDMI VRR och AMD Freesync HDMI är två olika tekniker, HDMI VRR är en del av HDMI-standarden medan Freesync över HDMI är AMDs egna påhitt som bara fungerar på deras kort. Se t.ex. artikeln om synksoppan.

Av perost
Skrivet av solle123:

Har inte ändrat något annat i BIOS. Vid första uppstart fick jag en popup-ruta där det stod att CPU har ändrats trots att det är ett helt nytt moderkort/CPU?

Detta är helt normalt, CPUn är ju tekniskt sett ändrad även om det är från ingen CPU.

Av perost
Skrivet av Wettering:

Med fördelen att Elgiganten ansvarar för garanti.

Garantin är väl densamma så länge du inte köper till Elgigantens extra garanti, annars vet jag inte om det skulle vara någon större fördel att ha Elgiganten som mellanman istället för att bara köpa datorn direkt från PCSpecialist.