Inlägg

Inlägg som csholmq har skrivit i forumet
Av csholmq

Inuti själva komponenterna och även styrenheterna så är det mycket lågnivåspråk (ASM, C osv) för att verkligen säkerställa att man får den prestanda och säkerhet man specificerat. Mellan enheterna kommuniceras det ofta via en CAN-buss. Nya bilar har mellan 50-100 (eller fler) datorer i sig idag så kraven på att allt ska lira ihop kan oftast bli väldigt kluriga.

Av csholmq

Har du prövat att ta ut batteriet och starta upp den igen?

Av csholmq
Av csholmq

Kunde du inte varit lite hygglig och länkat till din kundkorg eller iaf lagt länkar på produkterna? Anstränger du dig anstränger sig andra...

Intel har bra SSD:s vilket motiverar att de ligger lite dyrare. 520 får du bra skjuts av! Moderkort, processor, minnen ser bra ut och Corsair gör ju både bra kylare och nätagg så där blir det nog bra. 1000 spänn för Windows 7 hade ju jag skippat, men jag kör inte Windows iofs.

Av csholmq
  • Digitalboxarna skiljer på sig. Den ena stödjer marknät (HD) och den andra klarar satellit (HD).

  • Den billigare har Smart TV vilket innebär en massa appar (oftast långsamma men ibland användbara). Fina fisken om du vill köra Viaplay för TV och film dock.

  • Hade du tänkt DLNA är det ingen direkt skillnad mellan dem. Samsung har dock absolut bättre stöd för olika format. Där är LG i underläge.

Av csholmq

Pröva att ändra din DNS till t ex Googles. 8.8.8.8 som primär och 8.8.8.4 som sekundär.

Det vore också bra att veta ifall du får en ip-adress direkt när du startar upp datorn eller om det är något som routern dröjer att skicka ut, därav fördröjningen. Men personligen tror jag på DNSen.

Av csholmq

Kan tillägga att jag kör en ASUS-NRT56U router hemma hos mig. Får 112/11 Mbit över det trådlösa (har 100/10 från Comhem, men de skjuter alltid ut lite extra). Går jag in i sovrummet med en tjock betongvägg och stänger dörren får jag 76/11 Mbit. Svarstiden gick från 6 ms till 8 ms, vilket fortfarande är riktigt bra. Trådlösa är ju lite sämre på svarstid, så spelar du mycket shoot-em-up osv. så är nog trådbundet att föredra.

Av csholmq

Alternativt kan du köra powerline. Finns modeller som klarar upp till 85/200/500 Mbit.

http://imageupload.org/thumb/thumb_203430.png

Här är lite exempel på hur du kan köra. Notera mixen mellan trådbundet och trådlöst.

Ett kit från TP-link går på ungefär 450 kr om du vill köra trådbundet.

Av csholmq

Alternativt kan du köra powerline och nyttja befintliga elledningar för att sätta upp en AP upp till 300 m ledning längre bort. Finns modeller som klarar upp till 85/200/500 Mbit.

http://imageupload.org/thumb/thumb_203430.png

Här är lite exempel på hur du kan köra. Notera mixen mellan trådbundet och trådlöst.

Ett kit från TP-link går på ungefär 1000 kr om du köper enheterna en och en.

Av csholmq

IPTV genom CI-modul

Jag har i dagsläget en CI-modul (DVB-C) i tv:n eftersom jag bor i ett Comhem-hus. Hur ser det ut med IPTV om man vill köra det? Finns det lösningar som gör att man inte behöver en extern box?

I princip vill jag röra mig bort från Comhem på tv-fronten och funderar på vilka alternativ som finns. Eftersom man inte kan använda andra operatörer genom Comhems uttag tänkte jag på IPTV. Hur fungerar det?

Av csholmq
Skrivet av ronnylov:

Arkivera i originalformat om möjligt eftersom kompression ofta är förstörande. Många originalformat har redan "lossy" komprimering så det bästa man kan göra med dessa är att bara kopiera rakt av.

DVD t.ex. tycker jag är smidigast att lagra som iso-filer som man kan extrahera med t.ex. ImgBurn.
Uppspelning av iso kan man göra med XBMC.

DV-filer från videokameror arkiverar man rakt av som de är.

VHS: Har du gjort lossless capture kan man förstås spara dessa med en lossless codec. Men dessa är mest avsedda för redigering. FFV1 som man får med i ffdshow (eller ffmpeg) komprimerar förhållandevis bra för att vara lossless, men det tar en hel del datorkraft att komprimera. Man kan också komprimera lossless med x264 --qp 0. Men räkna med filstorlekar på 20-30 GB per timme även med den bästa lossless-codecen...

Själv har jag gjort en kompromiss med mina VHS captures som jag vill arkivera för senare redigering. Jag gör capture lossless med t.ex. Huffyuv, lagarith eller UT video codec men sedan komprimerar jag om till x264 i bluray-kompatibelt format med relativt lågt värde på CRF (12-13) så får jag någorlunda framtidssäkert format som ändå har kvalitet bra nog för redigering. Ljudet komprimerar jag till ac3 och så muxar man det till Bluray-format med Tsmuxer. Alternativt kan man lägga det som MKV-filer (men då försvinner bluray-kompabiliteten). I och för sig kan nog en del blurayspelare också spela upp MKV numera skulle jag tro.

Denna inställning använder jag: http://sites.google.com/site/x264bluray/home/576i-pal
Men istället för --bitrate XXXXX och två pass så kör jag ett pass och -- crf 13 för att få en konstant kvalitet utan att behöva fundera på bitrate. CRF-värdet kan man justera för den kvalitet man önskar, ju högre värde desto sämre kvalitet. Man brukar rekommendera 18-24 för slutformatet (själv går jag sällan över 20) men om man vill ha en fil som kan redigeras innan man gör slutkomprimeringen så får man lägga sig några steg över slutformatet i kvalitet. Jag brukar få in ungefär 1 timme på en DVD-skiva för VHS i 720x576 och --crf 13. Vill man också ha menyer för bluray-spelare så kan man använda multiAVCHD istället för TSmuxer. För att få DVD-skivan spelbar i blurayspelare får man sänka --vbvmaxrate och --vbv -bufsize till 15000 och gör man det kan man lika gärna sänka --level till 3.1 och ta bort --slices. Jag brukar också ta bort --open-gop för att göra filerna mer redigerbara (men med viss försämring av kvaliteten). Bränner man på Bluray-skiva kan man köra originalinställningarna och kanske sänka crf ytterligare något.

Men hur har du gjort dina VHS-captures? Är det i ett redan lossy format såsom MPEG-2 så kan du ju spara det direkt utan att komprimera om det. Åsikterna går förstår isär om hur man ska göra. Här finns en tråd i ämnet (där jag föreslog min metod):
http://forum.videohelp.com/threads/337780-What-s-the-highest-...

Stort tack för att du tog dig tid och besvarade så ingående! Ber om ursäkt för att jag svarar så sent men det har helt legat på is under hösten.

Konverterade filerna m.h.a Handbrake som .mkv (x264, ac3) och fick ner filstorleken från 15 GB till ca 2.5 GB med --crf 20. Formatet var inget problem då både VLC och min TV klarar både .mkv och x264. Känns som att .mkv är ett stabilt format, speciellt tillsammans med x264 som erbjuder en bra komprimering utan allt för större kvalitétsförluster.

Av csholmq

För mig löste det sig inte förrän jag avaktiverat brandväggen i routern. Först då började Virtual hosts fungera. Notera dock att om du inte forwardar port 80 till en annan dator exponerar du routerconfig mot WAN. Detsamma tror jag gäller port 21.

Av csholmq

Jag har kört på Mediatomb nu i några dagar och är ganska nöjd i.o.m möjligheten till scriptning mm. Däremot inte fått till seeking genom rar-arkiv. Ska testa minidlna och se vad jag tycker.

Av csholmq

DLNA-server för ARM?

Söker en vettig DLNA-server som kan kompileras på ARM-arkitekturen. De jag avverkat är Twonky Media, TVMobili och Llink. Både Twonky och TVMobili ska stödja .srt-subs men hittils har de inte levererat. Llink verkade bra men det visade sig att den bara var UPnP-server och inte DLNA-kompatibel. Därför fungerar den inte för mig.

Det jag absolut skulle önska var att servern kunde läsa .rar-filer så att jag slapp packa upp de filer som jag har .crc-summa på. Jag streamar för övrigt till min LG DP1B som ska klara subtitles så länge som de har samma namn som media-filen.

Jag har läst att Boxee har körts på ARM. Någon som vet var man kan få tag på en build eller iaf lite källkod på det projektet?

Av csholmq

Arkivering av videofilm. Format osv.

Jag har en hel del filmer både på VHS samt DVD som min familj har filmat över åren. Tanken är nu att jag ska läsa in och arkivera dessa på min NAS och senare även på en annan offsite-disk.

Vilket är det bästa fil-formatet sett till:

  • Kvalité
    Något som inte drar ner kvalitén allt för mycket. Gärna ett lossless format om man skulle vilja editera filmerna någon gång.

  • Uppspelning
    Ett format som lär stå sig. Kanske inte .vmw eller något annat proprietary format.

  • Struktur
    DVD:erna har i dagsläget en VIDEO_TS-mapp som innehåller .vob, .ifo och .buf-filer. Detta är en salig blandning som varken är speciellt smidig eller robust.

Är .mkv något att satsa på? Finns det något annat bra format som är lite typ motsvarigheten till pdf, fast för film?

Av csholmq

Installera ett OS som stödjer det du vill använda den till. Du får nog förklara lite vad skillnaden mellan HP 490 Homeserver och en "vanlig server" är.

Av csholmq

Om du har en multimeter kan det ju vara värt att mäta alla spänningar i agget. Kortslut bara grön kabel till svart i stora 20/24 pin-kontakten så startar agget. Vissa nätaggregat kräver även en belastning för att dra igång, men det ska räcka med att kortsluta. Kolla sen 12 V och 5 V så att de ligger tillräckligt nära.

Av csholmq
Skrivet av Zotamedu:

Qnap TS-419P+ borde passa.
Finns en 412 också med lite mindre minne och långsammare processor men med lägre pris. Qnap har stöd för massa roliga saker förutom bara NAS så du borde klara dig bra utan att köra FreeNAS.

Toppen! Nu fick jag upp ögonen lite mer för Qnap. De kör ju dessutom en stripped down version av Linux så man kan efterinstallera en hel del läste jag. Nu blev det betydligt svårare att att bestämma sig

Av csholmq

NAS + PHP

Söker en NAS som delvis kan ersätta min gamla server. Jag behöver alltså kunna hostera php-sidor som jag använder för att visa mina bild-arkiv. Jag letar efter en sjysst rigg med 2-4 3.5" hdd-platser så att jag kan återanvända lite gamla diskar jag har. Raid 1 är ett krav och Raid 10 är en bonus. Hittat Qnap TS-109/209 som verkar klara biffen. Men de säljs inte i Sverige vad jag kan se.

Jag ser två lösningar om jag inte hittar en NAS som klarar det där lilla extra:

  • Köpa en server
    Man kan ju antingen köpa en server som man nyttjar som NAS.
    Fast jag har problem att hitta en liten formfaktor. T ex Fractal Design Array R2 är lite för stor att ha där jag tänkt att placera den.

  • Konvertera en NAS
    Man kan ju säkerligen blåsa ur programvaran i en befintlig NAS och köra in typ FreeNAS eller liknande. Men hur vet jag vilka NAS som är kompatibla?

Hur tänker ni andra med era NAS?

Av csholmq

Nytt stort NAS-test

Senaste stora NAS-testet var 2008. Mycket har hänt sedan dess och det vore intressant hur alla storsäljarna jämför sig. 2-4 diskar får väl anses som mellansegmentet och det som är mest intressant att titta på.

Personligen skulle jag vilja ha något mellan en server och en NAS. Specifikt en mer kompetent web-hosting (PHP, SQL osv), alternativt vilka alternativ som finns vad gäller att installera ett custom OS på enheten.