Inlägg

Inlägg som jsl_80 har skrivit i forumet
Av jsl_80

Nöjer du dig med ett A620-kort så kan du få ett ASRock A620I Lightning WiFi för runt 1900 bl.a. hos Amazon och Proshop. Två M.2-platser men en av dem är bara Gen3x4. Billigaste B650-kortet är ASRock B650I Lightning WiFi för runt 2600-2700.

Prisjakt går tyvärr inte att använda för att filtrera fram produkter längre eftersom nästan inga produkter har produktspecifikationer ifyllda.

Av jsl_80
Skrivet av Izak80:

Funderar på att köpa en "Kingston FURY Renegade PCIe 4.0 NVMe M.2" (se länken nedan). Vad jag förstår så kommer den med ett kylelement redan monterat eller har jag förstått fel, någon som kan bekräfta?

https://www.amazon.se/gp/product/B09K3NNGDS?ref=em_1p_1_ti&re...

Den du länkar till (artikelnr: "SFYRS/500G") kommer bara med tunn en "Heat spreader". Modellen med "Heatsink" har artikelnr: "SFYRSK/500G".
https://www.kingston.com/en/ssd/gaming/kingston-fury-renegade...
https://www.kingston.com/en/ssd/gaming/kingston-fury-renegade...

Av jsl_80
Skrivet av Tachiyon:

Är det på tal om att förse enheter med några år av mjukvaruuppdateringar och säkerhetspatch också? Är ganska trött på att de flesta lockande mobiler enbart ges 2 år av OS updates och säkerhetspatchar av tillverkaren.

5 år av säkerhetsuppdateringar har det varit tal om från EU https://www.sweclockers.com/nyhet/32704-tyskland-vill-se-eu-k... 7 år har kommit som förslag från Tyskland men inget är klubbat än vad jag vet.

Låter dock märkligt om man landar i 10 år på reparationer och 5 år på säkerhetsuppdateringar. Tänker EU då att man ska använda mobilen i 5 år utan säkerhetsuppdateringar? Hade väl varit rimligare att det varit det omvända då eller en kompromiss med 5-7 år på både säkerhetsuppddateringar och reparationer.

10 år på reparationer låter för övrigt överdrivet. Väldigt få kommer bry sig om att lägga pengar på att reparera en 10 år gammal mobil men det kommer innebära en kostnad för tillverkarna att sitta inne på reservdelar till alla mobiler de släpper under så lång tid. En kostnad som naturligtvis kommer läggas på nypriset på mobilerna ut till konsument i slutändan.

Av jsl_80
Skrivet av jan-banan:

Power fanns som butik på flera ställen! City Stormarknad Hette de först och sen blev de power borde varit någon gång runt millennieskiftet som de bytte namn.

Hosten 2001 gjorde omskyltning från City Stormarknad till Power enligt https://www.dn.se/arkiv/konsument/city-stormarknad-blir-coop-...
Hösten 2006 gjorde de sen omskyltningen till Expert Stormarknad så mellan 2001-2006 bör det varit Power. Här är ett gammalt PM om sista omskyltningen: https://news.cision.com/se/elektrovakuum/r/elektrovakuum-med-...

Citat:

tis, okt 03, 2006 13:00 CET

Nu är den sista Powerskylten nedtagen. Power har blivit Expert och butikerna är nu omprofilerade till Expert Stormarknad, som till skillnad från övriga Expert, nu kommer att ha ett bredare sortiment där även vitvaror och småel ingår. ElektroVakuum fick uppdraget att skylta om de 24 första butikerna med stora fasadskyltar i Experts orange färg. Hela omskyltningen genomfördes på extremt kort tid och alla butiker skulle skyltas om samtidigt. Powerskyltarna demonterades under en måndag. Under tisdagen - onsdagen fanns Expert Stormarknadsskyltarna på plats. Projektet genomfördes av 40 montörer i 20 team och omfattade totalt ett 50-tal nya skyltar. Från uppdragsgivarens original till montage genomfördes hela projektet på bara 5 veckor, inte minst tack vare den professionella projektledningen från ElektroVakuums svenska bolag. Under hösten kommer flera nya stormarknadsbutiker att öppnas på strategiska platser. Lagom till julhandeln kommer då Expert Stormarknad att vara uppskyltad på 31 platser över hela landet. -– Vi har plockat och mixat spetskompetens från Power, Expert Sverige och Expert Norge och utvecklar ett helt nytt och riktigt starkt stormarknadskoncept, säger Erling Nyberget, projektdirektör på Expert ASA, i ett tidigare pressmeddelande från Expert.

Av jsl_80

Ericsson GA318, runt -96 tror jag. Den såg ganska liten och smidig ut framifrån, men den var nästan lika tjock som bred med batteriet.

Av jsl_80

Undrar hur länge det dröjer innan EU inför en maximal tillåten effekt för datorkomponenter avsedda för privat bruk? Det har ju redan införts på en del andra prylar som dammsugare för många år sen och med tanke på EU:s energiproblem nu skulle det inte förvåna mig om det kommer på datorprylar och annan elektronik också.

Av jsl_80

Föreslår att EU sänker EU-avgiften istället för att pumpa in pengar in sådana här idiotiska projekt som naturligtvis kommer bli totalt fiasko. Precis som när några EU-stater skulle konkurrera ut Google med egen sökmotor... https://en.wikipedia.org/wiki/Quaero

Av jsl_80
Skrivet av sba74:

Det där är nackdelen med att ha en TV som inte har typ android utan ett eget operativ. Du är helt beroende av att tillverkaren (i det här fallet LG) lägger ner pengar på att utveckla appen till din TV. Annars går det inte. Och om det är en TV som är 3-4 år gammal så är den sannolikheten noll. Eftersom Android TV kan leva lite på dom vanliga apparna också om man bara gör dom anpassningar som krävs så kan man förmoda att det kommer att komma appar till dom så länge som versionen på operativet stöds. Men även den lär ta slut. Min Android TV använder samma app som min mobil och min läsplatta.

Nu är det ju inte LG själva som sitter och utvecklar alla appar till WebOS. Vem som helst kan utveckla appar till WebOS och det är i grunden webbappar (HTML5, JS) så inte speciellt avancerat, https://webostv.developer.lge.com/ Finns massor av 3:e parts appar i LG Content store.

Att inte HBO funkar till äldre WebOS-versioner är alltså troligtvis HBOs fel för att de tagit någon genväg när de utvecklat appen som gjort att den inte är kompatibel med äldre WebOS-versioner. Eller att de skrivit appen så risigt att den därför inte funkar med hårdvaran i äldre TV-modeller så den därför inte passerat LGs godkännande för dem. Netflix, Viaplay, Amazon och nästan varenda övrig streamingleverantör har iaf inga problem med att göra sina appar fungerande för äldre WebOS-versioner.

Av jsl_80
Skrivet av Microapple:

Hittar inte HBO max till min LG tv. Någon som vet om dom släpper den senare?

Skrivet av RogerL:

HBO Max har iaf automatiskt lagts till på min LG OLED 55B7, LG WebOS 3 tror jag det är.

Vad jag kan hitta så finns HBO Max bara till WebOS 4.0+, som är 2018 års modeller och senare (B8/C8 etc.). https://www.lg.com/us/support/hbo-max-lg-tv Är det verkligen en B7:a du har?

Jag har en B6:a och när jag försökte uppdatera till HBO Max från HBO Nordic-appen fick jag bara ett felmeddelande och i LG Content store finns inte HBO Max tillgänglig. Lite surt att de inte gjort den kompatibel med WebOS 3.0 också.

Av jsl_80

Jag roterar runt på de olika film/tv-streamingtjänsterna och har i princip aldrig igång mer än en i taget. Brukar bli 1-3 månader på en tjänst där jag tittar på det content jag är intresserad av innan jag växlar till en annan. Just Netflix har jag faktiskt inte haft på över ett år nu, men det blir nog dags igen efter att jag testat HBO Max när det kommer. Att Netflix höjer priserna med ett par tior spelar ingen större roll för min del. Jag är bara glad så länge de inte inför långa bindningstider så det blir svårt att vara en icke-lojal kund som jag.

Av jsl_80
Skrivet av Karate Taco:

Drar upp en gammal fråga här, vilken fläkt är det som folk subjektivt har tyckt mest om i PS5? Tyckte alltid att min lät som de värre exemplen i videos och det är väl NMB-fläkten men absolut inget som har stört mig men nu när jag öppnade den stod det Delta electronics på den. Är det den eller Nidec-fläkten som fläkt jagar efter?

Vad jag sett så är det Nidec-fläkten som de flesta stör sig på och som folk byter ut mot NMB-fläkten. Delta verkar kunna vara ännu tystare men tycks vara svår att få tag på löst och inte heller Sony ser ut att använda den på nyare PS5:or. Själv fick jag en Nidec (G12L12MS1AH-56J14) och den låter definitivt mer störande än jag hoppats på. Funderar på ev. beställa en NMB-fläkt och testa om det blir bättre. Den är inte nödvändigtvis så mycket tystare men den verkar ha ett mindre irriterande ljud.

https://www.youtube.com/watch?v=UDl6oZoYdp8 har en test med alla tre fläktar. Sen kan det säkert skilja mellan olika fläkt-exemplar och om testet är gjort exakt lika etc. så den är inte nödvändigtvis representativ.

Av jsl_80
Skrivet av Mauk:

Jag beställde igår runt lunch med "Best" hemleverans. Den kom alldeles nyss till dörr.

Hunnit packa upp och testa den än? Jag beställde också från NoN i torsdags men den har inte skickats än så jag är lite nyfiken på vad det är för batch de fick in (om nu alla är från samma).

D.v.s. ny eller gammal modell (CFI-11xx eller CFI-10xx)? Samt fläkttyp (Nidec eller NMB)? Eller om du kan säga något om ljudnivån om du inte vill öppna och kolla vilken fläkt det är.

Av jsl_80
Skrivet av Sweclockers:

Från början var TPM en dedikerad krets som integrerades på moderkort, men de senaste åren har finessen integrerats i processorer från såväl Intel som AMD – närmare bestämt från Core 8000-serien respektive Ryzen 3000-serien (Zen 2 för stationära och Zen+ för bärbara).

Stöd för firmware TPM har ju funnits långt tidigare än så. För Intel från 4:e generations Core CPU:er.

Skrivet av Microsoft:

To meet the principle, all Windows 11 supported CPUs have an embedded TPM, support secure boot, and support VBS and specific VBS capabilities.

Även kravet på VBS uppfyller vad jag kan se en del CPU:er på Intel-sidan redan från 4:e generationen om de har stöd för Intel VT-d och Intel VT-x + EPT. Vilket såvitt jag kan se är Intel CPU-kraven för VBS https://docs.microsoft.com/en-us/windows-hardware/design/devi...

Lite svårt att förstå varför en CPU som har stöd för alla nödvändiga funktioner ska blockas ute enbart för att den enligt Microsoft är en eller två generationer för gammal. Då får de nog komma med en bättre motivering än vad man gjort hittills, t.ex. peka på specifika säkerhetsproblem man anser finns med dessa CPU:er som inte finns i nyare.

Av jsl_80
Skrivet av sunefred:

Tittar man på Intel ARK så har 4670k inte stöd för "Intel® Trusted Execution Technology" vilket är en del av PTT.

TXT använder TPM/PTT, men stöd för PTT kan finnas utan att det finns stöd för TXT. Det går alltså inte att utläsa om stöd för PTT finns genom att titta på om stöd för TXT finns. Det gäller även för chipsets där t.ex. Q100-serien hade stöd för PTT men inte TXT. Och t.ex. har 6:e och 7:e generationen K-processorer inte stöd för TXT men PTT-stöd finns och går att enabla om man har en inställning för det i UEFI. Har ingen koll på om samma sak gäller för 4:e generationen dock.

Av jsl_80

Telia Play där TV4 ingår kostar 0 kr första månaden och har ingen bindningstid. Tror inte man behöver vara Telia-kund heller(?) https://www.telia.se/privat/tv/playpaket/produkt/telia-play-t...

Av jsl_80
Skrivet av Honskadad:

Fungerar utmärkt. Flyttade till Nordea härom året från avanza med 80% av mitt aktieinnehav pga deras dyra courtage. Det tar ett par dagar men det går fint då du genom isk äger aktierna själv. Däremot om du har aktierna på ett vanligt aktiedepå konto så äger avanza aktierna och du äger ett värdebevis på dessa. Då kan du bli tvungen att sälja och flytta pengarna för att sedan köpa tillbaka...

Går utmärkt att flytta innehav i en vanlig aktiedepå också och du äger aktierna även där. Du tänker nog på kapitalförsäkring (KF) där det är försäkringsbolaget/banken (Avanza Pension här) som står som egentlig ägare av aktierna. Innehav i KF går därför inte att flytta mellan olika institut.

Av jsl_80
Skrivet av DasIch:

Är Avanzas "Facebook-funktion" som det talas om opt-in? Skickar de uppgifter till Facebook utan att jag aktivt väljer det blir det dags att byta bank.

Jag tolkar det som att man måste ha aktiverat FB-pixeln genom att ha godkänt cookies för 3:e parts "relevant marknadsföring" https://www.avanza.se/sakerhet-villkor/cookies.html så som Avanza skriver på twitter https://twitter.com/avanzabank/status/1402543203291697152

Vilket förvisso säkert de flesta gjort eftersom det, likt många websidor, är default om man väljer att bara klicka ok på "godkänn cookies" utan att aktivt gå in och ändra default-värdena.

Av jsl_80

Jag har också bytt till Bitwarden nu. Jag gillade LastPass och hade kunnat tänka mig betala en rimlig engångskostnad för Premium, men abonnemangsmodellen med en kostnad som ska ticka varje månad och som ständigt tycks höjas är jag inte beredd att acceptera för en simpel lösenordshanterare.

Enda nackdelarna med Bitwarden som jag funnit hittills är att autoifyllningen inte riktigt tycks fungera på alla sidor (med Firefox-tillägget). Men det kanske kommer förbättras, det verkar ju vara i någon form av beta-status än så länge som inte ens är aktivt som default. Samt att tillägget inte funkar helt hundra i Firefox private mode https://help.bitwarden.com/article/extension-wont-load-in-pri... (ifyllnad via högerklick funkar).

Av jsl_80
Skrivet av Chris_Kadaver:

Hur blir det med kemikalieskatt och privatkipieringsavgift...? Spar man typ en femhundring att beställa från amazon.de? Eller kanske ännu mer?

Kemikalieskatt lär bli maxbeloppet för en vara eftersom iaf Xbox Series X väger 4.5kg. Så det är 448 kr + moms = 560 kr.
Copyswede-avgiften är 80 kr för spelkonsoler >=80GB. Så lär landa på 640 kr i extra avgifter, om jag inte missat något.

Av jsl_80
Skrivet av Snogge:

Någon som vet om surface Pen är uppdaterad eller om det är samma som tidigare?

Att döma av Microsofts artikelnummer (EYU-000xx) är det samma penna som tidigare (gen4), bara två nya färger.