Inlägg

Inlägg som Narien har skrivit i forumet
Av Narien

Tyckte det var lite otydligt vad det innebär att få slut på grafikminne? Ska man förvänta sig lägre fps eller att programmet krashar?

Sen en fråga till, jag kör med 1440p, jag tolkar informationen från detta testet att ett grafikkort med 12 GB minne är precis över vad som krävs för detta?

Hur påverkar det om man kör annat samtidigt? (typ en youtube video, några tabbar i chrome osv). Blir 12 GB plötsligt förlite? Det känns som att det är ett väldigt stort kostnadshopp på nvidia sidan för att komma över 12 GB.

Av Narien

Såhär har jag förstått skärbrädegamet, har dock inga källor, så om du väljer att lyssna på mig föreslår jag att du faktakollar!

Mjuka träslag: Bra för kniven, har viss antibakteriella förmågor, trä är gjort för att suga upp vatten, bakterier som hamnar på brädan kommer torkas ut och dödas över tid. Undvik diskmedel eftersom det torkar ut och förstör träet.

Hårda träslag: Dåliga för kniven, i övrigt samma som mjuka.

Plast: Enkla att använda. Diska, gärna i maskin för att säkerställa att bakterier är helt döda. Kan släppa små plastbitar, framförallt eftersom de slits, bör bytas (men vem fan orkar göra detta regelbundet).

Bambu: bambu växer snabbt, så snabbt att de kan få med sig sand och liknande. Detta gör dem väldigt dåliga för knivarna.

Sten / glas: Bra sätt att förstöra knivarna. Andra egenskaper oviktiga.

Baserat på detta så har jag valt att använda plast och mjuka träslag till mina skärbrädor. Även om jag tror på träslagens antibakteriella förmågor så använder jag plastskärbräda för chyckling, gris och fisk. Även ofta för nötkött, men där är jag inte lika religiös.

Vård: Plastskärbrädor tvättas i diskmaskin. Om jag behöver använda en smutsig så kan jag handdiska om den inte haft kött på sig.
Träskärbrädor diskas med vatten enbart.Och oljas in vid behöv.

Av Narien

Varit sugen på en ny tv, så om lgs B1 tar ett ordentligt prisdropp så kan det bli av! Måste uppgradera förstärkare också om det blir ett köp dock, så priset måste bli bra.

Av Narien
Skrivet av joda78:

2010 när du varit medlem sen 2019 ?
För övrigt om du köper en bil t.e.x tror du de som köper den som taxi inte har samma garanti ?
Den används ju då 24/7 istället för svensson körning ......

Om du leasar bil så kan du ha en maxdistans du får köra, (överskrider du blir det dyrare). Det är också vanligt att företag har helt andra garantiregler än privatpersoner.

Av Narien
Skrivet av Divion:

Har kört Fractal i 8 års tid. Mitt första var ett Define R4 i svart inköpt i Februari 2013.
Mitt andra var ett Define R5 i vitt inköpt i Mars 2016.
Och nu i December köpte jag ett Define Compact 7 i vitt.

Bra chassin helt enkelt med stilren design.

Får man fråga hur silver-fronten ser ut i verklighet? Tycker deras vita chassi passar bäst hos mig, men jag är rädd att silverfronten inte alls kommer passa in hos mig.

Av Narien

När jag är hemma vill jag ha blixtsnabbt internet, låg ping och gröna skogar. Jag är ganska sent till högre Hz än 60 på dator men nu är det dags (borde bli ny dator nån gång inom 6 månader kanske). Aldrig upplevt högre refreshrate, varken på dator eller mobil, men om det märks av å misstänker jag att jag skulle uppskatta det.

När 4G ger bra hastighet räcker det mer än väl för alla mina bruk, däremot lämnar uppkopplingen en del att önska i föräldrarnas stuga. inne i byggnader (mataffärer t.ex) osv. Men här kommer ju inte 5G vara bättre. Kortfattat så hade stabilare 4G nät varit betydligt mer användbart än 5G när jag står 10 meter från en jäkla mast.

Av Narien

@ponanmsi: Tack för svar! Kanske är värt att lägga en extra minut på att sätta in pci-kortet

Av Narien

@mrqaffe: Tack för svar

Av Narien

@mrqaffe: Tack, jo jag har lite erfarenhet med nätverk osv, min största fråga är om det finns nackdelar med att använda en usb c kontakt jämfört med att använda ett pci-e kort. Typ att usb ger högre ping eller något.

Av Narien

Trådlöst nätverkskort usb eller pci-e?

Som titeln säger, är påväg att flytta och som det ser ut så blir det svårt att fixa tråd mellan router och stationära datorn.

Jag funderar därför på att skaffa ett trådlöstnätverkskort till den stationära, och tänkte höra om ni hade några råd att ge...

Routern jag kommer köra mot är i förstahand en asus RT-N66U, alternativt en Technicolor 799 Xtream (om jag får den från leverantören samt jag orkar byta).

Då min asus router har funkat väldigt bra samt att jag har asus moderkort känns det rimligt att fortsätta på det spåret, nedan finns 3 alternativ.

https://www.inet.se/produkt/5404561/asus-pce-ac68-ac1900#spec...
https://www.inet.se/produkt/5404626/asus-pce-ac56-ac1300#spec...
https://www.inet.se/produkt/5404568/asus-usb-ac56-ac1300#spec...

Linan jag kommer ha är
Nedhastighet 150-250 Mbit/s
Upphastighet 60-100 Mbit/s

Alternativt att jag uppgraderar nedhastigheten efter 6 månader då prisskillnaden minskar efter kampanjpris. Upphastigheten går inte att få högre.

Det jag mest funderar över är igentligen om det finns någon nackdel med att köra med ett usb 3 kort jämtemot ett pci-e, t.ex hastigheter och/eller ping.

Sedan länkade jag även 2 st pci-e kort, finns det någon anledning att köpa på sig den dyrare eller kan jag förvänta mig att den billigare levererar det den säger att den gör.

Stort tacksam för alla råd ni kan ge!

//Narien

Av Narien

@snajk: Jo namnen är snarlika, men när man startar upp programmen är de olika, den ena kräver cd key direkt och den andra låter en skapa installationssticka utan. Om inte annat så är de konfigurerade olika.

Det känns iaf vettigare att använda den från academic länken då jag tänkt installera education varianten.

Av Narien

@snajk: Det är inte exakt samma, detta börjar t.ex med att man skriver in cdkey.

Av Narien

@snajk: Jo, jag har hittat samma information som du, hittade även detta:

https://www.microsoft.com/sv-se/software-download/vlacademicw...

Tror jag kommer testa det verktyget först.

Av Narien

@Rouge of Darkness: Det kanske stämmer, jag har dock funderat på att göra en usbinstaller med rufus (https://rufus.akeo.ie/) för att använda education ISOn man får från Microsoft Dreamspark.

Av Narien

@zlahard: Nej inget bortfall, däremot försöker jag komma på hur man faktiskt ska installera den på en ny dator. Jag tycker det verkar som att detta verktyget: https://www.microsoft.com/sv-se/software-download/windows10 inte skapar en education installation :S

Av Narien

@zlahard: Sett till funktioner och liknande går dem i ordningen:

Home -> Pro -> Education -> Enterprise

https://www.microsoft.com/en-us/WindowsForBusiness/Compare

Tryck på expand all för att få en bättre bild över skillnaderna, exakt vad N står för vet jag inte.

Edit: Verkar som att N versionerna är utan media spelare, microsoft var tydligen tvingade att erbjuda en version utan detta, verkar också som att det går att ladda ner media spelaren efter installation på denna version...

Av Narien

Skapa windows 10 education usbinstall

Som det står i rubriken så hade jag tänkt installera windows 10 education med ett usb på en ny dator. Så då behöver jag skapa en usbbootable drive med den relevanta iso filen.

Går det att göra med detta verktyget?
https://www.microsoft.com/sv-se/software-download/windows10

Jag laddade ner det, men då jag inte har den relevanta iso filen eller usb stickan än så kom jag inte så långt. Anledning till att jag frågar om det funkar är för att det inte står att man väljer iso fil någon gång i dokumentationen.

Av Narien

@Masyve: Jag ska definitivt ha det i åtanke, men jag avvaktar tills jag vet hur systemet fungerar som det är tänkt nu. Har ingen aning om vilka temperaturer är att förvänta just nu. Som sagt, det borde inte vara svårt att lägga till en/två fläktar därfram efter montering ändå.

Av Narien

Beställning är nu lagd enligt senaste listan.

Av Narien

@lolight
@Masyve

Ni tycker alltså jag borde köpa till fler fläktar. Jag kommer dra ut alla hårddiskburarna, åtminstånde till en början, det blir ju två stycken SSD, tänkte sätta dem på baksidan av moderkortsplåten.

Jag vill helst inte öppna upp ovan sidan eller fläktluckan på sidan.

Till en början kommer jag nog testa med de fläktar jag får till, borde inte vara allt försvårt att lägga till/byta fläktar efter montering, förutom möjligtvis bakfläkten, men om jag förstod dig rätt Masyve så duger den fläkten som redan sitter där bra.

Om jag märker av att det låter eller blir dålig cirkulation så ska jag definitivt ha noctua fläktar i fronten i åtanke.