Inlägg

Inlägg som Arson har skrivit i forumet
Av Arson

Har varit med på SweClockers sedan CJB tiden (1999?)
Har inte spelat på PC sedan 2002, men köpte en begagnad stationär för 3000kr igår.

Intel Core i7-8700 / 48GB RAM / 1 TB SSD / RTX 2080 / Win 11 Pro OEM licens.

Men mitt gamla Steamkonto finns kvar, och man kanske skulle visa barnen hur pappas spel såg back in the days (alltså Q3 och UT) 😅

Av Arson
Skrivet av heddan:

Haha, samma här 😅

Kombinationen Riva TNT och AMD K6 var väl det mest inkompatibla man kunde ha på den tiden 😅

Av Arson

Kommer så väl ihåg när jag sommarjobbat och lönen äntligen landade på kontot. Illa kvickt besöktes datorbutiken.com och en beställning på dator i delar med ett GeForce 2 GTS lades, med en evighetsväntan av Posten till följd.

Gissa om man var kungen på gatan den hösten 😅

Av Arson

Satt och meckade lite med Deco-systemet, och får skämmas lite nu känner jag.

För ett tag sedan dränerade vi framsidan och grävmaskinen råkade gräva av fiberkabeln. En tekniker kom för att blåsa ut en ny kabel, och han gick även in och grejede med routern/Deco-puckarna, och allt fungerade efter det vilket jag inte tänkte så mycket mer på.

Men det verkar som att puckarna var inställda som åtkomstpunkter och inte som router. Ställde om till DHCP/router och nu finns det lokalt nätverk.

Men ändå lite märkligt att jag kunde se andra användare i det publika nätverket?

Tack för alla svar, det här forumet är ju, fortfarande efter 20+ år, det bästa på nätet

Av Arson

Tack igen!

Det låter onekligen som att det inte finns något lokalt nätverk.

IP Only är nätägaren och operatören Bredband2.

Av Arson

Hejsan,

Tack för alla svar!

Ska kolla upp Spotifykontot, men ser inte ut som det skulle vara aktivitet på just mitt konto i övrigt?

Så här kan det se ut i Fingappen för telefonen, dyker upp massor av "generic", men också ett 10 tal, vad som ser ut som att vara användare. Eller läser jag informationen helt fel?

Av Arson

Hittar enheter i mitt nätverk - hackat?

God morgon vänner!

Har haft mitt nätverkslösning från Deco M9 Plus i tre års tid i villan, och det har mestadels fungerat bra.

Så i går kväll vid sängdags tänkte jag lägga mig och lyssna på lite musik med mina blåtandshörlurar och öppnade Spotify för att välja lurarna, men hittar där via Spotify Connect en helt okänd köksradio i listan (!). Kopplar upp mig mot den, öser Dimmu Borgir någon minut, tills användaren (antar jag) sänker volymer och till slut stänger av.

Skumt tänker jag...

Laddade hem en app som heter "Fing" till iPhonen och kör en scanning på nätverket. Hittar där i listan en hel del märkliga datorer, allt från olika Asus Desktops, HP Elitebooks, en nätverksprinter, Macbook Pros och annat.

Loggar in på Decos interface, uppdaterar firmwaren (ops ) på puckarna, byter lösenord och lägger mig och sover.

Spanar nu på morgonen igen, och det verkar fortfarande finnas enheter på nätverket som hittas vid en scanning?

Borde jag vara orolig eller hur skulle ni tänka?

Tack på förhand och ber om ursäkt för okunskap samt dumma frågor
// Mattias

Av Arson
Skrivet av mrqaffe:

Låg det ingen märkning över slangen, du visar ingen sådan på bilden ?

Inte vad jag kan se.

Min känsla är att de som installerat varit lite halvslarvig då installationen kändes lite sådär.

Av Arson

Tack igen för input!

Hantverkaren hade faktiskt till och med skrivit in i kontraktet att bergvärme och fiberkabel finns.

Men bara så tröttsamt att det aldrig kan gå smidigt, utan måste tjafsas till höger och vänster, men det är väl en del av att vara husägare

Nåväl, får väl se vad teknikerna från Bredband2/IP Only säger då. Positiva är att kidsen nu tvingas spela Super Nintendo på kvällarna istället för det förbannade Fortnite 😎👍

Av Arson

Tack för svaren.

Har bara bott i huset två år och rev buskarna i våras, reagerade redan då på att kabeln kändes väldigt "blottad"? Ska verkligen "tråden" vara så naken?

https://fv2-1.failiem.lv/thumb_show.php?i=ub6exgzr7&view

https://fv2-3.failiem.lv/thumb_show.php?i=zaz9498ev&view

Som sagt, när jag känner på kabeln så är den inte av per definition. Men det kanske inte spelar någon roll.

Av Arson

Avgrävd fiberkabel?

Hejsan,

Har varit på semester med familjen och haft hantverkare hemma som dränerat om framsidan av huset. Märkte efter några dagar att kamerorna slutade fungera, och misstänkte något har hänt med fiberkabeln. Kommer hem, och mycket riktigt var det så, inget Internet alls och Bredband2 kommer inte åt mina enheter heller.

Men frågan är om man kan göra något själva kabeln? Vad jag kan se så verkar den inte bruten, men den kanske är så pass känslig ändå?

Tacksam för tips om det går att fixa själv. Har bråkat nog med dessa hantverkare…

Av Arson

Hej,

Tack för svaret.

Har testat att starta om, uppdaterat firmware etc. Allt är trådlöst idag och kan stå med en iPad 1 meter från ”huvudpucken” som kopplar upp, men ger ingen IP adress eller Internet.

Sen kan det funka dagen efter utan att man gjort någon skillnad.

Har faktiskt ingen dator med kabel idag, men ska låna hem och testa.

Av Arson

Struligt TP-Link Deco nätverk

Hejsan,

Har haft ett meshnätverk till vår tegelvilla (med källare) under ett års tid av modell TP Link Deco M9 Plus. Fram till nu har det fungerat klockrent!

Senaste veckan upplever jag att enheter som är konstant uppkopplade (t.ex iPad, smartphones, Philips Hue etc) fungerar bra.
Men när enheter som kopplas in vid behov (TV, konsoler, förstärkare eller liknande) så finns det stora problem att komma in på nätverket. Oftast blir enheten ansluten, men får inget Internet.

Ibland fungerar det, ibland inte.

Har testat att starta om systemet, uppdaterat allt etc.

Det som är mest störigt är frugan och barnen som skriker när inget fungerar.
Vad tusan kan det vara?

Tack!

// Mattias

Av Arson
Skrivet av Hulle:

Det där är en slippery slope. Du vill skydda svenska återförsäljare av "kinaskit" artificiellt via tullar och regleringar, så att inte enskilda konsumenter ska kunna beställa samma pryttlar direkt från leverantören och skippa mellanhanden.

Då kan vi väl bara bestämma att svensk potatis inte får kosta under 100 kr/kg också, och förbjuda import.

Kanske läge att förbjuda folk i Sverige att köpa andra bilar än svenska när vi ändå är på gång? Så alla får köra Volvo...jag menar Königsegg då?

/hulle.

Självklart vill jag skydda Svenska återförsäljare med all den effekten som blir om vi börjar handla (inte nödvändigtvis tillverka) lokalt.

Prispress är trevligt för den enskilda individen, men knappast vettigt i ett längre perspektiv. I synnerhet inte när, som i det här fallet, våra olika marknader skiljer sig enormt.

Av Arson
Skrivet av ramlösa:

Nej, marknadsekonomi är den totala motsatsen, utbud efterfrågan. Vi har plötsligt fått tillgång till en gigantisk "marknaden" kina och därför behöver de svenska återförsäljarna rätta sig efter den nya marknaden och inte tvärtom.
Att sälja varor till ett artificiellt marknadspris är motsatsen till en marknadsekonomi och handlar om ren och skär utsugning av svenska konsumenter från miljardföretag utanför Sverige som sätter pris efter olika marknader.

Mitt svar handlade mer om att det gör varken till eller ifrån om jag köper produkt B från Kina eller komplett.se som varken betalar skatt eller har sitt lager i Sverige.
Och på det stora hela "idag" är det en piss i havet då majoriteten är krimskrams för en hundralapp, andelen som köper sin Ifåne och kylskåp från Kina är obefintlig.

När vi välbärgade européer får tillgång till priser och produkter som ligger långt under nivåer för vad som anses vara skäligt kontra lönenivåer etc. skapar det helt enkelt obalans.

Nu är vi såklart inte där än. Men när funktioner som Wish och liknande gör intrång är det ett steg åt fel håll. Framförallt vad gäller överkonsumtion men också, vad jag tror i förlängninge, även ytterligare prispress för att Svensson ska kunna köpa mer hemelektronik osv.

När vi pratar återförsäljare av produkter i Sverige bidrar dessa såklart med arbetstillfällen jämfört med att slutkund köper direkt från distributör i Kina. Det behöver regleras anser jag personligen.

Planekonomi är inte helt fel.

Av Arson
Skrivet av ramlösa:

Vilka jobb?? 99.98% av "kina-skärpet" är fortfarande tillverkat i Kina (Asien) och köper du något från Komplett.se så ligger huvudlager och företaget i Norge. Skillnaden är minimal förutom momsen som nu alla ska betala ändå.
En stor del av "kina-skärpet" kablar/skal etc som svenska återförsäljare säljer köps in från exakt samma försäljare som vi konsumenter köper från men i bulk istället.
Om några år har vi Amazon på den svenska marknaden, då jävlar kan du prata om "egoism (och indirekt dumhet)", svenska jobb och skatt.
Att folk köper "Kina-skräp" för några kronor till en hundralapp är en piss i havet mot vad Amazon kan göra mot svenska butiker.
Hur många jobb skapar Netflix facebook etc eller skatt för den delen.

Är min syn på det, sparar hellre några kronor på kablar än att betala överpriser till Norskarna på Elgiganten på hörnet.

Det handlar om marknadsekonomi.

En produkt kostar olika beroende på vilken marknad den säljs på. Svenskar har det bra, riktigt bra ställt i hushållsekonomin och bör inte uppmuntras till att importera en massa skräp, utan kan gott betala marknadspriset i Sverige.

Därför handlar det inte så mycket om vart produkterna tillverkas.

Av Arson
Skrivet av Jompa79:

Allting är ändå gjort i Asien och flygs/skeppas ändå in från fjärran östern oavsett om man beställer det på nätet eller köper från den lokala handlaren.

Självklart är det mesta tillverkat i Asien. Det är även många företags affärside, att importera kvalitetssäkrad elektronik till kunder i Sverige. Vinster skapar skatt som i sin tur skapar välfärd.

Marknadsekonomi måste tillämpas. Släpper man på gränserna kommer allt raseras till slut. Tänk det klassiska Big Mac index

Av Arson

Helt rätt att minska importen av billiga skitprodukter till Sverige. Svenskar har råd att köpa en HDMI kabel för 99 kr från den lokala handlaren. Samma kabel behöver inte flygas hit från fjärran öster.

Av Arson

BenQ E2420HD - svårt att få bra bild?

Hej,

Införskaffade mig för några veckor sedan en BenQ E2420 HD skärm.

Var hyfsat nöjd till en början, men inser efter en tids användning att bilden inte är speciellt njutbar i längden.

- Alldeles för ljus bild och ansträngd bild, sänker jag då ljusstyrkan börjar skärmen tjuta (!).
- Allmänt dåligt färgtryck.
- Dålig betraktningsvinkel, hasar jag ned i stolen vid filmvisning blir det nästan omöjligt att se någonting överhuvudtaget vid mörka scener.
- Backlight-bleed både upp- och nedtill.

Betraktningsvinkeln och backlight-bleed kan jag överleva för priset (2 300kr).
Däremot tycker jag att en modern TFT-skärm bör kunna uppvisa behagligare bild än så här. Störande också att bildskärmen tjuter vid de lägre ljusstyrkorna.

Kan en "kalibrering" hjälpa? Hur ser era inställningar ut för detta skärm?

//Mattias - en ganska missnöjd BenQ ägare...

Av Arson

http://www.youtube.com/watch?v=mYZXNVHVfhc

Påminner om den gamla Amigan, om än här i en lite modernare version..

Grymt med en synthgitarr också