Inlägg

Inlägg som blomqvist har skrivit i forumet
Av blomqvist
Skrivet av Infiniti:

Apples kablar verkar ju vara gjorda av något slags fnöske. Ironiskt att tillverkaren av de dyraste, mest exklusiva telefonerna inte kan göra en enkel kabel som håller under telefonens livstid. Givetvis handlar det om planned obsolence som någon nämnt tidigare om lightning-kontakten.

Skickades från m.sweclockers.com

Tror en hel del ligger i hur folk behandlar kablarna också; spända laddsladdar från sängkanten, nermosade i fickor och annat.
Jag har haft iPhone sedan 2010 utan att lyckas få en enda sladd att gå sönder.

Av blomqvist

Innan det blir allt för mycket krig om prislappen: https://twitter.com/SwiftOnSecurity/status/120463502801521049...

Av blomqvist
Skrivet av Sapporun:

30k brutto som nyexad systemutvecklare, 3.5k friskvård, mobil vartannat år och verkar vara en resa om året med företaget.

"Verkar vara en resa om året", antar att... you will notice? (eller är jag helt ute och cyklar?)

Av blomqvist
Skrivet av DozeN:

Det är likadant varje år, de plockar upp gamla tekniker som funnits flera år och kallar det något nytt, tex trådlös laddning och ansiktsigenkänning.

Processorn och krets verkar vara riktigt bra däremot, iPhone 7 stod ju bra emot Snapdragons kretsar.

Det Apple ofta gör med teknikerna är att förfina så att de faktiskt fungerar bra. De lyckas inte alla gånger, men allt som oftast släpper de bra bättre funktioner än konkurrenter.

iPhone 7 står ju inte bara emot Snapdragon bra, den krossar totalt. iPhone 8 och X kommer (också) springa åttor runt allt nuvarande motstånd. Både enkeltrådat och flertrådat.

Skrivet av Triton242:

Fast den är egentligen 2 + 4. precis som den gamla var 2 + 2.
2 kärnor är de som verkligen gör jobbet när det verkligen behövs medans de andra mer är för bakgrundsprocesser och energisparläge.

Lite ironiskt att fler andra tillverkare glänser med 8 kärnor och fortfarande blir utmanövrerade av 2 + 2 eller som nu 2 + 4.

Tyckte att dom under eventet sa att alla sex kärnor kan användas samtidigt, alltså inte som 2 + 4. Blir dock osäker när jag försöker fact-checka.

Av blomqvist
Skrivet av OldComputer:

Nej, faktiskt inte. Har fortfarande kvar laddade från gamla märkestelefoner som fortfarande fungerar (vissa äldre tar visserligen väldigt lång tid på sig). Sedan vet jag inte hur man lyckas springa omkring i lägenheten och leta efter laddaren stup i ett. Jag laddar alltid telefonen på samma plats när jag går och lägger mig, så är den färdig på två timmar och räcker i ca 36 timmar.

Sen ett tips, dra ur laddaren när den inte används, vilket sparar ca 1000 kr / år på din elräkning samt att om det börjar brinna så gäller inte din hemförsäkring om det sitter en laddare i, oavsett om den orsakade eller inte.

Vad det gäller datorn så är det bara en USB rakt in eller en genuin grendosa med USB. Fungerar utmärkt båda.

1000 kr/år?

Jag betalar ~0,85 kr/kWh. 1176 kWh per år är ju ruskiga mängder. Det är fullt effektuttag ur min bil i 5,88 timmar (hjuleffekt).
Ett Electrolux ERF3100OOX (kylskåp, 300 liter) förbrukar 71 kWh/år.

Jag kanske räknar helt fel?

Av blomqvist
Skrivet av Hamno:

Gemensam Tabell
Rubrik, Information, Datum, ExtraID(FK)

Tabell Ex1
ExtraID(PK), Extra 1, Extra 2, Extra 3

Tabell Ex2
ExtraID(PK), Extra 4, Extra 5, Extra 6

Tabell Ex3
ExtraID(PK), Extra 7, Extra 8, Extra 9

Lurigt med FK till tre tabeller.

Den gemensamma tabellen kan ha Id, som sedan undertabellerna refererar till. Gemensamma tabellen skulle även kunna ha en ENUM som tydligt visa vilken sub-typ det rör sig om, så slipper du i värstafallet att göra en select på tre tabeller för att hitta rätt extra-data.

Så. Gemensam tabell: Id (PK), Rubrik, Information, Datum, Sidtyp (ex: 'ebay', 'craigslist', 'blocket', 'tradera')
Undertabeller: GemensamId (FK), Extra-kolumner<..>

Sidtyp går även att bryta ut till en separat tabell om antalet sidtyper beräknas växa:
Gemensam tabell: Id (PK), Rubrik, Information, Datum, SidtypId
Sidtyper-tabell: Id, Namn

Gör det som känns lättast, det går alltid att förbättra ganska simpelt om behov uppstår.

Av blomqvist
Skrivet av Awakeruad:

Mer komplex kanske, men inte bättre.
MacOS är en Linux, och har mycket starkare strukturellt skydd än vad Windows har. Windows har alltid varit en röra, och Microsoft började inte bry sig om säkerhet förrän med Windows 7, och de har alltid prioriterat bakåtkompatibilitet och utvecklarnas önskemål framför säkerhet.

De började bry sig om säkerhet innan Windows 7.
Windows XP och Windows Vista är två bra exempel.

Av blomqvist
Skrivet av mrqaffe:

Det tragiska är att MS inte kan skapa säker kod från början för då skulle det inte finnas behov av speciella mjukvaror som egentligen bara lappar ihop allvarliga brister.

En extremt svår uppgift.

Av blomqvist
Skrivet av oTiuZ:

Provade avaktivera alla paket, syntax var inställt på python. Märkte dock att Sublime inte använde min virtual env av någon anledning, så jag provade installera github3.py globalt. Då fungerade det normalt.

Kan tillägga att jag använt PyCharm innan, så vissa funktioner kanske är specifika till det som jag är för van med.

Nu har jag dock ett nytt problem, jag kan inte nå objekt genom variabler. Till exempel:

auth = github3.login(username=username, token=token) rlist = auth.search_repositories()

I PyCharm fungerar det som det ska, men inte i Sublime.

PyCharm är ett IDE, Sublime Text är en texteditor med plugins. Tippar på att det saknas plugin som kan bemästra den funktionen.

Av blomqvist

Får hoppas att X1:an är bättre än de två föregående generationerna, som har varit helt värdelösa när det kommer till pålitlighet, bildskärm och touchpad. Måhända en vanesak, men även vissa tangenter sitter helt fel. Page up/page down precis vid piltangenterna är något jag aldrig kommer lära mig hantera.

Av blomqvist
Skrivet av Bloodstainer:

Varför? Känns som en laptop med en GTX 1050 är väl gjort för mer än surfing? Då antar jag att man använder en ordentlig datormus med den.

Finns folk som gör annat än att spela med ett sådant grafikkort. En dålig touchpad gör att man kan leta efter en helt annan dator.

Av blomqvist
Skrivet av Paddanx:

Om hackaren väl har hittat honom en gång, då kan han få tag i hans MAC adress. Om han sen vet att han sitter på Telia, och han ser ungefär vilken IP range han håller sig inom, så är det ju bara kolla vilken Mac adress han har, så hittar han samma person igen genom ett enkelt skript.

Var en rätt duktig nätverkstekniker som visade mig hur han kunde spåra och identifiera personer på detta sätt. Personligen trodde jag inte heller att det gick... men han visade det framför nosen på mig.

Sen kan du naturligtvis ändra din MAC-adress, om du vet vad du gör, men okunniga kan du lätt hålla koll på.

MAC-adressen är inget du får tag på över internet. I samma nätverk är det möjligt.

Av blomqvist

Aktivera 2FA. Om du har uppdaterat datorn med senaste macOS och sedan loggat in till iCloud kan jag tänka mig att det där meddelandet dyker upp.

Av blomqvist

Inga problem att få upp bild med det pixelantalet. Allt känns dock inte supersnabbt - vet inte om minneshastighet begränsar, eller vad det är. 1080p på min C2D 2,26 GHz (dvs biligaste modellen av din) har det kämpigt. Har dock bara testat Chrome - Safari kanske är lite snabbare (speciellt nu med Safari 10).

Övrig vardaglig användning fungerar fint. Surfa (utan Youtube), utveckling och annat flyter på.

Skärmen kan du ha även till nästa dator. DisplayPort löser biffen

Av blomqvist
Skrivet av Fisken1986:

''Ipad Mini 2 med 16 GB lagring och kvar blir endast 32 GB till det nya priset 2 795 kronor. Samma kapacitet kan även köpas med stöd för 4G/LTE, då för 4 095 kronor.''

Rejält prishopp för en antenn..sen måste man lägga till 199:- månaden för att kunna utnyttja den..patetiskt.

Vad är patetiskt? Att extra finesser kostar mer eller att mobiloperatörerna tar ut en avgift för att nyttja deras tjänst?

Av blomqvist
Skrivet av Clint Eastwood:

Finns det appar som bara går att köra på 7an t.ex.? Tacksam för lite insikter där..

Ja. Olika versioner av API:er som stöds, där senare versioner av Android har stöd för nyare API:er. Sedan tillkommer även säkerhetsfixar och nya säkerhetshål

Av blomqvist
Skrivet av Mattsingen:

Har en del erfarenhet av powerbanks och kan ju försöka förmedla mina erfarenheter.
Antalet mAh i förhållande till storlek och vikt är ganska likt för de flesta enheter. Så du behöver tänka efter om du vill ha den i en ficka eller om det är i en väska du ska bära den. De flesta över 2800 mAh är för stora för en skjortficka och över 10000 mAh börjar de vara för stora för mindre byxfickor 15000+ mAh är nästan bara väska eller stora benfickor som funkar.
Hur många laddningar behöver den ge till din telefon. Ca 3000 mAh är ju en laddning, 15000 mAh ca 5 laddningar.
Ju större kapacitet ett batteri har ju längre tid tar det att ladda. Större batterier tar väldigt lång tid att ladda om de inte kan laddas med en kraftigare 2A-laddare. 16000 mAh tar ju mer än 16 timmar att ladda med en vanlig 1A-laddare från helt tomt. Så kolla upp i specen hur den kan laddas. Skriver de inte ut det skulle jag inte köpa för då verkar det som de inte vet vad de säljer (den du länkat hos elgiganten är ett exempel på detta).
Tänk även på hur mycket den kan ge till enheten den laddar. 1A räcker ju oftast, men om det är för att täcka behovet för GPS-navigering med skärmen påslagen (Pokémon Go ) kan det behövas att den ger 2A för att ladda telefonen mer än vad den drar.
Det finns bara några få tillverkare av batterier och kretsar för powerbanks, så skillnaderna är sällan särskilt stora. Vad du får betala för är märket och kvalitet på skalet. Tyvärr är det några som bygger så att de ser robusta ut men de inte är det och även tar betalt för det.

Skulle jag tipsa om den enhet jag är mest nöjd med så blir det Huawei AP007. Tyvärr verkar den vara på väg bort från marknaden.
http://www.aliexpress.com/item/100-Original-Huawei-AP007-1300...

Går inte riktigt att översätta mAh sådär. En typisk USB-laddare kan ge 1 A vid 5 Volt. Batterierna i en powerbank är rimligtvis någon litium-historia med en maxspänning på 3,6 V. Således är 1 Ah för en Powerbank mindre än 1 Ah från en USB-laddare. Mer rimligt vore det att räkna i Wh...

Vidare uppstår det förluster vid DC-DC-konverteringen från 3,6 V till 5 V, dvs från powerbankens batteri till USB-port. Det uppstår även förlust vid laddning. Mer finns att läsa här: http://www.tp-link.es/faq-741.html

Av blomqvist
Skrivet av BasicRoom:

Min usb slots slutar även fungera även ibland. Så att jag inte kan använda mitt tagentbord eller mus för att starta datorn. Sedan så utav någon anledning så fungerar det igen. Vet inte vad jag gör för att få det fungera däremot.

Känner igen beteendet. Externa hårddiskar tappade även formateringen. Berodde på trasiga kondensatorer på moderkortet.

Av blomqvist

Jordloop är typiskt tråkigt att få, och det kan lätt fritera ljudkretsen, antingen i telefonen eller i förstärkaren (Jag har förstört två ljudutgångar på telefoner pga jordloop).

Av blomqvist

Låter som att det blir för lite bensin i förgasaren. Är bensinfiltret igensatt? Kanske är bensinslangen böjd olämpligt? Mer bensin i tanken innebär något högre tryck i slangen vilket skulle kunna förklara att mopeden går sämre när tanken nästan är tom.

0,28 liter/mil låter normalt.