Inlägg

Inlägg som mnemonic har skrivit i forumet
Av mnemonic

Kan rekommendera yrkeshögskolor (KY)

Du kommer ut i arbetslivet på ett helt annat sätt än på högskolestudier och får möjlighet att skapa kontakter på intressanta företag.
Visar du framfötterna är det i regel inga problem att få extraknäcka hos företagen du har praktik på , och det är inte helt ovanligt att ha anställningskontraktet klart vid avslutad utbildning.
Du får ofta ett fokus på det som företagen efterfrågar istället för all stoppning och formalia som universitet älskar att slänga in.

Jag anställer hellre någon som har KY-utbildning än universitet, ofta har dessa människor mer praktiskt sinnelag än teoretikerna som läst om allt men saknar den praktiska "hands on" erfarenheten.

Av mnemonic

sällan lönt med privatleasing, bästa är om du kan snacka med ditt jobb om förmånsbil istället, det är oftast en betydligt bättre affär, speciellt om du tjänar över brytpunkten.

jag var i samma tankar innan ang. privatleasing / avbetalning under 2012, valde avbet, klart värt det att ha en bil som är betald och klar efter tre år! har för mig att det bara skillde ungefär 20% mellan avbet och leasing, så det var inte ett svårt val.

Av mnemonic

@axxel: Tack för infon om X9 moderkortet, så fortfarande krångel med supermicrokort då... synd.

@Perb: efter att ha googlat lite verkar det som att problemet med bootloop förekommer med P410 i kombination med ditt moderkort.
Jag har nog helt enkelt haft "tur" som inte har gått på ngra problem med de korten (förutom på Supermicros X7 moderkort).
Well fortfarande ett favoritkort för min del, men inte helt förmånligt för din del.
oavsett vilket märke du väljer skulle jag råda dig att ta ett kort som du kan få tag på enkelt och snabbt igen om själva kortet skulle rasa och du behöver komma åt infon på RAID-volymerna. Nu händer det inte ofta att raidkort ger sig på det viset, men lika bra att ha det med i tanken om det skulle komma till det.

Av mnemonic

När det kommer till låda så är det ju en fördel att ha en towerlåda med stora lågvarviga fläktar så att de inte behöver göra mycket väsen av sig för att flytta luften, har du den i garderob är det en "fördel" att se till att ha inluftflöde och även utflöde för den varma luften som går ut ur maskinen. Har du inga krav på hotswap eller liknande så finns det ju en drös billiga lådor att välja mellan.
Personligen gillar jag chieftecs chassin där, stabila, välbyggda, och inte jättedyra, går givetvis att komma undan mycket billigare om man tar ngt annat.

Raidkort:
Jag gillar P410 från HP, billigt, stabilt, lätt att få tag på ett nytt om det befintliga skulle ge sig, går att bygga på med mera cacheminne,
tar 8 diskar med 1->4 kabel (fler med sas-expander)
har sett vissa problem tillsammans med supermicros moderkort dock, men det var på tiden för x7 moderkorten ,annars bör det fungera ok.

Av mnemonic

Känns ju rätt så ineffektivt att kyla hela garaget, om du inte har annat där i som du vill ha kylt.

ang. 35C inluft på sommaren, det som kommer att ta en del stryk blir batterier till ex. Raidkort vilket kanske inte är 100% om du kör volymer med batteribackad cache. (speciellt databaser).
Sen gäller det ju också att som "Jonaz" skriver få ut den varma luften med på ett hyfsat effektivt sätt.
Har råkat ut för att Dell servers råkar ut för felmeddelanden i stil med "The adapter has recovered, but cached data was lost" efter att tidigare ha orsakat blåskärm när dessa haft kassa batterier, som sagt inte helt kul om det samtidigt har resulterat i datakorruption av diverse slag. (Dells PERC kort, men förväntar mig att de flesta andra märken ger liknande beteende när batteripacket går åt skogen)

Jag har ett kylagg för att kyla mitt (men för tillfälle inget i drift eftersom jag är upptagen med andra projekt)

Av mnemonic

Köp en beggad hyfsat ny på blocket eller liknande och ta sedan dit en riktig kyltekniker som fixar installation/montering/driftsättning.
Då bör du kunna komma undan en bra bit under budget.

Av mnemonic

Att försöka med en lösning som ska täcka allt blir sällan bra, bättre att separera server och arbetsdator.
Är det något man absolut inte ska göra så är det ju att använda sin skarpa server som surf/kontorsdator....
OK för labbmiljö, men ska du använda detta till ngt seriöst bör du kanske titta på en VPS istället hos valfritt webbhotell, alternativt en "riktig" server i colocation.
VPSerna har ju fördelen att du kan skala upp och ner prestanda efter behov och betala därefter, du har oftast ingen startkostnad heller, köper du hårdvara har du ju alltid en startkostnad innan du ens kan komma igång.

Av mnemonic

MII brukar vara en celeron av ngt slag i för att den ska dra mindre ström.
således, strömsnål, håller bra, i regel rätt så tysta om fläktarna inte är slut.
4 serieportar, perfekt att koppla upp seriell utrustning mot, ex, rom programmare, eller om du vill konfigurera switchar/annan nätverksutrustning över serieport,
sen finns det även en radda med expansionskort till dessa, bla för touchskärmar med speciell kontakt där du får ström och bild i samma kabel.
Powered USB 12/24V, etc

användningsområdet är väl ganska smalt, men som sagt perfekt om du har seriell utrustning du vill koppla upp dig mot, och vill kunna ha flera samtidiga sessioner.

Av mnemonic

Billig men ett förbenat as när det kommer till volym, värme och strömförbrukning, bättre att ge sig på gen6 av samma istället för i princip samma pris, men möjlighet för 4st 6-core cpuer.

Precis som tidigare inflikats i tråden så är det mest ekonomiska att ge sig på gamla servers om du vill ha mycket cpu/minne/lågt inköpspris, däremot får du räkna med att dessa drar en del ström och alstrar en hel del värme och ljudvolym.
(Om du inte kör att du hyr i en hostad miljö, vilket ju givetvis är billigare, dock skulle jag fråga mig vilken integritet jag skulle ha på datan i den hostade miljön.)

Av mnemonic

Hade varit intressant att se likadan statistik för SSDer som varit i hård drift

Av mnemonic

Skulle rekommendera att inte köpa HPs prylar, just iom det du nämner om kontakter, fläktar etc.
Känner den inte av att fläktarna är i så brukar HPs servers i regel stänga ner ganska fort, typ 5 sekunder efter post.
Bättre att antingen titta på Intels kort (de som följer riktig ATX-standard, inte de som bara fungerar i Intels egna chassin), alternativt supermicro/tyan.
Men även med supermicro/tyan lönar det sig att kolla att korten i fråga håller sig till en vettig standard typ EATX, SSI CEB etc, så att det inte är ngt extremt specifikt som bara passar i supermicros 6016 twinnode te.x.

Annars brukar det mest ekonomiska vara att köpa en hel server istället för att köpa en del här och en där, spar en hel del tid med.

Av mnemonic

Läste för 7-8 år sedan en yrkesutbildning inom ämnet.
Mitt intryck är att yrkesutbildningarna ger stora möjligheter till jobb just iom praktiken där man har chans att visa upp sig själv, det är värt att lägga extra mycket tid på att kolla in bra praktikplatser som du kan tänka dig att jobba på, även om du inte får jobb just där så lyckas du kanske skapa kontakter och ge ett gott intryck som de sedan kanske förmedlar vidare till annan potentiell arbetsgivare.

Många av mina studiekamrater hade möjlighet att jobba extra på sina praktikplatser efter avslutad praktik och på så vis dryga ut studiekassan, en del inklusive mig själv blev anställda under sista praktikperioden innan vi ens tagit examen. (det här var dock ett tag sedan, men tror inte att det är några problem i dagsläget så länge man gör ett seriöst intryck och har viljan att göra ett bra jobb)

Av mnemonic

ansluter man via IMAP i livemail så får man mapparna samt de nyare mailen.
De gamla mailen verkar vara med POP-inställning dvs de har gått ner i telefonen och finns endast där.
Telefonen kör i nuläget på IMAP så nya mail är inga problem, men behöver få över de gamla mailen och bilagorna.

Av mnemonic

Exportera email från iPhone till Windows Live mail?

Enligt topic.

Har en iPhone med en hel del mail på, bilagor etc. vill exportera dessa mail så att jag kan komma åt det hela på min PC med Win7 och Windows Live mail.
Någon som har haft samma problem och har en enkel lösning? (gärna utan inblandning av MacOS X dator. )

Av mnemonic

Annars så är det ju ganska prisvärt med begagnat, det skadar inte att kola lite på blocket/tradera ibland.

Av mnemonic

Jag antar att du har första generationens R210, den andra generationens är ju så tyst att man knappt hör att de är igång mer än vid start.
Rekommenderar annars att lägga pengarna på en tystare server. typ R210 II
(annars kan du ju alltid köpa ett IKEA-bord "LACK" , skruva sedan fast detta upp och ner i taket, så har du en 19" rackhylla för ungefär samma kostnad som en pizza.)

Av mnemonic

ahh kollade inte specen ordentligt utan utgick från att det var ett E-ATX i vanlig tappning,.
tja de långa Twin node moderkorten har jag svårt att se skulle gå in i ngnting annat än originalchassina, om du inte är riktigt sugen på att jobba om ett E-atx chassi, troligtvis får du plocka bort disk bayen och fixa egna distanser (om du hitar ett chassi med tillräöcklig lång moderkortsplatta,
Kan tyvärr inte hjälpa dig med tips på chasi där

Av mnemonic

Flera av dom aovecent-baserade, bla Dell och HPs KVM over IP switchar har designfel.
(ingen vettig ventilation, inte ens fläkt eller tillräckliga flänsar för PSUn)
resultatet? tja märker du att menyerna börjar "flimra" först så har de börjat ge sig, sen börjar även själva bilden på hosten att flimra. Till slut startar de inte.
På senare varianter har Dell iaf lärt sig och satt en fläkt vid PSUn,

Av mnemonic

Chieftec WH-01-B borde fungera, Har kört Intels S5000PSL i denna det är smidigt, tar inte överdrivet mycket plats och man får plats med det man behöver i form av lagring utan större problem.

Av mnemonic

Har nu plockat isär maskinen, hittade dock inget batteri vid högtalaren så det verkar som om det antingen skippats på denna modell eller att föregående ägare tagit ut detta av ngn anledning.

Lägger även märke till spår av kaffe samt en lagning av moderkortet gjort med koppartråd som inte ser heeelt förtroendeingivande ut.

Nåväl, nu startar maskinen iaf så troligtvis som du trodde dvs dålig kontakt ngnstans, han räknar upp minnet och ger felkod 301, 161 163, dvs keyboard error samt Dött CMOS batteri och därmed sumpade inställningar.
Att han ger felkoden för dött batteri 161 borde väl ändå tyda på att det borde finnas ett batteri till denna, men var? om det är ett externt pack som är uttaget vilket inte skulle vara helt otroligt, vart borde det packet kopplas in?

[EDIT]
Efter diverse sträckläsande verkar det som om IBM gjutit in batteriet i en IC (Dallas DS1287) som är fastlött på moderkortet.
Kan inte direkt säga att jag är helt förtjust över den lösningen, nåväl, får bli ebay nästa och beställa hem
[EDIT]