Inlägg

Inlägg som Curly har skrivit i forumet
Av Curly

@anarkizt Jag lödde om min hörlurs-kabel med en nästan likadan kontakt, dock 3,5mm istället för 6,3. Längst ut på det silverfärgade området (som är täckt av kontakthuset på din bild) bör det finnas 2 flärpar som (helst med hjälp av en krimptång) ska vikas runt kabeln ock klämma åt den. Så var det i alla fall på min (https://www.elfa.se/elfa3~se_sv/elfa/init.do?item=42-782-38&h...) det bör gå att göra även utan rätt verktyg men kan säkert vara lite knepigt.

Av Curly
Skrivet av Zotamedu:

Problem med betraktningsvinklarna är inte ett generellt problem för LCD utan ett specifikt problem för den billigaste paneltekniken TN. Det verkar vara absolut vanligast i TV tyvärr. Hade de valt de dyrare VA eller IPS hade betraktningsvinklar inte varit ett problem alls. VA har också bättre svärta och båda har oändligt mycket bättre färger än TN. Men priset styr och det är den enda fördelen som TN har mot andra tekniker när det gäller TV.

Det finns i princip inga TV'n alls över 40" som använder TN-panel, enda möjliga undantagen är superbudget TV'n med den prislapp på under 3000:- för 40". Dom stora kända märkerna (Samsung, LG, Sony, Panasonic mfl.) skulle aldrig komma på tanken att sälja 40"+ apparater med TN-Paneler

Av Curly
Skrivet av WoG:

När händer något lika roligt u say?
http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=FhbO... - Under 8 minuters baracker och GG.
Alliance, världens bästa dotalag, helsvenskt. <3

Jag tänkte posta den!

Än mer imponerande var Fanatic som lyckades ta rax (melee + ranged) på 9 min och ändå förlora matchen Tror det var mot EG men är inte säker.

Av Curly
Skrivet av BasseBaba:

Detta är ju mer intressant:
http://www.idg.se/2.1085/1.485610/sony-visar-upp-forsta-oled-...

Att lägga 10 000 dollar (eller att öht tillverka en oled) utan 4k känns ju helt värdelöst.
Oled är dock för dyrt, själv hoppas jag på att "vanliga" apparater kommer upp i 4k i år.

Är sugen på att köpa nytt men känns som man preciiis ligger i gränsen innan 4k, och känns trist att köpa en 55+ tummare utan 4k i dagsläget.

Detta är mer eller mindre förra årets modeller som är försenade, därav avsaknaden av 4k. När OLED paneler i 55"-klassen väl når massproduktion kommer dom ha 4k upplösning.

Sony (och Panasonics) modeller må vara mer intressanta rent tekniskt, speciellt med tanke på panasonics uttalande att dom är tillverkade med printing teknik, men det är enbart tidiga prototyper som säkerligen ligger flera år efter koreanerna i utvecklingen. När (om) PanaSONYc (see what i did there ) lanserar dessa lär LG och antagligen också Samsung haft 55" 4k OLED modeller ute på marknaden i ett år, minst.

Av Curly
Skrivet av Bluestreakfus:

Är det någon som vet ifall OLED fortfarande har problem med livslängden?
Det var ju så att blått ljus slet mycket mer än grönt och rött, och att panelerna därav skulle ändra färgton efter en viss (relativt kort) tid.

Skrivet av Enkal:

Jag tror att LG och Samsung gick runt det problemet genom att använda vita OLEDs med färgfilter framför. Dvs de använder inga färspecifika dioder.

30000h sa LG förra året.

Samsung har inte gjort så som du beskriver men det har spekulerats i att dom kan tvingas använda sig av en WOLED-liknande design för att kunna massproducera stora OLED paneler. LG's metod eliminerar inte heller dessa problem, läs mina inlägg i denna tråd för mer info: http://www.sweclockers.com/forum/101-skarmar-och-tv-apparater...

Av Curly
Skrivet av Slajm:

återupplivar den här tråden för jag fick ett ryck och ville sparka igång min 226bw.
Är inte alls insatt i lödning osv men har möjlighet att få hjälp med den biten. Dom kondensorerna som som Curly länkade ovan är som sagt lite större och jag tror att det inte finns utrymme för 12.5mm. Så finns det någon annan kondensator jag kan införskaffa istället? samma specs som ovan i tråden.

Nu hade elfa modeller med 10mm diameter: https://www.elfa.se/elfa3~se_sv/elfa/init.do?item=67-051-67&t... art# 67-051-67 om länken inte fungerar.

Detta förutsätter att det är samma 820uF 25VDC kondensatorer som det pratades om tidigare i tråden som ska ersättas.

Av Curly
Skrivet av lacrits:

Du minns nog lite fel.. Athlon kom kring millenieskiftet. Dom var först att spränga 1Ghz '99 (K75). Jag kommer ihåg tidigt 2000-tal hur Dell och HP/Compaq bara sålde PC med Intel CPU i .. och det gjorde dom ganska länge. Detta fast AMD ville leverera till Dell och HP/Compaq. Intel gav PC-tillverkarna rabatter så länge dom inte tog in AMD Athlon. Till slut började faktiskt HP/Compaq sälja några få modeller desktops med AMD propp i.. Men AMD förlorade mycket pengar på utebliven försäljning genom dessa stora PC-tillverkare som sålde i jätte-volymer till företag och inte bara till privatpersoner. Tillgång på Athlon CPU var inte några problem då.. tvärtom.. dom kom inte ut helt enkelt för att ÅF inte ville ha dom p.g.a. Intels kampanj att hindra AMD. Till slut började AMD få ut proppar och de gick bra ett tag. Men undrar om det går att uppskatta hur mycket dom gick miste om under dom tidiga åren på 2000-talet?

Jag skrev enbart om K8 (Athlon 64/Opteron). Men du har rätt i att även K7 (athlon) var bättre än Intel's produkter vid tillfället och att Intel's minst sagt tveksamma metoder påverkade AMD negativt (hur mycket är i princip omöjligt att svara på) men faktum är att AMD även under dessa förhållanden lyckades utveckla nya konkurrenskraftiga processorer (K8). Det är just det här som är min poäng: AMD började släppa sämre produkter först ett par år efter Intel's metoder upptäcktes (och således upphörde) och samtidigt som AMD's vinst hade stigit kraftigt under flera år. Att då komma med påståendet att allt är Intel's fel är befängt. Precis som Intel's fiaskoaratade prescott-arkitektur är deras eget fel så har AMD i princip bara sig själva att skylla för sina bottennapp med Phenom(1) och och Bulldozer.

Av Curly
Skrivet av Sgt. Stinger:

Skitsnack. Under Athlon 64/Pentium 4-tiden hade AMD ett tydligt prestandaövertag trots att de låg mer än en processnod efter Intel. Anledningen till att de inte tog marknadsandelar på den tiden är det fulspel som intel använde sig av, och senare blev dömda för i Europadomstolen. Detta har (som tidigare sagts i tråden) resulterat i en snöbollseffekt som gör att AMD inte är lika konkurrensmässiga längre.

Mycket möjligt, men sådant är omöjligt att veta. Det kan lika gärna bli så att intel delas i två t.ex.

För det första tog AMD med A64 stora marknadsandelar från Intel (dom var väl uppe i över 25%, kanske närmare 30% 2005-2006, jmf. med ~17% nu). Den absolut största anledningen till att dom inte tog ännu fler marknadsandelar var att deras fabriker var fullbelagda och helt enkelt inte kunde producera fler processorer (att bygga fler fabriker är inte en självklar lösning, det tar flera år att färdigställa).

Förstå mig inte fel, jag försöker inte förneka eller bortförklara Intel's olagliga metoder men det är irrelevant nu, alla juridiska processer är överspelade och Intels olagliga rabatt-program (ej mutor som vissa i tråden hävdat) sedan länge avslutade. Verkligheten i dag är att AMD har stora ekonomiska problem och är oförmögna att konkurrera med Intel och något måste göras åt saken.

Av Curly
Skrivet av Sgt. Stinger:

Ni missar alla det största problemet: AMD skulle bli av med sin x86-licens vid försäljning då den är "non-transferable"!

I teorin ja, i praktiken nej. Intel som äger licensen skulle säkert protestera högljutt för att sedan "motvilligt" ge med sig eftersom utan AMD skulle dom ha >99% marknadsandel och få enorma problem med konkurrensmyndigheter världen över och är det något Intel har stor erfarenhet av och vill undvika i framtiden är det problem med konkurrensmyndigheter

Av Curly

Bortsett från dom ev. likviditetsproblemen så är det här en mycket positiv nyhet. AMD har under 6 års tid gång på gång bevisat att dom inte är kapabla att konkurrera med Intel och nu har dom till synes hamnat i ett moment 22 där dom inte har råd att utveckla konkurrenskraftig teknik. Alla problem till trots finns det oerhört stora värden i AMD's patent och allt som behövs är en ny kapital-stark ägare som har råd att finansiera utveckling av nya produkter och ta förluster tills dess att detta är gjort.

Personligen hoppas jag att det blir Samsung, Dom har redan egen utveckling och tillverkning av flashminnen, DRAM, LCD (och OLED) paneler och processorer (ARM) samt konsument produkter baserade på dessa (skärmar, laptops SSDer mm). AMD's x86 CPUer och GPUer skulle komplettera deras utbud extramt bra och dessutom ge stora synergi effekter om dom tillverkar AMD's kretsar i egna fabriker. Samsung går dessutom med mycket stor vinst vilket gör att dom med marginal har råd att finansiera allt som behövs.

Av Curly

För det första: fy skäms för den usla sensationalistiska rubriken!

Nyheten handlar bara om fabriken på Irland vilket kan bero på lägre efterfrågan pga. världskonjunkturen vilket gör att Intel inte behöver alla fabriker. Irland drabbades väldigt hårt av finannskrisen 2008/2009 och en del i att komma tillrätta med statsbudgeten är höjd företagsbeskattning som tidigare var mycket låg (lägst i EU tror jag). Skatterna lär ha varit den avgörande faktorn för Intel att etablerade sig på Irland. Att Intel strax efter en höjning av skatten går ut med att dom drar tillbaka tidigare planernade investeringar på Irland kan alla dra sina egna slutsatser av.

Bristande konkurans från AMD är inget nytt, Inte sedan 2006 (lansaeringen av core 2) har AMD haft något som kunnat hota Intel, att dom först nu, 6 år senare, medvetet skulle slå av på takten är inte troligt speciellt inte eftersom dom gör stora satsningar mot mobilmarknaden där deras försprång i tillverkningsprocess är en väldigt stor fördel.

Av Curly
Skrivet av Hardware guy:

Det är inte så jag uppfattat det http://www.oled-info.com/oled-tv

Precis, WOLED benämns i princip alltid som vita OLEDs vilket är delvis korrekt då det kommer vitt ljus och det rent tekniskt är en enda diod men det krävs 3 olika material (ett per färg) för att skapa vitt ljus och det är dessa material som slits ut olika fort. Det var inte helt lätt att hitta en källa men här är i alla fall en suddig mobilbild från en pp presentation:

http://www.oled-info.com/files/images/LGD-RBGW-Uses-PHOLEDs_0.jp...

Källa: http://www.oled-info.com/udc-updates-and-booth-visit-sid-2012

Av Curly
Skrivet av Hardware guy:

Lösningen var enkel, enbart vita OLED med färgfilter framför.
Inte säkert att alla tillverkarna väljer den vägen, men LG har gjort det.

Det är inte vita OLED utan R, G och B staplade ovanpå varandra vilket ger vitt ljus. Livslängden förbättras ändå med denna metod då färgfiltret gör att man kan använda en "mindre blå" blå OLED som har längre livslängd. LG anger livslängden på denna till 30000h (till halv ljusstyrka), att gämföra med moderna Plasma paneler som är specificerade till 100000h.

Av Curly
Skrivet av Aka_The_Barf:

finns en annan teknik än just OLED vilket bygger på att en liten grupp pixlar(kanske 10st) ska ha en jon kanon precis som en crt men tror den tekniken är slopad i förmån för oled

Den teknik du beskriver heter med ett samlingsnamn FED (Field Emission Display) och är mycket riktigt nerlagd. Cannon/Toshiba arbetade på vad dom kallade SED men det projektet lades ner för några år sedan då dom fortfarande inte hade någon lösning på hur man kostnadseffektivt skulle tillverka dessa samtidigt som LCD och PDP ständigt sjönk i pris och blev tekniskt bättre vilket gjorde SED's potensiella fördelar mindre och mindre. ett annat företag som arbetade på FEDs var SONY-avknoppningen FET (Field Emission technologies) som lades ner ungerfär samtidigt efter att ha misslyckats med att skaffa kapital för att köpa Pioneers nerlagda Plasma fabrik som dom tänkte använda för att tillverka proffs monitorer baserade på FED.

För att gå tillbaka OnT: Vad gäller TV aparater så är best case scenario att vi får 55" modeller till ganska rimliga priser (över 20000:-, kanske närmare det dubbla) år 2014. Håll koll på Samsung och LG's bås på CES i början av Jan (år 2014) där nya TV modeller presenteras. Det ska som sagt ses som best case scenario och det skulle knappast vara första gången OLED försenades om den tidtabellen inte håller. Vad gäller datorskärmar så finns det väldigt liten anledning till optimism, för trots att det är lättare rent tekniskt att tillverka mindre paneler så är efterfrågan på högkalitativa datorskärmar för konsumentbruk i princip obefintlig. Usla TN- eller i bästa fall halvtaskiga eIPS-paneler dominerar som bekant marknaden. Ingen paneltillverkare har så vitt jag vet offentliggjort några konkreta planer på OLED skärmar men med tanke på att OLED spås bli billigare än LCD (LG's senaste prognos är 2017 för 55" paneler) så kommer det antagligen OLED skärmar förr eller senare.

Av Curly

Lite lustigt att det finns dom i tråden som arga på japanerna. I elektronik industrin finns det inget land som drabbats värre än Japan av konkurensen från låglöneländer i asien. Japanska företag tappar marknadsandelar till framförallt korea (LG/Samsung) men också Taiwan och Kina i en rasande takt så det här handlar inte om att svenska jobb försvinner till låglöneländer, det handlar om att ett japanskt företag inte har någon anledning att placera en del av sin produktutveckling på andra sidan jordklotet när man lika gjärna kan ha den några kvater bort från huvudkontoret.

Synd att jobb försvinner i sverige men det verkar som om det i första hand (enbart?) handlar om civilingeniörer och i så fall är det ganska lungt, dom lär inte gå arbetslösa.

Av Curly

Sweet, tog en 2TB för 740:-

Av Curly

Att det är svarstiden/random access som gäller stämmer inte, dom första generationerna konsument SSD'er (ca. 2009-2010) hade controllers som inte kunde hantera random access på ett bra sätt vilket kraftigt försämrade prestandan och gjorde ökad sekventiell läs/skriv hastighet meningslös. Det gäller inte idag, OCZ's Vertex 4 är ofattbara 113 gånger (eller 11300%) bättre i ett 4k random write test än vertex '1' som var deras top modell 2009 vilket gör att dagens diskar på ett helt annat sätt kan dra nytta av högre sekventiella hastigheter. Så för att återknyta till topic, 2 st 128GB i RAID 0 skulle antagligen vara snabbare men tyvärr fungerar inte TRIM tillsammans med RAID vilket förr eller senare kommer ställa till det så kör på en enkel disk.

Av Curly
Skrivet av Elgot:

Engineering samples brukar innebära tidiga testexemplar i små serier som mer eller mindre uppför sig som slutprodukten. Ofta brukar de dock vara nedklockade, sakna funktioner och liknande. Att de skulle prestera bättre än de riktiga versionerna låter osannolikt. Vidare är det inte ovanligt att senare exemplar ur en processorserie skiljer sig från tidigare, men det brukar snarare vara diverse förbättringar som tillkommer. D0-versionen av i7 920 var till exempel roligare att överklocka än den ursprungliga C0-versionen.

ES skickas även ut till recensenter strax innan lansering, dessa har givetvis alla funktioner och slutgiltig klockfrekvens men brukar också vara helt upplåsta för att testarna ska kunna simulera olika modeller med samma fysiska processor. Dom har också oftast (alltid?) egenskapen att dom överklockar klart bättre än exemplaren som hittar ut på butikshyllorna.

Av Curly
Skrivet av Batman:

Dodge Durango?

Perdita Durango?

Någon ser ut att ha smyg-fotat en powerpoint presentation från IBM med titeln durango-A:
http://img191.imageshack.us/img191/6506/surferibm05s021512.jp...

4 fysiska kärnor med 4-way HT.

Ang. grafikkretsen(arna) så säger det senaste ryktet ang. PS3 att Radeon 7000-serien innebär 7660, dvs samma gamla 5000-serie i ny förpackning. med tanke på det väldigt luddiga "7000-serie" får man anta att det återigen är en gammal GPU i ny förpackning.

Av Curly

Riktigt fin prestanda, hoppas hoppas tillförlitligheten är bättre än hos vissa andra styrkretsar. En varning är dock på sin plats, eftersom V4 inte har komprimering och använder sig av samma IMFT NAND som dom flesta andra så utnyttjas inte styrkretsen optimalt i en 128GB enhet, vilket antagligen är den storlek dom flesta köper idag. OCZ's egna siffror anger sekventiell skrivning till 200MB/s (380 för 256GB) vilket skulle placera den en bra bit längre ner i diagrammen.