Inlägg

Inlägg som Äggröra har skrivit i forumet
Av Äggröra
Nytt bud: 2 900 kr + frakt
Gå till annonsen för att lägga ett bud.
Av Äggröra

Hej.

Ok, det låter bra. Jag går gärna vidare med köpet av dina grejer. 2500kr + eventuell frakt.

Av Äggröra
Nytt bud: 2 500 kr Hej! Jag är intresserad av köpa hela paketet. Jag undrar dock hur gamla är komponenterna är och om du skulle kunna uppskatta hur mycket du använt dom? Mvh Emil
Gå till annonsen för att lägga ett bud.
Av Äggröra

Har lite svårt att hänga med i din tankegång kring prestanda. Men mitt tips hade varit att helt enkelt bygga ett stresstest med Python och se hur hårt du kan trycka. Även om du kör allt lokalt så skaffar du dig en uppfattning.

Om det är så att det är väldigt viktigt att inte applikationen kraschar när alla gör något samtidigt så rekommenderar jag att du göra någon riskbedömning (kallas ibland minirisk) där du skriver upp olika scenarion som kan hända och vad påverkan är. Om du ex inte klarar 1000 request / minut, så är det kanske ok att dom tar 5 minuter?

Jag skulle rekommendera nedan youtube kanal ifall du vill få lite koll på benchmark för enkla http-requests. https://youtube.com/playlist?list=PLLXSvz_XUmmwm0iPJTk6V9__DF...

Av Äggröra

Kan tyvärr inte hjälpa dig men jag har hört detta påstående av en kompis för länge sedan. Trodde inte att det stämde men intressant att du faktiskt har bevis. Jag beklagar dock din situation

Möjligtvis kan du få ut ritningen för respektive kabel hos leverantör och kanske med en multimeter testa och utesluta dig fram?

Det känns ju som att det borde finnas varningstexter angående sådant här på PSUer?

Av Äggröra
Skrivet av WebbkodsLärlingen:

Fråga: Går det att skriva i Powershell-terminalen så att "clear" och "node app.js" körs på samma rad istället för att behöva skriva två separata kommandon?

Testa:

clear; node app.js

Semikolon fungerar som en markering att ett kommando är färdigt.

Av Äggröra
Skrivet av issue:

Ooh, kommer inte ihåg vilka som sa det, undra om det kan ha varit Truesec, men vilket som, de som orsakade överlägset mest blåskärmar historiskt var tydligen Logitech, tydligen var de riktigt kassa på att skriva mjukvara

2018 eller 2017 var jag på truesec "secure summit" och där nämde dom precis detta, även Dave Plummer (upphovsmannen till Task Manager) har yttrat sig liknande på hans youtube-kanal.
Så detta är sant, men varken Dave eller truesec presenterar någon statistik på detta eller berör hur Windows allokerar exempelvis minne. Hos ett stort operativsystem som Windows finns det många komponenter som ska funka med varandra och pga den stängda naturen är det väldigt svårt för utvecklare att veta vad som sker i bakgrunden. I min mening kan det fortfarande vara så att operativsystemet är dåligt skrivet för att kunna reparera sig eller tackla olika situationer, och jag är fortfarande övertygad att detta påstående är en enkel väg att frånsäga sig ansvar.
Blåskärm efter Windows update är mitt bevis på det, även om den kanske i det fallet installerade certifierad programvara från 3dje part.

Av Äggröra
Skrivet av pv2b:

Aha! Då hade jag rätt i mitt inlägg som jag skrev medan du postade detta, svart och röd är lysdioden. Det ska gå att koppla om knappen till NO, och därmed få den att funka med ditt moderkort! Frågan är bara hur...

Antar att du ska flytta antingen grön eller blå sladd till det stift som idag inte har en kabel kopplad till sig? Finns ju bara två sätt att göra på, så om du chansar och flyttar grön och det inte funkar, så kommer det funka efter du flyttat blå istället.

HA! Nu jäklar gick det igång!

Såg din edit efter jag skrivit mitt senaste svar och innan så hade jag bara testat olika kombinationer i så som kablarna var monterade från början. Nu testade jag med att flytta runt dom och då hittade jag både "NC" och "NO". Mixtrade lite och så här blev resultatet:

https://vinterdal.org/collections/sharepicz/koppling.png

Tack så mycket för all hjälp!

Av Äggröra

Tack för alla svar.
Har nu testat alla de möjliga kombinationer som går med de 4 kablarna, ingen lycka.. Dock gav svart och röd tillsammans resultatet att knappen i sig lyste blått, vilket var rätt fränt, men det hjälpte inte. Känns som att jag får sticka ut och skaffa en med 2 kablar och som @ztenlund sa, en som bara sluter när knappen är intryckt, denna jag köpt verkar göra mer.

Det är sant som ni nämner att det inte är någon större fara att bara testa sig fram (har även lyckats pilla på alla möjliga pins när jag var nere med skruvmejseln). Har dock väldigt mycket lättare för mig att navigera exempelvis mjukvara med liknande komplexitet. När kommer till el vet jag inte riktigt hur jag ska utröna saker för att komma fram till en slutsats. Mjukvara kommer mycket mer naturligt eftersom att jag kan programera och bygga egna tester, inom el vet jag knappt om ett poff är likställt med ett error eller släkta lampor i trappuppgången!
Men att lära mig el är något jag alltid velat och har i mitt sikte.

Av Äggröra

Är själv ganska mycket äldre än 15 år och har väl inga kamrater som är i den åldern heller, så har inte mycket att komma med
Jobbar dock inom it i Göteborg och frågar gärna runt lite hos mina kollegor om dom känner någon eller har barn i den åldern med det intresset!

Av Äggröra

Koppling av en strömbrytare med 4 sladdar?

Hejsan!

Köpte för ett tag sedan en strömbrytare som jag tänkte skulle passa bra att koppla på ett serverkort jag har installerat i en hutch.

Normalt sätt brukar jag starta serven genom att lägga en skruvmejsel på Ground-2 och PWR:

https://vinterdal.org/collections/sharepicz/x9dai_connectors.PNG

För att komma ifrån denna metod tänkte jag att det inte borde vara svårare än att köpa en strömbrytare med 2 kablar. Dock blev jag lite förstummad när jag öppnade påsen och märkte att strömbrytaren kom med 4 stycken kablar förmonterade, samt en ensam liten platta.

https://vinterdal.org/collections/sharepicz/IMG_20210411_203215....

Strömbrytaren jag köpt är en sådan här: https://www.biltema.se/bat/elutrustning/strombrytare/strombry...

Finns det någon som vet ifall denna går att använda till ett morderkort eller är det möjligtvis så att denna strömbrytare är tänkt för annat? Jag har en viss aning att jag hittade den bland båtprylarna.. men det var länge sedan.

Kan tyvärr väldigt lite om elektronik, så i fall denna skulle fungera, vad betyder de 4 kablarna och den ensamma plattan? Jag har inte hittat någon manual.

ps. kablarnas plattor verkar vara numrerade, 1 till 4. Under den ensamma plattan högst upp ser det ut att stå "NC"

Av Äggröra

Har själv inte dykt ner allt för mycket, men det var några på jobbet som hade liknande problem med Efftel (nu Net Nordic tror jag). Vi kom fram till att Efftelamvände "mitel" som bibliotek/backend, vilket jag har för mig även touchpoint gör.
Tyvärr så la vi ned det av någon anledning och hoppas väl egentligen på att stöd bara dyker upp
Den bästa lösningen jag kan tänka mig är att köra en liten dator vid sidan om som bara tar samtal, och sedan använda typ synergy eller rdp för copy/paste och kontroll av teleknapparna med en och samma mus.

Har dock en nyinstallerad Ubuntu som jag inte kikat på telefoni ännu då det är nu väldigt sällan jag sitter i vår servicedesk. Men i höst kan det vara kul att kika på!

Av Äggröra
Skrivet av anon5930:

Ja, kommunister vill stjäla andras egendom. Inte helt oväntat trams från denna organisation. Hade varit bättre om det snackats mindre och arbetats mera från dessa och dess gelikar.

Om öppen källkod är bra, vilket jag i grunden också tycker, så bevisa det med en väl utvecklad produkt som på allvar kan konkurrera. Att roffa åt sig källkoden till Windows 7 ger uppenbara konkurrensfördelar då man då kan bygga på grunden av ett av de absolut bästa operativsystemen någonsin och slipper göra jobbet själv.

Skäms FSF. Skäms!

Skickades från m.sweclockers.com

Det var då sablarns vad du sätter egenvalda ord på en organisation som rör sig i en community du uppenbarligen inte har tagit del av eller läst på vad den faktiskt handlar om.

Att påstå att FSF gör detta för att själa kod och består av personer som inte vet vad som krävs för att bygga en bra produkt efter ett mål är för mig verklighetsfrånvänt och naivt.

Kan du förklara på vilket FSF skulle vara en kommunistisk organisation?

On topic:
Såklart att detta utspel har en viss barnslig ton. Men jag ser den som konkrekt och anar att detta är följderna av ett agg som har byggts upp hos FSF på det senaste.
Jag tänker på just det sätt som Microsoft har gjort en helomvändning gällande sitt yttre mot open source software, men fortfarande bedriver verksamhet med mål att få så många kunder som möjligt och hålla kvar dom, mängdrabatter (skola), O365 kompabilitet-inlåsning, förinstallerade datorer etc..
Att gå från att en gång kallat Linux en cancer, till att släppa kalkylatorns källkod, som dessutom bevisade det folk trott, att även den minsta applikationen i Windows skickar insamlad data om ditt beteende till Microsoft.. tror jag.. är för FSF ett stort jäkla hån.

Microsoft är ju smarta, och allt mer som dom flörtar med Linux kan jag inte se att det görs med något annat motiv än att hålla kvar sina kunder. Precis som FSF undrar.. om nu Microsoft verkligen bryr sig om OSS för det grunder det faktiskt är, kan dom då inte visa det?
Det räcker faktiskt inte för mig att deras grundare har blivit en filantrop vid pensionsålder med en gigantisk plånbok till hjälp.

Av Äggröra
Skrivet av Thomas:

Hm, gäller inte det bara vid säkerhetshål?
En vettig lösenordshanterare ska väl aldrig fylla i mitt lösenord för sweclockers.com på en domän som inte ligger under sweclockers.com?

Därmed inte sagt att det är jättesäkert med automatisk ifyllning (utan att man fyller i masterlösenord eller liknande, varje gång), men utan fysisk access eller malware bör det väl ändå vara relativt säkert?

Det finns ju möjlighet att någon spoofar den DNS-server du (eller ex isp) använder och skickar dig mot en falsk version av sweclockers.com.
Eller i stället för att gå mot en DNS, får iväg ett virus som modifierar din hostsfil exempelvis.

Sedan vad för checkar lastpass gör för att säkerställa att du besöker korrekt version av sweclockers.com vet jag inte. Högst troligt är att certfikat används som minst 1 faktor i det hela, och det är ju säkert så länge det administreras korrekt.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Äggröra

Alright! Då får jag tacka för svaren, jag känner mig säkrare på mitt val nu.

Kommer nog även kika in de mx-servrar vi faktiskt har hos oss och kör precis som du Mindfighter nämner, mail realys.

Henrik21, ja det är lite där jag själv ser fördelar eller rättare sagt krav när det gäller viktig och känslig information.

Av Äggröra

Exchange on-prem, jobb, framtid?

Hej!

Jag har en del frågor kring Exchange och mailsystem on-prem.

Jag jobbar just nu på ett IT-företag som har ett 20-tal kunder med cirka 100 anställda.
Vi arbetar mycket med att hantera våra kunders hela it-infrastruktur och kunderna innefattar bla. nyskapande företag, retail, kommuner och en del andra specialare. Företaget expanderar i hyfsad fart och har mål som är stora.

För min del så ingår jag i ett utav kommunteamen och har arbetat i snart 2 år. Jag började i supporten då jag inte hade någon specifik it-utbildning utan mer ett enormt intresse för datorer/teknik.

Under den senaste tiden har jag gått allt mer ifrån supporten och snart drivit igenom mitt första projekt.
Detta projekt tog jag mig an då det skulle baseras på linux, vilket är särskillt mitt absolut störta intresse inom datorer. Kör olika varianter hemma sedan några år tillbaka och för tillfället är det enbart det jag använder hemma.

Kundens miljö består i runda slängar till 98% Windows. Hurvida kunden väljer att basera framtida projekt på Linux är oklart, förhoppningsvis är dom nöjda med mitt projekt och ser fördelar i det.

Nyligen har det utförts en kompetensanalys inom vårt team för att se så att vi har leveransen säkerställd gentemot kundens önskemål, samt att möjligheten för att utvecklas är finns inom teamet.

TL;DR

Ett utav områden som vi ser att vi behöver täcka upp är kundens Exchange-miljö.
Den körs on-prem och till skillnad från flera av våra andra kunder så verkar det inte som att denna har Office 365 i sikte ännu.
Kan mycket väl hända men jag personligen räknar med att det ligger 2-3 år frammåt..

Användarantalet uppgår till ~3000.

Jag har dock visat intresse i att ta ansvar och vill gärna höra från er i branschen om hur läget ser ut för on-prem och om det är värt att investera tiden?

Finns det fortfarande många som kör mail-miljöer on-prem?

Om jag blir duktig i Exchange, har jag då en fördel ifall jag får uppdrag att ex. arbeta med mail on-prem hos Linux? (tänker lite: kan jag 1 programeringsspårk är det lätt att testa något nytt)

Tappar man "on-prem"-känslan ifall man mer övergår att arbeta med Office 365? (jag har lite personligt agg mot säljordet "molnet" )

Hur ser det generellt ut med mail on-prem på linuxsidan?

Av Äggröra

Tack så mycket för alla svar!

Det känns så klart lite snopet då jag trodde jag satt på några riktigt snabba diskar.. Dock att plocka ut "rare earth" magneter låter intressant och kan nog vara händigt att ha. Jag är även lite fundersam på om det går att använda motorerna till något.

Av Äggröra

Användningsområde för 2st 10,000rpm hdd?

Tjena!

Jag eftersöker tips på användningsområde och kunskap om vad för diskar jag faktiskt har

I mina gömmor har jag 2st 10 000rpm diskar från HP. Dom är av samma modell och ligger på 36.4GB var.
Dessa har tidigare varit installerade i en HP-server, osäker på modell men det var ett tower som körde Windows server 2003.
Dumdristig som jag var när jag plockade delar från serven (psu, ram, hdd och lite mer) tänkte jag att dessa diskar kunde med vanlig SATA kopplas in i någon av mina andra datorer. Så enkelt var det ju inte och anslutningen för diskarna verkar använda SAS/SCSI? Om det behövs någon from av kontroller-kort letar jag gärna rätt på ett.

Som användningsområde för att ta till vara på hastigheten för diskarna tänker jag mig någon form av cache-lagring. Min tjej animerar en del (främst 2d, olika program) och har ingen mer dedikerad dator för detta än en laptop, så en remote rendreringstation hade varit häftigt.
Jag gillar även att sätta upp egna små serverprojekt men har inte något som arbetar med särskilt stor trafik, och backup har jag redan i gång för ett annat projekt.

Då jag hört att diskar som dessa skapar grymma vibratoner och oljud är jag intresserad av att bygga ett chassi som motverkar detta, kanske hdd-vaggor ståendes på fjädrar med en bra fläkt.

https://cdn-05.minfil.org/F4iccfefb5/bc08df12-1523181548/hdd-wid...

https://cdn-04.minfil.org/Gbi4c5ecbf/efa5f9f0-1523181490/hdd-wid...

Tack på förhand!

Av Äggröra

Att det går snabbt kan ju dock bero på att du har en SSD och ingen gammal hdd längre? Det händer mig fortfarande rätt ofta!

Finns väl lite olika förklaringar till detta, här är några gissningar.

De spel som använder sig utav sourcemotorn (CS, HL2, DOTA2 etc.) vet jag förr delade just själva filerna för motorn och då stannade dessa kvar om man bara tog bort t.ex css och inte hl2. Kanske sker detta även för andra spel med olika motorer/ramverk? Oklart om detta stämmer i dagens läge..
Det kan även vara så att de delar av din hårddisk som haft dina steamspel blir nu flaggade som endast överskrivbara/tillgängliga för andra program, men sparas ifall du skulle ångra dig, så att det går snabbar att installera igen.

Av Äggröra

Började för en vecka sedan att fundera på att bygga en egen brandvägg som ett projekt och få mer kontroll över säkerheten.
Tankade hem 2.3.4 men än så länge har den bara legat och väntat på ett ledigt system (nu har jag en gammal packard bell från kusinerna som kan användas, Celeron E1400, 4GB minne )

Såg nu igår att dom släppte 2.4! Känns bra med en stor uppdatering.

Vet någon varför dom droppat support för 32bit x86? Fick känslan att det var just små äldre system som kunde dra återanvändningsnytta av pfsense, eller spelar det mindre roll kanske?