Inlägg

Inlägg som the squonk har skrivit i forumet
Av the squonk

Task-manager tar 0.1-0.3 sekund att öppna här, alltså upplevt omedelbart, med Intel Core i9.

Av the squonk
Skrivet av Leiri:

Får känslan av: Om artikeln handlade om Intel istället för AMD så hade attityden i tråden varit allt mer pitch forks & torches.

Folk har nog redan klagat färdigt om Intel i den här frågan eftersom Windows 11 är mer eller mindre ett krav sen Alder Lake för att P/E-cores skall fungera korrekt. AMD gör bara likadant, typ.

Av the squonk
Skrivet av Ice Frontier:

Alla utom jag då.

Enkla operationer som att öppna appar i powerapps eller lokala kataloger i explorer tar många sekunder, men var nära instant i W10.

Har ingen aning om varför det är så, det bara är.

Jag har två identiska laptops och båda är lika slöa.

Att explorer var seg är dock ett känt "fel" i Windows 11, det beror på att det inte är samma explorer som i Windows 10 den är nyskriven, men det problemet är rättat i dom senaste insider-builds ner till "Beta"(22635.3570) som har en snappig explorer igen. Dock påverkar det inte resten av OS:et det var bara explorer som var lite trög.

Av the squonk
Skrivet av Dinkefing:

Alla säger ju att Win 11 är snabbt som blixten!

Han kanske har slagit på bitlocker, då blir det segt som kola

Av the squonk

Är mycket för maxad grafik, ser spel som en slags konstform, klart mindre viktigt att vara "bäst"

Av the squonk

Hmm, installerar bara från online och det senaste oavsett program så det "äldsta" är nog något spel, räknas Quake II RTX?

Av the squonk

Jag har en 12900KF som ju var generationen innan 13900K/14900K så inte lika brutal, men ändå, jag har låst vcore vid 1.25V och då beter den sig mycket civiliserat effektmässigt. Kan inte tokklocka då såklart men 5.3 på en P-kärna och 5.2 på två osv samt 4.0 på E-cores ger helt ok prestanda. Högre går inte att klocka med bara 1.25V, men ok enligt mig.

Min 7950X har jag låst vid 120W TDP, prestandatappet är minimalt mot full TDP. Ca 3-4% i multi och inget tapp alls i single.

Båda riggarna går tyst och svalt. Och är helt stabila med dessa inställningar, inte haft en enda glitch med aktuella inställningar på många många månader men givetvis kan jag tweaka fram alla typer av krascher genom att köra "värre inställningar" vilket jag har tröttnat på.

Av the squonk

Jag är övertygad om att det inte är bitrate eller eller val av komprimering(lossless FLAC) som gör att Qobuz låter förvånansvärt bra. Det skulle lika gärna kunna varit lossy 320kbps AAC. Det är snarare att man tricksat så lite som möjligt med ursprungsmaterialet och att det låter "ärligt".

Jag har tex svårt att svälja Tidals MQA debakel, det gnager i själen även om öronen inte skulle höra någon skillnad.

Av the squonk

Qobus verkar vara dom som har minst trixande med filerna, vanlig FLAC från mastern rakt av vare sig det är 16/44.1 eller 24/192. Övriga funktioner är dom inte superbra på, men ljud är viktigt för mig så det är antingen Qobus eller så får Youtube duga.

Av the squonk
Skrivet av Ryzer:

Nej precis, verkar inte som att alla är drabbade. Men alla ''system'' är ju olika så kan vara vad som helst.

Intels 12-serie är inte heller drabbad och den är i grunden samma kisel som som 13- och 14-serierna, skillnaden är att 12-serien inte alls är lika högt klockad. Ser i alla fall på ytan ut som ett samband.

Av the squonk
Skrivet av Ryzer:

Ja precis, men jag läste tråden på reddit som dom hänvisade till och där finns det folk med AMD-prollar som haft samma problem. Därav min fråga.

Jag har AMD och Nvidia, jag har inte haft en enda krasch i vare sig spel, program eller Windows i år i alla fall. Kan inte tala för andra.

Av the squonk
Skrivet av Ryzer:

både AMD och Intelprocessorer verkar drabbade.

Umm, nej, artikeln handlar on Intel-processorer och det är Nvidia som säger det. Dom nämner ingenting om AMD.

Av the squonk

Kylning och lätthet att montera är viktigast enligt mig, miditowers är oftast den bästa kompromissen vs pris

Av the squonk

Just Qualcomm kommer att bli spännande, effektförbrukning/batteritid fortfarande relativt okänt men av dom tester som gjorts verkar det vara designat för låg effekt och skalar dåligt med mer kräm(23W vs 80W). Tyvärr kommer Gen 1 av Oryon att säljas utan möjlighet för diskret gpu, men Gen 2 bör det gå att köpa med antingen AMD eller Nvidia grafik och x86-lägret kan kanske börja oroa sig på allvar.

Av the squonk

Jag hade ett moderkort på den tiden från en Taiwanesisk tillverkare vid namn Soltek, superbra moderkort tills alla VRM-kondingar började bubbla efter drygt ett år, tur att man alltid skall ha det senaste så det var dags att byta moderkort ändå ...

Av the squonk
Skrivet av Yoshman:

Jämför man M2 med Zen4, där båda är tillverkade på TSMC 5 nm, så är CPU+L2$ något större för M2. Fast då får man ha med sig att L2$ är 4 MB per kärna hos M2 och tar ~50 % av ytan medan den är 1 MB per kärna hos Zen 4 och tar ~20 % av ytan.

Så själva beräkningsenheterna är mindre i M2 jämfört med Zen4, trots långt högre "IPC" (korrekt "långt högre ISO-frekvensprestanda"). Det inkluderar då ändå L1$ som är 192kB I$ / 128kB D$ hos M2 och 32kB/32kB hos Zen4.

Visst är Apples krets mer än bara CPU men just själva storleken lär ändå påverka hur högt man kan klocka ingående delar, som tidigare påpekats påverkar också tillgänglig kylning(bärbar vs stationär). Man använder tex samma krets i Macbook Pro och Air men där Pro-versionen är 30-50% snabbare pga bättre kylning.

Ser ut som att Apple har satsat mycket på stor cache av den snabbaste varianten(L1/L2), dom har ju även integrerad gpu och RAM så mycket arbete ser ut att vara gjort för att ta bort flaskhalsar.

Finns troligen en hel del flaskhalsar kvar i nuvarande x86-64 så logiskt borde det fortfarande gå att öka prestandan. Sen är frågan vilka program som skulle tjäna på eventuella nya arkitektur-knep, det är som tidigare sagts inte lika enkelt som att bara höja klockhastigheten.

Av the squonk
Skrivet av anteå:

Köpte för många år sedan ett nytt Nvidia-kort till min PC. Före det hade jag haft ett Radeon (ATI) kort. Tyckte att Nvidia gav en markant sämre skärpa och även detaljer i spel. Försökte ställa om inställningarna men fick ändå samma resultat. Har läst att andra även haft samma erfarenheter. Vet inte hur det är med dagens Nvidia-kort, men jag har hållit mig fast vid Radeon

Det var nog på den gamla goda tiden när man använde VGA utgångar till sin monitor, dessa var analoga anslutningar så det krävdes en DAC för att omvandla den digitala bilden till en analog dito. Hur det nu var så hade AMD(ATI) på den tiden bättre kvalitet på sin DAC än vad Nvidia hade därav historien om en skarpare bild. Skillnaden försvann helt när vi gick över till DVI som ju är ett digitalt gränsnitt, och sedermera HDMI och som vanligast idag Displayport.

Kort sagt, AMD har inte skarpare bild nuförtiden.

Av the squonk
Skrivet av Mirialia:

Väntar på de bärbara varianterna för att se de i en minipc, skippa stationärt helt och hållet är målet. 😋

Det skall komma en rad laptops med Qualcomm-chips i år, enligt läckor presterar dom riktigt bra men framförallt längre batteritid på tapeten. Knepigt att vänja sig vid Windows för ARM kanske, vi får se hur det blir.

Av the squonk
Skrivet av DevilsDad:

Nu tycker jag du skapar förvirring här. Aleshis ursprungliga inlägg svarade på någon som inte förstod hur parallellisering hade med IPC att göra. Aleshi förklarade detta och du svarade med "högre IPC är alltid bättre". Tror inte att Aleshi hävdat något annat, utan förklarar bara varför det är komplext att öka IPC på ett sätt som ger praktisk nytta.

Som en extra nitos från mig: ökad IPC leder till större kretsar, vilket leder till mer strömförbrukning. Designar du en CPU med jättehög teoretisk IPC som i praktiken inte går att amvända så är det enda du har gjort att försämra energieffektiviteten. Så det är inte riktigt så enkelt som att högre teoretisk IPC alltid är bättre.

Det är väl ingen som har sagt att det är enkelt, någonsin, och särskilt inte jag. Men ett slutresultat är ett slutresultat. Självklart finns det många fler faktorer och ingen skulle hylla AMD om 9950X drar 450W load som 14900KS redan gör. Men förutsatt att man behåller 170-220W:ish som det är nu och ändå når 20-40% bättre IPC så är det imponerande. Särskilt med tanke på att Intel höll oss på halster i 10 år med 1-3% IPC-ökningar och bara 4 kärnor.

Angående storlek på chips så är Apples M3 faktiskt jättestor trots absolut senaste tillverkningstekniken, Apple ligger alltid en generation före i nod, så hög IPC och stort chip kan förklara dom måttligt höga frekvenserna. Det är alltid en balansgång, tex om Zen 5 faktiskt får 40% bättre IPC men bara klockar till 4.5GHz vs Zen 4 som når 5.7GHz så är det mindre imponerande.

Av the squonk
Skrivet av Aleshi:

Ursäkta, men du bemöter inte något jag säger. Du har inte förstått något alls. Om du inte förstått att en kärna har ett flertal beräkningsenheter och att det finns parallelliseringsproblem där så är du inte i en position att kritisera något jag skrivit.
Hade du förstått vad jag skrivit så hade du inte trott att jag inte vetat vad IPC är, Du hade förstått att det finns ett parallelliseringsproblem även inom en tråd i en kärna, och du hade inte försökt förklara att IPC gäller på "EN kärna".

Hög IPC är självklart bra, jag har inte sagt något annat. Det jag pratar om är hur du får en processorkärna att ha hög IPC, och varför det blir svårare och svårare att öka IPC. I en modern X86-processor delas kod upp i µOPs som kan fördelas på flera ALU:er. En del kod kan du lätt dela upp i flera µOPs och fördela på fler ALU:er och du kan hålla dem matade lättare. En del kod kan lättare köras Out-of-Order vilket underlättar mycket också. Medan annan kod är väldigt enkelspårig och behöver resultatet från en tidigare beräkning innan du kan göra nästa beräkning, och du kan svårligen parallellisera upp det till att utnyttja en kärna som är 10 issue wide. Detta är alltså hur parallelliserbar du kan göra en tråd i en kärna.
Detta är alltså inte samma sak som när man pratar antal trådar och antal kärnor. Sedan kan du såklart utnyttja en kärna bättre med fler trådar, allra helst om de har flertrådsteknik som tillåter att du exekverar två trådar samma klockcykel.

<Uppladdad bildlänk>

Du förstår inte vad jag menar heller, det jag menar är att man skall betrakta kärnan som en svart låda "black box" det du beskriver är allt som pågår inne i kärnan vilket visst är intressant men inte direkt har med själva begreppet IPC att göra. IPC är slutresultatet, oavsett på vilket sätt det har uppnåtts, du beskriver hur man gör för att uppnå det. Fruktsallad.