Inlägg

Inlägg som Henrico har skrivit i forumet
Av Henrico
Skrivet av Antagligen:

Hur var den? Jag kan ju tycka att vanliga Mellerud är bra när man verkligen bara vill ha en "mellis" - lite som arvtagaren till Spendrups 3,5 (som då inte var 3,5%) - men det känns lite tveksamt att låna ut det namnet till en julöl mot just den kulissen, det går inte riktigt ihop...

Av Henrico
Skrivet av Swedishchef_90:

San Francisco säger hej 😊
Enligt Google räcker knappt 100k $/år för att bo där... Efter skatt

Även flera andra delar av USA som börjar bli väldigt dyrt. Cali har ju dessutom rejält hög inkomstskatt (och väldigt lite service för de pengarna) så man hamnar rätt snabbt i att man behöver en rejäl lön för att täcka boende, pension och basal service.. Och 144k före skatt är definitivt inte rejäl lön som sagt.

Av Henrico
Skrivet av Grayson:

Fick upp en annons i mitt flöde för några veckor sedan om att de sökte en dosimetrist till USA, samma arbete med samma uppgifter som jag gör just nu, där erbjöd de boende, mat och 3000 dollar i veckan om man arbetade. Synd att Legitimationen inte går att överföra dit bara...

Beroende på var i USA kan antingen $12000/månad vara helt OK, eller knappt räcka till vettig bostad... Sen behöver du nog vara rätt noga med dina försäkringar som dosimetrist i USA så det finns nog en hel del aspekter utom bruttolön i den ekvationen.

Av Henrico
Skrivet av Dinkefing:

Vad är jämka?

https://skatteverket.se/privat/skatter/arbeteochinkomst/jamkn...

Bra förklaring och instruktioner.

Av Henrico
Skrivet av andra94:

Tappat en nolla såklart

Då är det ju lite annorlunda!

Jag skulle akta mig lite för långa bindningstider om du inte är extremt säker på att du ska bo väldigt länge där du är. Om du binder vid en hög ränta och sedan räntan går ned och du tex får jobb på annan ort och vill sälja ehöver du betala ränteskillnadsersättning vilket kan bli rätt kostsamt.

https://www.konsumenternas.se/konsumentstod/kalkyler--verktyg...

Sedan är ju frågan om det inte är lite sent att binda nu rent timingmässigt.

Av Henrico
Skrivet av Gilgamesh:

fick hem Kingston 2TB disken från Amazon, kopplade in till extern nvme usb men kickar inte igång..hmm.

<Uppladdad bildlänk>

Jag fick min igår också och skulle installera om på den idag, IO-fel och vägrar installera vare sig Windows eller Linux...

Verkar onekligen vara io-fel på min också.

Av Henrico
Skrivet av andra94:

Söker tips för att göra bolånet så enkelt som möjligt:

145000 ska lånas - tänker att jag går in med 15-20% kontaktinsats, har fonder som kan tas av och lån av föräldrar om det hjälper för något förmånligt.

Bara av intresse... Var hittar man boende för ca 180 000 kr idag? Känns ju som räntan inte blir speciellt viktig på ca 650 kr/månad jämfört med andra kostnader för ett boende.

Eller har du tappat en nolla?

Av Henrico
Skrivet av cheddar_bob5:

Jag tjänade bättre förr, men hade inget kollektivavtal eller separat pensionsavsättning. Utåt sätt tjänade jag mer, men sammantaget enormt mycket mindre och hade jag varit kvar hade det straffat sig rejält den dagen jag gått i pension.

Kollektivavtal behöver inte betyda att man har bättre pension, bara att den är lika eller bättre än det avtal man är kopplad till, däremot att man behöver som anställd ha bättre koll på vad den är och hur ens avtal är uppsatt om det inte är kollektivanslutet. Personligen har jag har ca 30% högre pensionsavsättning nu när jag är på ett bolag som ej har kollektivavtal och i annars väldigt likvärdiga förmåner, mycket för att nuvarande bolag har mycket bättre avsättningar när man är över 45.

Om man är på ett företag som t.ex. både har produktion, logistik och tjänstemän ska man snarare vara väldigt noga med att kolla vilket kollektivavtal det är då det kan vara riktigt uselt på pensionssidan om företaget har "fel avtal" ur ens eget perspektiv. Flera avtal har dessutom att premiepension enbart betalas ut från 25-65 års ålder som också är ett j*vla ofog om jag ska vara ärlig både för de som är nyexade/börjar jobba tidigt eller de som fortsätter jobba efter 65 - knappast ovanligt idag...

Det är verkligen inte en garanti för bra pension att man har kollektivavtal....

Av Henrico
Skrivet av Toobbbbee:

Verkar även som att fjärrstyrningen via Volkswagen appen tappade bilen i samband med detta så får nog bli verkstad…

Life is wonderful…🙂

Jo, det tyder väl än mer på teorin att det är bilens simkort som är kasst.... Då tappar du ju även internetaccess till annat...

Skrivet av atego:

Älskar hur en FW uppgradering kan lösa ett sådant fel

Visst är det fantastiskt.

Skrivet av Holmgren3n:

Du kan hitta min lista på 20 fel/buggar på bilen som jag hade någonstans här i tråden.

Fick 3.2 uppgraderingen och har inte ett enda problem kvar med bilen.

Nu är det bara förvärmning av batteriet som står på önskelistan. Skulle dom säga att det aldrig kommer så blir det att byta bil för det är ett måste på vintern vid långresor.

Annars nöjd med bilen sedan 3.2 den går fint och man åker skönt i den, det enda jag kan sakna är justerbara stolar för benen, så man kan förlänga dom och få stöd för låren hela vägen.

Vi är alla mellan 175-195 i familjen så topsportstolar var ett krav.. Det var däremot sjukt dyrt tillval måste jag säga.

Ja, att de inte fixat det där med förvärmning är faktiskt rent pinsamt, nu är det extremt sällan jag snabbladdar, men det "borde" ju verkligen vara rätt enkelt att fixa.

Jag är också nöjd med hårdvaran, sedan tycker jag inte det är acceptabelt med så många mjukvarufel som lett till 5+ dagar på verkstad första två åren dessutom med en axelryckning när man frågat om ersättning/lånebil.. Dessutom tycker jag VW och inte minst min ÅF/verkstad har varit sanslöst usel så efter 10+ Audi/VW sista 20 åren blir det något annat nästa år...

Av Henrico
Skrivet av Dinoman:

Jag har haft en ID.4 GTX i snart två år. Jag har fått ett antal skumma felmeddelande under åren, jag skiter i allt sånt och kör på. Funkat bra hittils. Det är ju mer en dator än en bil nuförtiden så det är oftast bara en omstart som krävs.

Jag har haft ett verkligt problem med barnlåsen bak (trasig låskista, tydligen supervanligt), annars har det bara varit mjukvarudemoner för mig också. Dock sjukt irriterande.

Har du haft den roliga "High Voltage drive train issue" när det är kallt? Den har faktiskt inte hänt mig nu sedan jag uppdaterade till 3.2 för ett par månader sedan.

Av Henrico
Skrivet av Toobbbbee:

Har en ID.4 GTX 6veckor gammal.

Fick första felmeddelandet som verkar hålla i sig nu ”Fel:Nödsamtalsfunktion. Uppsök verkstad.”

Någon som haft detta eller känner till felet?

Trist. Inte sett det på min ID4 men väl en kollega som fick det på en Touareg för några månader sedan. Krävdes byte av nån kontrollmodul för "Emergency Call System", hans teori var att de helt enkelt har ett SIM/eSIM i det som var felaktigt men de helt enkelt bara byter hela modulen och fixar den sen.

Av Henrico
Skrivet av DaBone:

Väldigt bra, om jag får säga det själv. Skulle säga att jag kör 90% barmark, då jag bor i Östergötland och mestadels kört söderut. Finns fortfarande dubb kvar överallt, även om de börjar se slitna ut.

Kalas, tack för feedback. Ska lägga det i shoppinglistan.

Av Henrico
Skrivet av DaBone:

Mina "vanliga" däck har genomsnittligt hållit 3000mil, om jag kört normalt. Testade Nokian Hakkapeliitta 10 EV och de är dyrare, men de har hållit över 7000mil och har satt på dem i år också.
Räckviddsmässigt helt okej. Haft både bättre och sämre däck.
Ljudmässigt för att vara dubbat, väldigt bra. Lite klickigt i början, sedan väldigt tysta. Nu när de börjar sjunga på sista versen, har de börjat låta lite igen i högre hastigheter, men inget som är jättejobbigt.

7000 mil är ju rent ut sagt sanslöst bra för dubbdäck - åtminstone för oss som kör mycket på barmark med dem - kör du stora delar på snö? Har de tappat få dubb? Även om de kostar 3000-4000 per styck så är det ju en bra affär om de nu går så långt.

Av Henrico
Skrivet av MP-Jan:

Blinkersspakar.

Det kan jag hålla med om..

Däremot så tycker jag BYDs förarmiljöer är som att sitta i en tänd julgran, en himla massa lampor, knappar och på det ett väldigt förvirrande UI, framförallt när det var mörkt ute. Om man är intresserad av en rekommenderar jag varmt att testa hur de känns först. Jag har kört en BYD Atto 3 i en vecka och det var som rent personlig åsikt en hemsk upplevelse då mjukvara, förarmiljö och inredningskvalitet kändes väldigt dålig när man är vad vid t.ex. ID4 (Vars mjukvara är kass, men i jämförelse rent HIMELSK) eller nordeuropiska ICE-bilar.

Tyckte det fanns betydligt bättre alternativ både Kia, VW, Tesla, Volvo, Polestar. Men det är klart, den hade sanslöst låg leasingkostnad för personen i fråga..

Av Henrico
Skrivet av Galaxe:

Jag vet att det beror på hur mycket man har i lön men på ett ungefär, hur mycket lägre skatt betalar du exempelvis november? Om jag gör det nu hinner jag jämka november och december?

Det beror ju helt på lön/avdragen skatt/låneränta/intäktsränta/etc etc... Enklaste är att gå in på skatteverket och räkna ut din skatt och se vad du har kvar att betala: https://app.skatteverket.se/rakna-skatt-client-skut-skatteutr...

Men om du enbart har ränta, och betalar 50000 i ränta under året (och om du är ensam låntagare) så har du ju 30% på de 50000 kr som du ska få tillbaka i deklarationen. Så betalar du 15000 en normal månad i skatt så skulle det ju betyda att du betalar 0 kr skatt om du jämkar i December. (allt annat oaktat då förstås.)

Av Henrico
Skrivet av arjansbralla:

är det någon här som jämkar bolånet? fungerar det bra, är det enkelt att lägga in?

Jämkar egentligen mer för att jag har många engångsbelopp med 57% skatteavdrag än bolån men samma tanke och gör ju båda så att säga.

Bara gå in på skatteverkets hemsida och göra en ansökan så brukar detta 1-4 dagar så har man det i kivra.. Bara ge till sitt lönekontor/hr därefter.

Själv brukar jag alltid göra det 25/10 när jag får min lönespec och får sedan lägre skatt i november och december, dvs gör det inte för helår. Sista datum för jämkning är 30/11 och vill du göra det för nästa helår så är det 19/11.

Av Henrico
Skrivet av slipbit:

Kan betala av hela lånet och ha nån mille över. Fast hälften ska ju frugan betala.

Personligen betalade jag som sagt ned till 30%. Har du den sitsen så är det ju helt upp till hur likvid du vill vara och om du inte vill binda upp för mycket..

Av Henrico
Skrivet av Söderbäck:

Tycker räntan är bra just hög nu så jag upplever väl det inte vara läge att binda i nuläget. Tänkte försöka hänga med ner när det sjunker istället. Och sjunker det inte närmsta tiden så tror jag ändå inte det kommer stiga så mycket mer ändå närmsta året.

Jag resonerar likadant. Men att binda har ju mer att göra med att få förutsägbarhet på sin ekonomi. Det är ju som sgt historiskt väldigt sällan det lönat sig att binda....

Skrivet av slipbit:

Jag har ju möjligheten att bestämma vilken belåningsgrad jag vill ha på bostaden, men samtidigt vill jag inte binda för mycket kapital i bostaden. Vet inte hur man ska resonera där.

Har ju mycket att göra med var man är i livet/arbetslivet och tycke, smak och önskad riskprofil så svårt att säga att man kan resonera rätt eller fel.

Hur mycket andra investeringar och tillgångar har du? Jag betalade av så jag har under 30% belåning mest för att få lite mer riskspridning. Men jag har även mer än det i tillgångar som inte är uppbundna i fast egendom.

Jag skulle inte amortera ned så man inte har något buffertsparande så att säga...

Av Henrico
Skrivet av LANberg:

Vem vet?
Om du inte redan har Benify är det kanske dags att skaffa det eftersom det gäller att vara snabb när deras erbjudanden dyker upp.
Själv köpte jag Samsungs QN900B (65-tummaren) för 18 000 istället för 59 000 kr i våras. Jag är inte det minsta missnöjd!

Ofta är det samma erbjudande med mecenat alumni... För egen del var det 24 år sedan jag pluggade och kunde regga mig som alumni och få erbjudanden från tex Samsung. (nu har jag benify också, men tänkte att det är ett bra tips åtminstone.)

Själv köpte jag 75qn95b för 10490 istället för 34900 i samma kampanj och är fortfarande sanslöst nöjd. 😄

Av Henrico
Skrivet av Woaini:

Fråga till panelen: Hur avgör jag vilken styrka jag ska välja tilll min laddbox i huset?

Har fått offert på en 11kw men är inte det lite fjuttigt om man tänker lite framåt?

Finns ju relativt få bilar som klarar laddning med 22kw, sedan är ju frågan hur mycket du tycker det är värt att ladda fullt på ca 4 timmar mot 8, du kommer ju troligen behöva säkra upp rätt bra där hemma om du inte har en jordbruks- eller annan mer kommersiell fastighet.....

På tre år har jag aldrig ens tänkt på att 11kw är en begränsning på laddaren hemma.... Men det beror ju på hur man använder sin laddare.