Inlägg

Inlägg som Henrico har skrivit i forumet
Av Henrico
Skrivet av SUMITOMO:

Inte ett dugg konstigare än när människor blir strandsatta i ett annat land vid flygstrejker.

Nej, det är en enorm skillnad, för då har du ett direkt avtal med företaget som är påverkat, det tror jag ingen har problem med förutom rent egoistiskt då förstås. Det är mer som att du inte får tanka på Preem som sympatistrejkar för att du minsann har en bokad biljett med SAS. Nu är ju en "biljett" dessutom något helt annat än en så pass (för en privatperson) stor investering i en kapitalvara som en bil...

Av Henrico
Skrivet av Fade:

Länk på? Detta är en upplevd händelse, dvs du hör det från någon som var där. Revisionsdatum står i avtalen.

Borde tagit hus i helvete på din frus företag då kan jag tycka eller anmälde ingen det?

Länk på?? Medlingsinstitutet kanske? Typ första stycket 1.1 om du nu vill ha källa..
https://www.mi.se/publikationer/pandemin-och-loneutvecklingen...

Det var ju många förbund som just inte lade nya avtal och inte hade revision och sedan körde (i bästa fall) retroaktiva avtal på med låga höjningar som gäller för två lönerevisioner... Sen körde vissa förbund som SYLF lokala förhandlingar 2020...

Detta var ju ytterst medvetna handlingar - förvisso väldigt näringslivsvänligt i ärlighetens namn. Jag var ytterst förvånad när man gjorde det inom vissa sektorer som kanske inte var lika utsatta som t.ex. hotell och restaurang.

Av Henrico
Skrivet av Fade:

Tycka vad man vill, men har varit med om väldigt stora arbetsgivare som försökt i stort sett lura sina anställda genom att flytta lönerevisionsdatum utan ordentlig ersättning.

Det vill jag gärna se länk på då man utan kollektivavtal i de flesta fall avtalar om datum/period för lönerevision. Dessutom kan man ju då lika gärna ta upp motsatsen under pandemin - min fru fick ingen lönerevision (kollektivavtal) och jag (utan kollektivavtal) fick lönejustering som vanligt 2020....

Av Henrico
Skrivet av Pelegrino:

Har inget emot att de strejkar. Däremot börjar sympatistrejkerna gå över styr. Som Elektrikerna som har hängt fejk lappar på superchargers att de ej fungerar och ej kommer fixas.

Håller med, och jag tror man missbedömt hur det tas emot.

Tidigare har man ju aldrig låtit strejker gå ut över fjärde part så att säga. Jag tycker ju det är förkastligt att en privatperson ska straffas för att de köpte en Tesla för säg 4-5 år sedan och inte ens servar sin bil hos Tesla och att de sedan inte ska få laga en lackskada eller byta däck på en fristående verkstad som inte har något med Tesla att göra. Känns mer som rent hämdbegär i ärlighetens namn.

Märkligt att det ens kan vara lagligt. Kan ju bli rent farligt om man gör det med vissa andra produkter/företag framgent om det blir kutym att göra på detta sätt.

Av Henrico
Skrivet av Triffid:

Intressant, Lyckades du alltså få rabatten avtalad längre än 1 år då eller? Hur länge? Öppnar ju för möjligheter

Definitivt värt att provtrycka på, men det gäller nog att man får prata med rätt person på rätt bank.

3 år fick jag vår rabatt till. (Förstås i backspegeln för kort bidningstid med facit i hand då eftersom det löpte ut i augusti. ) Hade 70 bundet / 30 rörligt för att kunna amortera lite mer fritt, både Danske bank och sedan SHB var OK med det, har en känsla att det är sämre med de automatiserade nischbankerna. 50% total belåning ska kanske tilläggas.

Av Henrico
Skrivet av Entash:

Tror inte många får referral till säg själva utan snarare google/prisjakt.

Ahh, tack. Jag trodde det var folk som börjat göra det för att få kick-back på tips.

Av Henrico
Skrivet av Swedishchef_90:

Det finns billigare a kassa och inkomst försäkring utanför....
A kassa behöver du inte vara medlem för heller så vitt jag vet...

Kollade på det för några månader sedan och det var minst 1500 kr/år dyrare för samma nivå som Akavia med skatteavdrag. Men kan väl inte säga att jag jämförde mer än några få alternativ. Har du förslag på inkomstförsäkring?

AEA är som sagt fristående från medlemskapet.

Lite ot, kan faktiskt skapa en ny tråd om detta...

Av Henrico
Skrivet av Swedishchef_90:

Med tanke på att tesla och X har samma ägare och jag tror inte teknikern betalat västen själv, samt att hela inlägget känns konstigt...

Så tror jag nog den ena är sämre än den andra

Fast den som twittrat är ju ekonmigurun, Christian Karlsson, och inte X.... Sedan kan han förstås ha motiv att posta något som inte är sant, antingen politisk övertygelse eller för att ta poänger. Men knappast mindre trovärdig..

Skrivet av Lofen:

Då är det ju bara att låta bli att bli medlem, vi har ju föreningsfrihet..

Fast nu var det ju inte det det handlade om, det handlade ju om att kunna nixa dem och slippa påträngande strejkvakter precis som man (kanske) vill slippa Jehovas eller hyresrättsföreningen...

Skrivet av Swedishchef_90:

Skulle du pröjsat 400-500 spänn för en speciell väst??

Varför inte? Är väl knappast annorlunda än att trycka upp någon rolig t-shirt, eller?

Är det så otroligt att människor inte vill vara med i facket eller ha kollektivavtal och brinner för det? Jag är själv med i ett seco-förbund, men enbart för deras a-kassa och inkomstförsäkring... Fanns de billigare utanför skulle jag definitivt gå ur.

Av Henrico
Skrivet av Mindfighter:

Så min poäng är ändå att faran med att ha en del bunden när man förhandlar är överdriven, klart man inte kommer allra längst vid förhandling, men skillnaden behöver nödvändigtvis inte vara så stor.

En bra idé kan vara att försöka få samma längd på ränterabatten på sitt rörliga lån som löptiden på sitt bundna. Vet flera som fått igenom det bland annat jag själv för några år sedan.

Av Henrico
Skrivet av Iskra:

Vem tror du har betalat för de där västarna?

Personligen tror jag de själva - om - det Inte är fake... Jag skulle lätt ha gjort det om än förmodligen inte lika invektiv-frltt....

Av Henrico
Skrivet av Swedishchef_90:

Bra källa, twitter är ju känt för trovärdigheten 😉

Inte alls. Men troligen minst lika bra som metalls medlemstidning. 😉

Av Henrico

Tydligen minst en servicekille som inte är så sugen på att bli fackansluten.
https://x.com/ekonomigurun_/status/1726524191531561310?s=20

Lite humor att de tryckt upp reflexvästar med "Tack det är bra" för att de inte orkar med strejkvakterna....

Av Henrico
Skrivet av benonikenobi:

Enda trösten är väl att risken är lika för alla. Ibland drabbas ett eller flera lag, och en annan gång är det nåt annat lag som får smällen. Har ju hänt både en och två gånger att man blivit superglad när ens favorit lyckats kapitalisera på en safetycar i precis rätt tid, medan andra gånger har man förgrymmats över varför det var tvunget att komma en safetycar preciiiiis efter att favoriten varit inne och bytt.

Kan nog hålla med, VSC har ju införts för att förbättra detta vilket jag tycker är en bra sak då det inte blir utjämnat lika ofta som att ALLTID köra SC.

Jag skulle nog prioritera att de inför gulflaggs/rödflaggs-regeln från kvalen i Indycar faktiskt, d.v.s. att om du orsakar en rödflag/gulflag så stryks dina bästa kvaltider (skulle väl behöva vara bästa kvaltid i F1 eftersom de inte gör alls lika många varv i kvalen som i indy.)

Av Henrico
Skrivet av Lofen:

Jag minns kanske fel, hjärnan spelar spratt ibland. Det det fanns skärmdump på var att dom hotade med strejkbrytare vilket nog är deras rätt... Däremot finns det vittnesmål om indragna förmåner mm mot de som strejkar men det är väl hörsägen.

Det var väl något rykte om att de hade sagt att de skulle plocka bort aktie-/optionsprogram t.ex, men jag såg inte att det var något officiellt eller ens uttalande från anställda utan även det en partsinlaga från IF-metall i sin egen tidning med anonyma anställda.

Här var den: https://da.se/2023/10/teslas-harda-hot-mot-dem-som-strejkar/

Av Henrico
Skrivet av Lofen:

Det som är bekräftat är att Tesla har hotat de som planerat att strejka med represalier.

Är det? Om det nu är så är det ju bra att Sveriges arbetsrätt är väldigt stark, med eller utan kollektivavtal.

Av Henrico
Skrivet av Lofen:

Vadå är han inte anställd och vill han egentligen inte ha kollektivavtal? Du länkar ju själv till en intervju med en anställd som vill ha kollektivavtal... Vilken dikeskörning av dig

Hittade en länk till en redogörelse från en till..
https://alltomelbil.se/strejkande-tesla-anstalld-talar-ut-om-...

Nej, han är anställd och vill ha kollektivavtal. Men om du läser hela SVT-artikeln så ser du notisen om att de efter publicering var tvungna att gå ut med att han har (eller har haft) engagemang i SSU och S, troligen efter att någon påpekat det för redaktionen. Han är alltså inte opartisk.

Stort tack för den andra länken, var exakt sånt jag var ute efter.

Av Henrico

Är det någon som sett några intervjuer, tweets eller liknande av anställda som verkligen vill vara fackanslutna, jag tycker det verkar extremt tyst.

Jag har bara sett en anonym partsinlaga från Arbetet och sedan dikeskörningen från SVT när de missat den lilla detaljen att personen var politiskt aktiv i sossarna och var tvungen att pudla.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/tobias-strejkar-fran-t...

Av Henrico
Skrivet av DocStargazer:

4 Seagate x18 diskar har dött tidigt för mig. Tänkte ge Seagate en chans på nytt, råkade tidigare ut för Barracuda eländet men gick inte bättre. Nu håller jag mig till WD och Toshiba.

Av hur många då? Har man så många diskar som går sönder måste man ju börja tro att det är nåt annat fel som tex en PSU eller dålig luftgenomströning? Backblaze släppte sin Q3 statistik i veckan, och för t.ex. 16TB varianten har de då 0,6% AFR (annual failure rate) av 27500 diskar.

https://www.backblaze.com/blog/backblaze-drive-stats-for-q3-2...

För övrigt fantastiskt att titta på deras gamla statistik där man t.ex kan titta på hur usel Seagates 4Tb-diskar var. https://www.backblaze.com/cloud-storage/resources/hard-drive-...

Av Henrico
Skrivet av Alphahanne:

Har så extremt dåliga erfarenheter av Seagatediskar. Samtliga jag ägt har dött alldeles för tidigt så vill helst undvika dem.

Har du haft den berömda barracuda 3tb-disken också? Jag hade den och 6 av 8 gick sönder på fyra år....

X16 och x18 är betydligt bättre. Titta på backblaze och deras statistik vetja.

Av Henrico
Skrivet av Alphahanne:

Kanske missat något inlägg men har någon sett ett erbjudande på HD med minst 14GB för ett bra pris, som INTE är seagate?

Behöver till mitt NAS-bygge.

Rekommenderar varmt Seagate X18 16TB eller 18TB. Snabba, relativt bra ljudnivå och bra garantier.

Däremot inga jätteerbjudanden nu. Webhallen 200kr rabatt på båda modellerna verkar vara billigaste seriös svensk aktör. Så inget superfynd direkt...

https://www.webhallen.com/se/product/345124-Seagate-Exos-X18-...