Inlägg

Inlägg som Psionicist har skrivit i forumet
Av Psionicist

Jag är inblandad i rekryteringen där jag jobbar, intervjuar med mera. Har inte tid att lägga så mycket tid på det som jag vill (det är roligt), men jag har i alla fall intervjuat kanske 50 pers, CV-screenat ett par hundra, och anställt 2-3. Lite kommentarer:

Open source / hobbyprojekt

Det bästa som finns är kandidater som har publicerade open source-projekt, eller exempelvis deltagit i Google Summer of Code. Detta är bland det mest meriterande du kan göra om du vill få jobb där jag jobbar.

Arbetslivserfarenhet

Nice, men kanske inte så viktigt som du tror om det du gjort tidigare är orelevant för vad vi gör. Du kanske har jobbat ett par år. Men om de åren är med något tråkigt eller orelevant, och du inte har hobbyprojekt, så kommer det inte hjälpa din ansökan så mycket.

Kandidater som har relevant arbetslivserfarenhet brukar det gå bra för. Kandidater som har både arbetslivserfarenhet OCH hobbyprojekt är guld, givetvis

Utbildning

Var du pluggade är för 99% av alla som ansöker skitsamma. Om du har pluggat på något väldigt exceptionellt ställe (typ MIT eller liknande) så sticker det ut lite, men annars har det varken positiv eller negativ inverkan på din ansökan.

Vad du pluggade kan ge dig lite bonuspoäng. Avancerade kurser i algoritmer, komplexitetsteori ger guldstjärna.

Vad du hade för betyg är skitsamma. Jag har aldrig någonsin kollat på någons betyg. I intervjuerna går vi igenom vad vi är intresserade av och kollar att du har koll på relevanta ämnen (exempelvis algoritmer, som nämnt ovan).

Diverse

Lite diverse att tänka på när du har en faktisk intervju:

* Hjälp till att göra intervjun effektiv. Om du har någonting coolt du vill ta upp, gör det. Hjälp till att få in diskussionen till det du är bra på eller stolt över. Exempelvis: I intervjun kanske vi kommit in på något du programmerat tidigare, typ ett 3D-tetris i Lisp. Jag som intervjuare har massvis jag kan ta upp här. Jag kanske börjar ställa frågor om Lisp till dig. Om du hellre vill snacka 3D-programmerings-biten i projektet så säg det. Det är bra för oss båda om intervjun kommer inte på rätt spår. Om jag verkligen vill att du ska svara på någon Lispfråga så säger jag det.
* Var inte hotfull, det hjälper inte din sak
* Var inte rädd för tystnad. Jag som intervjuar behöver ibland tänka efter hur jag ska fortsätta med intervjun, kolla anteckningar osv.
* Om du får någon form av uppgift att lösa, sitt inte tyst och fundera utan diskutera din anfallsvinkel.

Och så ett litet pro-tip: boka in din intervju på tisdagar eller onsdagar, typ vid 14-tiden. Det är inte måndag (måndagar kan vara sega), det är inte på slutet av veckan (kan vara stressigt ibland) och det är ett en bekväm halvtimme-timme efter lunch.

Av Psionicist
Skrivet av jdv:

Det burkar vara konvention att skicka med längden av arrayen också, så man vet hur lång den är i funktionen som tar emot den.

void change(int *arr, unsigned int num_elements) { // ... }

[/quote]

Och vill man vara jävligt konventionell (!) så brukar man som typ på storlekar använda size_t, och C-funktioner brukar returnera en int (som är icke-0 vid fel). Så en väldigt C:ig vore:

int change(int *arr, size_t num_elements) { /* do stuff */ ... if (error) { return 1; } return 0; }

Vill man vara riktigt idiomatisk skulle man dessutom kunna göra lite #define för felkoder också, istället för att returnera 1

#define ERR_ALLOC 1 ... if (<failure because of malloc>) { return ERR_ALLOC; }

etc.

Av Psionicist

Råkultur, riktigt bra sushi.

Av Psionicist

Emacs har en hexeditor.

M-x hexl-mode

Av Psionicist

Lite exempel här Bison 1.25 - Examples

Av Psionicist

Scifi-bokhandeln? Science Fiction Bokhandeln

Av Psionicist
Skrivet av tomten_alle:

Hej,
Nu kommer jag att använda c++ som exempel bara för att det är det programeringspråk som jag är mest van vid.

I exempelvis sdl är det c/c++ eller är det en massa assemblykod som gör själva "ritandet"?
För det går väl inte att skriva någonting i c++ som kan rita ut en pixel?

Jag hoppas att ni förstår vad jag är ute efter.

Tacksam för svar!

Vad du som programmerare använder är antagligen något schysst användarvänligt bibliotek för att rita grafik, exempelvis SDL eller OpenGL (möjligtvis använder SDL själv OpenGL). Dessa i sin tur använder operativsystemet/grafikkortets drivrutin, som arbetar mot grafikprocessorn och manipulerar grafikkortets minne.

Av Psionicist

Ovan är nog bäst. Annars har du emacs byggd för Windows här.

http://ftp.gnu.org/pub/gnu/emacs/windows/emacs-23.2-bin-i386....

Av Psionicist
Skrivet av anon134512:

Stadsbilden var min favorit

Det ser bestämt ut som Humlegårdsgatan, vid Östermalmstorg.

Av Psionicist

Generellt med London gäller att du måste bo där för att få jobb. Så flytta först, söka jobb sen. Det är lättare att hitta bostad än Stockholm. Hitta jobb ska inte vara några problem om du har någon form av marknadsföringsbara kunskaper.

Av Psionicist

Hur gick det för er?

Av Psionicist

Coolt! Vad är det du hackar på?

Bara fråga om du behöver hjälp. Jag har lekt lite med libspotify.

Av Psionicist
Citat:

Ursprungligen inskrivet av davyp3

De är förbundna att verka på marknadsmässiga villkor. Så här fungerar marknaden. Trist, men sant.

Vilken marknad? Det finns ett SJ, och ett SL. Ett Banverk.

Det är endast sånna här statliga monopol som suger och år efter år kommer undan med inkompetens. I avsaknad av konkurrens finns ingen som helst incitmanet att förbättra verksamheten.

Av Psionicist

Hur gör du om flyttalet till en sträng innan du sparar ner den i databasen?

Av Psionicist

Vänstervinklingen i "public service"

Noterade denna krönika: http://www.expressen.se/ledare/sakinemadon/1.1871559/sakine-m...

Citat:

Politiskt rödfärgade barnprogram, ett 70-talsfenomen att småskratta åt? Dagens public service ska hålla sig till saklighet och politisk opartiskhet. Trots det sänds fortfarande hårdvinklade program.

Utbildningsradions "Banderoll" går på tv nu. Programmet - som riktar sig till barn - förklarar pedagogiskt att marknadsekonomi är dåligt. En vuxen elak boxare fuskar och slår en svag pojke. "Du är elak!" säger den taniga pojken. Elakingen svarar: "Ja, jag fungerar som marknaden".
Snart kommenterar Johan Ehrenberg, vänsterradikal journalist från tidningen ETC, det ekonomiska systemet med sin allvarliga stämma. Någon marknadsliberal motsvarighet syns inte till.
I Banderoll-avsnittet om den globala ekonomin filmas människor i utvecklingsländer. "Blir de lyckliga för att vi kommer dit och shoppar?", frågar bakgrundsrösten sorgset. Som om det givna svaret vore att nej, fattiga blir jättelyckliga om vi stänger gränserna och slutar byta varor och tjänster med dem.

...

Jag kan ju inte säga att jag är förvånad. SVT, SR och UR har ett tydligt track record att vara politiskt partiska. När UR gör ett barnprogram där de antyder att marknadsekonomi är "elak" så gör de ett politiskt ställningstagande och är vinklade. De har då misslyckat med sitt public service-uppdrag och, någon form av åtgärder bör tas. Någon som håller med?

Av Psionicist

1) Min Pentium 4-baserade dator jag använde som huvudburk från 2003-2009 har antagligen påverkat mitt liv / lett till mest bra saker av alla köp jag någonsin gjort.

Annars vet jag inte. Jag gillar mina glasögon, min anteckningsbok och min penna.

Av Psionicist

Retailkylaren till Athlon II X2 250? Ljudnivå?

Den medföljande kylaren till Athlon II X2 250, hur mycket låter den?

Av Psionicist

Som kuriosa kan nämnas att minst ett av de patient/journalsystemen som används är skrivet i programmeringsspråket APL. Den som inte hört talas om APL är det ett språk som det finns speciella tangentbord till, för de använder olika specialtacken som inte finns på vanliga tangentbord. Detta system ska tydligen vara jävligt bra, så det är inget att skämta om. Dock intressant.

Av Psionicist

* Nytt jobb.

* Upptäckte Emacs Org Mode.

Av Psionicist
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Daniel
Jag är för den ofödda invididens rätt till liv, är väl en av de få här på swec. Jag anser inte att man har rätt att döda levande mänskliga individer.

Fullt medhåll. Dock är jag ändå för abort av realpolitiska anledningar. Jag är helt enkelt osäker om abort strider mot mina grundvärderingar, så jag går här helt och hållet på magkänsla i den här frågan - att kunna göra en abort är också en frihet (i stilen rätt till liv), och jag vill inte neka den friheten mina vänner och bekanta.