Inlägg

Inlägg som kaptenperre har skrivit i forumet
Av kaptenperre

Det är säkrast om det testats med moderkortet, men ska du inte klocka dem mer än specifikationerna bör det fungera. Med väldigt snabba minnen är det mer strul vad jag upplevt, då är det viktigare att kolla mot moderkortet med.

Av kaptenperre

Här är förslag på budget (2st sådana = 1600 kr): https://www.inet.se/produkt/5304579/adata-xpg-16gb-1x16gb-ddr...
Eller snabbare och bättre märke (1st paket = 2800 kr): https://www.inet.se/produkt/5304947/kingston-32gb-2x16gb-ddr5...

Av kaptenperre
Skrivet av m45t3rm1nd:

Ni som har Swedbank, Hur gör ni för att förhandla räntan?
Var i kontakt med deras kundcenter för att kolla igenom lånet då bindningstiden har gått ut, dem kunde erbjuda mig samma som internetbanken. En ränta på 3.48% Nämnde att Ikano erbjuder mig 3.02 om jag byter till dem och fick till svar att dem kan inget göra. Nämnde också att det inte var några problem för dem att matcha andra banker när jag tog bolånet för första gången.

Jag försökte för ca 3 år sedan att förhandla med Swedbank om räntan och tror att de gav mig ynka 0,1 procentenhet i rabatt. Jag bytte bank och fick en bra deal då på Danske Bank men hade kunnat byta till vilken som helst. Det jag fick där var en bra bit under vad Swedbank hade att erbjuda. Även andra banker jag kollade med kunde ge lägre ränta än Swedbank, så det är nog att byta som gäller om du vill komma ner.

Av kaptenperre

Jag har ibland använt tredjepartsbatterier t.ex. till systemkameror och det har fungerar fint. Däremot kortare batteritid och framförallt betydligt sämre i stark kyla som -20 grader är min erfarenhet. Sen är förstås alla tredjepartsbatterier olika så de du kikar på nu kan fungera bättre än de jag testat.

Av kaptenperre

Jag testade göra ett par lite mer verklighetstrogna bilder. Nog ser man att det inte är foton, men det tar sig snabbt med AI generation av bilder!

Av kaptenperre
Skrivet av lord_dubbdäck:

Första bilden påminner mig lite om en fågel jag såg på Palawan, Filippinerna. Palawan Hornbill. Tydligen unik på den ön. Såg den på håll och jag är ingen fotograf, så inga bilder.

Denna var på Koh Yao Noi i Thailand, i området kring Phuket och Krabi. Det var en lugn ö, riktigt härligt att vara där någon dag

Av kaptenperre

Fortsätter med fem bilder från Filippinerna i år:

https://i.ibb.co/0KLRdBb/PSX-20220417-162357.jpg

Bilderna är tagna med Sony A7III förutom undervattensbilden där en enklare undervattenskamera använts vid valhajen.

Av kaptenperre

Kul med sommartävling!

Jag kör på temat resa. Här är fem bilder från Thailand i år:

Bilderna är tagna med Huawei P30 pro eller Sony A7III förutom undervattensbilden där en enklare undervattenskamera använts vid fiskstimmet. Den kan inte använda filter, därav tar blått över då det är några meter ned under ytan.

Av kaptenperre

Tänker som föregående talare, men skulle lägga till en okej CPU kylare för att få datorn tystare, alternativt klocka en del.

Av kaptenperre
Skrivet av Sir. Haxalot:

Det är det nog inte så många som påstår heller, men frågan här är väl om någon faktiskt kan se någon betydande skillnad mellan 144Hz+ och 500Hz, eller om det bara är marketing hype at ha så många Hz som möjligt.. Personligen så tycker jag inte att det märks någon större skillnad över ~120Hz, men då har jag bara testat upp till 165Hz. Tänker att det definitivt är diminishing returns ju högre man går.

Absolut diminishing returns. Däremot är det rätt stor skillnad på 120 och 240 Hz (när jag testat hemma) och det tror jag i princip alla ser skillnad mellan. Åtminstone om man visar vad man kan kolla efter. Däremot fungerar 120 Hz jättebra ändå. 60 Hz har fungerat fint för de flesta i många år med. Många konsol spel har körts i ca 30 fps och de flesta har inte klagat. Så allt är beroende på hur noga/kräsen man ska vara. Jag kommer aldrig köpa en 60 Hz skärm igen och möjligen inte heller en 120/144 Hz skärm. CRT hade sina fördelar helt klart många saker blev betydligt sämre när man för länge sedan bytte till en platt skärm även om bytet klart var värt det.

Av kaptenperre
Skrivet av Hattifnatten:

Insert det vanliga:

"Jag ser inte skillnad på 60 hz och 240 hz".

"Min katt är stridspilot och var med i en studie som visar att det mänskliga ögat bara kan se upp till fem stycken pannkakor i sek".

"Nu är jag visserligen 57 år, men på min tid dög det minsann med CRT, det är fortfarande överlägset allt".

CRT skärmar var helt otroligt snabba, så där är det inget att klaga på

Att inte se skillnad på 60 hz och exempelvis 240hz måste vara väldigt ovanligt, det är så extremt stor skillnad. Bara man för muspekaren över vardera skärm sida vid sida bör alla se tydligt att det är skillnad. Jag har faktiskt en 60hz och en 240 hz skärm sida vid sida hemma och alla hittills har sett skillnaden direkt vid första anblick. Jag kommer aldrig gå tillbaka till 60hz om jag har något val.

Av kaptenperre

Menar du att du öppnar upp hårddisken för att fysiskt kolla efter repor och att det är en jättegammal disk på 4 GB? Att öppna upp bör inte alls vara bra då dammkorn kommer in.

Du kan köra något program som kollar SMART värden, t.ex. här:
https://www.passmark.com/products/diskcheckup/

Visa resultatet sedan i tråden så kan säkert någon mer kunnig än mig hjälpa.

Av kaptenperre
Skrivet av evil penguin:

Eftersom du verkar vara inne på det här med att det skulle vara kopplat till överklockning, fungerar dessa applikationer om du inte överklockar alls?

Det blir samma problem utan överklockning. Jag har återställt i UEFI nyss, men t.ex. Autodesk Fusion 360 hänger sig efter ca 5-20 sekunders användning ändå. Photoshop hänger sig mer slumpartat, efter 1 minuter eller ibland efter 20 minuters användning. Ett stort Excel dokument kräver 100 % CPU i ca 15 sekunder, sen fungerar det. Så blir det inte för andra som öppnar samma dokument. Små dokument märks inga problem av hos mig däremot.
Det är främst det som strular, alla spel och Windows och annat fungerar som vanligt. Tips?

Av kaptenperre

Flera program crashar, trots stabil clock?

Jag har klockar min processor en del, inte så mycket just nu. GPU är oklockad. Jag brukar köra mining när datorn bara står, men rätt lugnt och inte helt maxat. Kanske 90 % användning av GPU/minne samt bra kylning så det blir inte varmt. Det bör inte påverka.

Spela fungerar felfritt, Windows och vanlig anvädning fungerar felfritt. Men Photoshop hänger sig nu och då. Autodesk Fusion 360 samt Blender händer sig väldigt lätt, efter 10-100 sekunder vid användning. Då kör jag ingen mining eller annat krävande samtidigt. Inget blir för varmt. Google Scetchup verkar fungerar okej. Idéer?

Jag har minnen som klarar 4400 Mhz men kör dem i 3600 Mhz då det varit ostabilt i högre pga moderkortet vad jag förstått. Men 3600 ska fungera utan problem. Kör inte så låga timings och har testat i OCCT memtest utan problem.

Av kaptenperre
Skrivet av Hjälplös nybörjare:

Ja det har jag. La också upp frågan där och jag har försökt fatta hur debuggern fungerar men verkar lönlöst då jag inte förstår vart jag ska sätta ut brytpunkten för att förstå problemet.

Debuggern bör finnas många bra videos om på youtube. Här är en för Visual studio om du använder det:
https://www.youtube.com/watch?v=u-HdLtqEOog

" förstår inte varför den i metoden AddGuest inte får upp ett meddelande om att det är fullt när 25 gäster skrivit in sig."
När jag söker på "guestsATM" samt på "maxGuests" så ser jag bara dem båda på två ställen. Där de deklareras och sätts lika med 0 respektive 25, samt där i "if (guestsATM == maxGuests)". Ökas guestsATM på något sätt? Jag har inte läst igenom koden, men då guestsATM inte finns med på fler ställen ser det ut att ha missats att öka den.

Av kaptenperre

Kanske kan vara något att ha med på resa bredvid laptop. Jag kommer att arbeta utomlands någon månad. En gång tidigare tog jag med en 24" skärm i resväskan, men det var rätt bökigt. Smidigt att kunna ha något chattprogram som Teams på en liten skärm bredvid och kanske Spotify eller något man har igång.

Edit: Blev en billigare variant för 600 kr istället.

Av kaptenperre
Skrivet av muggen76:

Går koden att redeema i svensk nintendo store ?

Jag vet tyvärr inte, jag hittade dealen här:
https://www.nintendo.com/holiday/#deals

Det verkar inte så tyvärr, jag trodde det skulle gå:
"Note: Currently, this item is available only to customers located in the United States."

Av kaptenperre
Skrivet av zebez:

Bor också själv i en hyrerätt, är 38 år , har ca 30000kr i fonder bara. Men har inga lån. Flera jag känner är max belånad på flera miljoner. Jag tror jag kommer klara mig rätt bra framöver. Pumpar in allt som blir över varje månad nu i fonder med minimala avgifter.

Inte för att vara negativ, men 30k är en utlandsresa i stort sett. Om man börjar spara från 18 år till 38 är det 125 kr i månaden man sparat även om man räknar bort all ränta man bör ha fått under de 20 åren.

Att vara belånad behöver inte vara negativt, så länge det man äger är värt mer än lånet. Om din kompis som exempel har 3M kr i lån men hans bostad är värd i dagsläget 5M kr så har han i princip 2M kr i kapital, alltså betydligt mer än 30k. Så om han säljer idag har han 2M kr minus avgifter. Många verkar se lån som något väldigt negativt och många verkar vilja betala av dem trots otroligt låg ränta, istället för att investera och låna max på bostaden = win i längden samt större säkerhet än om man betalar av dessutom då man har mer rörligt kapital. Så länge man har koll på ekonomin förstås.

Till TS, spara det du kan på valfritt sätt som ger ordentligt med avkastning. Ett månadssparande som dras per automatik när lönen kommer in märkst knappt i slutändan och ger fort en hel del. Jag har hjälper flera jag känner igång med automatiska månadssparanden, vilket inte tar många minuter att sätta upp. Lättast är nog via Avanza. Osäker om du har 400 tusen på en fond eller hur du menar, men det brukar vara bra att sprida riskerna och inte ha allt sparande på en enda fond, även om den i grunden är spridd en del redan.

Av kaptenperre
Skrivet av Pluffo:

Jag är på jakt efter en ny brandvarnare och har kollat in lite olika smarta alternativ, såsom Nests variant. Min huvudprioritet är dock en brandvarnare som inte kör igång på fulla cylindrar direkt då rök upptäckts. Istället skulle jag vilja ha någonting där larmet börjar lugnt och ej skränigt för att tillslut, om ingen kommer och stänger av det stegrar upp det hela. När jag har kollat på videos av Nests brandvarnare så verkar det som att man får ett kort, kort talat meddelande innan ljudinfernot bryter löst. Är detta rätt uppfattat?

Finns det alternativ till Nest som är mer chill och där man faktiskt får en sportslig chans att hinna släppa den osande stekpannan och sedan stänga av alarmet innan det drar igång för fullt? Jag har försökt göra lite efterforskningar själv, men det känns ändå som att jag har en ganska fringe preferens varför dessa saker inte riktigt gås igenom i olika tester.

Förslag? Tankar?

Förstår tanken, även om jag inte håller med. Det har hänt 1 gång i mitt liv att en brandvarnare startat av misstag hemma hos mig. Händer det nu och då skulle jag istället se över placeringen av brandvarnaren, köksfläkten eller annat.

Av kaptenperre