Inlägg

Inlägg som kaptenperre har skrivit i forumet
Av kaptenperre

Det känns väldigt ovant med böjda skärmar till en början tyckte jag åtminstone. Inte testat någon 1000R. Men det finns absolut fördelar, framförallt med så stora och breda skärmar. Jag sitter uppskattningsvis 80 cm från skärmen så 800R eller 1000R skulle passa perfekt. Har en 240hz skärm nu och det är rätt stor skillnad mot 144hz, som i sin tur är ändå större skillnad mot 60hz vilket jag aldrig går tillbaka till.

Av kaptenperre

Jag hade fått för mig att det var en bra idé att bränna en massa DVD (filmer) och skriva ut fram/baksida på papper. Hade redan en brännare som var snabb, men köpte en Plextor brännare för att få en ändå lite bättre. Sen slutade jag strax efter och kollade aldrig på någon av alla de DVD jag fixat till eftersom jag redan sett filmen en gång och det räckte. Det slutade med att jag slängde dem flera år senare.

Moped köptes in rätt dyrt när jag var i den åldern, men inget större intresse fanns så jag körde några enstaka gånger bara. Slalom, foto, datorer och annat fick prio. Däremot kunde min lillebror ärva den sen så den kom till användning till slut. Däremot fick jag mopeden och köpte den inte själv.

Av kaptenperre

Max 27 dB? Det låter inte mycket alls, men kommer kyla enormt mkt bättre än helt fläktfritt. Det låter som en bra lösning. Nu spelar jag inte på telefonen, men för prestanda känns det inte som en dum idé.

Av kaptenperre

Är inte ett problem med batterier av den typen att de har otroligt låg effekt? Jag tänker att det inte går att driva en mobiltelefon då som kräver rätt mycket kräm.

Av kaptenperre

Jag är inne på någon av dessa två skärmar nu. Kan de fungera okej även för fotoredigering? Jag läste att den första går att få till färgerna och gamman, men kräver färgprofil och inte endast via skärmens inställningar. Den andra är fabriskkalibrerad.

Asus ROG Swift PG329Q
https://www.prisjakt.nu/produkt.php?e=5600396
Acer Predator XB323UGX
https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=5576989

Av kaptenperre

Telenor 500/500 Mbit. Det har fungerat fint, jag betalar 60 kr/mån extra tror jag det är. 100 Mbit ingår där jag bor, uppgraderat till 250 Mbit och får en gratis uppgradering pga att jag har något mer abonnemang via dem.

https://www.speedtest.net/result/11209766595.png

Av kaptenperre

Tack för tipsen, båda de skärmarna ser lovande ut och jag ska kolla in dem mer i detalj.

Av kaptenperre

Bildskärm för spel + fotoredigering?

Jag är ute efter en skärm kring 32" som körs i minst 1440P och klarar minst 120 Hz. Freesync vill jag även ha och därefter så bra färgåtergivning som möjligt, samt helst en platt panel. Jag fotar en del (inte mycket numera) och vill ha möjlighet att redigera foton. Detta hamnar lite som sista krav och är inte det viktigaste, men det kan inte vara någon random TN panel eller så.

Finns det någon skärm som passar in på detta? Jag har kollat en stund nu utan att hitta något riktigt bra. Hittat en kandidat som verkar okej åtminstone: LG 32GK850F

Priset bör helst inte överstiga 10k.

Av kaptenperre
Skrivet av Zoegas22:

Ni som kör med polare, hur har ni löst server hosting? Tar gärna emot tips

Det är rätt lätt fixat faktiskt. Följ valfri guide som t.ex. denna om "dedicated server". Det kan gå så snabbt som några minuter att sätta upp och köra igång beroende på datorvana. Även om man aldrig satt upp en spelserver tidigare kan man följa stegen i en guide. Det vissa kan tycka är knepigt tänker jag är att öppna port i router, men då kan man söka en guide för det med.

Jag har en HTPC/dator vid TVn där jag lägger upp spelserver eftersom den datorn knappt drar någon ström och alltid är igång. Det går även att köra utan server. Att när ni spelar kör en igång och låter spelet vara öppet för alla (med lösenord) och då kan alla polare ansluta. Om ni alltid kör tillsammans fungerar det. Annars måste save filen skickas mellan varje vända om ni kör själva nu och då. Så då är en dedikerad server bättre.

Av kaptenperre

Ifall någon vill haka på så kör vi på en egen server med hög svårighetsnivå och tillägg som Epic loot där man ibland kan hitta rare/epic/legendary items som är förbättrade på olika sätt. Vi kör inte för hög drop rate på dem utan det ska även kunna vara värt att mina och crafta items själv. Alla fiender har 1 stjärna eller mer (upp till 5) och bossar har 1 stjärna. Valheim+ används samt Equipment and Quick Slots. Skicka PM om någon vill haka på

Av kaptenperre

Vi kör nu igenom en andra vända, riktigt roligt spel faktiskt! En sak jag uppskattar mycket är ifall något är rätt svårt och att det blir någon konsekvens om man dör. Det är delvis så här. Nu kör vi moddat och har främst lagt in så fiender har 1-5 st stjärnor samt att det kan droppa magic/rare/unique saker så man får lite bättre equipment med. Ändrat en del då originalkonfig gjorde att det droppade magiska saker konstant. Mycket roligare nu Betydligt svårare samt kul med variation bland drops/vapen/armor.

Av kaptenperre

Annat från KBS finns på systemet, men kanske pga att det är säsongsöl att inte alla är listade. Jag tänker annars att den borde vara listad om den finns ibland, men med lagerstatus "0".

Jag har aldrig testat beställa efter något via systembolaget men detta står på deras sida:
"För beställningar utanför Sverige är transportörens minimikostnad 1 426 kronor."

Annars får jag köpa den igen ifall det blir en middag eller utekväll där jag sett att den fanns tidigare. Just nu blir det väl inte så mycket av den varan förstås, men kanske man snart får vaccin

Av kaptenperre

Inte just nu, men senast jag testade en ny öl var denna och den var otroligt god! Mycket smak, mycket åt chokladhållet. När jag kom hem och skulle kolla in om den fanns i min stad på Systembolaget så fanns den ej. Inte ens på systemet över huvud taget.. Tips på hur man kan få tag på den tas gärna emot.

https://i.ibb.co/FnWf8Hj/162179031-351082426200445-9025521185503...

Av kaptenperre
Skrivet av nizzzo:

Okej. Såg du videon jag la ut? Var det likadant, lika lång delay osv?

Ja det ser ut att vara lika länge, men det var några år sedan jag hade den datorn.

Av kaptenperre

Jag hade samma problem på en dator tidigare. Det var så i några år tills jag byggde ny dator. I mitt fall hände inget mer än så åtminstone utan det var lite störande bara. Förhoppningsvis är det inget allvarligt fel.

Av kaptenperre

Jag är fortfarande rätt ung (35) och tror mig veta vad som är bra ekonomiskt med vanligt jobb, vanlig lön, en bostad och med mål att ha så mycket tillgångar som möjligt när jag blir gammal. Jag kanske har fel? Tar gärna emot tips. Obs, det här är inte riktat mot dig på något sätt Svampen. Det finns fördelar med att betala av bolånen och det kan även kännas bra.

Kortfattat så är min tanke att det är bra ekonomiskt i ett längre perspektiv att göra följande:
- Köpa en bostad, vara med i uppgångar under livet. Betala av så lite som man får på bostadslånen samt studielån. (Dels för att andra investeringar brukar ge mer? Samt för att ha kapital rätt så lättillgängligt vid behov vid en kris något år). Jag tog exempelvis studielån även om jag inte behövde (arbetade extra) för att spara till kontantinsats till lgh vilket jag tjänat en hel del på.
- Spara månadsvis x kr som man har möjlighet till, som direkt sätts in på aktiefonder.
- Köpa saker jag vill under tiden som går, men att ändå ta en extra funderare ifall det är något dyrare. Jag sparar nu 30+ % av lönen och har gjort det senaste två åren ca. Tidigare gjorde jag av med det mesta även om jag sparat till kontantinsats till lgh och annat, men tycker inte att jag lever sämre nu än tidigare egentligen. Har rätt precis en snittlön i Sverige och inga arv och är inte rik på något sätt.

Målet är att leva bra men samtidigt ha mycket pengar långt fram i tiden vid pension, samt kunna hjälpa barn vid behov. Finns bättre sätt med mina mål? Trådstartaren som arbetar på bank tänker jag kan ha bra insyn i detta.

Av kaptenperre
Skrivet av Svampen:

Halloj!

Förstår att svaret på min fråga troligtvis är att olika banker resonerar olika kolla med din bank men tänkte höra mig för så jag har lite mer info.
Har 3st bottenbolån.
Vara det 3e är på 400k med bunden ränta till april 2023.
Det lades upp med 1000kr amortering per månad.
Kan om ca 1månad rent krasst pynta av det helt.
Vill undvika ränteskillnadsersättning så har någon här vart med om eller vet hur mycket man kan höja amorteringen utan att de bryr sig.
Önskeläget hade ju vart att de lät mig pynta av rakt av utan merkostnader men det lär ju inte ske.
Så tänket en hybridvariant där jag ökar amortering med 120000kr i månaden i 3månader för att sen gå tillbaka till 1000kr (jag ska ha minimalt lån kvar när bindningstid löper ut).
De lär också trigga ränteskillnadsersättning så kanske får landa i att se hur högt jag får höja den månatliga amorteringen till för att inte trigga den.
Tråkigaste läget är ju att lägga 400k på ett bundet sparkonto för att kunna pynta av efter räntebindningstidens slut.

Många tankar och funderingar hos denna gosse.

Bostadslån har nästan ingen ränta i dagsläget, 1-2 % oftast. Du har inget du vill investera i istället, eller lägga på aktiefonder? Att amortera av bolån är en stor förlust i det långa loppet ekonomiskt jämfört med nästan alla investeringar.

Jag hade ett bolån för länge sen som jag behövde betala av då jag sålde lägenhet och bodde i hyresrätt en period. Lånet var låst som ditt och jag pratade med banken och fick betala en del av ränteskillnadsersättningen, ca hälften har jag för mig. Det var inga större pengar, men kändes väldigt onödigt förstås ändå.

Av kaptenperre

Mitt tips är att beställa grafikkort från 5 större nätbutiker. T.ex. RTX 3070 som du är inne på. När du får hem från en av butikerna avbeställer du på de andra och köper resten av delarna. Eller om du behöver dator snabbt så köp en färdigbyggt även om det kan vara lite dyrare.

Av kaptenperre

Mitt tips är att undvika "gamingstolar" då de av någon märklig anledning brukar vara otroligt dåligt ergonomiskt. Åtminstone de jag sett. På Ikea finns helt okej stolar även om de inte går att ställa in så mycket. Testa och provsitt, en längre stund. T.ex. denna:
https://www.ikea.com/se/sv/p/jaervfjaellet-kontorsstol-med-ar...

En riktigt billig behöver inte vara så dålig om den passar din kropp bra:
https://www.ikea.com/se/sv/p/flintan-kontorsstol-vissle-svart...

Av kaptenperre

Jag bytte rätt nyligen ut min huvudstekpanna. Jag har haft en i teflon och köpte även den nya med teflon i mellanprisklass. Den gamla höll ca 10 år och användes dagligen. Den skulle kunna gå att använda längre, men hade börjat få en och annan repa och det kändes som att det var dags. Jag gissar att du stekt i för hög temperatur, eller om du använt metallredskap i så kan det förstöra. Jag använder endast plast/trä.

"Gör vattendroppstestet - Enklast är att använda fingret och skvätta ett par droppar kallvatten i pannan. Om vattnet "dansar runt" har pannan rätt temperatur. Torka sedan försiktigt upp vattnet ur pannan med ett hushållspapper.

Hitta rätt stektemperatur
155°C Smöret börjar bli ljusbrunt
165°C Smöret är mellanbrunt och har lägsta stektemperatur
170°C Smöret tystnar och vi har en lämplig temperatur för de allra flesta maträtterna
185°C Smöret är mörkbrunt med svagt bränd smak, lämpligt endast för kortare stekning
200°C Smöret är brunsvart med bränd smak och är olämpligt för stekning"

Jag brukar även steka saker som nötkött i teflonpannan och tycker det fungerar fint, sen är jag ingen mästerkock direkt. Men för att få stekyta tycker jag runt 170-180C räcker bra, då får man snabbt yta och kan sedan fortsätta laga till på valfritt sätt.