Inlägg

Inlägg som Konne- har skrivit i forumet
Av Konne-
Skrivet av Trihxeem:

That's how you do it!
Tror min kompis gjorde det på den tiden det fanns en taxeringskalender (så inte riktigt carl-bertil johnson men nästan).
Ser att den fortfarande finns för cirkus 300kr - är väl lätt värt det för att kunna komma med ett kvalificerat löneanspråk.

Taxeringskalendern kan gå att få tag på en del bibliotek. Så gjorde jag när jag var arg på min kompensation en gång. Man fick fråga efter den för den fanns bakom disk. Väldigt vältummad så antar att det är fler än jag som gjort så

Av Konne-

Tack för svar, verkar som att smart TV är faktiskt ett smart val?
Kanske får ge det ett försök då och om det inte fungerar byta till någon annan externlösning. Rent generellt, är "alla" tv-apparater smarta idag?

Hur är det med stöd för olika ljudstandarder, inget jag behöver tänka på egentligen?

Av Konne-

Hjälp med helhetslösning för streamingtittande

Hej,

ska ge bort min 9 år gamla plasma till mina föräldrar vars TV gått sönder och köpa ny till mig själv. Tänkte såklart passa på nu under black week men har tyvärr inte tid att själv gräva så djupt som jag brukar inför köp av den här typen. Därför vänder jag mig till er här!

Gamla setupen:

  • 45" LG plasma med en chromecast

  • Sonos Beam soundbar

  • Styrt nästan allt tittande från telefonen men ledsnat lite på alla appar och att t.ex. apple tv+ och prime måste skickas från en dator

Förutsättningar:

  • Ca 3.5m från vägg till soffa, kommer antaligen hängas på väggen

  • En fru som hatar strul men är ändå bra på att ta in ny teknik så länge det inte strular, när det strular blir hon direkt anti. Vill gärna undvika detta...

  • Lätt att starta olika streamingtjänster/youtube/youtube kids.

  • Är verkligen allergisk mot reklam i produkter jag betalt för, därför är jag skeptisk till smart TVs men jag har aldrig använt en smart tv så kanske är ute och cyklar?

  • Ingen bildnörd men när jag köper en TV så ska den hålla länge och leverera bra bild.

  • Skulle vilja kompletera med en gaming konsol

  • Har planer på att utöka sonos-systemet då jag tyckder det fungerar bra, så kan man få till en ljudanläggning av det till TVn är det ett plus

  • Flexibel budget men säg kanske 10k? Jag vill ha bang for the buck, får jag det vid 15k så är det ok.

Är det en TV jag ska ha eller en stor bildskärm? Funderat på apple tv då vi sitter på iphones just nu och är nöjda, fortsätta med chromecast? En sån Nvidia shield? vet inte riktigt vad det är. Ni märker ju att jag är lost, snälla hjälp mig!

Av Konne-
Skrivet av Choffe:

Danske Bank, 1.18% fast ränta i tre år. Tecknades i Mars 2021. 85% lånegrad vid tecknandet, 1.1 miljoner.

Fan vad det här inlägget gjorde min dag. Trodde jag hade 2 års bindningstid men verkar ha blandat ihop med förra lånet som var på 2år. Har samma som tecknades i April 2021. 4 miljoner, 75% belåningsgrad. Phew. Ett år extra att lägga undan lite mer

Av Konne-

Yrke: Embedded utvecklare (konsult)
Lön: 49k
Erfarenhet: 5 år sen examen, 3 år som utvecklare. Gick in på 29'000 efter examen där jag gjorde exjobb. Det var väldigt lågt men väldigt roligt. Sen jag bytte har jag ökat 15% per år men tror det planar ut nu.
Utbildning: Civ. ing teknisk fysik
Plats: Stockholm
Övrigt: Bonus på mellan 0-10k i månaden. Snitt sen jag började kanske 1500. Friskvård 3000, lite extra pension och försäkring. 6v semester

Av Konne-

Jag har tog en position i Piezomotor för några månader sedan på infall och känsla. Såg att den har gått bra nu och verkar vara en del spännande på gång. Vore intresserad av att veta vad någon här gjort någon analys eller vet mer om företaget.

Av Konne-

Aight, tack för svaren. Verkar som som att Ryzen är det som gäller.
Har några frågor till
Chip på moderkortet, b350 vs 450/470? Vad vinner jag på nyare?
När det kommer till minnen, hur stor roll spelar hastigheten och när är det avgörande?
Hade tänkt en m.2, evo 960vs970?

Av Konne-

"Prisvärd" dator

Hej,

I samband med att jag flyttat ihop med tjejen och fått mindre plats hade tänkt att min q9550 skulle få pensionera sig efter ca10(?)år till förmån för ett itx-bygge. Vad ger mig mest för pengarna?

Jag spelar i dagsläget endast dota2 och cs:go med polarna. Programmerar, gör diverse simuleringar i Matlab/simulink samt lite cad och gillar många flikar. Har två skärmar men endast 1080p. Inga nutida planer på att köpa ny skärm.

Får gärna vara bra wifi med en antenn man kan sätta en bit bort.

Funderar på att vänta lite med GPUeller köpa ett beggat 580/1060 eller ett snäpp upp. Har ett GTX680 just nu.

Priset är väl väldigt flexibelt, är alltså ute efter mest bang/buck egentligen. Tankarna har gått mot ryzen5/7 men jag har verkligen inte hängt med i svängarna.

Tacksam för svar

Av Konne-

Hej,

Nån annan som har problem med att registrera sig på minmyndighetspost.se? Får "tekniskt fel" vid godkännande av registrering

Av Konne-

Tänkte bara meddela att intervjun gick bra. Spelade med öppna kort om att jag tänkte att det var svårt och företag kontrade med att de var extremt van med att ha exjobbare och att det aldrig varit ett problem så länge studenten var någorlunda motiverad. Så nu sitter jag i den lyxiga sitsen att jag måste välja mellan de två

Skickades från m.sweclockers.com

Av Konne-
Skrivet av KJAK:

Allt handlar inte om lön heller. Det finns som du säger företag som enbart anställer de med PhD-examen, och det finns också på många företag avdelningar där de kanske traditionellt främst anställt de med PhD-examen och där det då kan vara svårt att få in en fot om man saknar en. Så istället för lön kan det också handla om vilka typer av arbetsuppgifter man vill ha.

Doktorera om du vill det. Det är coolt.

Sant. Allt handlar absolut inte om lön, tog föregivet att det var det som avsågs med "löna sig". Men håller med dig att det absolut handlar om mer

Skickades från m.sweclockers.com

Av Konne-
Skrivet av KJAK:

Ett exjobb är för många en väldigt bra språngbräda ut till vad man vill göra härnäst. Alla mina vänner som gjorde exjobb på skolan fastnade sedan som doktorander (faktiskt alla tror jag), och många av de som gjorde exjobb på företag fick sedan anställning på företaget eller hos konkurrent i samma bransch, fick de inte det fick de iallafall med sig en väldigt bra referens och framtida kontakter. Exjobbs-rubriken följer ofta med i CV't och kan vara en första sak som får en att stå ut i en rekryteringsprocess om man har gjort exjobb inom något intressant som är relevant för tjänsten man söker (gäller väl de första åren efter examen, och speciellt om man söker något man inte har annan arbetslivserfarenhet av). Med detta vill jag egentligen säga att du ska ta ett exjobb som är inom en bransch/område som du kan tänka dig att jobba inom. Är det inte det kanske du ska leta dig vidare. Det är också väldigt få företag (speciellt bland små och medelstora) som utannonserar exjobb utan tanke på att försöka anställa personen sedan. Om det går hela vägen är dock en annan femma. Det kan vara lågkonjunktur, anställningsstopp, etc etc. Sedan kan exjobb också vara väldigt bra sätt att prova på en bransch/företag om man tror man vill jobba med något sådant men är osäker.

För din intervju på tisdag skulle jag ändå propsa på att du ska vara helt öppen med vad (allt, delar, vilka delar, etc.) som du inte förstår i det materialet du läser. Och försök säg detta såfort instuderingsmaterialet kommer på tal under intervjun. Sådan här ärlighet är något som ses som positivt hos alla vettiga handledare. Det ger en möjlighet att kunna diskutera det som var svårt att förstå och därmed hjälpa framtida inlärning för kandidaten. Och för handledaren ger det en bra hint om vad som är svårt för oinsatta och kanske vad denna misslyckats med att få den förre exjobbaren att uttrycka väl. Ofta är det inte så svårt egentligen, om man väl kan få en bättre förklaring, eller iallafall en förklaring på ett annat sätt, men det kan ha gjort hela resterande instuderingsmaterialet obegripligt för den ovane läsaren. Jag har varit med om detta flera gånger för egen del i situationer när jag varit rapportgranskare och därmed den som "borde förstå" men inte gjort detta. En sak i början som ibland omedvetet gör resten oförståeligt. Då är det bra att sitta tillsammans och diskutera kring teorin, eller resonemanget och ofta uppdagas då vad som är fel eller missförstått. Ofta till gagn för båda deltagarna i diskussionen.

En annan möjlighet är att de som givit dig instuderingsmaterialet inte har så lätt att förstå detta själva heller. På många företag används exjobb för att sondera terräng lite i utkanterna av det man håller på med, antingen i form av teoretisk approach, eller för att utvärdera alternativa metoder. Det är därmed inte givet att handledare har så lätt för det. (Egen erfarenhet). Exjobb används ibland för att få saker eller teorier utredda som man annars inte har tid med i det vanliga arbetet, och då kan det krävas en teoretisk insats även från handledaren, och med flera år tillbaka till skolan kan det vara mycket som sitter långt inne och behöver dammas av. Ofta är det exjobbaren som har övertaget på det teoretiska planet utan att denne någonsin är medveten om detta förrän den dagen denne själv skall handleda en student.

Är själv teknisk fysiker. Många år sedan exjobbet nu, men hade bra handledare på företaget, sämre på skolan. Ledde inte till anställning pga lågkonjunktur som rådde då, men jag var ändå väldigt nöjd, och jag har fortsatt i samma bransch sedan dess och träffar ibland på mina gamlar handledare. Jag behövde inte flytta för att nå exjobbet. Däremot tackade jag nej till ett exjobb där jag hade behövt flytta, och det ångrar jag inte. Däremot är väl bilavstånd helt acceptabelt.

Sorry för långt inlägg, men det var ett alldeles för intressant ämne, och jag känner igen mig i det du skriver (från båda sidor)

Skrivet av danwi:

@Konne-:

Tjenare, har både gjort ex-jobb, samt handlett ett par. Där jag jobbat har exjobb varit ett (bra tycker jag personligen) sätt att se att exjobbarna klarar av att driva ett arbete i mål, på hyfsad tid. Tekniskt sett har det många ggr varit ett svårt område som man vill lära sig mer om. Desto viktigare har nästan varit att dyka upp på jobbet i normal tid, vara på plats etc. Och det har många ggr lett till anställning.

Tycker du stället för exjobbet verkar sjysst (trevlig och sansad handledare, samt intressant ämne) så kör. Ett halvår går ändå rätt snabbt, sen har du ju hela arbetslivet att prova andra saker om du ändrar intresse. Samt att en civ. ing. examen underlättar mkt för nästa alla framtida jobbansökningar

Riktigt uppskattat att höra från några som suttit på båda sidorna. Kan säga att allt känns mycket bättre efter att sovit och läst det här. Tror att stundens allvar kom över mig igår kväll och jag insåg att jag skulle vara tvungen att lämna min trygga strukturerade akademiska värld.

Skrivet av Labanius:

Appropå doktorera eller inte så räknade jag ut att det inte lönade sig om man ser till lönekuvertet. Det fick mig att börja jobba efter exjobbet. Så ska du doktorera så är det för din egen skull och i ett ämne du trivs och tycker är kul.
Igen lycka till.

Tror att det beror ganska mycket på vilket område man doktorerar inom. Vet t.ex. en del företag som enbart anställer de med en Ph.D och har en väldigt hög ingångslön. Högre än den löneutveckling som en "normal" civilingenjör gjort på de 5 år doktorsstudierna pågått. Då tänker jag att det borde löna sig i långa loppet.

Av Konne-

Tack för era svar! Går och lägger mig lite lättare till sinnes ändå. Jag tänker så klart spela med öppna kort på företaget och säga som det är om jag inte förstår. Har intervjun på tisdag så tänkte läsa artikeln ett par gånger till.

Är nog egentligen mest nervös för att jag inte vet vad jag vill göra senare. Haft tankar på att doktorera men vet inte om det är för att jag vill doktorera eller för att det är coolt att ha gjort (ja, jag tycker det är coolt att doktorera) och då är det här exjobbet verkligen en bra väg in. Men jag trivs nog egentligen bättre med att jobba praktiskt. Känner mig inte som en människa som har haft drömmar om att göra karriär men det börjar gnaga lite i mig att inte planerat framtiden och satt upp tydligare mål och jobbat mot.

Tänker att ett stort företag har varit med om det mesta när det gäller exjobb så de lär ju ta hand om mig. Vidare anställning skulle inte vara aktuellt för mig just på grund av företagets position men en bra referens vill man ju ha! Fördelen med det andra erbjudandet jag har är att det ligger inom rimligt pendlingsavstånd. Skaffar man dessutom bil så blir det väldigt lätt att komma åt.

Som sagt tack iaf. Ska läsa igenom era svar igen imorgon. Kanske kommer nån följdfråga då.

Av Konne-

Examensarbete civilingenjör. Sjuktjävlanervös

Tja,

Jag studerar till civilingenjör inom teknisk fysik och ska nu göra mitt examensarbete. Jag har fått ett erbjudande på ett företag som känns trevligt och jobbet jag skulle göra vore väldigt uppskattat av företaget. Dock är det inte inom det området jag studerat men jag tror att jag skulle klara av uppgiften bra. Jag har även fått en intervju på ett stort företags researchavdelning som sysslar exakt med det jag pluggat. Inför intervjun har jag fått en artikel att läsa som behandlar det tidigare arbete som de gjort på området där mitt exjobb skulle ligga. Jag fattar ingenting och nu är jag livrädd för att skämma ut mig ordentligt på intervjun. Många av kurserna jag tyckt verkat intressanta har visast sig undervisats av en del ganska oseriösa lärare så jag tycker att jag inte tillgodogjort mig innehållet ordentligt. Jag har helt ok betyg och inga resttentor. De första åren var det mest godkänt då det var mest fokus på festandet och den nya staden men betygen har stadigt blivit bättre och jag snittar väl motsvarande en 4:a. Jag tänker att jag inte är den första som känner mig så här och någonstans tänker jag att det mesta säkert löser sig men jag vill ändå ställa några frågor om det är nån som suttit i samma sits. Here they come:

Först, vad hade ni för magkänsla när ni började på exjobbet?
Hur skulle ni sammanfatta ert examensarbete? Bra eller dåligt?
Hur "förstående" är företagen?
Hur var er handledning?
Hur stor del har exjobbet spelat i er efterföljande karriär?
Flyttade ni för att exjobba?

Ni får gärna skriva annat ni tycker är värt att tänka på.
Hoppas det finns några som kan stilla min oro.

Av Konne-

Får man bjuda 700 och få det för att det blir lättare lättare att bara dela ut till 1 person i och med att jag ville ha minnena också?

Skickades från m.sweclockers.com

Av Konne-

Tar gärna moderkortet med. Bor i Uppsala så jag kan hämta det

Av Konne-

Jag bjuder 100kr för ddr2 stickorna och 650kr för gtx 680 och kan hämta i Uppsala.

Av Konne-

550kr och hämtar.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Konne-

Bjuder 400 SEK. Mitt crashade precis...
Kan hämta i Uppsala.

Av Konne-

HP Spectre XT ultrabook med ej fungerande skärm

Hej,

Jag har en laptop som skärmen inte fungerar på.

Har fått igång den ett par gånger genom att öppna den, pillat runt lite grann på sladden som går till skärmen, stängt den och sen har den startat. Sen upptäckte jag att den dog varje gång jag installerade en Windows-uppdatering, detta hände 3 gånger och varje gång fungerade det om jag lätt batteriet dra ur genom att använda den på en extern skärm, sen öppna och pilla och vips så startade den igen. Så från att trott att det var något glapp så började jag tro att det var något helkonstigt mjukvarufel. Installerade om Windows och alla drivrutiner men nu funkade inte skärmen alls. Har inte fått igång den sen dess. Så nu vet jag inte längre. När skärmen fungerade mellan gångerna så var det inga konstigheter med den, den var antingen fullt fungerande eller helt svart. Extern monitor fungerar som sagt.

Plockade ut displaykabeln (som ser hel ut) för att försöka att koppla in en annan dators laptop skärm, men den passade ju så klart inte. Nu funderar jag på att chansa på att det är kabeln trots allt och beställa en ny, denna kostar dock ca 500kr så jag skulle gärna ha ett sätt att konfirmera att det är den som är paj.

Någon som varit med om någonting liknande eller har en förslag på hur jag ska gå tillväga?

Tack på förhand!