Inlägg

Inlägg som Happen har skrivit i forumet
Av Happen
Skrivet av Mithras:

Aa fast nä.... det du kollar på är temperatursförändringar.... som du kan tydligt se att i snitt har varit ganska mycket kallare, då den största majoriteten av det blå området ligger under 0.0C, och mycket av den delen ligger mellan -0.2C och -0.8C. Om de har gjort grafen rätt så ligger snittet på -0.4c.

Du kan också ganska tydligt se korrelationen mellan CO2 och tempförändringarna......

Låter som att du inte riktigt tolkat grafen rätt.

Nej du, jag måste bestämt hävda att min tolkning är mer korrekt än din.

1. Snittet är kallare än vad det är nu och varmperioden för 1000 år sedan, ja, men vad det har med saken att göra?
2. Väljer du att referensperioden är förra istiden så kommer alla temperaturer 2000 år bakåt vara högre en snittet, vad innebär det i så fall?
3. Jag förstår faktiskt inte hur du kan tycka att korrelationen är god, såvida du inte bortser från 90% av datan och bara väljer ut den senaste värmeperioden. Co2 följer varken uppvärmningstrenden 1000 år sedan och inte heller den efterföljande nedkylningen.

Av Happen
Skrivet av Söderbäck:

Ja så är det. Detta konstaterande säger emellöertid inte så mycket om huruvida klodioxid kan påverka global temperatur eller ej. För det finns andra faktorer som också påverkar jordens temperatur. Det här känner forskarvärlden väl till. Påde planetära och interstellära fenomen påverkar så det är absolut så att det finns temperaturvariationer över tid även utan ändrad mängd koldioxid i luften.

En lite halvtjaskig jämförelse (i know men den är väl lite rolig iaf) är att man kan bli full på vin. Om man utöver vinet dessutom smäller i sig sömntabletter så kommer styrkan av berusningen öka.
Och ungefär så är det med jordens klimat också. Det finns olika faktorer som påverkar temperaturen. Om man dessutom lägger till ökad växthuseffekt så kan man få större temperaturtoppar.

Över stora tidsspann (10 000- 1 000 000 år) känner till hur förändringar i jordens lutning och bana runt solen påverkar istider, men jag känner inte till någon accepterad teori över vad som orsakade uppvärmningen för 1000 år sedan, och den efterföljande nedkylningen.

Av Happen
Skrivet av Mithras:

Du är helt rätt på spåret, med lite "små" felaktigheter.

Vi vet nämligen inte bara några hundra tusen år tillbaka gällande temperatur, väderväxlingar och framför allt och specifikt CO2-nivåerna i luften tack vare isen i polarna.... Vi vet upp emot 800 000 år tillbaka, dvs närmare 1 miljon år tillbaka. Detta tack vare det den data vi funnit i Mauna Loa-observatoriet.

Edit:
Här finns en skön bild som visar PPM av CO2 i luften per med hundra tusen år på skalan. Skönt att se
Kul kuriosa: "Dalarna" i bilden nedan (ca 8 stycken) motsvarar de senaste istiderna, om jag kommer ihåg rätt
https://icons.wxug.com/hurricane/2015/keeling-800K.jpg

Här ser man hur det var lika varmt eller varmare för 1000 år sedan, trots att CO2 var lågt.

http://i90.photobucket.com/albums/k247/dhm1353/LawMob1.png

Av Happen
Skrivet av NodCommander:

Väldigt konstig skala du har där. 2 grader innebär katastrofala förändringar, 1,5 grader innebär redan där enorma problem som lär kosta åtskilliga triljoner att åtgärda.

https://cleantechnica.com/2018/02/26/keeping-global-temperatu...

År 2016 var 1.1C över pre-industriella temperaturen enligt CRU, det innebär att vi har 0.4C tills vi kommer få problem som kommer kosta triljoner och bara 0.9C till katastrof? De senaste 100 åren har skördarna slagit nya topprekord nästan varje år och mänskligheten blomstrat, men nu har vi alltså nått den optimala temperaturen?

https://www.metoffice.gov.uk/news/releases/2017/2016-record-b...

Av Happen
Skrivet av Xinpei:

Som svar på frågan. Ja... Jag tror att mänsklig påverkan ändrar klimaten. Nästan all forskning pekar på det också.

Det är inte svar på frågan, som handlade om klimathot.
Det stämmer att i stort sett all forskning pekar på att människan påverkar klimatet i någon grad, detta kan innebära allt från 0.01C - 10C, där endast den högre delen av intervallet kan innebära ett klimathot.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Happen
Skrivet av Jink:

"Man kan inte lita på konsensus bland forskare, jag väljer att tro på mina egna, och kompisars, teorier". Skapligt obehaglig tråd.

Det här är (en del av) vad forskningen visar. Man kan hitta 100 studier till och klämma in i diagrammet nedan. Diagramet nedan visar att det så kallade konsensus och "science is settled" inte säger någonting. Forskningen visar att om vi dubblar mängden CO2 så kan temperaturen öka någonstans mellan inget och mycket. Dvs, man har inte en aning om vad som kommer hända. Om du bara går på medias katastrofrubriker så kommer du givetvis tro att vi går mot en säker undergång, men går du på vad forskningen säger så får du en annan bild. Det prognoser och utsläppsmål man satt upp baseras på en Equilibrium Climate Sensitivity (ECS) på 3C, vilket innebär att temperaturen ökar 3C om man dubblar mängden CO2 i atmosfären. Man kan med stöd av forskningen välja 1C, eller 5C om man som så vill. Beroende på vilken bild man vill presentera. Osäkerheterna är alldeles för stora för att man ska kunna dra några slutsatser om vad, och vilka åtgärder som är lämpliga. Jag har gett flera exempel på klimatåtgärder som varit miljö- och hälsoskadliga längre bak i tråden. Så det handlar inte bara om att minska CO2 för att vara på den säkra sidan, det får andra otrevliga konsekvenser.

https://wattsupwiththat.files.wordpress.com/2017/12/ecs-estimate...

Av Happen
Skrivet av KalBumling:

Vi skövlar fortfarande, du kan väcka mig när arealen av regnskog börjar att öka. Sen har delar av Amazonas börjat drabbas av torka vilket kan leda till att ännu mer skog går förlorad.

För att algblomning är ju riktigt hälsosamt för resten av ekosystemet.

Samtidigt som det skapas ny öknar i områden som blir torrare.

50% av jorden blir grönare, 4% blir torrare, källa finns längre bak i tråden.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Happen
Skrivet av Herr Kantarell:

Jag TROR det har blivit mycket bättre med regnskogsskövlingen på sistone?! Man har inte hört något sen 90-talet. Minns att vi i klassen köpte träd och hade oss. Regnskogen är väldigt viktig, man kan hoppas att de lokala invånarna inser det...

Alger och andra växter i havet kan sprida sig mer om det blir varmare.

Om varma områden blir fuktigare kan mer växa där t.ex. vissa öknar.

Annars kan lövträd som ger mer syre och förbrukar mer CO2 sprida sig mer norrut i t.ex. norden och Sibirien.

Regnskogsskövlingen tog fart i mitten på 00-talet för att skapa odlingsbar mark som används till att odla grödor som omvandlas till biodiesel och etanol, ironiskt nog pga klimatskäl...

Av Happen
Skrivet av Herr Kantarell:

Vi människor har under kort tid pumpat ut en stor mängd (någon som har en siffra?) olja ur marken. Och använt den i bilar m.m. Och för varje molekyl "kolväte" så blir det 4 gånger? mer koldioxid? Koldioxiden är utblandad i luften och den påstås ha egenskaper som gör att mer energi reflekteras tillbaka mot jorden istället för att stråla ut i rymden.
Tror inte någon med ens uns vett skulle påstå att detta är något sunt eller naturligt att göra.
Däremot kanske vissa källor överdriver klimathotet. Men vi människor har helt klart en miljöpåverkan.

Problemet är ju att ingen vet hur mycket detta påverkar temperaturen, det påverkar i någon grad, men hur mycket, och är det skadligt? Jag har tidigare länkat till studier som visar att jorden har blivit grönare(växtlighet) de senaste 35 åren, endast 4% av områdena har blivit "brunare". 70% av denna positiva utveckling förklaras av högre CO2 halt, 9% förklaras av klimatförändringarna. Sen är miljö och klimat två olika saker.

Skrivet av Herr Kantarell:

Det stora hotet är däremot plast och mikroplaster. Vi svenskar har nog redan några milligram plast i våra kroppar och blodomlopp. Många fiskar och fåglar äter plast i tron att de äter mat och plasten fastnar i magen som gör att det inte finns plats för vanlig mat = döden.
Förutom vissa plaster som förstörs av UV-ljus så bryts inte plast ner. Däremot kan plast mekaniskt delas ned i mindre bitar. Efter ett tag blir bitarna så små att de blir så kallade mikroplaster och kommer in i fiskkött m.m. och sen hamnar i våra kroppar.
Tänk på det var ni slänger era påsar och flaskor.

Här hållar jag med dig om att det är ett verkligt problem, men tyvärr får den här frågan inte lika uppmärksamhet som den förtjänar, eftersom klimatfrågan dominerar debatten. Att vi också har förstört Östersjön så att det inte går att äta fiska längre är ett faktum, men ändå struntar man i detta och slänger resurserna på ett klimathot som man inte vet storleken på, om vi ens kan göra något åt det, och till vilken grad det är dåligt.

Våra elbilar och vindkraftverk är inte så miljövänliga när det kommer till kritan, utvinningen och framställningen av råvarorna orsakar stor miljöförstörelse.

http://www.bbc.com/future/story/20150402-the-worst-place-on-e...

We reached the shore, and looked across the lake. I’d seen some photos before I left for Inner Mongolia, but nothing prepared me for the sight. It’s a truly alien environment, dystopian and horrifying. The thought that it is man-made depressed and terrified me, as did the realisation that this was the byproduct not just of the consumer electronics in my pocket, but also green technologies like wind turbines and electric cars that we get so smugly excited about in the West. Unsure of quite how to react, I take photos and shoot video on my cerium polished iPhone.

Av Happen
Skrivet av spikfavoriten:

Att inte tro på klimathotet är som att inte tro på att usa har landat på månen.

Vill du utveckla kring varför du tror att människan har/kommer utveckla en klimatkatastrof? Hur tror du det kommer drabba Sverige?

Skickades från m.sweclockers.com

Av Happen
Skrivet av Severin87:

Jag tycker man inte ska tro på något helt blint, man ska ifrågasätta sånt här.
Jag själv trodde på det blint men nu tvekar jag väldigt mycket eftersom jag upptäckt
att det finns en sida av seriösa forskare som hävdar något helt annat.
Gäller att komma ihåg att Media kallar dessa för klimatförnekare, ett jävligt dumt ord, ingen
förnekar klimatet eller att det förändras.
Vad vissa gör är ifrågasätter människans påverkan på klimatet, senaste veckan så har jag suttit och lyssnat på senatens utfrågningar av forskare som hävdar att människan inte påverkar klimatet utan flera faktiskt menar att solen är en viktig faktor som många förnekar.

Jag länkar till den som jag reagerade mest på. Den förklarade vissa saker som media och andra inte vill prata om alls, man nämner det liksom inte ens.

https://www.youtube.com/watch?v=oMmZF8gB7Gs

Bilden i USA är en helt annan, dessa hearings finns inte i Sverige och media är väldigt ensidig här. Vi såg exempel tidigare i tråden där media med propagandatekniker hänger ut och försöker förlöjliga folk som förnekare bara för att man påpekar uppenbara brister. Man bemöter inte argumenten i sak utan oftast försöker vinna debatten genom personliga angrepp.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Happen
Skrivet av Nioreh83:

@Happen På ditt inlägg får jag uppfattningen om att den artikeln skulle visa på att växthuseffekten inte är så farlig? Läser man artikeln i fråga framgår det dock att det är tvärt om.

Vilken menar du? Den finska artikeln nämner inte ens växthuseffekten. Poängen är att, oavsett om det blir varmt eller kallt, regnigt eller torrt, molnigt eller soligt, så säger man att det är en katastrof. Efter ett tag blir det bara löjligt.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Happen
Skrivet av Doublefin:

@Happen: Men va? xD Att rubriken och inlägget helt enkelt inte riktigt stämmer överens?

Det är inte min uppfattning.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Happen

Det har i media rapporterats mycket om lite is och höga temperaturer i Arktis den här vintern, jag undrar om dom kommer skriva om att det nu är exceptionellt mycket snö på norra halvklotet. Om dom gör det så lär dom få det till något negativt och att det är koldioxidutsläppens fel. Vi andra blir glada över högre grundvattenstånd och fyllda dammar.

Exceptionally large amount of winter snow in Northern Hemisphere this year

Finska motsvarigheten till SMHI:
http://en.ilmatieteenlaitos.fi/press-release/500689569

Skickades från m.sweclockers.com

Av Happen
Skrivet av Trunk:

Men men, en sak glöms ofta bort i debatter som den här och det är en fråga som alla borde ställa sig själva innan trycker på "skicka meddelande"knappen:
Även om det så bara skulle vara 10%* risk för att vi står inför en förödande antropogen klimatförändring, är det då inte värt att jobba för att bevara vår miljö?

*i verkligheten är siffran betydligt högre än så

Skrivet av -=Mr_B=-:

Det tror jag inte de egentligen gör. Det är bara en ursäkt för att plocka mer pengar till stadskassan, och styra folkmassan. Det är inte utan anledning att det liknar religiös masshysteri...

Det har du nog rätt i Mr_B, det uppsatta målet är max en ökning på 2C, vilket ses som en "tipping point", men chansen att vi klarar det målet är 5%.... Syftet med att spä på klimathysterin verkar vara att kunna beskatta folk.

Warming of the planet by 2 degrees Celsius is often seen as a "tipping point" that people should try to avoid by limiting greenhouse gas emissions .But the Earth is very likely to exceed that change, according to new University of Washington research. A study using statistical tools shows only a 5 percent chance that Earth will warm 2 degrees or less by the end of this century. It shows a mere 1 percent chance that warming could be at or below 1.5 degrees, the target set by the 2016 Paris Agreement.

https://phys.org/news/2017-07-earth-degrees-century.html

Av Happen
Skrivet av Doublefin:

@Happen: Vänta vänta vänta... Din rubrik lyder "Tror ni på klimathotet?" men du menar alltså inte att fråga om vi tror på klimathotet? Jag fattar inte riktigt...

Jag fattar inte heller vad du menar.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Happen
Skrivet av Shudnawz:

@Happen:

EDIT2:
Såhär; du kör en bil längs en normal väg. Det finns vissa mindre kurvor och lite backkrön, men mestadels raksträckor. Du kör fortare och fortare för det har ju gått bra hittills. En bit fram ser du ett backkrön som du inte kan se över, du vet inte vad som ligger bakom det. Mer raksträcka, eller en snäv sväng och bergvägg rakt fram? Ingen aning. Gasar du fortfarande vidare, eller saktar du ner inför backkrönet, ifall det skulle vara något otrevligt bakom det som du inte kan hantera med din nuvarande hastighet? Jag vet vad jag brukar göra. Och det är inte att gasa.

Jag skulle säga att ditt argument är ungefär såhär, du kör på en rak och fin väg, sen kommer en kurva. Det finns en risk att en lastbil kommer möta dig i kurvan, vilket kanske kan leda till frontalkrock, så du stannar bilen och lämnar den mitt på vägen (vilket utsätter andra för fara) och promenerar hem igen.

Som jag har nämnt tidigare i tråden, flera klimatåtgärder har redan orsakat mycket skada. 5000 dör årligen pågrund av mijlöklassningen av diesel bilar som var enbart baserad låga CO2 utsläpp. Etanolhetsen skapade matbrist och upplopp runtom i världen. Mer därtill.

Av Happen
Skrivet av Shudnawz:

@Happen:
Om jag dör av hudcancer är det ingen katastrof för mänskligheten, mänskligheten överlever mitt frånfälle.
Om vi fuckar upp planetens klimat beyond human repair är det ingen katastrof för planeten, livet som koncept överlever garanterat.

Men vi har möjligtvis bara en chans att fixa det här, och innan Elon Musk har lyckats backa upp mänsklighetens hårddisk genom att flyga en miljon människor till Mars, så har vi ingen safeguard. Om jag dör finns det ~7 miljarder människor kvar att reda ut min deklaration. Men om mänskligheten knasar upp det för sig så vi till slut blir utrotade, så är det slut på det roliga.

Tycker du det är värt att chansa på den?

Mänskligheten blir utrotad? Inte ens dom mest extrema alarmister påstår att det kommer hända.

Det är bara västvärldens politiker som genuint tror på klimathotet och vill sänka sina utsläpp, vilket innebär att CO2 halten kommer att fortsätta stiga drastiskt. Ryssland är öppna med att dom inte tror att människan har allvarlig påverkan. Indien och Kina spelar med, dom får ju fortsätta öka sina utsläpp samtidigt som dom får pengar av oss. Samma gäller för alla andra U-länder som ska öka sina utsläpp och få pengar från oss.

När jag är inte rädd för att människan kommer gå under, inte heller att vi kommer klara av både varmare klimat och nästa istid.

Av Happen
Skrivet av Rick69:

SvD:s osmakliga påhopp på nätverket Klimatsans
https://anthropocene.live/2018/03/03/svds-osmakliga-pahopp-pa...

Klimatfrågan indikerar balansen mellan demokrati och fascism
http://klimatsans.com/2018/03/11/klimatfragan-indikerar-balan...

Rubrikerna smäller stort upp ordet klimatförnekare, men när SVD intervjuar en av initiativtagarna (Sture) så säger han temperaturen har gått upp 1C det senaste hundra åren. Det blir sån uppenbar propaganda att man blir illamående. Man bemöter inte argumenten utan ägnar sig åt att försöka förlöjliga deltagarna genom att dra liknelser till förintelseförnekare.

Av Happen
Skrivet av Shudnawz:

Låt mig säga såhär;
Jag litar på mängden forskare som säger att det är ett reellt hot. Men även om du inte litar på dem, är du säker på att du vill chansa? Är det verkligen inte värt att dämpa utsläppen OM det visar sig att forskarna hade rätt? Och hade dom inte det, då har vi "bara" en bättre miljö. Win-win, oavsett.

Risken finns att vi dör av hudcancer om vi vistas i solen, ska vi verkligen chansa? Är det inte bättre att du stannar inne resten av livet?

Är du villig att sänka din standard till den som u-länder har? Bort med bil, flyg, dator, varierad kost. Det är vad som krävs om dom mest extrema temperaturprojektionerna slår in. Men till vilken nytta? Vad är du rädd för? Temperaturen har stigit sen lilla istiden på 1800-talet med 1.5-2C, vad har hänt under tiden? Befolkningsmängden har fullständigt exploderat, skördarna slår rekord varje år. Fler dör av kyla än av värme. Havsnivån stiger, än sen? Flera länder har byggt vallar långt innan människans uppvärmning kom på tal. Extremväder? Finns ingen forskning som visar att det har blivit värre de senaste 100 åren. Media har blåst upp det här något otroligt.

Var sker temperatur ökningen? Antarktis och tropikerna har upplevt betydligt mindre temperatur förändring är norra halvklotet, vilket är gynnsamt över ett globalt perspektiv. Odlingssäsongerna förlängs i norra delen av världen, medan det inte händer så mycket i dom varmaste delarna.