Inlägg

Inlägg som TechGuru har skrivit i forumet
Av TechGuru

https://www.micron.com/products/ultra-bandwidth-solutions/gdd...
Finns olika modeller tydligen från Micron iaf. 0 - 95C på vissa, -40 - 105C på andra.

110C är inte bra. Det sitter Micron-chip på Nvidia 3000-serien.

Av TechGuru

GDDR6 är specat för 100 C tror jag men lägre temperatur ger längre livslängd. Över 100 C på minne kan antagligen leda till abrupt död, men antagligen kraschar miner-mjukvaran först. Över 92 C på GDDR6 är jag inte bekväm med.

Fläktar är lätta att byta. Minnen är svåra att byta. Optimera frekvenser och fläktkurvan med det i åtanke.

Tänk på att även kondensatorer sits, även de mest beroende på temperatur. 10 C skillnad halverar/dubblerar livslängden har jag för mig.

Av TechGuru
Skrivet av dagas:

Jag har inget emot enskilda miners men de drar upp priset på grafikkort så jag tycker det är bra att de minskar attraktiviteten för miners så vanliga personer kan få dem. Det är ironiskt att det är oftast samma personer som är för mining som är emot Kina. Kineserna gör nästan alla mining i världen för de har lättast att få tag på korten direkt ur fabrikerna som ligger där. Om man är för mining är man i praktiken för ett starkare Kina. Det som minas här är småpotatis mot stora lager i Kina med tusentals kort.

Inget emot enskilda individer som sagt men hoppas crypto krashar snart och priserna blir normala.

Nvidia 3000-seriens krets tillverkas väl av Samsung i Sydkorea.

Andrahandsvärdet på ett LHR-kort lär bli lägre än andrahandsvärdet på ett normalt kort. Gissningvis kommer AMD sälja fler grafikkort, även till gamers, pga det högre andrahandsvärdet.

Av TechGuru
Skrivet av Teval:

Avråder du det pga att det är jobbigt att deklarera eller av annan anledning? Personligen så ser jag det som en stor fördel i dagsläget sålänge jag har mitt kort laddat med en krypto som jag inte avyttrar till ett historiskt extremt lågt anskaffningsvärde.

Pga att varenda köp skall deklareras ja. Administrativa bördan per köp är för hög.

Av TechGuru
Skrivet av Ravnit:

Det är fan helt sjuk...
Lättare att behålla den lilla mängd mining på binance och använda ett binance kort då...

Det är lätt men Skatteverket lär granska och begära in rapporter från Binance förr eller senare. För att få kort av dem behöver man vara verifierad väl? Dvs de har ditt personnr och Skatteverket kan jämföra med din deklaration. Jag avråder starkt från att växla krypto/utländsk valuta till kronor på varje köp med kort - eftersom varje sådan växling vid ett köp i affär skall deklareras som en avyttring - som om du sålt en aktie i aktiedepå. Inte kul.

Av TechGuru
Skrivet av Ravnit:

Tack för upplysningen.
Jag har fortfarande svårt att fatta hur jag ska skatta på en inkomst som jag inte ens får flytta över till mitt bankkonto?

Är det 31% skatt på värdet som har mimats och sedan 30% skatt på valutaväxlingen?

Jag trodde att det var 22% vid miningen och sedan 30% vid valutaväxlingen? Alltså att du skattar 454kr totalt på varje 1.000kr.

Sedan är det väl skattefritt upp till 12.500kr varje år (hobbyverksamhet)?

Du får sedan dra av el, förslitning, inköp osv.

Men återigen när du ska försöka plocka ut pengarna så ska du träffa en skum kille på plattan och göra upp en affär.... Bra jobbat där Sverige....

22%? Det är kanske bolagsskatt i aktiebolag du tänker på? Majnar du i AB? Det funkar lite annorlunda. Generellt är skatt+arbetsgivaravgift på arbete i Sverige 50-70% beroende på inkomstnivå.

Hobby är bara skattefritt om du saknar annan inkomst - grundavdraget som gäller all inkomst av tjänst. Så det är skatt från första kronan om du har jobb.

Du drar av elen och avskrivning först.
Därefter betalar du arbetsgivaravgift.
Sist betalar du kommunalskatt.

Skatten ska du betala, i kronor, oavsett om du växlar kryptovalutan till kronor eller ej.

Därefter behöver du ha koll på omkostnadsbeloppet vid växling så att du får rätt på kapitalskatten/avdrag på kapitalförlust. Dvs ungefär som beskattning på aktieaffärer i aktiedepå.

Det finns egentligen ingen anledning att majna i Sverige - billigare och lättare att köpa certifikat i ISK. Sverige vill vara sist på alla bollar.

Finns många andra bra trådar här i forumet om beskattning vid mining och vid efterföljande växling till kronor

Av TechGuru
Skrivet av npftd:

Jag köpte mitt kort för gaming men kan det betala av sig självt är det ju välkommet.

50% skatt? Är väl närmare 35% om man tänker elskatt/vinstskatt och årsinkomst under 500k~?

Just nu är det galet bra utdelning, 260kr på 24h med 102mh/s.

Nej det är egenavgifter också, så 50% är nära. 1000 kronor mineat ger dig 1000 * 0,69 * 0,7 = 483 kr i fickan.

Om kursen ändrar sig innan du hinner plocka ut i kronor (det är garanterat...) så ska du betala vinstskatt på prisökningen (värdet vid växling - värdet vid tilldelningen). Du får dra av förlusten till 70% om värdet istället har gått ned sedan du blev tilldelad din krypto.

Av TechGuru
Skrivet av hACmAn:

OFF:
@TechGuru
Jag använder kreditkort. Så oftast går alt via master eller visa. Mycket papperspengar där?

Ja, pengarna på kreditkorten är backade av absolut noll och inget. Låt gå att det inte är tryckta papperssedlar, men värda någon vikt i guld är de inte de där kreditkorten - samma system, samma risk att staten drar igång penningtryckaren och rånar dig på din pension genom inflation - alldeles oavsett om du håller sedlar eller kreditkort. Samma lätta värde, som papper.

Av TechGuru
Skrivet av hACmAn:

Nej det gör jag inte "Du argumenterar mot dig själv" Om ingen anser att valutan är värd att ha, är den mindre värde än teknen som jag nu skriver.
Sen svenska kronan har ja inte nämt men ser att du läser in saker i ditt resonemang som inte var med från början.

Du säger att polska nationella valutan var dålig pga ingen såg något värde i den. Anledningen var inflation pga frenetiskt penningtryckande. I praktiken var valutan värdelös eftersom det fanns ondligt mycket av den.

Sedan säger du att bitcoin är i samma sits - att den skulle bli värdelös om folk tycker att den är värdelös.

Det finns en väsentlig skillnad - ingen kan ändra utgivningstakten för bitcoin. Ingen kan trycka bitcoin fortare än protokollet tillåter. Redan nu är utgivningstakten lägre än den är för nationella valutor.

Du säger att inflation är dåligt, det sänkte den polska valutan. Jag säger art riksbanken just nu sänker den svenska kronan. ECB sänker euron och FED kraschar dollarn. Det finns ingen gräns för hur mycket inflation staten kan få till - det har hänt förr och det kommer att hända igen.

Det är inte möjligt i bitcoin. Därav tycker jag att du argumenterar mot dig själv?

Av TechGuru
Skrivet av hACmAn:

@TechGuru
Då ställer jag frågan
Har du läst Bitcoin whitepaper?
Med tanke på hur ofta de senaste åren handelsplatser relaterade till Bitcoin blivit hackade eller flodade för att kunna leka med köp/sälj i valutan så måste måste det bero på att "Mining säkrar transaktionerna"?
Om ingen tror på bitcoin är den ungefär lika värd som då jag var i polen 1996 och en Glass kostade över 100 000 Polska slotty. Glassen gick att äta i alla fall.

Edit:
Den kostade inte runt 100 000
Lite mindre. Runt 30sek ansåg de 100 000 att det var värt så man kunde ta en strut och en pigelin.

Självklart. Kommer köra föreläsning om Bitcoin i augusti för intresserade. Har varit med på allvar sedan 2017, sent in, men har insupit allt jag kan. Grund som systemutvecklare har hjälpt.

Att säga att kronan är lätt att hacka för att man kan skimma kreditkort. Är svenska kronan dåligförattSwdbanks internetbank går ner stup i kvarten? Ingen har hackat bitcoin. Not your keys? Not your money.

Glass-storyn - samma sak har hänt förr och händer fortfarande med nationella valutor, inflation. Du argumenterar mot dig själv. Västvärldens regeringar trycker otroligt mycket pengar just nu genom sina riksbanker. Folk tror att de blir rika när villan stiger i värde med 20% per år... Det är långt lägre inflation i bitcoin än i nationella valutor. Ingen kan ändra den förutbestämda sjunkande utgivningstakten. Fler och fler har insett det. De vill inte bli rånade på sin pension. De köper bitcoin (trots att ECB i princip förbjudit det flr tjänstepension, men det finns proxies...)

I slutänden kanske någon annan kryptovaluta vinner racet, men att tro att den svenska papperskronan ska stå stabil när den tekniska revolutionen sveper genom hela det finansiella systemet är att ignorera risken. Den svenska kronan kommer inte att stå som vinnare om tio år. Inte en chans.

Av TechGuru
Skrivet av hACmAn:

Så svar nummer 42.
Ser inte att mining systemen bidrar till något vettigt.
Digital valuta JA.
Mining NEJ. Ser inte att det löser något långsiktigt.

Har du läst Bitcoin whitepaper? Mining säkrar transaktionerna med en vägg av utrustning och energi. Enda sättet att "råna" bitcoin är att spendera mer energi och ha mer utrustning än alla andra tillsammans. Ta bort mining och det räcker med att ha pengar för att attackera en kryptovaluta. Behöver inte ens vara dina pengar...

Det kommer att komma andra system som är effektivare och snabbare. Men inte en chans att jag sparar min pension i Ethereum 2 Proof-of-stake.

Av TechGuru
Skrivet av KAMIKIRI:

Jag förlorar internetuppkopplingen väldigt ofta. ... När trådade prylarna hänger sig fungerar Wifi fortfarande.

Känt problem med alla former av nätverk. Om en enhet hänger sig när den sänder är risken stor att den "pratar hela tiden" tills du resettar. Ingen annan kan prata samtidigt. Det kan även hända på WIFI men i min erfarenhet händer det oftast på Ethernet.

Switchar som är managed har oftast förmågan att stänga av portar som beter sig dåligt. Men de kostar pengar. En bättre lösning är kanske att stabilisera dina riggar? Om de inte hänger sig = inga problem.

Av TechGuru
Skrivet av General Nord:

Så här ser det ut just nu. Alltså Eth är mest lönsamt att mina, men om den blir mindre lönsam så finns det en uppsjö med alternativ...
https://i.imgur.com/ScE0Qzw.jpg

Notera att all hashrate kommer att flytta från Ethereum till de andra på listan. Det kommer att göra dem mindre lönsamma än de är nu.

Av TechGuru
Skrivet av Liff:

Det måste väl finnas en kryptovaluta som inte slukar energi? Om inte, avsätt lite pengar för att forska på det och stäng ner skiten.

Det finns sådana, men säkerheten är låg. Bitcoin är säker just för att det slukar energi. Om du vill försöka skriva om bitcoins historia (påverka värdet i din plånbok) så behöver du spendera mer energi än alla andra tillsammans. Lycka till. Bitcoin är säkert för överföringar i mångbiljardklassen.

Av TechGuru
Skrivet av Liff:

De lyckades göra glödlampor otillåtna, varför inte el-slukande kryptovaluta? Är det verkligen så bra teknik om det kräver den här mängden energi?

Speldatorer drar mycket el. Låt oss för miljöns skull förbjuda dem.

Av TechGuru
Skrivet av blunden:

Jag trodde hela poängen var att det inte skulle krävas centraliserade "banker" och clearing mellan dessa? Den tron verkar många leva i åtminstone.

För att hålla kapital i och prissätta baserat på en valuta behöver den vara någorlunda stabil. Den beskrivningen stämmer inte riktigt in på Bitcoin.

Bitcoin kommer vara den stora ekonomiska kakan i våra liv. Inte kaffepengen. Det kommer alltså att gå utmärkt att köpa villa och bil med bitcoin (sällan-handel) utan centralbank eller någon som helst bank inblandad. Det kommer också att gå utmärkt att få sin månatliga pensionsinsättning i bitcoin. Bitcoin är säkert nog för överföringar i biljon-klassen. Är det ett medium rimligt för kaffeköp?

Krävs antingen snabbare (mindre säkra) kryptovalutor för att köpa kaffe med, eller så köper man kaffet med paypal eller annat lager som settlar dina bitcoin då och då istället. Vilket för mig inte tar bort något av värdet av bitcoin. Hur många köper kaffe med guld liksom? Är guld värdelöst för att man inte kan köpa kaffe med det?

Jag tror att de som kommer att ha bäst ekonomi i framtiden är de som spenderar i nationella valutor och sparar i bitcoin. Dvs snarlikt så som folk gjort i generationer - sparat i villan, tagit lån på villan i nationell valuta (kronor) när villan går upp i värde pga inflation och sen köpt kaffe eller bilar med inflationskronorna. Spelar ingen roll om man belånar villan eller sina bitcoin i det scenariot. Alla vill inte ha villa, men alla kommer att vilja ha bitcoin. Frågan är till vilket pris alla kommer att skaffa sina bitcoin.

Bitcoin gör det möjligt att ha en digital guldtacka, och för de som inte vill ha sina besparingar i villan så kan det vara ett klart bättre alternativ än att spara i aktier. Åtminstone om man tittar på statistik sedan 2009. Framtiden är alltid omöjlig att förutspå. Kan bli total flopp i framtiden, men jag tror inte det.

Bitcoin kommer vara volatilt i många år, håller med. Inte redo än. Men redan nu är prissättning i bitcoin rimligare än prissättning i kronor. Ge det fem år till!

Värdet på min bil och min villa går upp i kronor, trots att den tekniska livslängden förbrukas. Inflationen i nationella valutor är inte i närheten av 1,5%.

Av TechGuru
Skrivet av blunden:

Du menar förutom att Bitcoin är totalt värdelöst för faktiska transaktioner och inte ens i närheten skulle vara snabbt nog för att hantera ens ett litet lands dagliga handel?

Det ser ut att finnas andra kryptovalutor som åtminstone försöker vara något som möjligen skulle kunna användas till något annat än valutaspekulation, men Bitcoin kommer aldrig att vara det om inte valutan byggs om från grunden.

Daglighandel kommer ske på lager 2. Dvs precis som vanliga banksystemet (banker kör clearing på mellanskillnader en gång om dagen, kreditkort har 30-90 dagar innan transaktion är slutligt låst och färdig).

Förhindrar inte oss att ha kapitalet i bitcoin eller att ha bitcoin som valutan vi prissätter allt i.

Av TechGuru
Skrivet av Fatmajk:

Ni tänker inte på hur få personer som IDAG använder Bitcoin och kryptovalutor? Tänk om hela jordens befolkning skulle börja bryta kryptovalutor? Hur skulle det se ut? GG.

Bitcoins energianvändning påverkas inte direkt av antalet användare.

Av TechGuru
Skrivet av Fatmajk:

En droppe i havet är det väl ändå inte?

Hur mycket andel av guldindustrin tror du enbart går till "investering" och inte sådant som vigselringar, smycken, datorkomponenter, etc...?

Total elproduktion i världen är ~27000 TWH/år. Bitcoin tar därmed ca 0.37%. Jag tycker att det är rimligt med tanke på den nytta Bitcoin erbjuder. Bitcoin är klart effektivare och säkrare än guld för handel och på sikt kommer det att bli en bättre värdebevarare.

Tittar vi på mängden energi som går åt att gräva guld motsvarande 1 krona så är den högre än mängden energi som går åt att gräva bitcoin motsvarande 1 krona. Det kommer troligen alltid att vara så.

Hur mycket guld det finns, och hur mycket av det som finns i vilken form är det nog ingen som vet. USA håller runt 8000 ton i sina valv. Kanske hälften går till smycken? Andelen som går till värdebevarande investering kan jag bara spekulera i. 30% kanske? Även en ring är värdebevarande, är din guldring endast ett smycke eller också en investering? Hade du köpt en guldring om den kostar 10000 kronor och tappar 50% av sitt värde varje år? Troligen inte.

Guldgrävandet skapar som sagt mer giftigt avfall, tungmetaller etc, än bitcoin. En guldring som väger 10 gram orsakar 20 ton giftigt avfall. Om vi multiplicerar USA:s 8000 ton guld med den siffran:
20 ton avfall / 10 gram guld = 2000000 ton avfall / 1 ton guld
Det vill säga 16 miljarder ton giftigt avfall bara för USA:s 8000 ton. Det finns fler länder som har guld, Kina exempelvis.

Av TechGuru
Skrivet av anton studs:

Alla anläggningar använder inte kvicksilver, kolla in typ Gold Rush , där vaskas guldet fram med hjälp av vatten men det är energikrävande med stora tunga maskiner som ger en miljöpåverkan , dom i gold rush återställer den grävda marken .

Hur stor andel av allt guld som utvinns per år utvinns med den metoden? 1%?