Inlägg

Inlägg som TechGuru har skrivit i forumet
Av TechGuru
Skrivet av Niskis1:

Dessutom, är mining på en persondator ens lönsamt 2021? När AntMiners och andra specialiserade burkar kan stå och snurra i en garderob i 10-tal, slås de verkligen av 6 st 3060 Ti? Jag är inte jätteinsatt i området, men har förstått att vanliga konsument-grafikkort har börjat gås om av faktisk mining-hårdvara.

Edit: En Antminer S19 Pro har t.ex. 110 TH/s. Hur många TH/s når en 3060 Ti upp i?

Det är lönsamt just nu. En spel-PC drar in ca 40 kr/dag just nu och kostar 10 kr/dag i el. Kvar efter skatt ca 21 kr/dag. Men det kommer att ändras och man måste också räkna på värdeminskning på prylarna och de många timmarna att fixa skatten.

Av TechGuru
Skrivet av HafuLawliet:

1. Varför skulle en krash komma? När isåfall? Menar du med krash att kryptovaluta går ner i värde?

Det har hänt åtminstone 4 gånger förr. Allt som går upp som en raket kommer ner som en pannkaka. Visst kommer det antagligen gå upp igen, men kan du hålla ut i 3-4 år tills nästa cykel kommer? Och vad är dina grafikkort värda om 3-4 år?

Skrivet av HafuLawliet:

2. Varför skulle jag tjäna mindre på mining (jag gör furlust som du skrev), beroende på om folk slutar mina / kryptovalutor går ner i värde.

De som du som har investerat 20 000 - 50 000 kr i utrustning kommer inte att sluta gräva direkt när värdet på valutorna går ner, de kommer köra ett tag till och hoppas på bättre tider. Säg att du betalar 30 kronor i el per dag med din maskin. Du drar in 210 kronor om dagen i kryptovaluta. Du skattar bort 30% av vinsten (intäkt - el) och har 126 kronor kvar. Om två veckor kanske bitcoin är värt $10000 istället för $40000. Dvs du drar in 15 kr/dag efter skatt. Dina grafikkort förlorar minst lika mycket i värde per dag.

Efter ett år kommer svårigheten att få coins att ha gått upp (fler minear och delar därmed på vinsten). Ethereum kanske har gått över till Proof Of Stake och du får gräva någon annan valuta som inte ger lika mycket. Du kanske går back varje månad då du får ut mindre i krypto än du betalar i el. Då orkar du inte mer och säljer dina grafikkort och din 5500 kronors nätdel. Många andra har också gett upp. Marknaden fylls av begagnade grafikkort och nätdelar. Alla frågar "har du mineat med det?" Du ska sälja 6 grafikkort, så svaret är uppenbart. Du får dåligt betalt för grejjerna och du får 20000 kronor för datordelarna som du köpte för 57000 kronor.

Skrivet av HafuLawliet:

3. Tror du att om jag köper en dator för 40.000kr med 6-7 stycken rtx 3060ti, att jag kommer gå minus, oavsätt krash?

Det beror förstås på, men det kommer att kosta dig mycket tid, och du kanske inte får tillbaka pengarna förrän om 3-4 år. Vad kan du göra med 57000 kronor idag som ger bättre avkastning?

Om du vill börja minea så gör det efter kraschen om den kommer. Inte idag.

Av TechGuru
Skrivet av TechGuru:

Bytte från Telia till Fello på två telefoner, en Samsung S10 och en LG G6. På Telia hade vi 2/5 majoritet av tiden, ibland 1/5. Med Fello har vi nu majoriteten "endast nödsamtal" på LG G6 och 1/5 på Samsung S10. Bytte nät och SIM över natten, skillnad direkt. Någon diff är det definitivt på Fello och Telia. Det är två dygn jag kollat Fello nu. Endast nödsamtal är ju ingen hit alltså.

Vilket sammanträffande. Telias nät drabbades av driftstörning precis när vi bytte (drabbade alltså även Telia-kunder). Tre dagar senare var problemen lösta och vi har haft lika bra täckning på Fello som på Telia sedan dess. Så jag tar tillbaka allt jag sagt, mycket nöjd med Fello i dagsläget.

Av TechGuru

Tänk på att deklaration av mining av kryptovalutor är riktigt riktigt hårigt. När man gräver krypto kan man få krypto så ofta som var 5:e minut. Varje sådant belopp ska skattas som inkomst av tjänst. Om du längre fram växlar krypto till fiat skall du skatta på inkomst av kapital om kursen för kryptovalutan har ändrats (du behöver ha koll på omkostnadsbeloppet). Kursen komm att ha ändrats, så det jobbet är givet att du behöver göra också.

Du behöver med andra ord både vara duktig på skatt och få ordning på några hundra tusen rader i ett excel-ark per år. Du kanske tjänar några tusenlappar när du betalt elen och sålt utrustningen.

Köp kryptovaluta rakt av istället är mitt tips. Eller ännu lättare: köp Bitcoin XBT och Ethereum XBT certifikat i ett investerarsparkonto på Avanza eller Nordnet. Då slipper du deklarera. Du behöver förstås förstå riskerna med certifikat.

Om du ändå vill gräva krypto, köp inte dyra grejjer i hypen. Kraschen kommer snart, och då kommer alla vilja sälja sina mining-prylar och du gör förlust. Nätaggregatet är på tok för dyrt. Köp flera mindre och synka ihop dem istället. Lättare att sälja 650 - 850 Watts nätagg, och de kostar en bråkdel. Ännu bättre - köp servernätdelar. Som de som såldes här på marknaden nyligen: 1200 Watt 94% effektivt för 750 kr. https://www.sweclockers.com/marknad/194076-miningutrustning

Planera ordentligt.

Av TechGuru
Skrivet av meanh:

Om du har möjlighet så är det alltid bäst att åka runt och provlyssna

Problemet med det är att du inte vet om det är rummet du lyssnar i som är bra, eller om det är högtalarna som är bra. Storleken/ formen på rummet och möblerna i det påverkar mer än valet mellan de flesta förstärkare och högtalare. En förstärkare kanske har +/-1.5 dB över hela frekvensområdet, en annan +/- 1.2 dB = extremt liten nära på ohörbar skillnad. En soffa med absorberande material i på rätt ställe kan lätt förbättra +/- 6 dB på frekvenser där du drabbas av fasutsläckning. Det innebär att det inte spelar någon roll om du har 10, 100 eller 1000 watts förstärkare - blir ljudet utsläckt så är det tyst på den frekvensen oavsett.

Varför läggs pengarna på förstärkare i guld och kablar kantade av diamanter?

Det spelar ingen roll om du lägger en miljon på högtalare, förstärkare och kablar om rummet förstör allt som lämnar högtalarna. Absorbenter och diffusorer är guld värda, på rätt ställe. Köp inga tunna multipyrmaid-absorbenter och förvänta dig bra effekt. Använd mätmikrofon i kampen för att tämja rummet.

Förstärkare är i min erfarenhet hyfsat likvärdiga i de allra flesta användningsområden. Finns ingen poäng att lägga mer än 10000 kr. Högtalare skiljer mest i hur djupt ned i frekvens de spelar. Rullar de av vid elbasen eller redan vid djupa mansröster - komplettera med en subwoofer eller två.

Av TechGuru

Bytte från Telia till Fello på två telefoner, en Samsung S10 och en LG G6. På Telia hade vi 2/5 majoritet av tiden, ibland 1/5. Med Fello har vi nu majoriteten "endast nödsamtal" på LG G6 och 1/5 på Samsung S10. Bytte nät och SIM över natten, skillnad direkt. Någon diff är det definitivt på Fello och Telia. Det är två dygn jag kollat Fello nu. Endast nödsamtal är ju ingen hit alltså.

Av TechGuru
Skrivet av havoc:

Men skall man hård dra så startar man i helt fel ände, vill man seriöst minska miljöpåverkan borde man införa en kraftig höjning av avfallstaxan då detta i stort skulle leda till lägre överkonsumtion.

Njäe folk hade väl bara dumpat soporna på stranden istället?

Av TechGuru
Skrivet av anon134512:

Fördelen med att betala skatt istället är att pengarna återinvesteras in i samhället och välfärden dock. Punktskatter behövs även om du tycker det är tråkigt.

Vi lever långt ifrån ekologiskt hållbart i Sverige, har du någon konkret lösning på det mer än Swish?

Vad tror du Unaim kommer göra med pengarna? Gräva ner dem i skogen? Om Unaim handlar för dem bidrar denne både till jobb (som minskar behovet av skatteintäkter) och moms. Med tanke på hur hög skatten är i Sverige i dag har vi troligen passerat punkten för effektivt skatteuttag - se Lafferkurvan. Det blir svart ekonomi istället, eller så struntar man i högre grad i konsumtion och arbetsmarknaden rasar ihop och utlöser lågkonjunktur. Höjd skatt är absolut ingen garanti för bättre välfärd.

Ekologi är lika mycket i gråzon. Som etanol, vilken miljökatastrof, men var väldigt grönt där ett tag.

Trött på att politiker står och slår för bröstet om hur bra de agerar och så har de inget faktaunderlag, ingen forskning. Orsakar bara en administrativ börda som drabbar alla och därmed som någon skrev: gör oss alla fattigare och därmed ger oss alla sämre välfärd.

Bättre att inget göra än att aktivt skada.

Av TechGuru
Skrivet av blunden:

Vore ju trevligt om Ryzen Master fungerade med Hyper-V aktivt så att man kunde testa detta.

Inte testat med clocktuner, men det går att köra Ryzen Master med Hyper-V aktivt med ett hack. Oklart vad det är som kräver Hyper-V avstängt - allt verkar fungera för mig om man förbigår VBS-kollen.
https://github.com/klauspost/ryzen-master-vbs-patch

Av TechGuru

@Fatmajk: Generellt sett inte särskilt lönsamt. Svårighetsgraden tenderar att gå upp. Många räknar med "2 års avbetalningstid", men efter 6 månader så är det istället "3 år". Efter 12 månader så är det "4 år"... Fläktarna ger upp efter 1-3 år beroende på kvalitet, så då får du köpa nya fläktar och avbetalningstiden blir "5 år". Ska man bryta kryptovalutor ska man göra det för att man tycker att tekniken är intressant - en hobby som troligen kostar pengar men har ett annat värde än det monetära.

Av TechGuru
Skrivet av lappen81:

Ja, det börjar bli svettigt missade den stora uppgången så har inte supermycket aktier men det är ändå en del, nästan 300%+ , lyckades tima nvidias lilla krasch så den är nästan 200%+ och köpte intel i nedgången och den ligger -4% nu osäker på vad jag vill göra generellt brukar jag inte orka sälja det ska ju ligga där i 30-100år till beroende på hur långt framåt dom flyttar pensionsåldern men köper jag något så lutar det nog åt intel nu

Jag har bear cert på Intel sen Ryzen 3000-serien släptes. Intel är trötta och ryktet blir allt sämre. De tappar marknadsandelar för varje dag som går, och de har tappat Apple som kund dessutom - de kommer att fasa ut Intel-processorer över tid. Jag tror att Intel kommer att vara en relativt liten aktör om 10 år - inget för min pension.

Av TechGuru

3900x med Dark Rock Pro 4 i min maskin, hörs knappt vid full load på 12 kärnor när man kompilerar iOS-appar. (Vilket för övrigt tar 2 minuter mot 12 minuter på en fyrkärnig macbook pro).

ECC verkar onödigt imo? Köp några 3200 CL14 eller 3600 CL16?

Av TechGuru

FInns billigare 2070 Super! Ett dagens deal på 5890:-.

För gaming har Gamers Nexus visat att en Ryzen 3300x klarar att mata grafikkort upp till 2080 utan problem. Är gaming det primära kanske det är vettigt att gå över till billigare CPU och köpa 2080 Super istället? Du får ändå någon tusenlapp över du kan lägga på större/snabbare gamingskärm.

Av TechGuru

EQ kan inte fixa efterklangstiden/akustikproblem i rum. Värst efterklangstid får man alltid i basområdet i lägenheter/hus. Basabsorbenter är stora som ... men har man utrymmet är de guld värda. EQ kan endast fixa förstärkare/högtalare som har ojämn frekvensgång, men det är inte ett stort problem i de flesta lägenheter. Högtalaren kanske spelar med +/-3 dB avvikelse över 50-16000 Hz, men rummet kan orsaka avvikelser på 30 dB eller mer. EQ och din förstärkare har ingen chans mot det. Tidsaspekten är också omöjlig att fixa med EQ.

Jag hade flyttat ut soffan från väggen och satt en panel bakom huvudet på väggen, minst 50 mm tjock absorbent. Har 120 mm hemma, gör underverk. Gör skillnaden mellan att svärfar förstår vad nyhetsankaret säger eller att han inte gör det. Finns snygga med tryck.

Av TechGuru

Var och en blir salig på sitt sätt. Jag har ca 3 m³ mineralull i mitt biorum i väggarna bakom tyg och bakom ljudtransparent bioduk. Det är funktionellt, kanske inte så snyggt. Jag hade nog satsat på att fixa bakväggen först, därefter sidoväggarna, sedan taket. Golvet tror jag inte är så stort problem!

Av TechGuru
Skrivet av Hicken:

Alright, så pass, tack för svar! Då kanske det blir mer fart på dem. Bör jag ändra även de andra spänningarna, t.ex. SOC Voltage, eller är de mindre viktiga? Hade den på 1.025V i senaste försöket.

Jag tror att SoC gör mest skillnad om du vill behålla MEMCLK = UCLK = FCLK och skruva upp dem högre, mot 3600/3733/3800. Dvs när du vill överklocka infinity fabric också, inte bara minnena.

Hur långt du kan komma vet ingen, bara att testa dig fram. Jag kör SoC på 1.137 på min 3900x för att klara 3800 MHz 1:1:1. Tror att DRAM calculator ger bra värden för SoC om du ställer in 4 stickor dual rank b-die safe.

Spänning till minnena gör nog mer för dig om du stannar på 3200 MHz. Upp till 1.5V med bra kylning, 1.4 med medioker kylning? Bara att prova. Du kan få stabilitetsproblem om de blir för varma, högre spänning ger mer värme.

Du kanske kan nå 3200@14 men du får kanske öka på lite andra timings för att få det stabilt. Högre frekvens på infinity fabric är definitivt av godo, lite slappare timings är nog värt det.

Det är ett roligt men frustrerande äventyr att överklocka minnen/optimera latenser!

Av TechGuru
Skrivet av Sir Skybalotte:

Jo det stämmer! Behöver man inte kvitto för att dra nytta av den dock?

Vänligen,
David

Vanligen! Jag har haft en enda nätdel som gett upp, efter tolv års daglig användning - en hyfsad Seasonic. Har kört just rm 750x på 80% load i 14 månader i sträck 24/7 utan problem. Garanti behöver man bara använda på saker som går sönder. Corsair och EVGA går inte sönder inom garantitiden.

Jag har 2x16 DDR4 jag funderar på att sälja, om priset är det rätta. Det är Hynix DJR. De klarar 3600 vid CL16 med min Ryzen 3900x med något slappare timings än XMP, men varje kombo med CPU är unik.
https://www.prisjakt.nu/product.php?p=5181991

Av TechGuru

Corsair ger 10 års garanti om jag minns rätt. Håller längre än du vill använda CPU/mobo/minne, trots att det är två år gammalt.

Av TechGuru

5800:- + frakt

Av TechGuru

Ser ut som om den ligger platt, är pinnen avbruten eller bara böjd?